Farkas Flóri volt sofőrjének a cége állami hitelből és a félretett 300 milliójából vásárolt budai villát

Állami hitelből és a „félretett” 300 milliójából vett meg néhány éve, nyomott áron egy budai villát és a hozzá tartozó 7500 négyzetméteres telket Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő korábbi sofőrjének a cége. Az épületben 2009-ig a Tündérhegyi Pszichiátria működött, tavaly egy videóriportban bemutattuk, hogy az épület gyors pusztulásnak indult. Kovács Gergely, a Kutyapárt társelnöke és kerületi képviselője észrevette, hogy az ingatlanra is vonatkozó építési szabályokat a kerület nemrég módosította. Mi megtaláltuk a birtok új tulajdonosát: Rókusfalvy Pál cégét, ami egy állami ügynökségtől tavaly két milliárdos kommunikációs tendert nyert

A múlt század elején épült, a kerületi (műemléki) elővédelmi jegyzékben is szereplő zugligeti épülettel – Budapest XII., Szilassy út 6. (Janka út 5–9.) – tavalyi videóriportunkban is foglalkoztunk. Az ingatlan tulajdoni lapján található legfrissebb bejegyzés szerint az a Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft. érdekeltsége lett, amiről tavaly szeptemberben megírtuk, hogy „2,2 milliárd forintból reklámozza, hogyan épül-szépül az ország”. A kft. tulajdonosa Rókusfalvy Pál és testvére, Gábor.

Térképen gyűjtötte össze a budapesti XII. kerületi műemléki védettségű épületeket a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, hogy felhívják a figyelmet a budai Hegyvidék pusztuló építészeti kincseire. A párt társelnöke és helyi önkormányzati képviselője, Kovács Gergely szerint a védett épületek állapotának megőrzésére vonatkozó előírásokat senki nem kéri számon a tulajdonosoktól.

Rókusfalvy Pál 1991–2000 között a Danubius Rádió szerkesztő-műsorvezetője volt. A Felcsút szomszédságában fekvő Etyeken szőlőbirtoka és egy fogadója is van, ezekről az Átlátszón megírtuk, hogy a borászat kipofozására és termékfejlesztésre is kaptak közpénzből támogatást. A volt rádiós üzletileg is kötődik a NER-hez: a GO for Sport Events Kft.-ben a kormányközeliként emlegetett őrző-védő vállalkozással, a Valton-Sec biztonsági céggel (valamint az XTRM Group Kft.-vel) közösen tulajdonos. A Roxer azóta újabb közpénzes megbízásokat is elnyert: a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik szervezete, a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt. bízta meg a céget egy 263 263 150 Ft-os feladattal.

„Magyarországot népszerűsítő szakmai rendezvények megszervezése és lebonyolítása külföldön a megjelölt ország csoportokban és célországokba európai uniós (GINOP-1.3.5-15-2015-00001)” forrásból – „2.” ütem”. Ennek keretében a cég összesen 7 db, egyenként 50–250 fős rendezvény megszervezésével és lebonyolításával mutatja be és népszerűsíti Magyarország turisztikai kínálatait Amsterdamban, Prágában, Pekingben, Londonban, Varsóban, Párizsban és New Yorkban. A Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft. tavaly szeptemberben a MÁV-tól is kapott egy 59 millió forintos megbízást „közlekedésbiztonsági projekt komplex kommunikációra”, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. fejlesztéseinek reklámozására pedig 2,2 milliárdos keretszerződést nyert.

Ez a cég jelent meg – egyelőre széljegyként – a Budapest egyik ledrágább részén fekvő villa tulajdoni lapján. Az épület hányatott sorsára Kovács Gergő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke. XII. kerületi önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmet korábban.

Állami hitelből és a félretett 300 milliójából vette meg 4 éve igen nyomott áron Farkas Flórián sofőrje a Tündérhegyi Pszichiátria akkor még jó állapotú épületét, a hozzátartozó 7500 m2-es telekkel együtt. Az épület azóta gyors pusztulásnak indult, annak ellenére, hogy létezik egy kerületi rendelet, ami épp arra hivatott, hogy ilyesmi ne történhessen meg.

A Kutyapárt társelnöke a napokban arról adott hírt, hogy a Pokorni Zoltán vezette Hegyvidék (XII. kerület) önkormányzata megváltoztatta az ingatlanra vonatkozó korábbi építési övezeti besorolást, zöld utat adva akár lakópark építésének is a volt pszichiátriai intézmény telkén. Kovács szerint eddig ugyanis egyáltalán nem lehetett volna lakó funkciójú épületeket felhúzni a telekre. A kerület vezetése – az önkormányzat sajtós munkatársán keresztül – az ingatlan beépíthetőségére vonatkozó kérdéseinkre azt válaszolta, hogy

„az ingatlanra 2020. december 1. óta az ingatlanra az Észak-Hegyvidék kiemelt jelentőségű területek Kerületi Építési Szabályzatáról (a továbbiakban: KÉSZ) szóló 26/2020. (XI.30.)önkormányzati rendelete hatályos, mely az ingatlan legnagyobb beépítettségét 15 %-ról 10 %-ra, a legnagyobb épületmagasság mértékét 7,5 m-ről 6,5 m-re, a szintterületi mutatót pedig 0,45+0,20-ról (általános+parkolási szintterület) 0,25+0,15-re csökkentette. A KÉSZ alapján, amennyiben az épületmagasság korlátozott, tehát nem haladja meg az 5,0 métert, a beépítési százalék 15%-ra növelhető. Az ingatlant településrendezési szerződés-kötési kötelezettség terheli a KÉSZ mellékletét képező szabályozási tervlap jelölése alapján.

Az ingatlan a 176/2017. (XI.9.) határozattal elfogadott Elővédelmi jegyzékben szerepel. Amennyiben a Képviselő-testület rendeletben helyi (kerületi) védetté nyilvánítja az ingatlant, úgy a KÉSZ 3. § értelmében, az önkormányzattal kötött hatósági szerződést követően legfeljebb az alábbi kedvezmények érvényesíthetők:
a) az ingatlan beépíthetősége legfeljebb 5%-kal növelhető;
b) az ingatlan szintterületi mutatója legfeljebb 0,1-gyel növelhető;
c) az ingatlan zöldfelületi mutatója legfeljebb 5%-kal csökkenthető,
d) az épület magassága legfeljebb 1,0 méterrel növelhető.
A kedvezményeket csak a védett épület felújítása és helyreállítása esetén lehet érvényesíteni, tervtanács által ajánlott terv alapján”.

A ROXER Kommunikációs Ügynökség Kft.-t megkérdeztük arról, hogy mik a terveik az épülettel és a hozzá tartozó hatalmas telekkel. A cég ügyvezetőjétől az a választ kaptuk, hogy a társaság „a telken és épületen ingatlanfejlesztést nem kíván végezni, azt rendezvény- és forgatási helyszínként kívánja hasznosítani. Ennélfogva az ingatlanon sem új felépítmény, sem bővítmény nem fog létesülni”. Kérdésünkre Rókusfalvy Gábor hozzátette: „bontást biztosan nem terveznek”.

A volt klinika tulajdoni lapján a Roxer tulajdonjog bejegyzési kérelmén kívül egy – feltételezhetően hitelnyújtás miatti – jelzálog bejegyzési kérelem is látható, a nagykanizsai székhelyű Central Finance Zrt-é. E társaságnak két nagykanizsai cég, az EnerIn Közvilágítási Kft és az EnerIn EPC a tulajdonosa. Mindkét cég az EnerIn Energia Innováció Zrt. érdekeltsége.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....