Valaki megjelent és nyílik az ország egyik legnagyobb bányája - és mi köze ennek Tiborcz üzleti köréhez?

Elindult a Tiborcz István üzleti körében lévő, Kiskunlacházán nyíló bánya környezeti hatásvizsgálati eljárása. A Népszava információi szerint az ügyintézésre mindössze 60 nap áll rendelkezésre.

A város közigazgatási területén az ország egyik legnagyobb kavics- és homokbánya fog nyílni, amennyiben a hatóságok jóváhagyják. A bányanyitás jogát zárt pályázaton nyerte el a Kvarchomok Bányászati és Feldolgozó Kft. A cég ellenszolgáltatást fizet a magyar államnak, azonban annak összege egyelőre nem ismert.

A cég tulajdonosa Balázs Attila, aki Tiborcz Istvánnak, Orbán vejének a gazdasági holdudvarához tartozik. A bánya területét

kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű területté nyilvánította a kabinet,

ezzel pedig kiemelt az országos, valamint a helyi építési szabályzat hatósága alól.

A döntésnek köszönhetően jelentősen lerövidült a környezeti hatósági vizsgálatra fordítandó idő, így gyorsabban elindulhat a termelés a bányában. Ez a beruházás szempontjából fontos, ugyanis a lakók erőteljes tiltakozása miatt elutasította a Mészáros Lőrincékkel üzletelő Precíziós Agrokémia Zrt. délegyházi bányanyitását a Pest Megyei Kormányhivatal. Erről korábban mi is beszámoltunk.

A Kvarchomok Kft. a 303 hektáros területből 23,8 millió köbméter ipari ásványvagyont termelne ki. A tervek alapján évente 750 ezer köbmétert termelnének ki, ebből azonban a haszonanyagot évi 500 ezer köbméterre becsülik.

A bányanyitás az idei évre várható, és a kitermelés első üteme 2030-ig tart a tervek szerint, de

a termelést 2055-ig folytatnák.

A területen található értékes ásványi anyagot 3500-5000 forintos köbméterárral számolva 83-120 milliárd forint közé becsülik, ennek ellenére azonban van 1500 és 10.000 forint körüli köbméterár is, tehát nagy a szórás annak ellenére, hogy a kormány júliusban maximálta a kavics és a homok árát.

Az extraprofitadó azonban csak a 2019-ben legalább 3 milliárd forintos profitot elérő cégek esetében alkalmazandó, és a Kvarchomok Kft. bányája csak idén nyit meg, így biztosan nem éri el a bevétele az előbbi összeget. Az új bánya esetében tehát nincsenek maximálva az árak.

A bányanyitás után egy új tórendszer alakul ki, és nagy környezeti károkat is okozhatnak. A tavak közti utak melletti területet részlegesen feltöltenék, és fásítanák, és egy kilométernyi partszakaszon vizes élőhelyet alakítanának ki sport- és rekreációs központtal.

Az üzemeltetés természeti hatásait “elviselhetőnek” minősítik,

és azt ígérik, sem a zajszennyezés sem a légszennyezés nem haladja majd meg a határértéket. Talajvízcsökkenésre számítanak számos közeli településen, azonban a 10 centimétert csak Délegyházán, Dunavarsányban, Áporkán és Majosházán várható.

(Népszava nyomán) - kép illusztráció. Forrás google-facebook / Tiborcz





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-