Több százezres jövedelempótlékot kaptak katolikus papok karácsonykor - Volt, aki 910 ezer forintot kapott.

Több katolikus pap megerősítette a Szemlélek Magazinnak, hogy a legutóbbi karácsonyhoz kapcsolódva olyan pénzösszeg érkezett a számlájukra, ami máskor nem szokott nekik járni. A lapnak nyilatkozó papok nem cáfolták, hogy az adományt a kormánytól kaphatták – írja a Szemlélek. A lap úgy tudja, hogy a Tiszántúlon 300 ezer forintot kaptak a papok, a Dunántúlon pedig két lelkipásztor kapott 500 ezer forintot személyi kifizetésként, de nem tartották meg az összeget, hanem egyből utalták is tovább a plébániának.

„Az ország középső régiójában 910 ezer forint érkezett hasonló módon egy katolikus pap számlájára” – írja a lap.

A Szemlélek megkeresésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya azt közölte, nincs tudomásuk arról, hogy „a Magyar Katolikus Egyház papjai egységesen, határozott összegű jövedelempótlékot kapnának”, de a különböző hitéleti területen dolgozó munkatársak, köztük valóban a lelkipásztorkodásban lévő papok is „ebben az időszakban kapják meg azt az ún. kiegészítő jövedelempótlékot, amelynek összege egyházmegyénként, kis- és nagyobb településenként, illetve feladatkörönként is eltérő lehet, és amely a havi jövedelmet hivatott kiegészíteni. Ez kerül most utólag, több hónapra visszamenőlegesen egy összegben kifizetésre.”

A lap arra a kérdésére, hogy milyen forrásból kapták az egyházi dolgozók az említett jövedelempótlékot, illetve hogy hozzájárult-e az állam a kifizetésekhez, nem kapott választ. Így az utalások tényét elismerték, a jogcímet is közölték, arra azonban nem válaszoltak, hogy honnan állt rendelkezésre a feltehetőleg milliárdos összértékű szétosztott pénzmennyiség.

A Miniszterelnökség sajtóosztálya azt válaszolta a lapnak, hogy „a Kormánytól sem tavaly, sem idén nem kaptak karácsonyi jövedelempótlékot sem a katolikus papok, sem más egyházak papjai, lelkészei, rabbijai”. Ennek ellenére a címzettek a kifizetést „jövedelempótlék a Magyar Köztársaság Kormánya és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia között létrejött megállapodás alapján” kapták.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....