Szlovákia térdre kényszerítette Orbánékat: Mégsem vesz határon túli termőföldeket a magyar állam



Összesen 400 millió eurós földalapból vettek volna határon túli földeket, a szlovák külügy nehezményezte, hogy erről csak a sajtóból értesült.

Szijjártó Péter külügyminiszter arról tájékoztatta Ivan Korčok szlovák kollégáját, hogy erre irányuló kérésüknek megfelelően a kormány visszavonta a környező országokban történő földvásárlásról szóló határozatát, írja az ujszo.com. A korábbi tervek szerint egy összesen 400 millió eurós befektetési alapból vettek volna a határon túli régiókban mezőgazdasági területeket, ez tehát nem csak Szlovákiát érintette volna.

A szlovák külügyminiszter azt is közölte a lappal, hogy Orbán Viktornak és Eduard Hegernek, a két ország kormányfőjének hétfői találkozóján is szóba került a téma, kedden pedig Orbán levélben értesítette Hegert az elkaszált földvásárlásokról. Korčok kifejezte: örül, hogy bizonyos kérdéseket már tudtak tisztázni, ám így is választ várnak a magyar külügytől, milyen céllal vásároltak szlovákiai műemléképületeket, és milyen további terveik vannak az országban, elsősorban a magyar oktatási célokra, illetve vállalkozásoknak adott támogatások érdeklik.

A szlovák fél egy múlt hét keddi sajtótájékoztatón vetette fel Szijjártónak a magyarországi támogatások, köztük a befektetési alap kérdését, nehezményezve, hogy a szándékról csak a sajtóból értesültek, nem pedig diplomáciai úton, holott ahhoz az ő engedélyükre is szükség van.

Kérte, hogy Budapest mindig részletesen tájékoztassa Szlovákiát az ehhez hasonló lépésekről, a magyar külügyminiszter azt ígérte: eleget tesznek ennek. Korčok az Sme című lapnak adott múlt heti interjújában arról is beszélt: nem érti, miért költik a magyar adófizetői pénzt szlovákiai termőföldek megvásárlására, illetve kifejtette, hogy szerinte a Szlovákiába juttatott magyar közpénzeknek meg kell határozni egy közös feltételrendszert.

Arra az újságírói felvetésre pedig, hogy a magyar kormány által osztott pénzek az azóta egyébként egy egységes felvidéki pártba beolvadó Összefogás, illetve a Magyar Közösség Pártjához (MKP) közel álló személyekhez kerülhetnek, azt is mondta, értesült arról, hogy „csak a kiválasztottak” kaphatnak ilyen támogatásokat.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....