Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Élet-halál között egy orvosi műhiba miatt  

Bozsó Biankát az egyetemen ismertem meg. Határozott, okos, humoros lányként emlékeztem rá, aki ha bement a terembe, mindenki ránézett. Nem feltétlenül vagány, vörös haja miatt, hanem erőt sugárzó megjelenésének köszönhetően. Amikor először hallottam, hogy egy orvosi műhiba miatt majdnem meghalt, el sem tudtam hinni.

Biankát endometriózissal diagnosztizálták, az azonban csak a műtét közben derült ki, hogy a betegség a beleire is ráterjedt. Orvosai hibát követtek el, amikor egy erre specializálódott sebész bevonása nélkül folytatták a műtétet, és - mint később kiderült - megsértettek egy bélszakaszt.

Elmeséled mi történt pontosan?
A műtét utáni nap úgy mentem haza, hogy minden rendben van. Bár rémes görcseim voltak, azt hittem, a műtét alatti belém pumpált gázok feszítenek, így tűrtem. Azt gondoltam, ez normális. Akkor még az volt a legnagyobb problémám, hogy megláttam, hogy a köldökömet spirálisan varrták vissza. Ám amikor egész éjjel nem aludtam a fájdalomtól, reggelre pedig belázasodtam, és menni is alig tudtam, felhívtam az orvost, aki azonnal látni akart. A kórházban elküldtek röntgenre, CT-re. Akkor már olyan fájdalmaim voltak, hogy könyörögtem, hogy azonnal műtsenek meg. Azt mondták, ha szepszisem lenne, akkor sikítanék. Szepszisem volt. Mivel a műtét során megvágták a bélt, aminek a tartalma szivárgott. Azonnal újra műtöttek. Megtudtam, hogy egy alternatív módszert próbáltak rajtam. Csövek lógtak ki belőlem, és az egyikből széklet kezdett szivárogni. Egy ideig próbálták bemagyarázni, hogy ez természetes, de nagyon gyorsan kiderült, hogy nem. Már az első műtét után is rebesgették, hogy sztómát kellene kapnom, és ekkor már könyörögtem, hogy csinálják meg. Ez egy harmadik műtétbe került. Az ébredés után akkora fájdalmaim voltak, hogy még az után is üvöltöttem, hogy megkaptam az összes fájdalomcsillapítót, amit csak lehetett. Aztán, amikor jobb lett, megtanultam használni a sztómát, a zsákot. Az viszont nagyon furcsa volt, hogy a varratom – ami az alhasamtól egészen a gyomorszájamig tartott – folyamatosan szivárgott. A köldököm is megtelt azzal a furcsa állagú, furcsa szagú ˝folyadékkal˝. Volt, amikor egy napig ebben a folyadékban fetrengtem, majd végül saját magam kértem kötszert és tisztítottam meg a sebet. Azt mondták, ez normális.

Gondolom egyáltalán nem volt az...
Nem. Egyik nap, amikor ültem fel az ágyban, fulladozni kezdtem. Ekkor már harmadik hete voltam kórházban, ezért megijedtem, hogy tüdőembóliám van. A kórházban már bezárt a CT, ezért átvittek egy másik kórházba a vizsgálatra. Ekkor felhívtam az orvosomat, aki azonnal odajött és konzultált a többi orvossal. Utólag kiderült, hogy ő ekkor azonnal titkosította az összes adatomat. Az volt a szerencsém, hogy az egyik ügyeletes sebész két másodpercre látta a CT eredményeket, és rájött, hogy valami nagyon nincs rendben. Ő hívta az osztályvezető sebészt, akinek volt hozzáférése a titkosított dokumentumokhoz, és kérte, hogy nézze meg az adatokat.
Nekem nem mondtak semmit. Visszavittek a kórházba. De nem a szobámba, hanem az intenzív osztályra. Megjelent az orvosom, aki elmondta, hogy nem kell megijednem, van egy pár milliméteres tályog a hasamban, de antibiotikummal kezelhető, el fog múlni. Azt mondta, hogy a sebészek csak egy darab húsnak látnak engem, ezért azonnal fel akarnak vágni, de ő törődik velem, és nem akar ennek kitenni. Azt mondta, kérhetem, hogy ne műtsenek meg, ha a gyulladás csökken. Ezért rengeteg gyógyszert kaptam. Másnap reggel azt mondta, ez meg is történt, így nem kell műteni.

Meddig tartott a megnyugvás?
Másnap a nővér hozott mézes kenyeret, amit úgy faltam be, mint még soha semmi. Akkorra már hét kilót fogytam. Mire megettem a kenyeret, visszajött az orvosom és azt mondta, a másik kórház főorvosa - ahol a CT készült -, konzíliumot rendelt el az ügyemben, de még mindig kérhetem, hogy ne műtsenek meg. Szerencsére nem mondtam, ezért azonnal átvittek a másik kórházba. Ott az a sebész fogadott, aki látta a titkosított dokumentumokat, és nem konzíliumot rendelt el, hanem annyit mondott: azonnal műtét. Teljesen kikeltem magamból. A szüleimmel együtt ordibáltunk. Nem tudtam, miért akarnak még több fájdalmat okozni. Tíz percen keresztül magyaráztam nekik, hogy ez csak egy kis tályog, és el fog múlni antibiotikummal. Teljesen meg voltak döbbenve, rájöttek, hogy nekünk fogalmunk sincs arról, mekkora a baj. Ekkor megmutatták a leleteimet: több, néhány helyen tíz centiméteres tályogok voltak a hasüregemben. Teljesen megsemmisültem. Amikor megérkezett a főorvos, csak annyit mondott, hogy meg fog gyógyítani. Aztán félrehívta a szüleimet, és mint utólag kiderült, nekik elmondta, hogy fogalma sincs, mibe vág bele, mivel a harmadik műtét leírását nem kapta meg. Azt is elmondta, hogy 50% az esély rá, hogy nem élem túl a műtétet.
Nem tudtam, hogy kijövök-e a műtőből, ez volt a legrosszabb érzés. Ott feküdtem, önhibámon kívül, élet-halál között. Az orvosom elhallgatta előlem az igazságot. Rettenetes volt a tudat, hogy ez emberi mulasztás miatt történik. Gyilkossági kísérletnek éreztem. Annak érzem most is. Megsemmisültem, és az emberekbe vetett hitem is.

Utólag hogy látod. Voltak árulkodó jelek, hogy az orvosod hazudik?
Nagyon jól eladta magát. Pozitív kisugárzású, mackós, halk beszédű ember volt, aki mindig mindent alaposan elmagyarázott. Volt, hogy éjszaka jött be, hogy megnézze, hogy vagyok. Nem gondoltam volna róla semmi rosszat.

De egy másik orvosnak köszönhetően, most itt vagy.
Igen, Az életemet köszönhetem neki, remek szakember. Felébredtem az intenzív osztályon. A műtőorvos az életmentő műtét során látta, hogy a petevezetékem egy része elrohadt, a végbélből ki kellett vennie tíz centit, a vakbelet is el kellett távolítania, a húgyhólyagom is sérült. Azt mondták, még egy-két nap, és meghaltam volna. És persze a legkisebb tályogot sem lehet antibiotikummal kezelni, mint kiderült.

A sztómát hogyan viselted?
Amikor én sztómás lettem, nem tudtam, hogy vannak sztómás közösségek, és nagyon egyedül éreztem magam. Ezért kezdtem el blogot írni, hogy amellett, hogy terápiás céllal ki akartam írni magamból a dolgot, segítsek azoknak, akik hasonló helyzetben vannak, mint én. Volt olyan sztómás, akinek megmutattam, hogyan lehet úgy öltözködni, hogy elrejtse a zsákot. Én próbáltam humorral felfogni. Persze az önértékelés szempontjából sem volt könnyű az a nyolc és fél hónap.

Volt párkapcsolatod a sztómás időszak alatt?
Kettő. És ez a kettő tökéletesen jellemezte is, milyen az, aki nem tudja kezelni a helyzetet, és milyen az, akit nem zavar, hogy egy zsákba érkezik a székleted. Miután túléltem ezt az egészet, próbáltam felkészíteni az akkori pasimat, hogy mit fog látni, amikor levetkőzöm. Elméletben teljesen értette is, és állította, hogy nem zavarja. Aztán, amikor már épp meglátta volna, kifutott a szobából. Az ellenpélda a mostani párom, aki végig ott volt mellettem barátként a műtétek között is. Még az sem riasztotta el, amikor tanultam a sztóma használatát. Pedig a zsák kezdetben átlátszó. Ha valaki azt érezteti veled, hogy számára nem probléma, akkor számodra sem lesz az.

Eszedbe jutott, hogy miért éppen veled történt ez?
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy sztómásan, egyedül, nem voltak sötét gondolataim, de szerencsére a családom sokat segített. Olyan is volt, amikor azt gondoltam, bárcsak ne éltem volna túl, mert akkor minden könnyebb lenne. De persze olyankor bűntudatom volt, hiszen tudtam, hogy sok ember nem olyan szerencsés, mint én, és valóban nem él túl egy ilyet. Hálával tartozom, hogy kaptam még egy esélyt.

Mit kezdtél az új eséllyel?
Kizártam mindent, ami az egészségemet károsította, például a toxikus kapcsolatokat. Napi kilenc órát ültem egy irodában, a munkahelyi stressz az egészségembe került. Rájöttem, hogy nekem a rég elfeledett hobbim, a rajzolás, alkotás okozza a legnagyobb örömet, és a munkámban semmi kreatív nem volt. Ezért döntöttem úgy, hogy inkább részmunkaidős opciók után nézek, mert ha kevesebbet is keresek, több időt fordíthatok arra ami teljessé tesz, kiégés nélkül. Felmondtam, mert most már tudom, hogy az egészségem a legfontosabb. És az, hogy éljek.

A kép illusztráció

glamour
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Nyugdíj botrány: 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot a nyugdíjasok
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Hallgat a magyar kormány Lukasenka véres újraválasztásáról
Miközben az Európai Unió több politikusa is megkérdőjelezi a fehérorosz elnökválasztás tisztaságát (amit hivatalosan 80 százalékos eredménnyel az országot 26 éve irányító diktátor...
  
Szijjártó párbeszéden alapuló EU-s döntéseket szeretne
Míg több uniós állam kormánya is keményen ítélte el a belorusz elnökválasztást és az azt követő fejleményeket, mielőbbi határozott fellépését sürgetve, addig a magyar kormány né...
  
Háború: Hódi Pamela újra nekiment Berki Krisztiánnak
Berki Krisztián folyamatosan posztol képeket lányáról, annak ellenére, hogy exfelesége teljesen máshogy vélekedik erről a témáról Hódi Pamela már korábban elmondta, mennyire félti ki...
  
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
A nagy esőzések során sérülhetett meg a nukleáris épület. Egy műholdkép alapján azt lehet látni, hogy megsérülhetett Észak-Koreában egy nukleáris létesítmény. Az áradó Kuryong-f...
  
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
A 62 éves férfinek még Donald Trumpot is sikerült meggyőznie arról, hogy az általa ajánlott gyógymód hatásos lehet. A fiaival együtt letartóztatták Mark Grenon önjelölt püspököt. A...
  
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Új rendelet jelent meg a sárga- és piros listás országok kapcsán a Magyar Közlönyben. „Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott ne...
  
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
A blokk biztonsága nincs veszélyeztetve a szakemberek szerint. A Paksi Atomerőmű 4. blokkját 2020. augusztus 13-án 3 óra 45 perckor automatikus védelmi jel leállította - közölte az Orszá...
  
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő, egykori felcsúti polgármester, sikeres vállalkozó, Orbán Viktor miniszterelnök barátja, vásárolt a feleségével egy ingatlant Tihany újgazdag körö...
  
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
A kormány elköteleződött amellett, hogy amerikai levegő-levegő rakétákkal szerelt norvég légvédelmi rendszert szerez be. Épp akkor, amikor az amerikai külügyminiszter látványosan mell...
  
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
Szerda délelőtt már 43 fertőzöttről tudtak, és több mint 170 embert helyeztek karantén alá Pápán, ahol a fertőzéseket egy helyi vallási közösség tagjaihoz vezetik vissza. A Hit Gyül...
  
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
Már 51 fiatal kereszténydemokrata politikus támogatja az EPP ifjúsági szervezetének a közleményét, ami elítéli a fehérorosz erőszakot, a Fidelitas és az IKSZ viszont nem írta alá. Az...
  
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
"Felkopott volna az állunk, ha engem is kirúgtak volna" – mondta az érintett barátnője. A 24.hu ismerteti egy budapesti pék kálváriáját, aki április 17-én elveszítette az állását, ...
  
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Világszerte nem lassul a koronavírus-járvány terjedése, szerda estére az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 20,4 milliót, a haláleseteké meghaladta 743 ezret, a gyógyultaké ped...
  
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
A fehérorosz hatóságok megerősítették szerdán egy tüntető halálát, akit az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő. Ő a második elismert ha...
  
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
2019. január 1. óta az önkormányzat az új gazda az ócsai devizahiteles lakótelepen, amit az állam építtetett, hogy olcsó, stabil lakhatással segítse a devizahitel-károsultakat. A...
  
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Határozottan kezd körvonalazódni, hogy kik azok a zenekarok, akik az elmaradt fesztiválok helyett raktárkoncerteket adhatnak. Lobenwein Norbert, a VOLT és a Strand Fesztivál főszervezője sze...
  
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Az elmúlt napokban cikkek jelentek meg több lapban is Friderikusz Sándorról, egyebek mellett arról, hogy eladja itthoni ingatlanait, mert New Yorkba költözik, de volt olyan is, ahol azt írták...
  
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel k...
  
Magyarország egymilliárd dollárért vesz rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség - a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter é...
  
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Vélhetően nincs még egy olyan nemzeti park a világon, melynek területén annyi luxusnyaralónak látszó gazdasági épület lenne, mint Tihany egyik páratlan panorámát kínáló területén, ...
  
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
A Magyar Narancs információi szerint Simonka György parlamenti képviselő pártbeli kizárását kezdeményezte Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök, mert szerinte árt a Fidesz jó...
  
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Néhány napja hatósági házi karanténba került egy újfehértói önkormányzati helyiségben rendezett magánrendezvény összes résztvevője, miután az eseményen részt vett egy igazolt koro...
  
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Vegyes tervekkel készülnek a nagy magyarországi egyetemek az ősszel kezdődő tanévre: a Semmelweis Egyetem például negatív PCR-tesztet kér minden elsőévestől, az ELTE pedig hibrid oktatá...
  
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
A címvédő FTC-Telekom Waterpolo együttesénél a szerda reggeli koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív mintát produkált, ezért a Magyar Vízilabda Szövetség úgy döntött, h...
  
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Sürgősen vérre van szüksége annak a fiatalnak, akit a balatonszemesi átjáróban gázolt el egy vonat. Intenzív osztályon ápolják az a fiatal fiút, akit 3 hete gázolt el a Keszthelyről a...
  
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Ördög Nóráék balatonakarattyai kisboltja hatalmas forgalmat bonyolít. A kicsi utca, ahol a bolt található most tele van parkoló autóval. A környék lakói nyílt levelet írtak, amely utá...
  
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
A szörnyű tragédia körülményei egyelőre tisztázatlanok, ugyanis a szülők igen ellentmondásos történetet adtak elő a rendőröknek hároméves kisfiuk kínkeserves haláláról. A 21 év...
  
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
A jegybank forintcímletekben ki sem fejezhető összeget spórolt a magyar adófizetőknek. A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre festményt szerez be a j...
  
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
A programot a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) gondozza. Egy, az iparágra szakosodott álláskereső oldalt is létrehoztak. A koronavírus-járvány miatt állás...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Élet-halál között egy orvosi műhiba miatt
Bozsó Biankát az egyetemen ismertem meg. Határozott, okos, humoros lányként emlékeztem rá, aki ha bement a terembe, mindenki ránézett. Nem feltétlenül vagány, vörös haja miatt, hanem erőt sugárzó megjelenésének köszönhetően. Amikor először hallottam, hogy egy orvosi műhiba miatt majdnem meghalt, el sem tudtam hinni.

Biankát endometriózissal diagnosztizálták, az azonban csak a műtét közben derült ki, hogy a betegség a beleire is ráterjedt. Orvosai hibát követtek el, amikor egy erre specializálódott sebész bevonása nélkül folytatták a műtétet, és - mint később kiderült - megsértettek egy bélszakaszt.

Elmeséled mi történt pontosan?
A műtét utáni nap úgy mentem haza, hogy minden rendben van. Bár rémes görcseim voltak, azt hittem, a műtét alatti belém pumpált gázok feszítenek, így tűrtem. Azt gondoltam, ez normális. Akkor még az volt a legnagyobb problémám, hogy megláttam, hogy a köldökömet spirálisan varrták vissza. Ám amikor egész éjjel nem aludtam a fájdalomtól, reggelre pedig belázasodtam, és menni is alig tudtam, felhívtam az orvost, aki azonnal látni akart. A kórházban elküldtek röntgenre, CT-re. Akkor már olyan fájdalmaim voltak, hogy könyörögtem, hogy azonnal műtsenek meg. Azt mondták, ha szepszisem lenne, akkor sikítanék. Szepszisem volt. Mivel a műtét során megvágták a bélt, aminek a tartalma szivárgott. Azonnal újra műtöttek. Megtudtam, hogy egy alternatív módszert próbáltak rajtam. Csövek lógtak ki belőlem, és az egyikből széklet kezdett szivárogni. Egy ideig próbálták bemagyarázni, hogy ez természetes, de nagyon gyorsan kiderült, hogy nem. Már az első műtét után is rebesgették, hogy sztómát kellene kapnom, és ekkor már könyörögtem, hogy csinálják meg. Ez egy harmadik műtétbe került. Az ébredés után akkora fájdalmaim voltak, hogy még az után is üvöltöttem, hogy megkaptam az összes fájdalomcsillapítót, amit csak lehetett. Aztán, amikor jobb lett, megtanultam használni a sztómát, a zsákot. Az viszont nagyon furcsa volt, hogy a varratom – ami az alhasamtól egészen a gyomorszájamig tartott – folyamatosan szivárgott. A köldököm is megtelt azzal a furcsa állagú, furcsa szagú ˝folyadékkal˝. Volt, amikor egy napig ebben a folyadékban fetrengtem, majd végül saját magam kértem kötszert és tisztítottam meg a sebet. Azt mondták, ez normális.

Gondolom egyáltalán nem volt az...
Nem. Egyik nap, amikor ültem fel az ágyban, fulladozni kezdtem. Ekkor már harmadik hete voltam kórházban, ezért megijedtem, hogy tüdőembóliám van. A kórházban már bezárt a CT, ezért átvittek egy másik kórházba a vizsgálatra. Ekkor felhívtam az orvosomat, aki azonnal odajött és konzultált a többi orvossal. Utólag kiderült, hogy ő ekkor azonnal titkosította az összes adatomat. Az volt a szerencsém, hogy az egyik ügyeletes sebész két másodpercre látta a CT eredményeket, és rájött, hogy valami nagyon nincs rendben. Ő hívta az osztályvezető sebészt, akinek volt hozzáférése a titkosított dokumentumokhoz, és kérte, hogy nézze meg az adatokat.
Nekem nem mondtak semmit. Visszavittek a kórházba. De nem a szobámba, hanem az intenzív osztályra. Megjelent az orvosom, aki elmondta, hogy nem kell megijednem, van egy pár milliméteres tályog a hasamban, de antibiotikummal kezelhető, el fog múlni. Azt mondta, hogy a sebészek csak egy darab húsnak látnak engem, ezért azonnal fel akarnak vágni, de ő törődik velem, és nem akar ennek kitenni. Azt mondta, kérhetem, hogy ne műtsenek meg, ha a gyulladás csökken. Ezért rengeteg gyógyszert kaptam. Másnap reggel azt mondta, ez meg is történt, így nem kell műteni.

Meddig tartott a megnyugvás?
Másnap a nővér hozott mézes kenyeret, amit úgy faltam be, mint még soha semmi. Akkorra már hét kilót fogytam. Mire megettem a kenyeret, visszajött az orvosom és azt mondta, a másik kórház főorvosa - ahol a CT készült -, konzíliumot rendelt el az ügyemben, de még mindig kérhetem, hogy ne műtsenek meg. Szerencsére nem mondtam, ezért azonnal átvittek a másik kórházba. Ott az a sebész fogadott, aki látta a titkosított dokumentumokat, és nem konzíliumot rendelt el, hanem annyit mondott: azonnal műtét. Teljesen kikeltem magamból. A szüleimmel együtt ordibáltunk. Nem tudtam, miért akarnak még több fájdalmat okozni. Tíz percen keresztül magyaráztam nekik, hogy ez csak egy kis tályog, és el fog múlni antibiotikummal. Teljesen meg voltak döbbenve, rájöttek, hogy nekünk fogalmunk sincs arról, mekkora a baj. Ekkor megmutatták a leleteimet: több, néhány helyen tíz centiméteres tályogok voltak a hasüregemben. Teljesen megsemmisültem. Amikor megérkezett a főorvos, csak annyit mondott, hogy meg fog gyógyítani. Aztán félrehívta a szüleimet, és mint utólag kiderült, nekik elmondta, hogy fogalma sincs, mibe vág bele, mivel a harmadik műtét leírását nem kapta meg. Azt is elmondta, hogy 50% az esély rá, hogy nem élem túl a műtétet.
Nem tudtam, hogy kijövök-e a műtőből, ez volt a legrosszabb érzés. Ott feküdtem, önhibámon kívül, élet-halál között. Az orvosom elhallgatta előlem az igazságot. Rettenetes volt a tudat, hogy ez emberi mulasztás miatt történik. Gyilkossági kísérletnek éreztem. Annak érzem most is. Megsemmisültem, és az emberekbe vetett hitem is.

Utólag hogy látod. Voltak árulkodó jelek, hogy az orvosod hazudik?
Nagyon jól eladta magát. Pozitív kisugárzású, mackós, halk beszédű ember volt, aki mindig mindent alaposan elmagyarázott. Volt, hogy éjszaka jött be, hogy megnézze, hogy vagyok. Nem gondoltam volna róla semmi rosszat.

De egy másik orvosnak köszönhetően, most itt vagy.
Igen, Az életemet köszönhetem neki, remek szakember. Felébredtem az intenzív osztályon. A műtőorvos az életmentő műtét során látta, hogy a petevezetékem egy része elrohadt, a végbélből ki kellett vennie tíz centit, a vakbelet is el kellett távolítania, a húgyhólyagom is sérült. Azt mondták, még egy-két nap, és meghaltam volna. És persze a legkisebb tályogot sem lehet antibiotikummal kezelni, mint kiderült.

A sztómát hogyan viselted?
Amikor én sztómás lettem, nem tudtam, hogy vannak sztómás közösségek, és nagyon egyedül éreztem magam. Ezért kezdtem el blogot írni, hogy amellett, hogy terápiás céllal ki akartam írni magamból a dolgot, segítsek azoknak, akik hasonló helyzetben vannak, mint én. Volt olyan sztómás, akinek megmutattam, hogyan lehet úgy öltözködni, hogy elrejtse a zsákot. Én próbáltam humorral felfogni. Persze az önértékelés szempontjából sem volt könnyű az a nyolc és fél hónap.

Volt párkapcsolatod a sztómás időszak alatt?
Kettő. És ez a kettő tökéletesen jellemezte is, milyen az, aki nem tudja kezelni a helyzetet, és milyen az, akit nem zavar, hogy egy zsákba érkezik a székleted. Miután túléltem ezt az egészet, próbáltam felkészíteni az akkori pasimat, hogy mit fog látni, amikor levetkőzöm. Elméletben teljesen értette is, és állította, hogy nem zavarja. Aztán, amikor már épp meglátta volna, kifutott a szobából. Az ellenpélda a mostani párom, aki végig ott volt mellettem barátként a műtétek között is. Még az sem riasztotta el, amikor tanultam a sztóma használatát. Pedig a zsák kezdetben átlátszó. Ha valaki azt érezteti veled, hogy számára nem probléma, akkor számodra sem lesz az.

Eszedbe jutott, hogy miért éppen veled történt ez?
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy sztómásan, egyedül, nem voltak sötét gondolataim, de szerencsére a családom sokat segített. Olyan is volt, amikor azt gondoltam, bárcsak ne éltem volna túl, mert akkor minden könnyebb lenne. De persze olyankor bűntudatom volt, hiszen tudtam, hogy sok ember nem olyan szerencsés, mint én, és valóban nem él túl egy ilyet. Hálával tartozom, hogy kaptam még egy esélyt.

Mit kezdtél az új eséllyel?
Kizártam mindent, ami az egészségemet károsította, például a toxikus kapcsolatokat. Napi kilenc órát ültem egy irodában, a munkahelyi stressz az egészségembe került. Rájöttem, hogy nekem a rég elfeledett hobbim, a rajzolás, alkotás okozza a legnagyobb örömet, és a munkámban semmi kreatív nem volt. Ezért döntöttem úgy, hogy inkább részmunkaidős opciók után nézek, mert ha kevesebbet is keresek, több időt fordíthatok arra ami teljessé tesz, kiégés nélkül. Felmondtam, mert most már tudom, hogy az egészségem a legfontosabb. És az, hogy éljek.

A kép illusztráció

Hallgat a magyar kormány Lukasenka véres újraválasztásáról
Szijjártó párbeszéden alapuló EU-s döntéseket szeretne
Háború: Hódi Pamela újra nekiment Berki Krisztiánnak
Megsérülhetett egy észak-koreai nukleáris létesítmény
Letartóztatták a püspököt, mert fertőtlenítőszer ivására buzdította az embereket
Bukhatod a táppénzt, ha házi karanténba kerülsz külföldi utazás miatt
Leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja
Mészáros Lőrincék félmilliárdos gyümölcsöse a megszólalásig hasonlít egy medencés nyaralóhoz
Magyarország eddigi legnagyobb védelmi beszerzési szerződését köti meg az Egyesült Államokkal
Pápai fertőzés - a Hit Gyülekezete-találkozók is rátehettek egy lapáttal
A Fidelitas sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot
A 110. napon kapott segítséget az államtól egy állását vesztő magyar
Németország bajban: Három hónapja nem volt ilyen sok új fertőzött
Megerősítették egy előállított tüntető halálát Fehéroroszországban
Ócsai devizahiteles telep: háromszoros lakbéremeléstől rettegnek
Alakul a lista, kiket támogat a kormány
Friderikusz Sándor kiakadt és perel
Milliárdosok borászatát is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Magyarország egymilliárd dollárért vesz rakétarendszert az Egyesült Államoktól
Orbán döntött: egymilliárd dollárért vesz légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól
525 millióért vettek Mészáros Lőrincék medencés nyaralónak látszó gyümölcsöst Tihanyban
Kezdeményezték a megvádolt Simonka György kizárását a pártból
Hatósági házi karanténba került az újfehértói polgármester
Csak negatív PCR-teszttel kezdhetik meg a tanévet a Semmelweis Egyetem elsőévesei
Breaking - Négy Fradi-pólós vírustesztje pozitív lett
Vonatgázolás! - Sürgősen vérre van szüksége a biciklis fiúnak
Megszólalt Ördög Nóra: mindenki támadja őket
Tragédia: 60 fokos autóban hagyták a 3 éves gyereküket
170 milliós beszerzés egy forintot sikerült az MNB-nek lealkudnia
Fejenként 150 ezer forintos gyorssegély - mutatjuk kik kaphatják meg
Vidnyánszky megszerezte az irányítást az SZFE fölött
Lezárták a szentendrei belváros egy részét - sehol a felújításra ígért állami forrás
Nem jönnek a kormány által megígért milliárdok
Talpra magyar, hí a haza! - Biztos megélhetés, kiszámítható életpálya
Bakondi aggódik: nőtt a migránstömeg miatti fertőzési veszély
Pétfürdő retteg: Ha az felrobbanna, nemcsak nekünk lenne annyi
Novák Katalin: Magyarországon érdemes tanulni, dolgozni és családot alapítani is
Mit dolgozik Orbán minisztere, hogy havi hatmilliót keres?
Egy fűnyíró férfit szúrtak hátba - magyar valóság
De miért aludt Hajdú Péter Demcsák Zsuzsával?
Óriási a tiltakozás Ördög Nóráék balatoni kisboltja ellen
Még az étterem vezetőjét is elvitték - áll a bál a megvert magyar focista ügyében
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum