Nagy Feró: ezt a kormányt szerettem volna. Lehet, hogy nem tökéletes, de nekem jó

Magyarország élőben vendége volt Nagy Feró

Nem gondolta volna, hogy Kossuth-díjat kap és számára az egész még most nagyon szokatlan – erről Nagy Feró, a Beatrice frontembere beszélt Magyarország élőben című műsorunkban.

A „legrockerebb Kossuth-díjas” a parlamenti díjátadóval kapcsolatban úgy fogalmazott, ezek a nagyfőnökök a barátai, bár ők még most nem tudják, de meg fogják tudni.




Nagy Feró: - Hát, meg nagyon szokatlan még nekem ez az egész, de hát egy kicsit úgy érzem, hogy ezek a nagyfőnökök, ezek nekem a barátaim. Ők még nem tudják, de most már meg fogják tudni.

Hír TV: - Mit szólt volna ahhoz, ha mondjuk 40 éve valaki azt mondja, hogy Feró, jönni fog a Kossuth-díj.

Nagy Feró:- Hát igazából én nem hittem volna, meg egyáltalán az ember, amikor végzi a dolgát, vagy ilyen nótákat, vagy fellép, performanszokat csinál, akkor nem gondolok egyáltalán arra, hogy ez én majd jár jutalom. De ha véletlenül eszébe jut a kulturális vezetésnek, akkor azért az jól esik, mondjuk meg őszintén.

Hír TV:- Csak arra is gondoltam ezzel a kérdéssel, hogy mondjuk a nyolcvanas évek elején, hogyha tényleg valaki önnel szemben állt volna, és azt mondja, hogy az állami legmagasabb kitüntetés a művészeknek adható, az önnek el fog érkezni. Eljön az az idő, amikor Nagy Ferónak odaadják, hát lehet azért, hogy ne vetett volna egyet-kettőt erre a felvetésre?

Nagy Feró:- Én úgy gondolom, hogy a mai politikai berendezkedésben. Erre most gondolok, a jobbra és balra is, mind a két, nagyon sokan jártak a koncertjeinkre. Nyilván a baloldal most nem szereti, most megtagadja, hogy ő akkor ott a kis stadionban, mikor tizenötezren múltunk, abból tízezer letérdelt. Tehát ezek most ugye elfelejtik. Most inkább például, meg a fekák előtt, meg mindenki előtt. Én úgy gondolom, hogy ezek az emberek, akik ma a politikai vezetésben vannak, akár fideszesek, akár baloldaliak, vagy kereszténydemokraták, ezek ott voltak a koncertjeinken. Ott élvezkedtek. Igazából azt hiszem, hogy egy picit, ha nagyon nagyképű akarok lenni, de hát nehogy elmenjek.....


- Ugye bárki, egy picit tényleg formáltuk azt a fajta ízlést, kultúrát, amit mi jelentettünk akkor, ami természetesen szemben állt a fennálló kommunista rendszerrel.

Hír TV:- Csak egy icipici személyes szálat hadd engedjem meg, az én édesanyám mesélte még, hogy Pécsett volt koncertjeként, koncertjükön még a nyolcvanas években is, hogy akkoriban ilyen egészen komoly vagányságszámba ment, hogy elmentek az önök koncertjére, és a buli az egy dolog, hogy milyen fantasztikusan jó volt, de hogy tényleg ott arról volt szó, hogy ott bizony a beépített rendőrök is, a kinti rendőrök is, hogy az tényleg egyfajta rendszer elleni kiállás is volt a jó buli mellett, az önök koncertjén megjelenni.

Nagy Feró:- Hát úgy volt az, hogy mit tudom én, Omega LGT Beatrice turnéra mentünk 1980-ban, és amikor leérkeztünk Kaposvárra a Csiky Gergely Színházhoz, akkor olyan 100 méterrel előtte már le volt zárva a környék. És amikor megérkeztünk kocsival, akkor néztem, hogy mi lesz itt? Rendszerellenes tüntetés?


Hír TV:- Vagy csak önöknek készültek.


Nagy Feró:És akkor, tehát sokszor volt ez, hogy éreztük azt, hogy nem tudom, az a rendszer nem félt semmitől igazából, és iszonyú cinikus volt, de valahogy olyan jól esett, hogy de jó, hát én így csináltam még, hogy hú, és ők meg ijedtek, hát bolondok.

Hír TV:- Mennyire lepte meg maga a díj? Mert nyilatkozta azt korábban, hogy többször is felterjesztették, már hallott erről. Tehát, hogy annyira nagy meglepetésként azért nem érhette, de mégiscsak az a pillanat, amikor kiderül, hogy Kossuth-díjas lesz.

Nagy Feró:- Hát egy magas rangú fontos barátom hívott engem telefonon, hogy személyesen szeretne velem beszélni, és akkor kijött a feleségével, és mondták, hogy megvan, sikerült, és ők is boldogok voltak nagyon.

Hír TV:- Hogy futott le a fejébe akkor?

Nagy Feró:- Hát, igazából elsírtam magam.

Hír TV:- Hát, nincs ezzel mit szégyellni.

Nagy Feró:- Hát, nincs az, ami szégyellni persze, elsírtam magam. És hát, akkor most már én sírok. Mondom, örömömben. Biztos nem bánatom van.

Hír TV:- Van egy olyan beidegződés még az emberek jelentős részében, hogy a legmagasabb kitüntetéseket mondjuk a zenei színtéren nézzük, ugye ilyen komolyzenei, nagyon komoly emberek kaphatják meg, csak ők reprezentálhatják megfelelően a kultúrát. Mennyire van még meg ez a beidegződés? Sikerült már fölszámolni, hogy ugyanolyan értékteremtő lehet egy idézőjeles könnyűzenész, vagy azért érzi még, hogy ez fölmerülhet?

Nagy Feró:- Hát én az elmúlt harminc évben ezerszer mondtam, hogy ha valaki nem szövetkezik a rockzenével, akkor az a műfaj, az mehet a levesbe. És a színházak nagyon sokszor használják. Most már celebek, meg mindenféle divatos emberek is használják, sőt, a divat használja a rockot, már ha nem így mutatja az ember, akkor már nem is, tehát a rock and roll az beköltözött. Igazából azt hiszem, hogy mi a világot akartuk megváltoztatni, de a világ változtatta meg a rock and rollt, maradjunk ebben.

Hír TV:- Ha már említi ezeket a mutatásokat, ez nem képmutatás, aki csak azért mondjuk egy ördögvillát mutat, hogy saját vagányságát reprezentálhassa. Nem sajátította ki ilyen módon is a tömegkultúra rockzenének esetleg a valódi jelentését, a valódi értékét?

Nagy Feró:- Hát, csak ki kell menni az utcára, és nézni kell. Olyan szakadt gatyákban járnak a gyerekek, hogy mi punk zenészként sem jártunk ennyire szakadtan, tehát a divatba beköltözött, tehát a legnagyobb divatmárkák most már úgy adnak el nagyon drága gatyát, hogy több helyen ki van szakadva. Egy kicsit vannak olyan cipők, amik olyanok, mintha egy olajbányász dolgozott volna benne. És akkor mondják, ez nagyon divatos, hogy filmforgatással mondta, hogy vegye föl, mondom, én ezt nem. Az én cipőm legyen tiszta, pucolt, én már celebpánt vagyok.

Hír TV:- És rengetegbe kerülnek az ilyen cuccok egyébként. Tehát úgy néz ki, mint hogyha a szemétből szedték volna ki, és rengeteget bekerült. Ne menjünk el azért szó nélkül a támadások mellett sem, amiből volt elég sok. Az elmúlt években is volt esetleg politikai színezeti kijelentést tett, most a Kossuth-díj miatt pláne. Kicsit az emberek olyan érzése volt, hogy ugyanazok támadják Ferót, akik mondjuk 40 éve is támadták a tevékenysége miatt, csak esetleg az ő üléspontjuk változott, egy kicsit nem az a név.

Nagy Feró:- Hát én azt látom, hogy az elmúlt ötven év úgy telt el az én életemben, hogy volt egy olyan réteg, aki engem soha nem szeretett, tehát mint Erdős Péter, az engem nagyon gyűlölt. Én nem tudtam, később tudtam meg, épp a televízióban mutattak egy filmet rólam, mert elmondta, hogy ha ő tehetné, a Nagy Ferónak itt nem lenne lemeze.

Hír TV:- De miért gyűlölte, mi volt ennek a személyes ellentétnek az oka?

Nagy Feró:- Soha nem tudtam meg. Soha nem tudom, hogy egy kvízmester, aki most ő azt hiszi, hogy ő valaki, akkor az hogy mer ebbe beleszólni? Hát én például soha nem mondanám el róla, hogy ő nem jó, vagy nem ilyen, vagy nem olyan, az ő dolga, ő csinálja meg. És igazából most már mondjuk kezd kihalni az öreg nemzedék, de a gyerekeik előkerülnek, és abba bele van nevelve ez a dolog, hogy hát a Feró az egy tehetségtelen, nem tud semmit. Aztán a gyerekei odajárnak a koncertre, majd volt ilyen a nyolcvanas években is, hogy valaki odajárt a koncertjeinkre, iszonyúan élvezte, hát ismertük személyesen. Majd írt rólunk egy negatív kritikát, mert kiderült, hogy az apja az a híres író, és akkor azt mondta, hogy nem, nem, ezt nem lehet írni. Peruékról nem írunk jót. És akkor átírta, és utána én találkoztam, és elmondtam neki, hogy de hát itt őrjöngtél velünk. Együtt ittuk a bort. Akkor, hát az apám azt mondta, hogy ezt nem lehet. Na most ugyanezek az emberek, vagy ugyanezek újraszületnek, hiszen azt a rendszert azért még nem éltük túl.

Hír TV:- Egyébként ezen mennyit gondolkozik, vagy mennyit forgatja magában, hogyha nem lettek volna ezek a politikai kijelentései, akkor most föl se merülne, hogy ugye hányan mondták, hogy a hatalom talpnyalója. Említette, Vágó István volt ugye, aki megköszönte a Jóistennek, hogy megkaphatta a Kossuth-díjat. Majd Vágó István leírja, hogy hát ilyen nyíltan még senki nem nevezte a nevén, ugye nyilván Orbán Viktorra utal. Tehát ezek a gyűlölködések mind nem lennének meg, hogyha ön igencsak jól láthatóan és kategorikusan nem tette volna le a garast a nemzeti oldal mellett. Miből következik ez a gyűlölködés? Csak azért, mert ön elmondta, hogy melyik oldalon áll.

Nagy Feró:- Hát nyilván, hogy arról szól a dolog. Ha én azt mondom, hogy ennek a kormánynak drukkolok, és én nem azért lázadtam a rendszer ellen, hogy ne ez a kormány legyen, ez a kormányt szerettem volna. Lehet, hogy nem tökéletes, de nekem jó. Akkor én nem tudom, hogy miért kell ezért engem utálni. Hát én nem bánom, hogyha bárki más szereti. Na, mondjuk ki, a DK-ból bárki szerethet, én nem fogom, hát szereti. Egészségedre! De én hadd szeressem! És én soha nem fogom azt írni, akár egy vágónak, hogy mert ő talpnyalója a gyurcsánynak, hát az ő dolga, hát ő szereti? Akkor igen, képviseli azt a vonalat, de hát ne szóljon bele, hát én meg hadd képviseljem az én vonalamat. Mert az a baj, hogy egy kicsit elment az esze az öregnek.

Hír TV:- Az, hogy esetleg nyilván láttuk itt a képeken is, hogy a legmagasabb közjogi méltóságok előtt vehette át a díjat, de hogy még Orbán Viktor miniszterelnök úr ugye a közösségi oldalán egy közös fotót is kitett, hogy a legrockerebb Kossuth-díjas. Ez még egy ilyen pont az ír-e, vagy milyen érzés volt ez?

Nagy Feró:- Ezt nem én erőltettem, hanem a Viktor. Tehát, ezt ő erőltette a dolgot. Én persze, hát én boldog voltam. És amikor ott csinálták a fotót, akkor mondtam is, hogy húha, milyen nyüszítés lesz a túloldalon.

- Bejött. Persze tudtam, hogy az lesz. De hát, nem érdekelnek ezek, tehetségtelenek, meg.....

Hír TV:- Igen, ezt is mondta, hogy ugye, azoktól az emberektől, akik tehetségtelenek, vagy semmit nem értek el, egyáltalán nem érdekli a kritika. Maximum attól hallgatná meg, aki szintén sikeres, sok mindent elért tőle, esetleg elfogadna valami kritikát. Mondjuk milyen kritikát fogadna el, ha önnel szemben leülne egy hasonló életutat bejárt ember, és azt mondaná, hogy Feró, nem tudom, ebben, és ebben én nem értek veled egyet. Mit mondana neki?

Nagy Feró:- Hát valószínűleg az, hogy jó ez a te véleményed. Énnekem meg marad, ami van, hát én már nem is akarok megváltozni, nem is tudok megváltozni, és hogyha ő kritizálna engem, akkor egyből neked van már Kossuth-díjad? Nincs. Akkor el lehet tolni a biciklit, hát legalább egy Kossuth-díjas álljon oda, és mondja azt, vagy adja vissza például, tessék, hát lehet, nem én adnám vissza? Hát biztos, hogy megérdemelte. Akkor én eszembe nem jutna, hogy én megkérdőjelezzem, hogy az utóbbi tíz évben kaptak Kossuth-díjat, azok megérdemelték, vagy nem én döntöttem el. Egy, kettő. Valószínűleg felelősségteljesen döntöttek emberek. Gondolom, egy bizottság, amelyik eldöntötte, hogy igen, őneki jár.....







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen