Ha ezt Orbán meglátja - nem akármivel viccelődik egy osztrák lap

„Ezúton szeretnék bocsánatot kérni azért az óriási sérelemért, amelyet Franziska Tschinderle kolléganőm Orbán Viktornak okozott” - ezzel a felütéssel kezdi a Profilban megjelent szatíráját az osztrák lap egyik kollégája. Rainer Nikowitz némileg cringe írása egy, a német humor hagyományaiba illeszkedő, elképzelt interjú Orbán Viktorral.

Rögtön az elején azzal viccelődik a szerző, hogy az általa elképzelt Orbán „Mein Führernek” szólíttatja magát, majd az újságírókról beszél.Orbán: A magyar állami televízió alkalmazottai, na ők újságírók. A lakhelyük a végbélemben van, és csak azért járnak ki onnan, hogy nyilvánosan prostituálják magukat. De önt még soha nem láttam a végbelemben.

profil: Elég sötét lehet ott.

Orbán: Fake News! Én vagyok az igazság és a világosság. Belülről is, természetesen.

A szatíra műfajába tartozó véleménycikk végig tartja ezt a színvonalat. Néhány helyen utal az osztrák és a magyar kormány közti hasonlóságokra. A szerző szerint Kurz a magyar mintát követi, amikor az osztrák BTK módosítással megnehezítette a korrupció elleni fellépést, és Orbán szájába adja, hogy a sajtó terén is hasonló folyamatok zajlanak hazájában, mint Magyarországon.

Rainer Nikowitz slusszpoénja, hogy az elképzelt interjú végén már a kérdéseket is a magyar miniszterelnök teszi fel.

Orbán: Következő kérdés: Miért marad Magyarország egyáltalán ebben az EU nevű szar klubban?

profil: Kiváló kérdés!

Orbán: Mert elég nagyszívű vagyok ahhoz, hogy begyűjtsem a milliárdos támogatásokat, amelyeket ez a szar klub kínál, habár minden másra köpök, amiért ez az egész létrejött.

profil: Olyan jó hozzánk! Az EU nem is érdemli meg önt!

Orbán: Ezt hangosabban is mondhatná.

profil: A legnagyobb örömmel! Akár a magyar köztévében is szívesen.

Orbán: És ha valaha új lakhelyet keresne...

profil: Mi a neve a "vazelinnek" magyarul?

Az írás azért született, mert múlt héten a Profil újságírója, Franziska Tschinderle kérdéseket szeretett volna feltenni a Fidesz EP képviselőinek. A válaszok helyett azt kapta, hogy az M1 vezetésével az egész magyar kormánysajtó nekirontott, és azzal vádolta, hogy nem kérdez, hanem provokál.

Az ügyben a szatírát jegyző kollégájánál sokkal visszafogottabban mondta el véleményét Franziska Tschinderle és a Profil főszerkesztője is. A sajátos humorban szintén járatos M1 pedig már az ötödik résznél tart a szintén fiktív elemeket tartalmazó sorozatában.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....