Hivatalos: kiderült megváltoztatható-e az orbáni alaptörvény ha bukik

A mostani alaptörvény semmilyen jogalkotási szabálynak nem felel meg.



Feles többséggel is meg lehet semmisíteni az alkotmányellenes intézkedéseket — mondta Dr. Sándor Zsuzsa a Szabad Európának.



“A mostani Alaptörvény alapján – amely egyébként borzalom, önmagában is borzalmas, semmiféle jogalkotási szabálynak nem felel meg – meg lehet állapítani, hogy a Fidesz a hatalom kizárólagos megragadására törekszik”



— fogalmazott.



Dobrev Klára már korábban világossá tette, hogy amennyiben valaki kizárólagos hatalomgyakorlásra tör, akkor kötelesség fellépni vele szemben, hiszen



“(…) még a fideszes alaptörvény is tartalmazza azt a mondatot, hogy ha úgy látják, hogy valaki kizárólagos hatalomgyakorlásra lép, akkor nem csak jog, hanem kötelesség is fellépni vele szemben“.



A DK a legjobb jogászokkal tárgyal erről hónapok óta. Vörös Imre alkotmányjogász azzal érvelt az alaptörvény feles többségű megváltoztatása mellett, hogy amikor az Alkotmánybírósághoz benyújtottak egy beadványt a hatalom kizárólagos megragadásával kapcsolatban, akkor az Alkotmánybíróság azt mondta, hogy nem tud és nem akar ezzel foglalkozni.



Vörös úgy véli,



az Alkotmánybíróság nem teszi a dolgát,



mivel nem foglalkozik egy alkotmányos kérdéssel, ezért a feles többségű parlament átveheti az Alkotmánybíróság hatáskörét, és kimondhatja, hogy az Alaptörvény nincs, nem létezik.



Sándor Zsuzsa is osztja ezt a véleményt, annyival kiegészítve, hogy ehhez természetesen társadalmi támogatottság is kell.



“Ez azt jelenti, hogy a társadalmat még ebben a hátralévő időben meg kell győzni arról, hogy egyetlen ember autokratikus hatalma vezeti az országot.



Ha eljutnak odáig, hogy feles győzelmet aratnak, legyen mögöttük társadalmi támogatottság, hogy azt mondhassák, hölgyeim és uraim, mi új, tisztességes alkotmányt fogunk készíteni, amelyet az önök javaslataival, az önök népszavazásával fogunk alátámasztani, hogy magukénak érezzék, és



ne a Fidesz-alaptörvény mentén működjön az ország.



Mert ha ez így marad, akkor nem tud működni”



— fogalmazott.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-