Csatlakozz hozzánk facebookon
Kiderült kik kapnak az 5,3 milliárdos segélycsomagból  


Összeállt a lista azokról a magyar zenekarokról, amelyeket – a hazai nagyfesztiválok szervezőivel karöltve – Lobenwein Norbert javasol a könnyűzenészek és háttérembereik megsegítésére indított támogatói programba. Olyan együttes is van a sorban, amely a tömegrendezvények betiltásával tíz fesztiválkoncertet bukott.

A Blikk korábban többször is írt arról, hogy – sok más terület mellett – a szórakoztatóipar, ezen belül a zeneipar mennyire nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások miatt. A veszélyhelyzet bevezetésével a szektor működése gyakorlatilag teljesen leállt, s bár június közepétől végül engedélyezték az 500 fő alatti rendezvények megtartását, a nagy tömegeket vonzó események, elsősorban a fesztiválok betiltásával azok a zenekarok, amelyeknek az éves bevétele főként a nyári koncertszezonból származik, hosszú időre jövedelem nélkül maradtak.

Bár a legtöbben csak a színpadon állókat látják, nem szabad megfeledkezni arról, hányan dolgoznak a kulisszák mögött azért, hogy egy-egy produkció arcai reflektorfénybe kerüljenek – a háttéremberek (roadok, technikusok, fényesek, fotósok, menedzserek, sajtósok, videósok, sminkesek, biztonsági őrök, sofőrök, és még sorolhatnánk), továbbá a rendezvények megvalósulásában közreműködő egyéb, kapcsolódó iparágak dolgozói ugyanúgy elveszítették a munkájukat, jelen állás szerint pedig elég bizonytalan, mikor tudnak visszatérni a szakmájukba, illetve visszatérnek-e egyáltalán, ha közben találtak más, biztosabb – netán jobban fizető – anyagi forrást.

Segélycsomaggal támogatják a zeneipart

Ahogy a Blikk is megírta, a kormány nemrégiben 5,3 milliárd forintot különített el a zenészek és a háttérembereik, továbbá 2 milliárd 120 millió forintot a rendezvény-, illetve fesztiválszervezők megsegítésére. Az elmúlt napokban több dolog is tisztázódott a zenekaroknak szánt pénz elosztásáról, amelyhez kidolgoztak egy támogatói programot. Hamarosan elindul egy úgynevezett raktárkoncert-sorozat, amelynek során 150 produkció juthat kiemelt gázsihoz, kárpótolván a korlátozások miatt elszenvedett bevételkieséseket.

Arról, hogy milyen módon lehet bekerülni a programba, kik és hogy döntenek a zenekarokról, mekkora anyagi segítség jár egy-egy produkciónak, illetve, hogy milyen formában zajlik a raktárkoncertek lebonyolítása, a múlt héten elég sok részlet kiderült. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pontosította, kik azok, akik szakértőként részt vesznek a támogatói programban, a Campus Fesztivál programigazgatója a fesztiválszervezők szerepéről beszélt, Lobenwein Norbert pedig, akit több nagyfesztivál főszervezőjeként hívott segítségül a kormány, a Blikk megkeresésére azt is elmondta, mekkora anyagi támogatásra számíthatnak a felkért zenekarok.
Amit eddig megtudtunk:

A kormány egy, a zeneipar megsegítésére elkülönített 5,3 milliárdos segélycsomagból kívánja támogatni a könnyűzenészeket és a velük szoros együttműködésben dolgozó háttérembereket.
Kidolgoztak egy támogatói programot, amelynek során 150 raktárkoncert megvalósítását tervezik.
Három „csatornán” keresztül zajlik a zenekarok kiválasztása; ennek lebonyolításában a kormány szakemberek javaslataira támaszkodik, akiket a Blikk megkeresésére Szentkirályi Alexandra a válaszlevelében meg is nevezett.
A fesztiválzenekarok esetén Lobenwein Norbert segítségét kérték. A több nagyrendezvény (VOLT, a Balaton Sound, a MOL Nagyon Balaton, a B.my.Lake és a Strand Fesztivál) főszervezőjeként ismert szakember a hazai nagyfesztiválok szervezőcsapataival együttműködésben tesz javaslatot a zenekarok kapcsán.
Az „élő legendák”csoportjába tartozó előadók kiválasztásában Rózsa István szakértelmében bízik a kormány, akinek személye kapcsán Szentkirályi kiemelte, hogy a hanglemez és koncert műfajban három évtizedes tapasztalattal rendelkezvén több, ma is népszerű előadó felfedezésével, pop-rock zenei ikonok menedzselésével vált ismertté.
A népzenészek esetén Pál István segítségére számítanak, aki Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.
A Blikk megkeresésére Lobenwein Norbert elmondta: az ő javaslata alapján a felkért zenekarok ötszörös gázsira, de maximum 15 millió forintra számíthatnak egy-egy raktárkoncertért.
A produkciók esetén a professzionális fény- és színpadtechnikáról, illetve a koncertek felvételéről és közzétételéről a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálásával az Antenna Hungária gondoskodik.

A fesztiválzenekarok listája már kész

Úgy tűnik, közben felgyorsultak a folyamatok: Lobenwein Norbert a Facebook-oldalán közölte, hogy a többi nagyfesztivál szervezőivel együttműködésben sikerült összeállítaniuk a listát azokról a zenekarokról, amelyek – javaslataik alapján – a kormány zeneipart támogató programjába meghívást kaphatnak. A szakember emellett több felmerülő kérdést is tisztázott, illetve a projekt kapcsán alakuló változásokról is beszámolt a nyilvános bejegyzésében „helyzetjelentés” címmel.

Elmondta: egy héttel ezelőtt kapott felkérést a kormánytól, hogy a hamarosan induló raktárkoncert-sorozathoz szervezzen 40-50 olyan zenekar, illetve előadót, amelyek és akik jellemzően résztvevők a hazai fesztiválokon. Lobenwein ismételten hangsúlyozta, hogy őt csak és kizárólag a fesztiválok kapcsán kérték fel, vannak más szakemberek is, akik a saját területükön hozzá hasonló feladatot látnak el. Azaz a kormány által bejelentett 150 raktárkoncert esetén eredetileg ő csak a felkért művészek egyharmadára tehet javaslatot.
Így lett az 50-ből végül 100 zenekar

Lobenwein a bejegyzésében leszögezte: mindenképp szerette volna még a látszatát is elkerülni annak, hogy ő, illetve a barátai-kollégái a saját ízlésük szerint válasszanak ki produkciókat. Így előálltak egy olyan javaslattal, amellyel elkerülték, hogy a döntés csak az ő kezükben legyen, amit el is fogadtak, így ennek szellemében végezték a munkát.

„A meghívható produkciók látszámát a kérésünkre az említett 40-50-ről 100-ra sikerült emelni. Emellett pedig felvettük a kapcsolatot 13 (korábban még csak nyolc – A szerk.), meghatározó hazai fesztivál szervezőjével. Arra kértük őket, a Raktárkoncert-projektben résztvevő 100 előadó listáját közösen állítsuk össze, a 13 fesztivál között 100%-os transzparenciával” – írja Lobenwein.

Az nem teljesen tiszta, vajon a listán szereplő 100 előadó mindegyike ténylegesen részt is vehet-e majd a támogatói programban, és ha igen, akkor az eredetileg bejelentett 150 raktárkoncertből esetleg 200 lesz, vagy marad a 150 és kevesebb hely jut a népzenei, illetve az élő legenda csoportba tartozó előadóknak. Az is lehet persze, hogy a szervezők által összeállított 100-as listából végül kormány-szinten választják ki azokat, akik a fesztiválos bandák eredetileg feleannyi számban meghatározott csoportjába kerülnek. Nos, ez pár napon belül biztosan kiderül.
Az Esti Kornél a „listavezető”

Ami biztos – és erre korábban a Campus Fesztivál programigazgatója is célzott már –: a 100-as lista a hazai nagyfesztiválok idei line-upjait alapul véve született meg. A gyakorlatban mindez úgy történt, hogy a szervezők megnézték és összegezték, mely zenekarok hány fesztiválon vettek volna részt 2020-ban. A lista tetejére került az a formáció, amelyet a legtöbben hívtak volna meg, az aljára pedig azok, amelyeket csak egy-egy helyre. A 100-as sorba Lobenwein szerint mindenki belefért, akit 2-nél több fesztiválon láthatott volna idén a közönség. Mint elárulta, a lista elejére az Esti Kornél csapata került: ez az a zenekar, amely idén a legtöbb, összesen 10 nagyfesztiválon koncertezett volna.

A bejegyzésből az is kiderül, mely fesztiválok szervezői vettek részt a delegált zenekarok kiválasztásában – a korábban említett Fishing on Orfű, Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN, FEZEN Fesztivál, EFOTT, VOLT Fesztivál Official, Strand Fesztivál Official, CAMPUS FESZTIVÁL official és a Művészetek Völgye mellett a Bánkitó Fesztivál, TÁBOR Fesztivál (korábban Sörolimpia), az East Fest Mezőtúr, a Rockmaraton Fesztivál és a Kolorádó idei meghívottjai is esélyt kaptak, hogy bekerüljenek a javasolt bandák közé.

Lobenwein a Facebook-oldalán azt írja, hétfőn elkezdtek egyeztetni a fesztiválszervezők által delegált csapatokkal. A végleges listát akkor közlik, amikor ezen minden banda esetén túl vannak. Annyit elárult, hogy a kiválasztott csapatok sora nagyon színes képet mutat. Ahogy ő fogalmaz: „Vannak benne egészen friss produkciók, egyértelmű fesztivál-headlinerek, régi motorosok és ígéretes előadók egyaránt”.
Lesznek, akik kimaradnak

Sajnos az egyértelmű, hogy ebből a támogatásból, ami ugyan nagyon sok zenekarnak segít, azért lesznek, akik kimaradnak majd. Az is felvet bizonyos kérdéseket, hogy a kiválasztott együttesekkel dolgozó stábok tagjai közül hány főnek jelent majd ténylegesen segítséget egy-egy raktárkoncert, hiszen pirotechnikusokra, videósokra vagy pr-osokra nem valószínű, hogy nagy szükség lesz ezeken a fellépéseken. Persze, van olyan banda – mint például a Wellhello –, amely „családon belül” igyekszik olyan döntést hozni, ami mindenki számára kedvező lehet.

– Örülünk a lehetőségnek, még nem adtunk választ a felkérésre. Egy kikötésünk volt, a pénz a zenekar többi tagjának menjen az utolsó forintig. Én és Diaz nem szeretnénk kivenni a ránk eső részt – mondta a Blikknek nemrégiben Fluor, aki több mint 30 fős stábért felel.

blikk
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Mi történt? - a kilencedik emeletről zuhant a halálba az egykori NB I-es magyar focista
Nemzetközi visszhang: Mészáros Lőrinc 18 milliárdos tengerparti luxushoteljéről ír a horvát sajtó
Müller Cecília: A fodrászatokban ne legyenek kitéve magazinok
A járvány már mindenütt terjed, a higéniés szabályok betartása különösen fontos, mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Müller Cecília h...
  
Botrány: Kiakadtak a sztárok Duró Dórára a könyvdarálós akciója miatt
Homoszexuális propagandának nevezte, majd ledarált egy gyermekeknek szóló mesekönyvet Dúró Dóra. A Mi Hazánk Mozgalom politikusának akciója azonban sokaknál kiverte a biztosítékot. Dú...
  
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Egy nap alatt 13 elhunyt és 700-nál több új fertőzött a hétfő koronavírus-mérlege. A második hullám tart, iskolák zárnak be, osztályok kényszerülnek digitális oktatásra, az óvodák...
  
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Egy nap alatt 13 elhunyt és 700-nál több új fertőzött a hétfő koronavírus-mérlege. A második hullám tart, iskolák zárnak be, osztályok kényszerülnek digitális oktatásra, az óvodák...
  
Már több száz büntetőügy van a járványügyi helyzet miatt
Egy nap alatt 13 elhunyt és 700-nál több új fertőzött a hétfő koronavírus-mérlege. A második hullám tart, iskolák zárnak be, osztályok kényszerülnek digitális oktatásra, az óvodák...
  
Ekkora hőmérséklettel csütörtöktől hazaküldik a diákokat az iskolákból
Egy nap alatt 13 elhunyt és 700-nál több új fertőzött a hétfő koronavírus-mérlege. A második hullám tart, iskolák zárnak be, osztályok kényszerülnek digitális oktatásra, az óvodák...
  
Egerszólát: Babakocsiba csapódott egy acélmagvas lövedék
Nagy csattanást hallottak egy Tarnaszentmária és Egerszólát között fekvő tanya lakói még szeptember első hétvégéjén, hogy gyorsan kiderüljön, mi történt: a kisgyerekük babakocsijá...
  
Pályázati pénzt bukott egy civil szervezet, mert nem volt hajlandó igazolni, hogy külföldről támogatott-e
Idén tavasszal indult el a pécsi az Emberség Erejével Alapítvány az Európai Unió Erasmus+ pályázatán, azzal a céllal, hogy a diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő, díjnyertes...
  
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Németh Szilárd saját közösségi oldalán osztotta meg követőivel gratulációját miszerint Karcagon és Mohácson is Fidesz — KDNP győzelem született. Karcagon, Szepesi Tibor, a FIDESZ- K...
  
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Németh Szilárd saját közösségi oldalán osztotta meg követőivel gratulációját miszerint Karcagon és Mohácson is Fidesz — KDNP győzelem született. Karcagon, Szepesi Tibor, a FIDESZ- K...
  
Orbán: sok pénzt hagytunk a budapesti vállalkozóknál, az egész világon nem nagyon látok erre példát
Brüsszelben úgy kalkulálnak, hogy legkésőbb a jövő év közepén lesz vakcina, de az amerikaiak szerint még az idén meglesz – mondta Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorának adott int...
  
Babakocsiba csapódott egy lövedék Egerszólát mellett
Könnyen végződhetett volna tragédiával a Heves megyében történt eset: lövedék csapódott egy babakocsiba Egerszólát mellett. A golyó a közeli lőszergyárból jöhetett, az ügyben vizsg...
  
Orbán döntött a közmunkásokkal kapcsolatban
A köztévé helyett a TV2 Tényekben beszélt a vírusjárvány miatti védekezésről Orbán Viktor A miniszterelnök beszélt a járványügyi intézkedésekről, a határzárról és arról is,...
  
Két év alatt mindössze 1500 dollár jövedelemadót fizetett Trump
Megválasztásának évében, 2016-ban, valamint 2017-ben mindössze 750-750 dollár szövetségi jövedelemadót fizetett Donald Trump amerikai elnök – írta internetes oldalán a The New York Ti...
  
Orbán: járja a kórházakat, ezért tudja, hogy van mindenhol orvos és nővér, elegendő eszköz is
A Tények műsorában adott vasárnap este interjút Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktorral Gönczi Gábor beszélgetett a TV2 Tények című műsorában. Az előzetesből kiderült, hogy e...
  
Áder felesége a címlapokon: Verhetetlen eleganciában a magyar first lady
Számtalan protokoll szabályt kell naponta betartania Herczegh Anitának. Budapest —Védjegye a visszafogottság, megjelenésével mégis vonzza a tekinteteket. Sokan irigykedve tekinthetnek rá, ...
  
Mi történt? - a kilencedik emeletről zuhant a halálba az egykori NB I-es magyar focista
Barátai, ismerősei is csak találgatják, mi történhetett a mindig vidám férfival . Szeged — Sokkolta családját, barátait, egykori csapattársait Udvari Szabolcs (†46) tragikus halála. ...
  
Elképesztő gyűrűt kapott Hajdú Péter szerelme
Törökbálint — Stílus, romantika, intimitás – ez a három jelző írja le legjobban azt, miként kérte meg szerelme kezét Hajdú Péter (45). A televíziós műsorvezető-producer a kedvese,...
  
Orbán interjú: Gönczi Gábor néha inkább lelkes szurkolónak tűnt mint műsorvezetőnek
Orbán Viktorral lepte meg a nézőit a Tények vasárnap este. A csatorna részéről Gönczi Gábor faggatta a miniszterelnököt, bár a műsorvezető néha inkább lelkes szurkolónak tűnt. Ami...
  
Nagyon durva győzelmet aratott a Fidesz Kargacon
Nagyon nagy győzelmet aratott a Fidesz Kargacon. A nagykunsági városban Dobos László polgármester halála miatt kellett időközi polgármester-választást tartani. Ugyanakkor az ellenzék elő...
  
Nagyon durva győzelmet aratott a Fidesz Kargacon
Nagyon nagy győzelmet aratott a Fidesz Kargacon. A nagykunsági városban Dobos László polgármester halála miatt kellett időközi polgármester-választást tartani. Ugyanakkor az ellenzék elő...
  
A Fidesz jelöltje győzött Mohácson
A Fidesz jelöltje, Pávkovics Gábor nyerte a mohácsi polgármester-választást szavazatok 56,44 százalékával (4708 szavazat). Az eddigi polgármester, Csorbai Ferenc 40,39 százalékot ( 3369 s...
  
41 millióért jutott belvárosi üzlethelyiséghez a fideszes önkormányzati képviselő lánya
Igazán jutányos áron, mindüssze 41,4 millió forintért, vagyis 383 ezer forintos négyzetméteráron vehetett meg bérlőként egy 108, galériával együtt összesen 126 négyzetméteres, Bajcsy...
  
Trump botrány: lebukott pénzügyi trükkök és lehúzások
A New York Times megszerezte Donald Trump elnök és cégeinek adóbevallásait az elmúlt több mint 20 évből. Összegezve az derült ki belőlük, hogy a nyilvánosan hangoztatott képhez képest ...
  
Orbán: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét
A köztévé helyett a TV2 Tényekben beszélt a vírusjárvány miatti védekezésről Orbán Viktor. A miniszterelnök beszélt a járványügyi intézkedésekről, a határzárról és arról is...
  
Bajban a forint, de az igazi csata még csak most jön
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg. A koronavírus-járvány második hulláma, és az erőt...
  
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
A maszk és a távolságtartás hiányzott az ünnepségből. Becsehelyen ünnepelte meg Orbán Viktor miniszterelnök a szabad pálinkafőzés 10. születésnapját vasárnap. A Miniszterelnöki K...
  
Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet.
A 24.hu-nak adott interjút a szakember, aki arról beszélt: a magyar labdarúgó-bajnokság tragédiája a Felcsút NB I-es részvétele. „A futballközeg és az abban évtizedek óta jól élő...
  
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
A X. kerületi rendőrök keresik a feltételezett elkövetőt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretle...
  
Pánik: Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári
Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári, amikor éles fájdalom hasított a lábába. A lélekjelenlétén múlt csak, hogy nem lett baj. „Megrémültem, amikor először éreztem azt, hogy a...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Kiderült kik kapnak az 5,3 milliárdos segélycsomagból

Összeállt a lista azokról a magyar zenekarokról, amelyeket – a hazai nagyfesztiválok szervezőivel karöltve – Lobenwein Norbert javasol a könnyűzenészek és háttérembereik megsegítésére indított támogatói programba. Olyan együttes is van a sorban, amely a tömegrendezvények betiltásával tíz fesztiválkoncertet bukott.

A Blikk korábban többször is írt arról, hogy – sok más terület mellett – a szórakoztatóipar, ezen belül a zeneipar mennyire nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások miatt. A veszélyhelyzet bevezetésével a szektor működése gyakorlatilag teljesen leállt, s bár június közepétől végül engedélyezték az 500 fő alatti rendezvények megtartását, a nagy tömegeket vonzó események, elsősorban a fesztiválok betiltásával azok a zenekarok, amelyeknek az éves bevétele főként a nyári koncertszezonból származik, hosszú időre jövedelem nélkül maradtak.

Bár a legtöbben csak a színpadon állókat látják, nem szabad megfeledkezni arról, hányan dolgoznak a kulisszák mögött azért, hogy egy-egy produkció arcai reflektorfénybe kerüljenek – a háttéremberek (roadok, technikusok, fényesek, fotósok, menedzserek, sajtósok, videósok, sminkesek, biztonsági őrök, sofőrök, és még sorolhatnánk), továbbá a rendezvények megvalósulásában közreműködő egyéb, kapcsolódó iparágak dolgozói ugyanúgy elveszítették a munkájukat, jelen állás szerint pedig elég bizonytalan, mikor tudnak visszatérni a szakmájukba, illetve visszatérnek-e egyáltalán, ha közben találtak más, biztosabb – netán jobban fizető – anyagi forrást.

Segélycsomaggal támogatják a zeneipart

Ahogy a Blikk is megírta, a kormány nemrégiben 5,3 milliárd forintot különített el a zenészek és a háttérembereik, továbbá 2 milliárd 120 millió forintot a rendezvény-, illetve fesztiválszervezők megsegítésére. Az elmúlt napokban több dolog is tisztázódott a zenekaroknak szánt pénz elosztásáról, amelyhez kidolgoztak egy támogatói programot. Hamarosan elindul egy úgynevezett raktárkoncert-sorozat, amelynek során 150 produkció juthat kiemelt gázsihoz, kárpótolván a korlátozások miatt elszenvedett bevételkieséseket.

Arról, hogy milyen módon lehet bekerülni a programba, kik és hogy döntenek a zenekarokról, mekkora anyagi segítség jár egy-egy produkciónak, illetve, hogy milyen formában zajlik a raktárkoncertek lebonyolítása, a múlt héten elég sok részlet kiderült. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pontosította, kik azok, akik szakértőként részt vesznek a támogatói programban, a Campus Fesztivál programigazgatója a fesztiválszervezők szerepéről beszélt, Lobenwein Norbert pedig, akit több nagyfesztivál főszervezőjeként hívott segítségül a kormány, a Blikk megkeresésére azt is elmondta, mekkora anyagi támogatásra számíthatnak a felkért zenekarok.
Amit eddig megtudtunk:

A kormány egy, a zeneipar megsegítésére elkülönített 5,3 milliárdos segélycsomagból kívánja támogatni a könnyűzenészeket és a velük szoros együttműködésben dolgozó háttérembereket.
Kidolgoztak egy támogatói programot, amelynek során 150 raktárkoncert megvalósítását tervezik.
Három „csatornán” keresztül zajlik a zenekarok kiválasztása; ennek lebonyolításában a kormány szakemberek javaslataira támaszkodik, akiket a Blikk megkeresésére Szentkirályi Alexandra a válaszlevelében meg is nevezett.
A fesztiválzenekarok esetén Lobenwein Norbert segítségét kérték. A több nagyrendezvény (VOLT, a Balaton Sound, a MOL Nagyon Balaton, a B.my.Lake és a Strand Fesztivál) főszervezőjeként ismert szakember a hazai nagyfesztiválok szervezőcsapataival együttműködésben tesz javaslatot a zenekarok kapcsán.
Az „élő legendák”csoportjába tartozó előadók kiválasztásában Rózsa István szakértelmében bízik a kormány, akinek személye kapcsán Szentkirályi kiemelte, hogy a hanglemez és koncert műfajban három évtizedes tapasztalattal rendelkezvén több, ma is népszerű előadó felfedezésével, pop-rock zenei ikonok menedzselésével vált ismertté.
A népzenészek esetén Pál István segítségére számítanak, aki Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője.
A Blikk megkeresésére Lobenwein Norbert elmondta: az ő javaslata alapján a felkért zenekarok ötszörös gázsira, de maximum 15 millió forintra számíthatnak egy-egy raktárkoncertért.
A produkciók esetén a professzionális fény- és színpadtechnikáról, illetve a koncertek felvételéről és közzétételéről a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálásával az Antenna Hungária gondoskodik.

A fesztiválzenekarok listája már kész

Úgy tűnik, közben felgyorsultak a folyamatok: Lobenwein Norbert a Facebook-oldalán közölte, hogy a többi nagyfesztivál szervezőivel együttműködésben sikerült összeállítaniuk a listát azokról a zenekarokról, amelyek – javaslataik alapján – a kormány zeneipart támogató programjába meghívást kaphatnak. A szakember emellett több felmerülő kérdést is tisztázott, illetve a projekt kapcsán alakuló változásokról is beszámolt a nyilvános bejegyzésében „helyzetjelentés” címmel.

Elmondta: egy héttel ezelőtt kapott felkérést a kormánytól, hogy a hamarosan induló raktárkoncert-sorozathoz szervezzen 40-50 olyan zenekar, illetve előadót, amelyek és akik jellemzően résztvevők a hazai fesztiválokon. Lobenwein ismételten hangsúlyozta, hogy őt csak és kizárólag a fesztiválok kapcsán kérték fel, vannak más szakemberek is, akik a saját területükön hozzá hasonló feladatot látnak el. Azaz a kormány által bejelentett 150 raktárkoncert esetén eredetileg ő csak a felkért művészek egyharmadára tehet javaslatot.
Így lett az 50-ből végül 100 zenekar

Lobenwein a bejegyzésében leszögezte: mindenképp szerette volna még a látszatát is elkerülni annak, hogy ő, illetve a barátai-kollégái a saját ízlésük szerint válasszanak ki produkciókat. Így előálltak egy olyan javaslattal, amellyel elkerülték, hogy a döntés csak az ő kezükben legyen, amit el is fogadtak, így ennek szellemében végezték a munkát.

„A meghívható produkciók látszámát a kérésünkre az említett 40-50-ről 100-ra sikerült emelni. Emellett pedig felvettük a kapcsolatot 13 (korábban még csak nyolc – A szerk.), meghatározó hazai fesztivál szervezőjével. Arra kértük őket, a Raktárkoncert-projektben résztvevő 100 előadó listáját közösen állítsuk össze, a 13 fesztivál között 100%-os transzparenciával” – írja Lobenwein.

Az nem teljesen tiszta, vajon a listán szereplő 100 előadó mindegyike ténylegesen részt is vehet-e majd a támogatói programban, és ha igen, akkor az eredetileg bejelentett 150 raktárkoncertből esetleg 200 lesz, vagy marad a 150 és kevesebb hely jut a népzenei, illetve az élő legenda csoportba tartozó előadóknak. Az is lehet persze, hogy a szervezők által összeállított 100-as listából végül kormány-szinten választják ki azokat, akik a fesztiválos bandák eredetileg feleannyi számban meghatározott csoportjába kerülnek. Nos, ez pár napon belül biztosan kiderül.
Az Esti Kornél a „listavezető”

Ami biztos – és erre korábban a Campus Fesztivál programigazgatója is célzott már –: a 100-as lista a hazai nagyfesztiválok idei line-upjait alapul véve született meg. A gyakorlatban mindez úgy történt, hogy a szervezők megnézték és összegezték, mely zenekarok hány fesztiválon vettek volna részt 2020-ban. A lista tetejére került az a formáció, amelyet a legtöbben hívtak volna meg, az aljára pedig azok, amelyeket csak egy-egy helyre. A 100-as sorba Lobenwein szerint mindenki belefért, akit 2-nél több fesztiválon láthatott volna idén a közönség. Mint elárulta, a lista elejére az Esti Kornél csapata került: ez az a zenekar, amely idén a legtöbb, összesen 10 nagyfesztiválon koncertezett volna.

A bejegyzésből az is kiderül, mely fesztiválok szervezői vettek részt a delegált zenekarok kiválasztásában – a korábban említett Fishing on Orfű, Szegedi Ifjúsági Napok – SZIN, FEZEN Fesztivál, EFOTT, VOLT Fesztivál Official, Strand Fesztivál Official, CAMPUS FESZTIVÁL official és a Művészetek Völgye mellett a Bánkitó Fesztivál, TÁBOR Fesztivál (korábban Sörolimpia), az East Fest Mezőtúr, a Rockmaraton Fesztivál és a Kolorádó idei meghívottjai is esélyt kaptak, hogy bekerüljenek a javasolt bandák közé.

Lobenwein a Facebook-oldalán azt írja, hétfőn elkezdtek egyeztetni a fesztiválszervezők által delegált csapatokkal. A végleges listát akkor közlik, amikor ezen minden banda esetén túl vannak. Annyit elárult, hogy a kiválasztott csapatok sora nagyon színes képet mutat. Ahogy ő fogalmaz: „Vannak benne egészen friss produkciók, egyértelmű fesztivál-headlinerek, régi motorosok és ígéretes előadók egyaránt”.
Lesznek, akik kimaradnak

Sajnos az egyértelmű, hogy ebből a támogatásból, ami ugyan nagyon sok zenekarnak segít, azért lesznek, akik kimaradnak majd. Az is felvet bizonyos kérdéseket, hogy a kiválasztott együttesekkel dolgozó stábok tagjai közül hány főnek jelent majd ténylegesen segítséget egy-egy raktárkoncert, hiszen pirotechnikusokra, videósokra vagy pr-osokra nem valószínű, hogy nagy szükség lesz ezeken a fellépéseken. Persze, van olyan banda – mint például a Wellhello –, amely „családon belül” igyekszik olyan döntést hozni, ami mindenki számára kedvező lehet.

– Örülünk a lehetőségnek, még nem adtunk választ a felkérésre. Egy kikötésünk volt, a pénz a zenekar többi tagjának menjen az utolsó forintig. Én és Diaz nem szeretnénk kivenni a ránk eső részt – mondta a Blikknek nemrégiben Fluor, aki több mint 30 fős stábért felel.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Egy szemtanú szerint ebédelni ment helikopterrel Szijjártó Péter
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Mi történt? - a kilencedik emeletről zuhant a halálba az egykori NB I-es magyar focista
Nemzetközi visszhang: Mészáros Lőrinc 18 milliárdos tengerparti luxushoteljéről ír a horvát sajtó
Orbánt kritizálták nyiltan: lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját
Áder felesége a címlapokon: Verhetetlen eleganciában a magyar first lady
Simply blah, blah, blah - mondta a magyar miniszterelnök a Reutersnek
Elképesztő: Csúcsgázsikat osztogatnak az NB II-ben - Dzsudzsák Balázs havi 3,65 millió
Nagyító alatt az Orbán által vizionált korlátlan kórházi kapacitások
Tragédia: szerelméhez igyekezett a férfi akit halálra gázolt a villamos
Videón a takarító aki elvert egy pécsi diákot
Nagyon durva győzelmet aratott a Fidesz Kargacon
Új mobil járványkórház nyílik, Győrben leállhat a betegfelvétel
Rengeteg családnak törlesztenie kell januártól
Pataky Attila: Talán majd odaát megértem, kik és miért szabadították ránk...
Bőkezű a magyar kormány: 16 milliárd ment az erdélyi Alapítványnak
Orbán interjú: Gönczi Gábor néha inkább lelkes szurkolónak tűnt mint műsorvezetőnek
Csúnya tv botrány a kamerák előtt - Nem a s.ggedből rántottál ki
7,3 millió forintot is hazavihet egy másodosztályú focista Magyarországon
Hadházy Ákos: Egy szemtanú szerint Szijjártó Péter ebédelni is helikopterrel ment
Európa lépett: egyre többet tagadják meg Lukasenka elnökségét
Hivatalos: Magyarországon erősödött a korrupció elleni fellépés - állítják az Állami szervek
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
Kuncze Gábor intenzív osztályra került
Elszabadult a pokol: rendőrökre lőttek a tüntetők Amerikában
Még a horvátok is tátott szájjal nézik Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodáját a tengerparton
Teljesen szétverték az autót, majd szelfiztek a tetején magyar fiatalok
Átverik a nyugdíjasokat - tízmilliós büntetés a hamis leletek miatt
Bajban a forint, de az igazi csata még csak most jön
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
Megérkezett Mészáros Lőrinc, és nyereségessé is vált a klub
Újabb elbocsátások kezdődnek - mutatjuk hol
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra
A kormány a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra
Nem kell karanténba vonulniuk az erdélyi magyaroknak, ha szavazás után lépnek be Magyarországra
Durva: Mészáros saját magának adta el a biztosítóját
Babakocsiba csapódott egy lövedék Egerszólát mellett
Orbán turné: beugrott a Szent László Kórházba, hogy ellenőrizze minden rendben van-e
Telekom: Példátlan mértékű hackertámadás érte Magyarországot
Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet.
Kerékpárost gázolt egy taxis Budapesten
Orbán döntött a közmunkásokkal kapcsolatban
Pánik: Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári
2,5 milliárd forintot kap Tihany
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Ingyen maszkot osztogat a vásárlóknak a Spar
Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be
Müller Cecília: A fodrászatokban ne legyenek kitéve magazinok
Százmilliókat szakértenek maguknak össze a kormánymédia kedvenc elemzői
Müller Cecília arra kérte az időseket, hogy vásároljanak korán
Orbán: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét
Durva: 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról három hónap alatt
Megint beázott a Szent János Kórház szülészete
Kunhalmi elárulta: akár miniszterelnök is lenne
Orbán: Néha úgy érzem Brüsszelben, hogy még mindig szabadságharcos vagyok
Botrány: hackerek támadtak magyar pénzügyi intézeteket
A mohácsi ellenzék szerint a fideszes jelölt fotója mellett osztanak ételcsomagokat
Egymillió forintot adományoz Iványiéknak a Mazsihisz
Botrány: Kiakadtak a sztárok Duró Dórára a könyvdarálós akciója miatt
Műtétek maradnak el - Újra beázott a szülészet a magyar Kórházban
Ezt kérte Orbán Viktor Novák Katalintól
Óriási fogás: 27 millió szájmaszkot és használatra alkalmatlan, orvosi eszközöket foglaltak le
Kaliforniai erdőtüzek: Több mint 1200 ember halhatott meg
Elszabadult a pokol: rendőrökre lőttek a tüntetők Amerikában
Varga Mihály: Az elmúlt 10 év arra elég volt, hogy fölkészítse a magyar gazdaságot egy újabb válságra
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Egerszólát: Babakocsiba csapódott egy acélmagvas lövedék
Magyar botrány: bekérték a sztrájkban résztvevők név szerinti listáját
Kásler lépett: miniszteri biztost adott a sportakadémiáknak
Ekkora hőmérséklettel csütörtöktől hazaküldik a diákokat az iskolákból
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum