Botrány van készülőben? - Orbánék titokban vásároltak értékes műemlék épületeket Szlovákiában állítólag

Lelepleződtek.

A magyar kormány nemcsak közvetlenül, hanem egy állami alapítvány cégén keresztül is vásárolt értékes szlovákiai műemlék épületeket – derítette ki a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK).

A szlovákiai Új Szó azt írja, Kassa belvárosában, a Szent Erzsébet-dóm tőszomszédságában lévő műemlék épületet idén január 11-én vásárolta meg egy, a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdonában álló Manevi nevű cég.

Az alapítványt

a magyar kormány hozta létre, majd közel 44 millió euró értékben juttatott neki állami tulajdonban lévő cégek, a Manevi és a Comitatus-energia részvényeit.

A portál szerint olyan állami vállalatokról van szó, amelyek a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium portfóliójába tartoztak, a két céget ugyanakkor már nem tartják nyilván a külügyminisztérium által kezelt vállalatok listájában.

Ennek ellenére a két céget kezelő alapítvány kuratóriumában Fidesz-közeli személyek ülnek, az intézményt pedig Magyar Levente helyettes magyar külügyminiszter vezeti – közölte az oknyomozó központ.

Mint írják a már említett épületek mellett idén februárban a magyar nagykövetség, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézet egykori épülete, illetve Trencséntyeplic városában a Vlára fürdőház is a Manevi tulajdonába került.

Az Új Szó szerint idén márciusban az Ipolyság nevű településen, a katolikus templom közvetlen közelében lévő, Árpád-kori alapokkal rendelkező egykori premontrei kolostor is a magyar cég szlovákiai leányvállalatához, a Manevi SK-hoz került.

A cég ugyanis „befektetőként” szerepel a kolostor felújítási és hasznosítási projektjében.

A szlovák lapok a nyár folyamán arról is beszámoltak, hogy a magyar kormány két kassai műemlék épületet, egy polgári házat, illetve a Csáky-Dessewffy-palotát közvetlenül vásárolta fel.

A két épület együttes a lap szerint 3-4 millió euróba is kerülhet.

Az oknyomozó központ szerint a két ingatlan a magyar külügyminisztérium tulajdonában van, de a tárca egy további kassai épületet is tulajdonol. A Sme napilap szerint pedig a magyar állam Besztercebányán és Tornalján is vásárolt egy-egy műemlék épületet.

Október elején a szlovák külügyminiszter Ivan Korčok szembesítette Szijjártó Pétert azzal, hogy a magyar állam a szlovák fél értesítése nélkül vásárolt ingatlanokat és magyarázatot kért tőle.

Korčok azt állította, a sajtóból értesült a magyar ingatlanvásárlásokról, és azt kérte, a magyar állam hasonló lépéseibe vonják be a szlovák felet is.

A kormány ezt követően törvénymódosítást kezdeményezett, amelyben visszaléptek 400 millió eurós (kb. 140 milliárd forintos) befektetési alap létrehozásától, amely segítségével határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket venni.

Az ICJK szerint a magyar állam a Manevi cégen keresztül már évekkel ezelőtt megvásárolta az erdélyi Szatmárnémeti városában lévő Pannónia Hotel épületét, a Nagykároly városában lévő Albina Bank épületét, Máramarossziget városában a Korona Hotel épületét, idén májusban pedig a zsibói Wesselényi-kastélyt is.

(Új Szó.com nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....