Elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

A Pécsi Járásbíróság elkobozta a sümegi polgármester élettársának és a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjének, Szabó Krisztinának hamis érettségi bizonyítványát, írja a Magyar Hang.

A lap szerint az érettségi elkobzásáról néhány napja hozott végzés ellen fellebbezésnek nincs helye, de a kézbesítést követő naptól számított nyolc napon belül tárgyalást lehet kérni. A Pécsi Járásbíróság azt írta a lapnak, hogy a végzést a napokban kézbesítik az érintetteknek, így egyelőre nem tudni, hogy kérik-e a tárgyalás megtartását.

Tavaly ősszel derült ki, hogy hamis érettségi miatt nyomoz a rendőrség a Veszprém megyei kistelepülés, Sümeg fideszes polgármesterének, Végh Lászlónak az élettársa, Szabó Krisztina ellen, aki emellett a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője is. A nyomozás azután indult, írta a Magyar Narancs, hogy a város ellenzéki vezetője, Kovács Mihály feljelentette Szabót. A rendőrségi ügy idén február közepén zárult le, és a lap szerint minden kétséget kizáróan megállapították, hogy az érettségi bizonyítvány valóban hamis.

Kiderült ugyanis, hogy a Budapesten, 1995. június 12-i dátummal kiállított érettségi bizonyítványnak nincs törzslapja az azt elméletileg kiállító gimnáziumban, nem szerepel Szabó Krisztina neve sem az osztályanyakönyvben. A pecsét és az aláírások sem valódiak, ráadásul Szabó Krisztina 1995. május 23-ig a tapolcai Batsányi János Gimnázium levelező tagozatos tanulója volt. Mivel azonban abban az évben az írásbeli érettségi vizsgák május 8-án kezdődtek, Szabó Krisztina nem tehette le azokat a budapesti iskolában, hiszen mint ismeretes, ekkor még a tapolcai gimnázium levelezős tanulója volt. További érdekességek is akadnak még, a Sümegi Szó több bukásról is ír, ami szintén lehetetlenné tette volna az érettségit.

Szabó Krisztina később diplomát szerzett a Nyugat-magyarországi és a Pécsi Tudományegyetemen is, aminek alapfeltétele volt az érettségi. A Magyar Narancs szerint noha a rendőrségi nyomozás végén megállapították, hogy az okirat-hamisítás büntethetősége időközben elévült, a hamis érettségi bizonyítvány miatt érvénytelennek kell majd tekinteni az egyetemi diplomákat is, amik állítólag a munkaköréhez szükségesek.

A Magyar Narancs azt is írta, hogy a polgármester a rendőrségi határozat után két héttel, március elején közel duplájára, 861 ezer forintról 1,6 millió forintra emelte meg Szabó fizetését, aki a lap szerint a sümegi egészségügyi fejlesztési iroda vezetéséért további, közel 400 ezer forintot kap. Az emelésről a polgármester egymaga dönthetett a járványhelyzeti intézkedések miatt.

Az ügyben korábban kerestük az illetékes rendőrséget, illetve Végh László polgármestert is. A rendőrség válaszában azt írta:

„tájékoztatjuk, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság az Ön által kérdezett eljárásban okmányszakértőt rendelt ki, aki megállapította, hogy a bizonyítvány hamis. A rendőrség a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény alapján a nyomozást megszüntette, majd az ügyészségnél kezdeményezte a hamis közokirat elkobzását.”

Közzétette: Végh László – 2018. szeptember 28., péntek






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....