Csatlakozz hozzánk facebookon
Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot  A PRO-MOT Kft.-ben korábban érdekelt volt Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is. Most a cég többségi tulajdonosa az Indotek Group, amelyet a 10. leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel vezet. 2013-ban szerződésben állapodott meg a PRO-MOT az állammal és az önkormányzattal, hogy a balatonvilágosi üdülőterület egy részét, a strandot, az oda vezető utakat, a parkot és a vízparti sétányt önkormányzati tulajdonba adja, ha cserébe építési telkeket alakíthat ki az általa megvásárolt részen. A megállapodást a helyi civilek szerint egyedül a cég nem tartotta be, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ha nem lesz egyezség, perelni fognak.

Általában úgy tartják, hogy az állam nem jó gazda. Balatonvilágoson épp az ellenkezőjét gondolják, azt, hogy addig mentek jól a dolgok a Club Aliga területén, amíg az állam volt a tulajdonos. Amióta ez nem így van, és az üdülő egy része magántulajdonba került, a helyiek szerint csak a profit számít, nem pedig az, hogy mi lesz a csaknem ötven hektárnyi üdülőkomplexummal, a bezárt szállodákkal, a lepukkant uszodával, a stranddal, a közparkkal. És az is kérdéses, hogy szabadon le lehet-e majd menni a partra, vagy a Balatonnak ezt a részét is elzárják a fürödni vágyók elől.

A Club Aliga hajdanán zárt terület volt, az MSZMP üdülője, ahová belépni csak engedéllyel lehetett. Veres Lászlóné évekig úgy lakott Balatonvilágoson, hogy fogalma sem volt róla, kik nyaralnak a településen. Csak a rendszerváltás után, 1991-ben járt először a Club Aliga területén, és lényegében azóta küzd a tó partjának használati jogáért: az ő vezetésével két civil szervezet is alakult, és a témában könyvet is írt Befejezetlen történet címmel. A hvg.hu-nak azt mondta, hiába váltotta egymást több kormány is az elmúlt 30 évben, igazán egyik sem akarta a köznek átadni ezt a területet.

A Club Aliga olyan értékes, hogy mindegyik kormány úgy érezte, ez neki jár, és ezen nem akart osztozni

– mesélte.

A Club Aligához lejutni 30 évvel a rendszerváltás után sem könnyű: még mindig sorompóval zárják le a területet, és fizetni kell azért, hogy egyáltalán a partot megpillanthassuk. Egy felnőtt napi jegy 1200 forint, ottjártunkkor épp akció volt, így 600 forintért leengedtek a tóhoz. Csak azoknak nem kell fizetniük, akiknek Balatonvilágoson van nyaralójuk vagy ott laknak.

Kísért a múlt

„El nem tudják képzelni, milyen szép volt itt minden!” – mutatja Bukovszki András építész, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke, miközben bokáig gázolunk a gazban, tőlünk alig karnyújtásnyira a Balaton.

Balatonvilágos egyetlen híres épületén, amiért külföldről is rendszeresen jönnek, a Kádár-villán az ablakok betörve, a tető beszakadt, láthatóan senki sem foglalkozik az épülettel, pedig hajdanán „Honeckertől Castrón át Ceausescuig sokan megfordultak itt”. Kicsit távolabb a Fidel Castróról elnevezett épületet is bedeszkázták, a rézfogantyúk is eltűntek. A rendszerváltás előtti időkből mára csak ez a két megroggyant ház maradt. „Volt még itt több villa is, de azokat már elbontották” – meséli az alelnök.

A terület nagyon értékes, közvetlen Balaton-parti, 37 hektáros telekről van szó, ami 2007 óta magántulajdonban van. Az izraeli érdekeltségű PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. vette meg, ami azzal járt, hogy a Club Aliga területének háromnegyede, benne a volt pártüdülővel a céghez került. A maradék, nagyjából 10 hektáros rész pedig maradt ugyan az államé, de a vagyonkezelési jogot 49 évre szintén ez a kft. szerezte meg. Mindezért akkoriban valamivel több, mint 5,5 milliárd forintot fizetett a PRO-MOT.

Azóta eltelt 13 év, a vagyonkezelési jog 37 múlva lenne ismét a magyar államé. Csakhogy a 2007-es vagyonkezelési szerződésben, amelyet a PRO-MOT Kft. és a magyar állam kötött, kikötötték, hogy a vagyonkezelőnek, azaz a magánvállalkozásnak kezdeményeznie kell a szerződés részleges felbontását, ha az önkormányzat elfogadta a Helyi építési szabályzatot (HÉSZ). A szerződés részleges felbontása azt jelenti, hogy a vagyonkezelt részre eső közpark, a strand, a szabad parti sétány és a területen áthaladó utak az önkormányzat tulajdonába kerülnek. De csak akkor, ha a képviselők megszavazták a HÉSZ-t, amelyben benne van, hogy a magántulajdonban lévő 37 hektáron a cég építési telkeket alakíthat ki, így emelve a terület értékét.

Ezen kívül az önkormányzat és a cég is kötött településrendezési szerződést, amelyben a PRO-MOT kötelezettséget vállalt a tulajdonviszonyok rendezésére. A feltétel itt is ugyanaz volt: cserébe az önkormányzat fogadja el a Helyi építési szabályzatot. Bukovszki András szerint az állam célja ezzel a konstrukcióval az volt, hogy a két felet, vagyis a vállalkozót és az önkormányzatot együttműködésre bírja. Nem sikerült.

A szerződéseket 2013 végén kötötték, nagyjából ezzel egy időben fogadták el a HÉSZ-t is a helyi önkormányzati képviselők, a vagyonkezelési jog azonban máig a magántulajdonosé. A hajdanán odaígért közpark, strand, szabad parti sétány és a partra vezető utak közül semmi sem került az önkormányzat tulajdonába.

Feltűnik a NER

Annyi változás történt, hogy 2018 nyarán, az akkor még Mészáros Lőrinc ingatlanportfólióit kezelő cége, a tőzsdén is jegyzett Appeninn Nyrt. bejelentette, hogy közvetve övé lett a Club Aliga többsége. A tranzakció tavaly zárult, és egészen pontosan azt jelentette, hogy egy leánycéghez, az Appeninn BLT Kft.-hez került a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,5 százalékos üzletrésze. Az üzletben nemcsak Mészáros Lőrinc, hanem egy ideig a miniszterelnök veje, Tiborcz István is érdekelt volt: vállalkozása, a BDPST Zrt. megvette ugyanis a Mészáros-féle Opus Global 29 százalékos részesedését jelentő részvénycsomagot az Appeninnben, majd tavaly májusban eladta azt az Indotek Groupnak. Utóbbi cég tulajdonosa a 10. leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel.

Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a partot

– magyarázza Bukovszki András, hozzátéve, hogy a civilek nem látják biztonságban a magyar állam tulajdonában lévő, nemzeti vagyon részét képező területek sorsát. Ezért az Aligai Fürdőegyesület néhány héttel ezelőtt aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy így „gyakoroljon nyomást” az önkormányzatra, kényszerítse ki a cégnél a szerződésbe foglaltak betartását. Ellenkező esetben forduljon bírósághoz.

Rada Enikő, az egyesület tagja a hvg.hu-nak azt mondta, nem értik, az önkormányzat eddig miért nem tette meg a szükséges lépéseket, hogy az érintett területek a tulajdonába kerüljenek. Szerinte félő, hogy a helyiek és az itt nyaralók szép fokozatosan kiszorulnak azokról a részekről, amelyeket ma még használhatnak. Hangsúlyozta, szeretnének együttműködni a PRO-MOT Kft.-vel, és szeretnék tudni, a cég hogyan képzeli el a Club Aliga fejlesztését. Petíciójukat eddig több mint 7 ezren írták alá.

Az állam a mérleg nyelve

Közben Balatonvilágos tavaly októberben megválasztott polgármestere, Takács Károly, levelet írt az állami vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek, Bártfai-Mager Andreának, azt kérve, hogy az érintett területeket, vagyis a partra vezető utakat, a közparkot és a strandnál húzódó 30 méteres parti sávot adja ingyenesen az önkormányzat tulajdonába. A levelet véleményezésre a PRO-MOT Kft.-nek is elküldte, válasz még nem érkezett.

A labda a tavalyi önkormányzati választás óta egyébként is a kormány oldalán pattog: 16 év után ugyanis újrarajzolnák a teljes Balaton partvonalát. Az erről szóló vízparti rehabilitációs tanulmánytervet szinte azonnal a választás után el is küldték a 44 Balaton-parti polgármesternek, mindössze néhány napot hagyva a frissen alakult testületeknek a véleményezésre. A terv ellen tavaly Balaton-szerte tiltakoztak a települések. Balatonvilágoson például a Club Aliga mellett lévő volt Volán szálló elől vennének el egy 105 méteres parti sétányt, a mólót belterületbe sorolnák és azt a részt el is zárnák a gyalogosok elől. Továbbá az önkormányzatnak véleményezésre megküldött tervezetben egy szó sincs az önkormányzati elővásárlási joggal terhelt közterületekről. „Eltűnne az önkormányzat tulajdonszerzési joga és lehetősége” – figyelmeztet Bukovszki András, hozzátéve, küzdelmük most arról is szól, sikerül-e még azelőtt önkormányzati tulajdonban tudni az utat, a parkot és a strandot, mielőtt a korábbi partvonalról szóló, tárca nélküli miniszteri rendeletet hatályon kívül helyezik és helyette az lesz érvényes, amelyet korábban véleményezésre küldtek. Az új vízpart-rehabilitációs tanulmánytervről egyébként egy ideje semmit sem hallani.

Az ügyben természetesen megkerestük az önkormányzatot is, ám a polgármester azt mondta, hogy amíg nem kap választ a fent említett levelére, addig nem kíván nyilatkozni.

Közpénzeső

Az viszont biztos, hogy a Club Aliga egy részét megszerző cég 7,3 milliárd forint közpénzt nyert a Kisfaludy programban új szálloda építésére. A helyiek szerint máig nem tudni, a hotel hová és milyen tervek alapján készülne. A cég annyit közölt, hogy 150-200 szobás, 3-4 csillagos szállodáról lenne szó, amelyik egész évben működhetne. Mellette sportpályákat, játszótereket, boltokat és kávézókat is építenének. Úgy tervezik, hogy mindez 2023 végére készülne el. Egy másik, a BÉT-en februárban közzétett közleményében pedig az Appeninn azt ígérte, hogy megkezdi az üdülőterület teljes körű korszerűsítését, ennek köszönhetően már az idei szezonra megújul a strand és a kikötő parti környezete.

Ebből egyelőre szinte semmi sem látszik. Az egyetlen háromemeletes szállodára, amelyik kinyitott, láthatóan nem költöttek sokat, festeni, renoválni kellene. „Vannak fejlesztési tervek, csak épp senki sem ismeri azokat” – mondják a helyiek. Az Appeninn szerkesztőségünk megkeresésére azt írta „az üdülőközpont további fejlesztésének előkészítése előrehaladott szakaszban van”. Azt is írják, céljuk, hogy „az üdülőközpont Közép-Európa egyik kiemelkedő turisztikai célpontjává válhasson”. Ezért a területen egy átfogó felújítást terveznek, amiből van, ami már meg is valósult: elbontották az évtizedek óta elhanyagolt, sok esetben balesetveszélyes épületeket, a zöldterületet rendbe tették, a strandot megújították. A tulajdonviszonyok rendezésére vonatkozó kérdésünket a válaszlevélben figyelmen kívül hagyták. Viszont „ugyancsak tervben van a kikötő felújítása 2021 őszétől kezdődően, amely hozzávetőlegesen egy kétéves projekt keretében valósul meg, megerősítve a Club Aliga pozícióját a balatoni hajós életben” – teszik még hozzá.

A balatonvilágosi kikötőben jelenleg 168 vitorláshajó köthet ki, 1 milliárd forintból bővítik 210 férőhelyesre. A közpénzt a koronavírus-járvány magyarországi megjelenésekor ítélték oda, szintén a Kisfaludy programban, a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft.-nek.

hvg
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Mi történt? - a kilencedik emeletről zuhant a halálba az egykori NB I-es magyar focista
Áder felesége a címlapokon: Verhetetlen eleganciában a magyar first lady
Nagyon durva győzelmet aratott a Fidesz Kargacon
Óriási a botrány - egy szegedi önkormányzati képviselőt vett őrizetbe a rendőrség
Szabó Bálintnak két tárgyaláson kellett volna megjelennie, de mindkettőről kiviharzott a szeged.hu szerint. Két tárgyaláson is meg kellett jelennie a Hódmezővásárhelyi Járásbírósá...
  
Dopeman beleállt Fluor Tomiba
Dopeman is kifejtette véleményét a homoszexuális propagandának titulált mesekönyv körüli botrány kapcsán: a rapper kemény üzenetet fogalmazott meg a Dúró Dóra könyvdarálós akciójá...
  
Meghalt a csurgói asszony, akinek fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét sóoldat helyett
Meghalt az a csurgói asszony, akinek sóoldat helyett fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét még májusban, a szigetvári kórház nőgyógyászatán – derült ki az RTL híradójából. ...
  
Orbán nyert: Nem venné annyira komolyan a jogállamiságot a német kormány az EU-s pénzek kiosztásánál
A korábbinál lazább, kompromisszumos javaslattal állt elő az EU soros elnökségét betöltő német kormány azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene a jogállamiság feltételét figyelembe venn...
  
Orbán Viktor Becsehelyre látogatott, csak a polgármesternek elfelejtettek szólni
A szabad pálinkafőzés tízéves évfordulóját ünnepelték vasárnap Becsehelyen, egy kis zalai faluban, ahol a jeles esemény alkalmából nem kisebb vendég tette tiszteletét, mint Orbán Vikt...
  
Müller Cecília vitaminok szedését, a mozgás lassú, fokozatos bevezetését és pszichés támogatást javasol.
Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre is válaszolt. Elmondta, 37,8 fokban határozza meg azt a határértéket, amikor a gyermek nem maradh...
  
Egy nő sodrófával bántalmazott egy mozgássérültet Vácon
A magyar népmesékben és a börleszk jelenetekben sem ritka, amikor a feleség sodrófával várja későn hazaérkező párját. Úgy tűnik, ez a konyhai eszköz nem vesztette el ezt a szerepét s...
  
Áron alul vitte a belvárosi üzlethelyiséget a fideszes képviselő lánya
Habár közel hatvanmillió forintra becsültek az önkormányzat június 25-i testületi ülésének jegyzőkönyve alapján egy Bajcsy-Zsilinszky úti üzlethelyiséget, mégis mindössze 41,4 milli...
  
Fokozatosan csökken a munkanélküliség
Augusztusban és szeptemberben is 21-21 ezerrel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint. Harmadik hónapja csökken a nyilvántartott ...
  
Szijjártó: Marad a határzár
El akarják vágni a koronavírus utánpótlását. A határokon a belépésre vonatkozó korlátozások fennmaradnak – mondta Szijjártó Péter Külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az AT...
  
Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály
Kisebb változások jönnek gazdaságvédelem címszóval, de csak jövőre. A kormány lemond a tesztek után fizetendő adóról, de a részletek nem egyértelműek. Új javaslatokkal állt elő a...
  
Tiborcz cége vette meg az egykori Fonográf-klubot
A Svábhegy tetején fekvő 8600 négyzetméteres ingatlant a piaristák adták el egy Tiborcz Istvánhoz köthető cégnek. Megvette a Piarista Rend Magyar Tartományától az egykori Fonográf-klu...
  
Újabb tervekkel állt elő Matolcsy: évi 20 ezerrel több magyar szülessen
Hatékonyabbá és célzottabbá tenné a kormány családpolitikai intézkedéseit a jegybank elnöke. A családpolitikáról értekező esszé jelent meg Matolcsy György tollából a növekedés....
  
Közel félmilliárdos bírságot kapott az Ékszer TV
Az Emporia Style Kft. által működtetett műsor megtévesztette a vásárlókat a GVH szerint. Az ATV-n futó Ékszer TV című televíziós műsor ékszer-értékesítési gyakorlata több szempo...
  
Közel félmillió euróért vásárol festményeket a jegybank
Az MNB Ingatlan Kft. Lakner László 18 művére csapott le. 450 ezer euróért vásárol 18 festményt az MNB-Ingatlan Kft., szúrta ki a hivatalos értesítőben a 444. A jegybank a neves magyar ...
  
Dúró Dóra életveszélyes fenyegetéseket kap
A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, Dúró Dóra homoszexuális propagandának nevezte a Meseország mindenkié című mesekönyvet, laponként széttépte, majd ledarálta azt. Az akciója heves indulat...
  
Vasvillával kergetett, egy kormánytisztviselőt egy Csongrád megyei férfi - elkapta
Tarantinói vége lett egy unalmasnak induló hivatalos aktusnak egy Csongrád-Csanád megyei kistelepülésen, ahol három kormánytisztviselő - a járási hivatal munkatársai - azért látogattak ...
  
Trump a lányát akarta megtenni alelnöknek
Donald Trump elnökségéről könyvet írni lassan önálló iparággá válik, amely nagyrészt az amerikai elnök korábbi közeli munkatársait, tanácsadóit tartja el, miután valamiért kegyves...
  
Súlyosan sérült gyerekük ápolása mellett kénytelenek voltak dolgozni
Negyven évet dolgozott az egészségügyben, ebből 30 éven keresztül munkája mellett ápolta súlyosan sérült, most 37 éves fiát is Schilling Magdolna, egy nyugdíjas korú budapesti anya. M...
  
Átverik a nyugdíjasokat - tízmilliós büntetés a hamis leletek miatt
Újra az idősek hiszékenységére épülnek a jutányosnak tűnő termékbemutatós lehetőségek, amelyek már éppen eltűnőben voltak a mindennapokból, a szemfényvesztés jellegzetes piaca azo...
  
Müller Cecília: A fodrászatokban ne legyenek kitéve magazinok
A járvány már mindenütt terjed, a higéniés szabályok betartása különösen fontos, mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Müller Cecília h...
  
Botrány: Kiakadtak a sztárok Duró Dórára a könyvdarálós akciója miatt
Homoszexuális propagandának nevezte, majd ledarált egy gyermekeknek szóló mesekönyvet Dúró Dóra. A Mi Hazánk Mozgalom politikusának akciója azonban sokaknál kiverte a biztosítékot. Dú...
  
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Egy nap alatt 13 elhunyt és 700-nál több új fertőzött a hétfő koronavírus-mérlege. A második hullám tart, iskolák zárnak be, osztályok kényszerülnek digitális oktatásra, az óvodák...
  
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Egy nap alatt 13 elhunyt és 700-nál több új fertőzött a hétfő koronavírus-mérlege. A második hullám tart, iskolák zárnak be, osztályok kényszerülnek digitális oktatásra, az óvodák...
  
Már több száz büntetőügy van a járványügyi helyzet miatt
Egy nap alatt 13 elhunyt és 700-nál több új fertőzött a hétfő koronavírus-mérlege. A második hullám tart, iskolák zárnak be, osztályok kényszerülnek digitális oktatásra, az óvodák...
  
Ekkora hőmérséklettel csütörtöktől hazaküldik a diákokat az iskolákból
Egy nap alatt 13 elhunyt és 700-nál több új fertőzött a hétfő koronavírus-mérlege. A második hullám tart, iskolák zárnak be, osztályok kényszerülnek digitális oktatásra, az óvodák...
  
Egerszólát: Babakocsiba csapódott egy acélmagvas lövedék
Nagy csattanást hallottak egy Tarnaszentmária és Egerszólát között fekvő tanya lakói még szeptember első hétvégéjén, hogy gyorsan kiderüljön, mi történt: a kisgyerekük babakocsijá...
  
Pályázati pénzt bukott egy civil szervezet, mert nem volt hajlandó igazolni, hogy külföldről támogatott-e
Idén tavasszal indult el a pécsi az Emberség Erejével Alapítvány az Európai Unió Erasmus+ pályázatán, azzal a céllal, hogy a diákok állampolgári kompetenciáját fejlesztő, díjnyertes...
  
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Németh Szilárd saját közösségi oldalán osztotta meg követőivel gratulációját miszerint Karcagon és Mohácson is Fidesz — KDNP győzelem született. Karcagon, Szepesi Tibor, a FIDESZ- K...
  
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Németh Szilárd saját közösségi oldalán osztotta meg követőivel gratulációját miszerint Karcagon és Mohácson is Fidesz — KDNP győzelem született. Karcagon, Szepesi Tibor, a FIDESZ- K...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a Balaton-partot


A PRO-MOT Kft.-ben korábban érdekelt volt Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is. Most a cég többségi tulajdonosa az Indotek Group, amelyet a 10. leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel vezet. 2013-ban szerződésben állapodott meg a PRO-MOT az állammal és az önkormányzattal, hogy a balatonvilágosi üdülőterület egy részét, a strandot, az oda vezető utakat, a parkot és a vízparti sétányt önkormányzati tulajdonba adja, ha cserébe építési telkeket alakíthat ki az általa megvásárolt részen. A megállapodást a helyi civilek szerint egyedül a cég nem tartotta be, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ha nem lesz egyezség, perelni fognak.

Általában úgy tartják, hogy az állam nem jó gazda. Balatonvilágoson épp az ellenkezőjét gondolják, azt, hogy addig mentek jól a dolgok a Club Aliga területén, amíg az állam volt a tulajdonos. Amióta ez nem így van, és az üdülő egy része magántulajdonba került, a helyiek szerint csak a profit számít, nem pedig az, hogy mi lesz a csaknem ötven hektárnyi üdülőkomplexummal, a bezárt szállodákkal, a lepukkant uszodával, a stranddal, a közparkkal. És az is kérdéses, hogy szabadon le lehet-e majd menni a partra, vagy a Balatonnak ezt a részét is elzárják a fürödni vágyók elől.

A Club Aliga hajdanán zárt terület volt, az MSZMP üdülője, ahová belépni csak engedéllyel lehetett. Veres Lászlóné évekig úgy lakott Balatonvilágoson, hogy fogalma sem volt róla, kik nyaralnak a településen. Csak a rendszerváltás után, 1991-ben járt először a Club Aliga területén, és lényegében azóta küzd a tó partjának használati jogáért: az ő vezetésével két civil szervezet is alakult, és a témában könyvet is írt Befejezetlen történet címmel. A hvg.hu-nak azt mondta, hiába váltotta egymást több kormány is az elmúlt 30 évben, igazán egyik sem akarta a köznek átadni ezt a területet.

A Club Aliga olyan értékes, hogy mindegyik kormány úgy érezte, ez neki jár, és ezen nem akart osztozni

– mesélte.

A Club Aligához lejutni 30 évvel a rendszerváltás után sem könnyű: még mindig sorompóval zárják le a területet, és fizetni kell azért, hogy egyáltalán a partot megpillanthassuk. Egy felnőtt napi jegy 1200 forint, ottjártunkkor épp akció volt, így 600 forintért leengedtek a tóhoz. Csak azoknak nem kell fizetniük, akiknek Balatonvilágoson van nyaralójuk vagy ott laknak.

Kísért a múlt

„El nem tudják képzelni, milyen szép volt itt minden!” – mutatja Bukovszki András építész, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke, miközben bokáig gázolunk a gazban, tőlünk alig karnyújtásnyira a Balaton.

Balatonvilágos egyetlen híres épületén, amiért külföldről is rendszeresen jönnek, a Kádár-villán az ablakok betörve, a tető beszakadt, láthatóan senki sem foglalkozik az épülettel, pedig hajdanán „Honeckertől Castrón át Ceausescuig sokan megfordultak itt”. Kicsit távolabb a Fidel Castróról elnevezett épületet is bedeszkázták, a rézfogantyúk is eltűntek. A rendszerváltás előtti időkből mára csak ez a két megroggyant ház maradt. „Volt még itt több villa is, de azokat már elbontották” – meséli az alelnök.

A terület nagyon értékes, közvetlen Balaton-parti, 37 hektáros telekről van szó, ami 2007 óta magántulajdonban van. Az izraeli érdekeltségű PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. vette meg, ami azzal járt, hogy a Club Aliga területének háromnegyede, benne a volt pártüdülővel a céghez került. A maradék, nagyjából 10 hektáros rész pedig maradt ugyan az államé, de a vagyonkezelési jogot 49 évre szintén ez a kft. szerezte meg. Mindezért akkoriban valamivel több, mint 5,5 milliárd forintot fizetett a PRO-MOT.

Azóta eltelt 13 év, a vagyonkezelési jog 37 múlva lenne ismét a magyar államé. Csakhogy a 2007-es vagyonkezelési szerződésben, amelyet a PRO-MOT Kft. és a magyar állam kötött, kikötötték, hogy a vagyonkezelőnek, azaz a magánvállalkozásnak kezdeményeznie kell a szerződés részleges felbontását, ha az önkormányzat elfogadta a Helyi építési szabályzatot (HÉSZ). A szerződés részleges felbontása azt jelenti, hogy a vagyonkezelt részre eső közpark, a strand, a szabad parti sétány és a területen áthaladó utak az önkormányzat tulajdonába kerülnek. De csak akkor, ha a képviselők megszavazták a HÉSZ-t, amelyben benne van, hogy a magántulajdonban lévő 37 hektáron a cég építési telkeket alakíthat ki, így emelve a terület értékét.

Ezen kívül az önkormányzat és a cég is kötött településrendezési szerződést, amelyben a PRO-MOT kötelezettséget vállalt a tulajdonviszonyok rendezésére. A feltétel itt is ugyanaz volt: cserébe az önkormányzat fogadja el a Helyi építési szabályzatot. Bukovszki András szerint az állam célja ezzel a konstrukcióval az volt, hogy a két felet, vagyis a vállalkozót és az önkormányzatot együttműködésre bírja. Nem sikerült.

A szerződéseket 2013 végén kötötték, nagyjából ezzel egy időben fogadták el a HÉSZ-t is a helyi önkormányzati képviselők, a vagyonkezelési jog azonban máig a magántulajdonosé. A hajdanán odaígért közpark, strand, szabad parti sétány és a partra vezető utak közül semmi sem került az önkormányzat tulajdonába.

Feltűnik a NER

Annyi változás történt, hogy 2018 nyarán, az akkor még Mészáros Lőrinc ingatlanportfólióit kezelő cége, a tőzsdén is jegyzett Appeninn Nyrt. bejelentette, hogy közvetve övé lett a Club Aliga többsége. A tranzakció tavaly zárult, és egészen pontosan azt jelentette, hogy egy leánycéghez, az Appeninn BLT Kft.-hez került a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 74,5 százalékos üzletrésze. Az üzletben nemcsak Mészáros Lőrinc, hanem egy ideig a miniszterelnök veje, Tiborcz István is érdekelt volt: vállalkozása, a BDPST Zrt. megvette ugyanis a Mészáros-féle Opus Global 29 százalékos részesedését jelentő részvénycsomagot az Appeninnben, majd tavaly májusban eladta azt az Indotek Groupnak. Utóbbi cég tulajdonosa a 10. leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel.

Mindig megjelenik itt valaki, aki el akarja venni a partot

– magyarázza Bukovszki András, hozzátéve, hogy a civilek nem látják biztonságban a magyar állam tulajdonában lévő, nemzeti vagyon részét képező területek sorsát. Ezért az Aligai Fürdőegyesület néhány héttel ezelőtt aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy így „gyakoroljon nyomást” az önkormányzatra, kényszerítse ki a cégnél a szerződésbe foglaltak betartását. Ellenkező esetben forduljon bírósághoz.

Rada Enikő, az egyesület tagja a hvg.hu-nak azt mondta, nem értik, az önkormányzat eddig miért nem tette meg a szükséges lépéseket, hogy az érintett területek a tulajdonába kerüljenek. Szerinte félő, hogy a helyiek és az itt nyaralók szép fokozatosan kiszorulnak azokról a részekről, amelyeket ma még használhatnak. Hangsúlyozta, szeretnének együttműködni a PRO-MOT Kft.-vel, és szeretnék tudni, a cég hogyan képzeli el a Club Aliga fejlesztését. Petíciójukat eddig több mint 7 ezren írták alá.

Az állam a mérleg nyelve

Közben Balatonvilágos tavaly októberben megválasztott polgármestere, Takács Károly, levelet írt az állami vagyonért felelős tárca nélküli miniszternek, Bártfai-Mager Andreának, azt kérve, hogy az érintett területeket, vagyis a partra vezető utakat, a közparkot és a strandnál húzódó 30 méteres parti sávot adja ingyenesen az önkormányzat tulajdonába. A levelet véleményezésre a PRO-MOT Kft.-nek is elküldte, válasz még nem érkezett.

A labda a tavalyi önkormányzati választás óta egyébként is a kormány oldalán pattog: 16 év után ugyanis újrarajzolnák a teljes Balaton partvonalát. Az erről szóló vízparti rehabilitációs tanulmánytervet szinte azonnal a választás után el is küldték a 44 Balaton-parti polgármesternek, mindössze néhány napot hagyva a frissen alakult testületeknek a véleményezésre. A terv ellen tavaly Balaton-szerte tiltakoztak a települések. Balatonvilágoson például a Club Aliga mellett lévő volt Volán szálló elől vennének el egy 105 méteres parti sétányt, a mólót belterületbe sorolnák és azt a részt el is zárnák a gyalogosok elől. Továbbá az önkormányzatnak véleményezésre megküldött tervezetben egy szó sincs az önkormányzati elővásárlási joggal terhelt közterületekről. „Eltűnne az önkormányzat tulajdonszerzési joga és lehetősége” – figyelmeztet Bukovszki András, hozzátéve, küzdelmük most arról is szól, sikerül-e még azelőtt önkormányzati tulajdonban tudni az utat, a parkot és a strandot, mielőtt a korábbi partvonalról szóló, tárca nélküli miniszteri rendeletet hatályon kívül helyezik és helyette az lesz érvényes, amelyet korábban véleményezésre küldtek. Az új vízpart-rehabilitációs tanulmánytervről egyébként egy ideje semmit sem hallani.

Az ügyben természetesen megkerestük az önkormányzatot is, ám a polgármester azt mondta, hogy amíg nem kap választ a fent említett levelére, addig nem kíván nyilatkozni.

Közpénzeső

Az viszont biztos, hogy a Club Aliga egy részét megszerző cég 7,3 milliárd forint közpénzt nyert a Kisfaludy programban új szálloda építésére. A helyiek szerint máig nem tudni, a hotel hová és milyen tervek alapján készülne. A cég annyit közölt, hogy 150-200 szobás, 3-4 csillagos szállodáról lenne szó, amelyik egész évben működhetne. Mellette sportpályákat, játszótereket, boltokat és kávézókat is építenének. Úgy tervezik, hogy mindez 2023 végére készülne el. Egy másik, a BÉT-en februárban közzétett közleményében pedig az Appeninn azt ígérte, hogy megkezdi az üdülőterület teljes körű korszerűsítését, ennek köszönhetően már az idei szezonra megújul a strand és a kikötő parti környezete.

Ebből egyelőre szinte semmi sem látszik. Az egyetlen háromemeletes szállodára, amelyik kinyitott, láthatóan nem költöttek sokat, festeni, renoválni kellene. „Vannak fejlesztési tervek, csak épp senki sem ismeri azokat” – mondják a helyiek. Az Appeninn szerkesztőségünk megkeresésére azt írta „az üdülőközpont további fejlesztésének előkészítése előrehaladott szakaszban van”. Azt is írják, céljuk, hogy „az üdülőközpont Közép-Európa egyik kiemelkedő turisztikai célpontjává válhasson”. Ezért a területen egy átfogó felújítást terveznek, amiből van, ami már meg is valósult: elbontották az évtizedek óta elhanyagolt, sok esetben balesetveszélyes épületeket, a zöldterületet rendbe tették, a strandot megújították. A tulajdonviszonyok rendezésére vonatkozó kérdésünket a válaszlevélben figyelmen kívül hagyták. Viszont „ugyancsak tervben van a kikötő felújítása 2021 őszétől kezdődően, amely hozzávetőlegesen egy kétéves projekt keretében valósul meg, megerősítve a Club Aliga pozícióját a balatoni hajós életben” – teszik még hozzá.

A balatonvilágosi kikötőben jelenleg 168 vitorláshajó köthet ki, 1 milliárd forintból bővítik 210 férőhelyesre. A közpénzt a koronavírus-járvány magyarországi megjelenésekor ítélték oda, szintén a Kisfaludy programban, a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft.-nek.

Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Nagyon durván nekimentek Pataky Attilának a kommentelők
Mi történt? - a kilencedik emeletről zuhant a halálba az egykori NB I-es magyar focista
Magyar botrány: Állítólag fizetés helyett fenyegetést kaptak a varrónők
Áder felesége a címlapokon: Verhetetlen eleganciában a magyar first lady
Nemzetközi visszhang: Mészáros Lőrinc 18 milliárdos tengerparti luxushoteljéről ír a horvát sajtó
Orbánt kritizálták nyiltan: lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját
Nagyon durva győzelmet aratott a Fidesz Kargacon
Videón a takarító aki elvert egy pécsi diákot
Tragédia: szerelméhez igyekezett a férfi akit halálra gázolt a villamos
Új mobil járványkórház nyílik, Győrben leállhat a betegfelvétel
Orbán interjú: Gönczi Gábor néha inkább lelkes szurkolónak tűnt mint műsorvezetőnek
Bőkezű a magyar kormány: 16 milliárd ment az erdélyi Alapítványnak
Csúnya tv botrány a kamerák előtt - Nem a s.ggedből rántottál ki
Müller Cecília maszk ügy: mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére
Orbán pálinkázni ment: maszk, távolságtartás, na az nem volt
Átverik a nyugdíjasokat - tízmilliós büntetés a hamis leletek miatt
Kuncze Gábor intenzív osztályra került
Bajban a forint, de az igazi csata még csak most jön
Még a horvátok is tátott szájjal nézik Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodáját a tengerparton
Teljesen szétverték az autót, majd szelfiztek a tetején magyar fiatalok
Videó: Megebédelt, majd meglopta a személyzetet egy budapesti étteremben
Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra
Újabb elbocsátások kezdődnek - mutatjuk hol
A kormány a tervezett pénz dupláját tolta ki határon túlra
Babakocsiba csapódott egy lövedék Egerszólát mellett
Nem kell karanténba vonulniuk az erdélyi magyaroknak, ha szavazás után lépnek be Magyarországra
Durva: Mészáros saját magának adta el a biztosítóját
Te is tudnál NB I-es csapatot csinálni, ha adnának neked is minden évben három milliárd forint közpénzt. Ez nem művészet.
Telekom: Példátlan mértékű hackertámadás érte Magyarországot
Orbán döntött a közmunkásokkal kapcsolatban
Pánik: Majdnem leesett a színpadról Balázs Klári
Müller Cecília: A fodrászatokban ne legyenek kitéve magazinok
Orbán: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét
Botrány: Kiakadtak a sztárok Duró Dórára a könyvdarálós akciója miatt
Ingyen maszkot osztogat a vásárlóknak a Spar
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be
Müller Cecília arra kérte az időseket, hogy vásároljanak korán
Százmilliókat szakértenek maguknak össze a kormánymédia kedvenc elemzői
Németh Szilárd a Facebookon gratulált a Fidesz győzelemhez — a reakciók sem maradtak el
Durva: 52 ezer álláskereső tűnt el a piacról három hónap alatt
Megint beázott a Szent János Kórház szülészete
Kunhalmi elárulta: akár miniszterelnök is lenne
Egymillió forintot adományoz Iványiéknak a Mazsihisz
Óriási fogás: 27 millió szájmaszkot és használatra alkalmatlan, orvosi eszközöket foglaltak le
Botrány: hackerek támadtak magyar pénzügyi intézeteket
Ezt kérte Orbán Viktor Novák Katalintól
A mohácsi ellenzék szerint a fideszes jelölt fotója mellett osztanak ételcsomagokat
Műtétek maradnak el - Újra beázott a szülészet a magyar Kórházban
Egerszólát: Babakocsiba csapódott egy acélmagvas lövedék
Kaliforniai erdőtüzek: Több mint 1200 ember halhatott meg
Elképesztő gyűrűt kapott Hajdú Péter szerelme
Orbán: sok pénzt hagytunk a budapesti vállalkozóknál, az egész világon nem nagyon látok erre példát
Ekkora hőmérséklettel csütörtöktől hazaküldik a diákokat az iskolákból
Varga Mihály: Az elmúlt 10 év arra elég volt, hogy fölkészítse a magyar gazdaságot egy újabb válságra
Orbán nyert: Nem venné annyira komolyan a jogállamiságot a német kormány az EU-s pénzek kiosztásánál
Kásler lépett: miniszteri biztost adott a sportakadémiáknak
Pályázati pénzt bukott egy civil szervezet, mert nem volt hajlandó igazolni, hogy külföldről támogatott-e
Orbán: A kórházi kapacitásokat rendszeresen áttekintjük
A világ legdögösebb nagyija felrobbantotta az internetet - most 50 éves
Orbán: egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezünk
Orbán Viktor az ENSZ-nek: Önöknek nemcsak nagyszerű múltja van, de szép jövő előtt is állnak
Óriási a botrány - egy szegedi önkormányzati képviselőt vett őrizetbe a rendőrség
Korlátozza az online vásárlásokat a Tesco Magyarországon
Trump botrány: lebukott pénzügyi trükkök és lehúzások
A Fidesz jelöltje győzött Mohácson
Mészáros Lőrinc: focicsapata és a villája mellé egy szállodás céget is beszerzett
Rétvári Bence a magyar oktatáspolitikáról dicsekedett DE....
Közel félmilliárdos bírságot kapott az Ékszer TV
Szlávik: A betegek beáramlása folyamatos, de a személyzet képes ellátni a feladatát
Müller Cecília vitaminok szedését, a mozgás lassú, fokozatos bevezetését és pszichés támogatást javasol.
Müller: fokozatosan nő az elvégzett tesztelések száma, Magyarország kezdettől fogva a WHO ajánlásait követi
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum