Állítólag Orbán védői arra is odafigyelnek, hogy egy külső rendezvényen lehetőleg ne fogadjon el mindenkitől ételt-italt

Nem titok, hogy Orbán Viktornak előkóstolója is van, bár leginkább csak hivatalos programok helyszínein lép akcióba - írta a Blikk. Utánajártunk, igaz-e ez.

Ostobaság - így reagált a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan, amikor arról kérdeztük: igaz-e a Blikk állítása, tényleg van-e a miniszterelnöknek előkóstolója?

Ugyanakkor a miniszterelnök és más védett személyek védelmét ismerő források árnyalták a képet, amikor az "előkóstolásról" kérdeztük őket. Eszerint az valóban ostobaság, hogy Orbánnak vagy más védett személynek "előkóstolója" lenne, de az igaz, hogy nagyon is vigyáznak arra, hogy egy védett személy mit és hol fogyaszt el. Ez a világon mindenhol így van, és Magyarországon valóban a Terrorelhárítási Központon belül vannak azok a szakemberek, akik adott esetben az élelmiszerbiztonságra odafigyelnek.

Eleve a kormányfő üzemi étkezését is csak olyan cég láthatja el a munkahelyén, azaz a Karmelita kolostorban, amelyik megfelel azoknak a biztonsági protokolloknak, amelyek elő vannak írva, de ez nem jelenti azt, hogy minden egyes étkezésnél egy TEK-es kóstolgatja elő az Orbánnak szánt ételt. A biztonsági rendszer leginkább ahhoz hasonlítható, ami a polgári légiközlekedésben honos, ahol az élelmiszer zárt biztonsági láncon keresztül kerül fel a repülőgépre és így végig ellenőrzés alatt tudják tartani.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ha Orbán Viktor megkíván a Várban egy kürtös kalácsot, akkor előtte a TEK emberei lerohanják a kürtöskalácsost, megsemmisítik a készleteit és arra kényszerítik, hogy a szemük előtt süsse újra a kalácsokat, inkább csak arról van szó, hogy a biztonsági protokoll betartásával az állandó étkezéseknél minimalizálják a veszélyt. Ez azt is jelenti, hogy azért Orbán "védői" arra is odafigyelnek, hogy a kormányfő egy külső rendezvényen azért lehetőleg ne fogadjon el mindenkitől mindenféle ételt-italt, ez ugyanis kockázatot jelentene. És ennek a biztonsági protokollnak a része az is, hogy mindenkit, akinek köze van a kormányfő vagy más védett személy állandó étkeztetéséhez, a munkába állás előtt átvilágítják éppúgy, ahogy az adott céget, amelyik alkalmazza őt.

Ez a biztonsági előírás ugyanakkor nem újkeletű, mindig is így volt, sőt, a rendszerváltás előtt is ugyanígy ügyeltek a védett személyek étkezésére.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....