Kegyetlen magyar bíróság: Gyerektartást kell fizetnie a kómában fekvő anyának - bármikor felkeresheti őket a végrehajtó


A magatehetetlen Katalint nyolc éve az édesanyja ápolja, mégis fizetnie kell.



Gyerektartásért perelte be kómában fekvő volt feleségét egy Somogy megyei férfi. Katalin nyolc éve fekszik magatehetetlen állapotban, a gyerekek pedig az apjukkal élnek. Elvált szülők esetében magától értetődő lenne, hogy mindketten kiveszik a részüket a gyereknevelés költségeiből. Ám Katalin mozdulni sem tud egy agyi fertőzés miatt, nemhogy banki utalásokat intézni. Édesanyja, Kistaj Éva ápolja 24 órában. A gyerekek apja vele szemben is végrehajtás kezdeményezett, tőle rokontartás címén követel pénzt. A nagymama és a kómában fekvő anya több mint 400 ezer forint tartozást halmozott fel, ezért bármikor felkeresheti őket a végrehajtó.

– A gyerekeket nem láttuk, amióta az anyjuk kómában van. Az egyikük már hamarosan nagykorú lesz, a másikuk pedig 17 éves. Bár az apjuk már előtte sem élt velük, a tragédia után magához vette őket. Azóta még a nagyszülői láthatásra sem hozta el a testvéreket, az anyjukhoz pedig egyáltalán nem engedi el őket. Pedig a kicsik előtte imádták Katit, egy farmon éltek, ahol állattenyésztéssel foglalkoztak. Az első három évben a lányom nagyon sokat nézte az ajtót és sírt, amikor szóba kerültek a gyerekei, vagy ha régi videókon meghallotta a hangjukat. Azóta már rájöhetett, hogy hiába vár… – sírta el magát a megtört nagymama.

Katalin ébren van, pislogásokkal kommunikál, kérésre be tudja csukni a száját, a szemével pedig követi a mozgást. Szájon át ugyan tudna enni, de a kanül miatt ez nem lehetséges. Éva egy percre sem tudja magára hagyni ágyhoz kötött lányát. Ő pelenkázza, szondán át eteti, beszél hozzá, fürdeti, masszírozza, naponta ötször eteti. Ápolót nem talál mellé, így még a volt párja közelgő temetésére sem fog tudni elmenni.

A most negyven esztendő Varga Katalin már nyolcadik éve él börtönben a saját testében. Egyik napról a másikra vált pokollá az élete. Előtte szeretetben élt két kisgyermekével, de egy jóindulatú agydaganatot eltávolító műtét után egy kórházi baktérium támadta meg a szervezetét, ekkor éber kómába került. Kati azóta nem tud beszélni, s szinte mozdulatlanul, magzatpózban fekve tölti az idejét. De mindent pontosan megért és felfog a körülötte lévő világból. Kétségbeesett édesanyja a nehézségek ellenére minden percben mellette áll, a közelmúltban pedig több olyan fejlemény is történt, ami reményre adhat neki okot.

– Nemrég tudtam meg, hogy egy speciális barcelonai kezelés, egy úgynevezett mikrosebészeti eljárás segíthetne rajta. De ezt csak akkor tudnám finanszírozni, ha fizetne a kórház, amit bepereltünk. Ugyanis nem elég, hogy a lányom elkapott egy fertőzést, egy hétig antibiotikummal sem kezelték utána. A beavatkozást végző orvos szerint ezzel helyre lehetne hozni az állapotát – mesélte reménykedve a Blikknek Kistaj Éva (58).

Ehhez azonban előtte első lépésként ki kell irtani a maradék baktériumot, aztán koponyaimplantátumot kell neki beültetni, de készségfejlesztő rehabilitációra is szüksége van. Mindezek azonban rengeteg pénzbe kerülnek.
Ezért jogszerű

– Gyerektartást az a szülő kérhet a másiktól, aki a gyermeket neveli, gondozza. A másik félnek a gyermektartási kötelezettsége minden más kötelezettséget megelőz. Más követeléssel, tartozással ezt nem is lehet veszélyeztetni. Szürreálisan hangzik, de ebben az esetben az éber kómában fekvő nő a saját jólétének a rovására is köteles fizetni – magyarázta a Blikknek dr. Tran Dániel.

Így segíthet

A nő felépülését, a következő, Évával és Katalinnal együtt élő kisebbik testvér, Csernai Krisztián számlaszámán támogathatja: 11773432-00972259-00000000 ,

Paypal: eva.kistaj@indamail.hu







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....