Állítólag 714 milliós uniós és állami támogatást csalt el a magyar polgármester de üzent: nem megyek börtönbe

Négy és fél év börtönbüntetésre ítélték Pécsvárad polgármesterét, Zádori Jánost. Ezen felül több mint 200 millió forint vagyonelkobzás áll a Szekszárdi Törvényszék elsőfokú ítéletében. Bűnsegédként és társtettesként elkövetett költségvetési csalás miatt emeltek vádat Zádori ellen.

A polgármester társaival jogtalanul igényelt és hívott le európai uniós és állami támogatásokat állattartó telepek és technológiai berendezések korszerűsítésére, ezzel összesen 714 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Emellett fiktív számlák kibocsátásával több mint tízmillió forinttal károsították meg a költségvetést – olvasható a törvényszéki közleményben.

Az ügy másodrendű vádlottja által képviselt MG Sziget Kft. 2012-ben és 2013-ban mintegy másfél milliárd forint támogatást nyert el az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaptól egy sellyei tojótyúktelep létrehozására. A baromfitelepen a pályázatban feltüntetett technológia helyett olcsóbbat építettek be, és túlárazták a beruházást. Zádori János és az ügy hatodrendű vádlottja ehhez számlák kiállításával, szerződésekkel nyújtott segítséget.

A polgármestert azzal is vádolták, hogy az általa képviselt cég nevében 37 millió forintos fiktív szerződést kötött az ötödrendű vádlott által képviselt céggel a baromfiistállókban végzendő munkára.

Zádorit társtettesként és bűnsegédként hamis magánokirat felhasználása és számvitel rendjének megsértése miatt is bűnösnek mondta ki a bíróság, a börtönbüntetés mellett 20 millió forint pénzbüntetésre ítélte, 6 évre eltiltotta gazdasági szervezetek vezetésétől, és 239 584 578 forint vagyonelkobzással sújtotta. Az ítélet nem jogerős, a polgármester fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn annak tudomásul vételéhez – írja az MTI.

„A mai nap megvolt az ítélethirdetés. (…) az egész ceremóniát újfent komolytalannak tartom egyszerűen” – mondta az ítélethirdetés után a polgármester egy Facebook-on megosztott videóban.

Az ítélet szerinte összefüggéstelen, félremagyarázott történetekből áll össze, kellő bizonyíték sincs, ezért fellebbez.

„Meg szeretnék nyugtatni mindenkit, hogy nem megyek börtönbe egyelőre, és nem is szeretnék”

- fogalmazott Zádori. Ő biztos benne, hogy másodfokon módosítják a büntetést, és azt kérte követőitől, hogy tartsanak ki mellette. „Ha jogerős ítéletben elítélnek, abban a pillanatban természetesen fel fogok állni, jelenleg nincs ilyen” – tette hozzá.

Zádori János 2014 óta független polgármestere a Baranya megyei városnak, a legutóbbi választáson a szavazatok 66,83 százalékát szerezte meg.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen