Kő gazdag magyarok: Kiderült, hányan birtokolják a teljes magyar lakossági vagyon nagy részét


Az elmúlt három évben elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött a legtehetősebbek körében: nagyjából 4500 olyan család van Magyarországon, akik az ingatlanvagyonon felül 300 millió forintnál nagyobb összegű pénzügyi vagyont tudhatnak a magukénak.


Jelenleg Magyarországon körülbelül 4-4,5 ezer család birtokolja a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékát – írja az azenpenzem.hu a privátbanki szolgáltatásokat kínáló Blochamps új kiadványa alapján.

A leggazdagabbak pénzét kezelő cég „generációs stratégiaépítés első közös családi vagyontervezési lépéseihez” címmel adott ki brosúrát, és Blochamps alapító ügyvezetője, Karagich István hangsúlyozta, nem csak a rendkívül idős vagyonos korfa miatt akut kérdés Magyarországon a családi vagyon hosszú távú menedzselésének kérdése. A hazai privátbanki ügyfeleknek ugyanis mindössze 8 százaléka birtokolja az összes kezelt vagyon közel 40 százalékát. Jelenleg nagyjából 4000-4500 olyan család van Magyarországon, akik az ingatlanvagyonon felül 300 millió forintnál nagyobb összegű pénzügyi vagyont tudhatnak magukénak.

Ez a szűk kör a teljes ország lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarításainak több mint 5 százaléka fölött rendelkezik, míg a teljes vagyonuk a teljes hazai nettó pénzügyi vagyon 30 százalékával egyenértékű.

Karagich szerint jellemzően első generációs vállalkozókról, üzletemberekről van szó. A Blochamps korábbi elemzése szerint az elmúlt három évben elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött a legtehetősebbek körében. A társaság úgy véli, 2025-re hétezer milliárdosa és hét dollármilliárdosa lehet az országnak.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....