Egy maláj szélhámos súlyos adósságban úszott, de jött a magyar kormány....

Egy maláj szélhámos súlyos adósságban úszott, de jött a magyar kormány és magyar adófizetői pénzből sikerült kisegítenie őt. Azóta a férfi jachtot és magánrepülőt vett a sokszorosan túlárazott magyar lélegeztetőgép bizniszből. Ez a magyar külkereskedelmi minisztérium.

Egy maláj üzletemberen keresztül vásárolt a Magyar Állam 7000 lélegeztetőgépet Kínától, az eredeti ártól sokkal magasabban. A Magyar Állam azt reklámozta, hogy kitűnő kapcsolatai vannak Kínával, így nem érthető hogy mi szerepe volt a közvetítőnek. Azóta kiderült, hogy Vinod Sekhar ezután vett egy luxusjachtot és egy Bombardier BD-700-1A10 magánrepülőt. Tompos Márton, a Momentum politikusa utánament a biznisznek, és annak részleteiről beszélt a Reggeli gyorsban.

Hiába kampányol a kormány, hogy kiváló közvetlen kapcsolatai vannak Kínával, mégis egy maláj kereskedőt iktatott be a kínai lélegeztetőgép vásárlásba. A Momentum szerint “a közvetítő problémás figura”, aki pár éve tartozásai miatt külföldre menekült. Az is tudható, hogy a férfi 2009-ben egyszer már csődbe ment, és a mai napig peres ügyei vannak. “Ezt több ezer kilométerre onnan, Magyarországról meg tudjuk mondani. Ehhez képest a magyar kormány a teljes államapparátusával nem tudta kideríteni, hogy a közvetítő nem felel meg a feltételeknek, mégis vele kötötték meg a szerződést”.

A férfit magyar diplomaták keresték meg, állította a férfi egy helyi újságnak adott interjújában, és azt mondta, magyar érdekeltségei is vannak, ismeri a magyar viszonyokat. Ezekről az érdekeltségekről nincsenek információink, de azt a momentumos politikus megtalálta, hogy az azóta rendkívüli malajziai nagykövetté kinevezett az azóta rendkívüli és meghatalmazott Ponevacs-Pana Petrával, illetve a külügy helyettes államtitkárával, Berzétei Ákossal egy 2019 június végi Fb bejegyzésé szerint találkozott a férfi. Tehát több mint fél évvel a Covid berobbanása előtt a külügyminisztérium két vezetője a maláj üzletemberrel találkozott. “Akkor mi itt a kapcsolat?” – kérdezte a politikus.

Tompos szerint az első szerződésben még a maláj férfi magánszámlájára ment volna az ellentételezés: “több tíz, százmilliárdnyi magyar adófizetői forint, ami pénzmosási problémákat vett fel. Hogy lehet, hogy Magyarország kínai lélegeztetőgépeket vásárol, ehhez képest egy szingapúri magánszámlára megy a pénz? Elképesztő ez a történet” – mondta Tompos.

Érdekesség, hogy 800 darabra 73500 dolláros áron szerződtek volna, ebből lett 6258 darab gép 90 ezer dolláros átlagáron. Általában minél többet vesz az ember, annál kevesebbe kellene kerülni, de itt ennek az ellentéte történt. “Főleg, hogy a külkereskedelemmel foglalkozó minisztériumban ezt így oldják meg” – mondta.

Erre a külügy azt mondta, aki többet akar venni, az többet fizet, mondta Tompos, aki szerint ennek ellentmond, hogy a nyugat európai országok a mi árunk tizedééért tudtak vásárolni. “Miért fizettek ennyit olyanért, ami nem is csúcsminőséget képvisel?” Mindenesetre a maláj férfi ebből jachtot és magánrepülőt vásárolt pont ezután a tranzakció után, mondta a momentumos, akinek a helyi forrásai szerint a férfi előzőleg súlyos adósságban úszott, “a magyar kormánynak a magyar adófizetői pénzből sikerült kisegíteni egy maláj szélhámost. Ez rejtői történet lenne, ha nem a mi bőrünkre menne a játék. El kellene gondolkodnia a magyar külügyminiszternek, hogy mennyire alkalmas ő erre a pozíciójára”.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....