Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Orbán mélyütést kapott: A német kormány ragaszkodik az EU-s eljárásokhoz  


Kedden a magyar parlament határozatban javasolta, hogy Orbán Viktor vétózza meg az EU költségvetését és a gazdasági mentőcsomagját, ha a hetes cikkely alapján indított jogállamisági eljárást nem zárják le, és ha jogállamisági feltételekhez kötik a támogatásokat.
Szintén kedden a német kormány EU-ügyekért felelős államtitkára arról adott elő, hogy kormányának kiemelten fontos szándéka, hogy a jogállamisági feltétel erős legyen az új költségvetésben, és az EU soros elnökeként tovább akarják vinni a hetes cikkely szerinti eljárásokat is.
A két igény egyszerre teljesíthetetlen.
Ugyanezen a napon Orbán Viktor valószínűleg megegyezett a baloldali portugál miniszterelnökkel, hogy engedje el a jogállami feltételeket, és cserébe ő megszavazza a déli államnak létfontosságú mentőcsomagot.

Kedden a magyar parlament rendkívüli ülésen fogadott el egy határozatot arról, hogy milyen feltételek teljesülése esetén szavazhatja meg Orbán Viktor az EU következő hétéves költségvetését az Európai Tanácsban.

Az erről szóló tanácsülés pénteken kezdődik Brüsszelben, és a parlament arra szólította fel a magyar miniszterelnököt, hogy csak akkor fogadja el a tervezetet, ha előtte lezárják a Magyarország és Lengyelország ellen folytatott jogállamisági eljárást, amelyeket az EU alapszerződésének hetes cikkelye alapján indítottak. Azt is kikötötte a parlament, hogy Orbán nem szavazhat meg olyan költségvetést, amelyben "jogállamiság" címszó alatt "politikai és ideológiai feltételekhez kötik" az EU-s támogatások kifizetését. Azaz ne fordulhasson elő, hogy elveszik a pénzt attól az országtól, amelynek kormánya rombolja a demokráciát.

A tét nem csak a 2028-ig tartó költségvetés elfogadása, hanem az EU történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagjának megszavazása is, amellyel a járvány okozta gondokat enyhítenék. A csomag ugyanis a következő költségvetés része lenne a tervek szerint, ezért egyetlen szavazással döntenének a két kulcsfontosságú témáról.

A csomaggal kiegészített költségvetés elfogadása a legtöbb EU-s tagállamnak rendkívül fontos, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is történelmi jelentőségűnek nevezte megszavazásukat. A tét az euró stabilitása, hiszen a rendkívüli pénzeső nélkül félő, hogy Olaszország csődbe menne, de több másik déli tagállam fizetőképessége is nagy veszélyben van.

Elfogadásukhoz teljes egyetértés kell: minden egyes tagállam vezetőjének, és az Európai Parlamentnek is vétójoga van.

Van még néhány erős magyar feltétel a keddi határozatban ezeken kívül is, korábbi cikkünkben foglaltuk össze őket. E két feltételt azért érdemes kiemelni most, mert főleg a hetes cikkely szerinti eljárás esetében lehetetlennek látszik a kompromisszumos megoldás, ott ugyanis a magyar parlamenti határozat teljesen világosan fogalmaz: ha az eljárás nincs lezárva, akkor Magyarország nem szavazhatja meg a költségvetést.

A jogállamisági feltétel elutasítása már egy kicsit maszatosabban hangzik, mert azt a mondatot lehet úgy is értelmezni, hogy csak a politikai motivációval átitatott megközelítést kell elutasítani - meg lehet úgy is értelmezni, hogy magát a rendszert látja a magyar parlament politikai motivációval átitatva. (A mondat szó szerint így hangzik: "A források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan.") A magyar kormány egyébként már 2018 augusztusában bejelentette, hogy megvétózza a költségvetést, ha a jogállamisági kondíciók szerepelnek benne.
Berlinben nagyon másképpen látják

Éppen a magyar parlamenti szavazással egy időben tartott előadást a német kormány EU-s ügyekért felelős államtitkára a Friedrich Ebert Alapítvány online rendezvényén (ez a német szociáldemokrata párt alapítványa, és a jelenlegi német kormányban a külügyi tárca hozzájuk tartozik). Michael Roth államtitkár a következő fél év EU-s programjáról beszélt, abból az alkalomból, hogy a hó elején a német kormány vette át a soros elnökséget az EU-ban, azaz ők alakíthatják a Tanács napirendjét, és nekik kellene kikényszeríteniük a kompromisszumot a vitás esetekben.

Roth az előadását azzal kezdte, hogy a jogállamiság, a közös európai értékek erősítése a német elnökség legfontosabb ügye. Csak ezek képviseletében, és a jogállamiságot veszélyeztető tendenciák megfékezésével erősödhet meg az EU szerinte, márpedig a német elnökség fő célja, hogy a járvány okozta válságból erősebben jöjjön ki az unió, mint amilyen a járvány előtt volt.

Már bevezetőjében üdvözölte, hogy idén először az Európai Bizottság nem csak a tagállamok gazdasági helyzetéről ír jelentést, hanem a jogállamisági helyzetéről is. (E jelentés lehetne az alapja a pénzelvonásoknak.)

A következő költségvetés legfontosabb újításának tartja, hogy a jogállamisági feltétel bekerül a szabályok közé.

A német elnökség kiemelten fontos törekvéseként jelentette be, hogy folytatni kívánják a magyar és a lengyel kormány ellen indult hetes cikkely szerinti eljárásokat.

Arról is beszélt, hogy a berlini kormány szeretné, ha nagyon gyorsan megszavaznák a tagállamok a gazdaságélénkítő csomaggal bővített költségvetést, mert az egész európai gazdaság számára kulcskérdés, hogy időben sikerül-e megnyugtatni a piaci szereplőket. Jelezte, hogy ennek érdekében a német kormány rendkívül sok pénzt hajlandó belerakni a közös költségvetésbe, és a többi kormánytól is hasonlóan felelős döntéseket vár.

Kérdésünkre, hogy a jogállamiságról és a hetes cikkelyről szóló magyar parlamenti szavazás nem rontja-e a terv végrehajtásának esélyét, azt mondta, hogy továbbra is optimista az elnökségi terveiket illetően. Megjegyezte, hogy sok országnak sokféle gondja van a jelenlegi tervezettel, és ezért nehéz döntés lesz az elfogadása, de továbbra is bízik minden ország vezetőjének felelősségtudatában, hogy felismerik a helyzet rendkívüli súlyát.

Arra is kitért, hogy az Európai Parlament - amelynek szintén vétójoga van - már megszavazta, hogy a jogállamisági kritériumok hangsúlyosan jelenjek meg a pénzosztásban, ebben szinte az összes frakció egyetértett, úgyhogy ezt a feltételt nem lehet kivenni a költségvetésből.

Ezek alapján nagyon kemény viták jöhetnek a Tanácsban, amelyeknek egyik főszereplője váratlanul Magyarország lehet, bár eddig úgy nézett ki, hogy inkább a déliek és északiak küzdelme lesz a meghatározó, a mentőcsomag méretét és jellegét (kedvezményes hitel vagy vissza nem térítendő támogatás) illetően.

A helyzetet némileg oldhatja, hogy a kedden elfogadott magyar parlamenti határozat jogilag nem köti Orbánt, elvben engedhet belőle, ha úgy érzi, hogy az európai megegyezés fontosabb a fideszes képviselők véleményénél.
Ha a német vezetést még nem is, a portugált már meggyőzhette Orbán

Kedden Orbán Viktor a portugál miniszterelnököt fogadta, akinek országa nagy kedvezményezettje volna a mentőcsomagnak. Júniusban Orbán éppen Portugáliával példálózott, amikor a csehországi V4 csúcson elmagyarázta, hogy miért nem tetszik neki a mentőcsomag: "Portugália hasonló méretű és fejlettségű ország, mint Magyarország, de Magyarország 30 százalékkal kevesebbet kapna, és ez biztos nincs így jól" - jelentette ki akkor.

A magyar fél nem adott ki semmilyen közleményt sem a találkozó után, a portugál sajtónak viszont nyilatkozott António Costa miniszterelnök. Arról beszélt, hogy szerinte szét kell választani a jogállamisági vitákat a pénzügyi vitáktól, "hiszen a szabadságot nem lehet megvásárolni". Ezt a portugál lapok úgy értelmezték, hogy Orbán máris szerzett egy szövetségest az ügyéhez: a mentőcsomagra nagyon számító portugál kormányfő kész puhítani a jogállamisági feltételeken, hogy Orbán ne vétózzon a hétvégén Brüsszelben

A brüsszeli csúcs előtt nagyüzemben mennek az egyeztetések. Costa a hétvégén például olasz és spanyol kollégájával tárgyalt, a csomag fő kedvezményezettjeinek közös álláspontjáról; hétfőn Hágában egyeztetett a mentőcsomagot kurtítani akaró holland miniszterelnökkel; míg Merkel német kancellár Conte olasz kormányfőt fogadta Berlin melletti nyaralójában.

444
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Tóth Gabi Müller Cecíliával fotózkodott - már ezért megérte bejönni reggel a Mokkába
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Vizsgálat indult: Mészáros Lőrinc helyett egy spanyol cég szerzi meg az E.On cégét
Ezekben a szakmákban dolgozók keresik a legtöbbet Magyarországon
Bár a nyugdíjak 45 százalékkal nőttek a Fidesz-kormány tíz éve alatt, mivel az árak jobban növekedtek, ma egy nyugdíjas alig valamivel tudna többet vásárolni, mint 2010-ben. A Privátban...
  
TV2 botrány: Egyszerűen felállt, és kivonult a stúdióból
És ha meglátod, hogy kitől jött. Csak pislogtunk, amikor ezt kimondta. Horváth Gréta és férje Meggyes Dávid csúnyán összekapott a kamerák előtt. A TV2 legújabb gasztro-reality műsor...
  
Csonka András a rajongójától tudta meg: kirakták a színházi darabból
Csonka Andrást egy rajongója világosította fel arról, hogy nincs többé benne az Operettszínházban évek óta játszott Abigál darab szereposztásában. A Facebookon tudta meg a hírt, amin ...
  
Botrány Győrben: Rendőrnőt ütött meg egy dühöngő férfi
A körzeti megbízott a járókelők segítségével tartotta vissza a támadóját, amíg megérkezett az erősítés. Ököllel ütött meg egy rendőrnőt egy agresszív férfi hétfő este a gy...
  
Nem állhat túl jól Dzsudzsák Balázs klubkeresése
Nem állhat túl jól Dzsudzsák Balázs klubkeresése, legalábbis erre utal, hogy a NER sportlapja, a Nemzeti Sport már az NB1 tavalyi szezonjában a hetedik helyen végző ZTE-vel is hírbe hozta ...
  
Hogyan hagyta le a Mészáros és Mészáros Kft a Google-t
Kivételesen érdekes, szórakoztató, és informatív, ráadásul kizárólag publikusan ellenőrizhető adatokra alapuló cikkekben jár utána a G7 annak, hogy miért éppen Mészáros Lőrinc cég...
  
Elutasították a kavicsbányát, de a vállalkozó már megint fúrni akar
A 2018-as madocsai népszavazást annak idején publicisztikában ünnepeltem, mint ami megmutatta, hogy helyi szinten még meg lehet állítani a hatalmat. Egy erős kormányzati hátszéllel érkez...
  
Szokatlan magyarázat: ezért drágák a Kínából 300 milliárd forintért vett lélegeztetőgépek
„A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban már mindent elmondtunk” - kezdte a válaszát a Külügyminisztérium Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) írásos képviselői kérdésére. Majd rögtön a...
  
Kaleta botrány: visszavonták a fellebbezést
Visszavonta a fellebbezést a gyermekpornográfia miatt elítélt Kaleta Gábor ügyvédje, így az első fokon kiszabott büntetés jogerőssé vált, az eljárás nem folytatódik másodfokon - köz...
  
WHO: óvatosság szükséges az orosz koronaoltással kapcsolatban
„I got 99 problems, but a bitch ain't one” - énekelte 2003-ban a nagy Jay Z, őt idézve pedig az Egészségügyi világszervezet (WHO) kedden kiadott egy közleményt, aminek nagyjából az a l...
  
Kiderül mire lesz elég a nyugdíj-megtakarítás?
Alighanem ez az a két kérdés, amely biztosan mindenkit foglalkoztat, s amelyek egymással nagyon is összefüggenek. Minél rosszabbak ugyanis a kilátások egy olyan szintű nyugdíjra, amelyből ...
  
Vizsgálat indult: Mészáros Lőrinc helyett egy spanyol cég szerzi meg az E.On cégét
Az Opus végül elállt az ügylettől, így külföldi befektetőkhöz kerül az EKER. A Gazdasági Versenyhivatal honlapja szerint tegnap benyújtották a magyar energiapiac egy fontos szereplőjé...
  
Olyan képet posztolt Kiszel Tünde.. a rajongók imádják
Egy vadító fekete-fehér képpel mondott köszönetet követőinek Kiszel Tünde az Instagramon. Igazán dögös fotót tett közzé az Instagram-oldalán Kiszel Tünde! A naptárdíva egy régi, f...
  
Tóth Gabi Müller Cecíliával fotózkodott - már ezért megérte bejönni reggel a Mokkába
Müller Cecíliával, az országos tiszti főorvossal fotózkodott az aranytorkú énekesnő! Felrobbantotta az Instagramot legújabb posztjával Tóth Gabi! Az énekesnő nem mással, mint az orszá...
  
Botrány: Zaklatásért jelentették fel Gáspár Beát
Nem csitulnak a kedélyek a Gáspár család körül. A házaspárnak tavaly novemberben volt autóbalesete, amikor egy másik sofőr a forgalommal szemben haladt feléjük a 21-es főúton, majd fro...
  
Segédmunkás lett a magyar sztár: Nem tehetem meg, hogy várjak a csodára
Kökény Attila a karantén alatt sem bízta a véletlenre családi bevételüket: anyagi biztonságuk megtartása érdekében segédmunkásnak állt a fiával és a vejével együtt. Kökény Attila...
  
Zavarta a sírás, rendszeresen megverte a másfél éves gyermeket
Letartóztattak egy 32 éves férfit, aki a másfél éves nevelt gyermekét hónapokon át rendszeresen ütötte-verte, közölte a Somogy megyei főügyészség. A neten ismerkedett meg a gyermek an...
  
ITM: Közel 25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat me...
  
Karanténból szabadult a család amikor az ablakból kiugró férfi rázuhant az édesanyára
A négyfős család a tragédia napján szabadult a karanténból egy erdélyi út után. „Jézus a halála után harmadnapra támadt fel. Nekem is ennyi időm volt arra, hogy sokkos állapotban l...
  
Botrány: visszadobták a Lánchíd-tendert
A fővárosi Fidesz szerint tartalmi hibák vannak a dokumentumban, amelyet ezért módosítania kell a BKK-nak. Tartalmi hibák miatt a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd felújítá...
  
Áll a bál az iskolarendőrség körül
A szakszervezet szerint félő, hogy nem lesz elég jelentkező a feladatra. Attól tartanak a hivatásos rendőrök, hogy iskolaőrnek vezénylik át őket – erről a Független Rendőr Szakszerv...
  
Vírushelyzet: több mint húszezer szurkolóval indult az NB II.
Bár értelmes magyarázatot nem adott rá, a kormány nem változtatott az intézkedésén: korlátozás nélkül lehet látogatni a focimeccseket Magyarországon. Gulyás Gergely korábban az...
  
Botrány: Mégis elmarad az Apostol koncertje
A hvg.hu ír róla, hogy lefújták az Apostol együttes 50. születésnapi koncertjét az Arénában. Az esemény eredetileg májusban lett volna, de a járvány miatt augusztusra halasztották, és ...
  
200 millió eurónyi fejlesztési pénzre mondott nemet a magyar kormány - az ok érthetetlen
A Népszava ír arról, hogy a magyar kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2020 közötti költségvetési időszakra az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izland, Liec...
  
Magyarország: Elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg
Kilenccel, 4553-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu. Elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg, ezzel 598-ra nőtt a magyar ál...
  
Egymilliárdot kerestek Tiborczék de hogy mivel.....!!!
Egyetlen sor téglát sem kellett leraknia Tiborcz István cégének, mégis milliárdos hasznot hozott számukra egy visegrádi, máig befejezetlen hotel-beruházás két év alatt. Az építési pr...
  
Nem akarod látni hányan adtak át egy felújított horgászlakot
Kistolmácson megújult a Zalaerdő erdei- és horgászlaka A negylábú faoszlopokra kifeszített nemzeti szín szalagot öten vágták át az átadási ünnepség keretében. Név szerint (b-j): ...
  
3 milliárd forintért hordhatja a földet a Mészáros család
A Fejér-B.Á.L. Zrt. ajánlata volt a legkedvezőbb a feladatra. Mészáros Lőrinc gyerekeinek építőipari cége újabb munkát nyert el a Tatabányán épülő kézilabda-csarnok körül, derül...
  
Nagy Alekosz: Ha valaki sztáralkat, akkor is a köztudatban marad, ha nem erőlködik
Alekosz most őszintén mesélt arról, hogyan élte meg a ValóVilágot. Miért népszerű a ValóVilág? – Ez a valóságshow a magyar emberekre lett szabva. A legfőbb ismertető jegyeink talá...
  
Majka és Balázs élő adásban esett egymásnak
Ma reggel a Rádió 1 Balázsék című műsorának vendége volt Majoros Péter, alias Majka és az Apostol ülős arénakoncertjének apropóján beszélgettek a könnyűzene helyzetéről, állami ...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Orbán mélyütést kapott: A német kormány ragaszkodik az EU-s eljárásokhoz

Kedden a magyar parlament határozatban javasolta, hogy Orbán Viktor vétózza meg az EU költségvetését és a gazdasági mentőcsomagját, ha a hetes cikkely alapján indított jogállamisági eljárást nem zárják le, és ha jogállamisági feltételekhez kötik a támogatásokat.
Szintén kedden a német kormány EU-ügyekért felelős államtitkára arról adott elő, hogy kormányának kiemelten fontos szándéka, hogy a jogállamisági feltétel erős legyen az új költségvetésben, és az EU soros elnökeként tovább akarják vinni a hetes cikkely szerinti eljárásokat is.
A két igény egyszerre teljesíthetetlen.
Ugyanezen a napon Orbán Viktor valószínűleg megegyezett a baloldali portugál miniszterelnökkel, hogy engedje el a jogállami feltételeket, és cserébe ő megszavazza a déli államnak létfontosságú mentőcsomagot.

Kedden a magyar parlament rendkívüli ülésen fogadott el egy határozatot arról, hogy milyen feltételek teljesülése esetén szavazhatja meg Orbán Viktor az EU következő hétéves költségvetését az Európai Tanácsban.

Az erről szóló tanácsülés pénteken kezdődik Brüsszelben, és a parlament arra szólította fel a magyar miniszterelnököt, hogy csak akkor fogadja el a tervezetet, ha előtte lezárják a Magyarország és Lengyelország ellen folytatott jogállamisági eljárást, amelyeket az EU alapszerződésének hetes cikkelye alapján indítottak. Azt is kikötötte a parlament, hogy Orbán nem szavazhat meg olyan költségvetést, amelyben "jogállamiság" címszó alatt "politikai és ideológiai feltételekhez kötik" az EU-s támogatások kifizetését. Azaz ne fordulhasson elő, hogy elveszik a pénzt attól az országtól, amelynek kormánya rombolja a demokráciát.

A tét nem csak a 2028-ig tartó költségvetés elfogadása, hanem az EU történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagjának megszavazása is, amellyel a járvány okozta gondokat enyhítenék. A csomag ugyanis a következő költségvetés része lenne a tervek szerint, ezért egyetlen szavazással döntenének a két kulcsfontosságú témáról.

A csomaggal kiegészített költségvetés elfogadása a legtöbb EU-s tagállamnak rendkívül fontos, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is történelmi jelentőségűnek nevezte megszavazásukat. A tét az euró stabilitása, hiszen a rendkívüli pénzeső nélkül félő, hogy Olaszország csődbe menne, de több másik déli tagállam fizetőképessége is nagy veszélyben van.

Elfogadásukhoz teljes egyetértés kell: minden egyes tagállam vezetőjének, és az Európai Parlamentnek is vétójoga van.

Van még néhány erős magyar feltétel a keddi határozatban ezeken kívül is, korábbi cikkünkben foglaltuk össze őket. E két feltételt azért érdemes kiemelni most, mert főleg a hetes cikkely szerinti eljárás esetében lehetetlennek látszik a kompromisszumos megoldás, ott ugyanis a magyar parlamenti határozat teljesen világosan fogalmaz: ha az eljárás nincs lezárva, akkor Magyarország nem szavazhatja meg a költségvetést.

A jogállamisági feltétel elutasítása már egy kicsit maszatosabban hangzik, mert azt a mondatot lehet úgy is értelmezni, hogy csak a politikai motivációval átitatott megközelítést kell elutasítani - meg lehet úgy is értelmezni, hogy magát a rendszert látja a magyar parlament politikai motivációval átitatva. (A mondat szó szerint így hangzik: "A források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan.") A magyar kormány egyébként már 2018 augusztusában bejelentette, hogy megvétózza a költségvetést, ha a jogállamisági kondíciók szerepelnek benne.
Berlinben nagyon másképpen látják

Éppen a magyar parlamenti szavazással egy időben tartott előadást a német kormány EU-s ügyekért felelős államtitkára a Friedrich Ebert Alapítvány online rendezvényén (ez a német szociáldemokrata párt alapítványa, és a jelenlegi német kormányban a külügyi tárca hozzájuk tartozik). Michael Roth államtitkár a következő fél év EU-s programjáról beszélt, abból az alkalomból, hogy a hó elején a német kormány vette át a soros elnökséget az EU-ban, azaz ők alakíthatják a Tanács napirendjét, és nekik kellene kikényszeríteniük a kompromisszumot a vitás esetekben.

Roth az előadását azzal kezdte, hogy a jogállamiság, a közös európai értékek erősítése a német elnökség legfontosabb ügye. Csak ezek képviseletében, és a jogállamiságot veszélyeztető tendenciák megfékezésével erősödhet meg az EU szerinte, márpedig a német elnökség fő célja, hogy a járvány okozta válságból erősebben jöjjön ki az unió, mint amilyen a járvány előtt volt.

Már bevezetőjében üdvözölte, hogy idén először az Európai Bizottság nem csak a tagállamok gazdasági helyzetéről ír jelentést, hanem a jogállamisági helyzetéről is. (E jelentés lehetne az alapja a pénzelvonásoknak.)

A következő költségvetés legfontosabb újításának tartja, hogy a jogállamisági feltétel bekerül a szabályok közé.

A német elnökség kiemelten fontos törekvéseként jelentette be, hogy folytatni kívánják a magyar és a lengyel kormány ellen indult hetes cikkely szerinti eljárásokat.

Arról is beszélt, hogy a berlini kormány szeretné, ha nagyon gyorsan megszavaznák a tagállamok a gazdaságélénkítő csomaggal bővített költségvetést, mert az egész európai gazdaság számára kulcskérdés, hogy időben sikerül-e megnyugtatni a piaci szereplőket. Jelezte, hogy ennek érdekében a német kormány rendkívül sok pénzt hajlandó belerakni a közös költségvetésbe, és a többi kormánytól is hasonlóan felelős döntéseket vár.

Kérdésünkre, hogy a jogállamiságról és a hetes cikkelyről szóló magyar parlamenti szavazás nem rontja-e a terv végrehajtásának esélyét, azt mondta, hogy továbbra is optimista az elnökségi terveiket illetően. Megjegyezte, hogy sok országnak sokféle gondja van a jelenlegi tervezettel, és ezért nehéz döntés lesz az elfogadása, de továbbra is bízik minden ország vezetőjének felelősségtudatában, hogy felismerik a helyzet rendkívüli súlyát.

Arra is kitért, hogy az Európai Parlament - amelynek szintén vétójoga van - már megszavazta, hogy a jogállamisági kritériumok hangsúlyosan jelenjek meg a pénzosztásban, ebben szinte az összes frakció egyetértett, úgyhogy ezt a feltételt nem lehet kivenni a költségvetésből.

Ezek alapján nagyon kemény viták jöhetnek a Tanácsban, amelyeknek egyik főszereplője váratlanul Magyarország lehet, bár eddig úgy nézett ki, hogy inkább a déliek és északiak küzdelme lesz a meghatározó, a mentőcsomag méretét és jellegét (kedvezményes hitel vagy vissza nem térítendő támogatás) illetően.

A helyzetet némileg oldhatja, hogy a kedden elfogadott magyar parlamenti határozat jogilag nem köti Orbánt, elvben engedhet belőle, ha úgy érzi, hogy az európai megegyezés fontosabb a fideszes képviselők véleményénél.
Ha a német vezetést még nem is, a portugált már meggyőzhette Orbán

Kedden Orbán Viktor a portugál miniszterelnököt fogadta, akinek országa nagy kedvezményezettje volna a mentőcsomagnak. Júniusban Orbán éppen Portugáliával példálózott, amikor a csehországi V4 csúcson elmagyarázta, hogy miért nem tetszik neki a mentőcsomag: "Portugália hasonló méretű és fejlettségű ország, mint Magyarország, de Magyarország 30 százalékkal kevesebbet kapna, és ez biztos nincs így jól" - jelentette ki akkor.

A magyar fél nem adott ki semmilyen közleményt sem a találkozó után, a portugál sajtónak viszont nyilatkozott António Costa miniszterelnök. Arról beszélt, hogy szerinte szét kell választani a jogállamisági vitákat a pénzügyi vitáktól, "hiszen a szabadságot nem lehet megvásárolni". Ezt a portugál lapok úgy értelmezték, hogy Orbán máris szerzett egy szövetségest az ügyéhez: a mentőcsomagra nagyon számító portugál kormányfő kész puhítani a jogállamisági feltételeken, hogy Orbán ne vétózzon a hétvégén Brüsszelben

A brüsszeli csúcs előtt nagyüzemben mennek az egyeztetések. Costa a hétvégén például olasz és spanyol kollégájával tárgyalt, a csomag fő kedvezményezettjeinek közös álláspontjáról; hétfőn Hágában egyeztetett a mentőcsomagot kurtítani akaró holland miniszterelnökkel; míg Merkel német kancellár Conte olasz kormányfőt fogadta Berlin melletti nyaralójában.
Ezekben a szakmákban dolgozók keresik a legtöbbet Magyarországon
TV2 botrány: Egyszerűen felállt, és kivonult a stúdióból
Csonka András a rajongójától tudta meg: kirakták a színházi darabból
Botrány Győrben: Rendőrnőt ütött meg egy dühöngő férfi
Nem állhat túl jól Dzsudzsák Balázs klubkeresése
Hogyan hagyta le a Mészáros és Mészáros Kft a Google-t
Elutasították a kavicsbányát, de a vállalkozó már megint fúrni akar
Szokatlan magyarázat: ezért drágák a Kínából 300 milliárd forintért vett lélegeztetőgépek
Kaleta botrány: visszavonták a fellebbezést
WHO: óvatosság szükséges az orosz koronaoltással kapcsolatban
Kiderül mire lesz elég a nyugdíj-megtakarítás?
Vizsgálat indult: Mészáros Lőrinc helyett egy spanyol cég szerzi meg az E.On cégét
Olyan képet posztolt Kiszel Tünde.. a rajongók imádják
Tóth Gabi Müller Cecíliával fotózkodott - már ezért megérte bejönni reggel a Mokkába
Botrány: Zaklatásért jelentették fel Gáspár Beát
Segédmunkás lett a magyar sztár: Nem tehetem meg, hogy várjak a csodára
Zavarta a sírás, rendszeresen megverte a másfél éves gyermeket
ITM: Közel 25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma
Karanténból szabadult a család amikor az ablakból kiugró férfi rázuhant az édesanyára
Botrány: visszadobták a Lánchíd-tendert
Áll a bál az iskolarendőrség körül
Vírushelyzet: több mint húszezer szurkolóval indult az NB II.
Botrány: Mégis elmarad az Apostol koncertje
200 millió eurónyi fejlesztési pénzre mondott nemet a magyar kormány - az ok érthetetlen
Magyarország: Elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg
Egymilliárdot kerestek Tiborczék de hogy mivel.....!!!
Nem akarod látni hányan adtak át egy felújított horgászlakot
3 milliárd forintért hordhatja a földet a Mészáros család
Nagy Alekosz: Ha valaki sztáralkat, akkor is a köztudatban marad, ha nem erőlködik
Majka és Balázs élő adásban esett egymásnak
Gyurcsány Ferenc gyászol
Újabb magyar idősotthonban jelent meg a vírus
Családi rendezvény volt: 36 fertőzött, 127 ember karanténban
Rotyis Bálint: A nemzeti konzultáció Európában egyedülálló ....
Súlyos beteg XVI. Benedek
Balesetezett a honvédelmi minisztert szállító autó
Hivatalos: tarthatnak gólyatáborokat az egyetemek
Bajban Rogán-Gaál Cecília pénztárcája: Idén nem lesz Magyarország Szépe
Víruspánik tört ki a szegedi vonatpótló buszon
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Magyarország kamat nélkül hitelt ad Kenyának
Migránsokat fogott a magyar rendőrség
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum