Nemzetközi pofon Orbánnak: Romániába mennek dolgozni a magyarok a magasabb bérek miatt



A vegyipari szakszervezet elnöke szerint a makói Continental-gyárat is egyre többen hagyják el.

Egyre több magyar munkavállaló megy át az utóbbi időben a makói térségből Romániába, mert ott magasabbak a bérek – ezt mondta Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az Új Egyenlőség legfrissebb podcastjában, amelyet a Népszava szemlézett.

„Ha még beszélgetni sem lehet, és csak az a cél, hogy minél több darabszámot gyártsanak le, akkor további problémák lesznek a foglalkoztatásban, pedig egyre nehezebb munkaerőt találni ebben a térségben erre a területre" – állítja a szakszervezeti vezető. Székely itt arra utalt, hogy nemrég munkavédelmi okok miatt csendrendeletet vezettek be a makói Continental-gyárban.

„Ilyenkor nem elhanyagolható az sem, hogy a kormány milyen példát mutat. Amikor a kabinet mindenféle egyeztetés nélkül visz át szabályokat, módosításokat, az visszaüthet vállalati szinten – azt látják ugyanis, hogy nem kell egyeztetés, azt vezetnek be, amit akarnak. Pedig a tapasztalatok szerint azokon a helyeken, ahol szívesen dolgoznak a munkavállalók, mert munkabéke van és kollektív szerződés, ott sokkal hatékonyabb a munkavégzés, mint ahol acsarkodás folyik” – mondta Székely.

A szakszervezeti elnök szerint a válság már a gyógyszergyárakat is elérte. A pandémia miatt leálltak kezelések, műtétek maradtak el, sokan otthon maradtak, és a gyógyszerfogyasztási szokások is megváltoztak. Székely szerint a piac megrekedt, ami komoly problémát vetít előre a gyógyszeriparban, amelyet a válság eddig kevésbé érintett, mint más ágazatokat.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....