Orbán meglépte: Megalakult a cég, ami összegyűjti a lejárt élelmiszert

Két héttel ezelőtt megalapították az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft.-t, amely az élelmiszer-pocsékolásnak vetne véget azzal, hogy februártól összegyűjti a boltokból a 48 óra múlva lejáró termékeket – írja a Napi.hu.

A 3 millió forintos tőkével létrehozott cég tulajdonosa az állam, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelete alatt működik. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a társaságot Hodorics András irányítja, aki korábban a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott. A cégvezető tulajdonosa az Akali Apartmanok Kft.-nek, amely Balatonakaliban új építésű ingatlanokat értékesít.

Mint írtuk, ugyan a minőségmegőrzési idő lejárata után semmiféle élelmiszert nem lehet kereskedelmi forgalomban árusítani, de az Európai Parlament és Tanács döntése értelmében idéntől ezek már eladományozhatóvá váltak, írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a honlapján azzal a kitétellel, hogy az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért, megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel. A Nébih a Maradék nélkül weboldalon részletes tájékoztatást nyújt az élelmiszerpazarlásról.

Az Országgyűlés egyébként nemrég, december közepén szavazta meg az élelmiszer-pazarlás csökkentésére hivatkozó, élelmiszerláncot szabályozó törvény módosítását, melynek értelmében a nagy (100 milliárd forintnál nagyobb árbevételű) láncoknak (így az Aldinak, az Auchannak, a Lidlnek, a Penny Marketnek, a Sparnak és a Tescónak) fel kell ajánlaniuk a lejárathoz közeledő élelmiszereit az államnak. Ezt 48 órával a minőségmegőrzési határidő előtt kell megtenni, emellett a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjában is változik a kulcs, eddig 2,5 százalék volt az adó, ez a jövőben 2,7 százalék lesz.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....