Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Balatoni botrány: Nem lépett az állam, társasház épülhet a siófoki obszervatórium mellett  A Magyar Tudományos Akadémia elnöke is megszólalt a beruházás ellen, a Somogy Megyei Kormányhivatal mégis hozzájárult ahhoz, hogy 5 emeletes, 8 lakásos társasház épüljön Siófokon a parton. Civilek és szakmai szervezetek a viharjelzés pontosságát féltik, a beruházó viszont ragaszkodik a telekhez.

A balatoni viharjelző szolgálatnak több tucatnyi állomása van a tónál. A legnagyobb, a központi Siófokon, ez az Országos Meteorológiai Szolgálat vihar-előrejelző obszervatóriuma. Az állomás még 1956-ban épült a siófoki félsziget északnyugati csücskére, innen ugyanis kitűnő a rálátás a tóra. Itt a nap 24 órájában végeznek meteorológiai és hidrológiai megfigyeléseket, az obszervatórium része a Meteorológiai Világszervezet nemzetközi mérőhálózatának.

Az épület mellett, közvetlenül a parton húzódik egy 20 méter széles, 60 méter hosszú telek. Területre nem nagy, de annál értékesebb. Ami a tulajdonosait illeti, akadt belőlük bőven: kezdetben a magyar államé volt, majd a Molhoz került, aztán a budapesti Libra Kft. következett, majd a Balatoni Hajózási Zrt., a zalaegerszegi Előny Kft., végül ifj. Vidák László vette meg 2004-ben. Ő az a vállalkozó, aki ismét behozta a köztudatba a Tisza Cipőt és megnyitotta Budapesten a Menza éttermet. Siófokon azt tervezte, hogy családi házat épít a megvett telekre, csakhogy erre nem kapott engedélyt. A tervezett építkezés körül akkora vita lett a városban, hogy az ügy még a kaposvári járásbíróságot és a Kúriát is megjárta.

Később ifj. Vidák mellett a telek tulajdonosa lett még Molnár György, a Molnárbeton és az Azúr Szórakoztatóközpont Zrt. tulajdonosa, illetve Kolarics Gergely, aki ügyvezető az utóbbi cégnél. Az Azúr Kft. megjelenése azért nagyon fontos, mert ez a vállalkozás készített egy újabb tervet a telekre, ezúttal nem családi házról, hanem ötszintes, 8 lakásos társasházról, amelyre viszont sikerült érvényes építési engedélyt szerezni. Annak ellenére kapta meg a hatóság jóváhagyását a beruházás, hogy korábban a város polgármestere, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Balatoni Fejlesztési Tanács és civilek is tiltakoztak a beépítés ellen.

Ha az állam a gazda

Uszadék a parton, kopott padok, valaha szebb napokat látott játszótér – ez a látvány fogad Siófokon, ahol egyébként minden aranyáron van. Csak fürdőzőből nincs egyelőre elég. Ahhoz, hogy megtaláljuk az obszervatórium melletti telket, egy háromcsillagos szállodán kell keresztül kéredzkedni. Építkezésre mindössze annyi utal, hogy kerítéssel vették körbe, és lelakatolták a területet, egyébként derékig ér a gaz.

„Én szeretnék ide építkezni” – jelenti ki azonnal a parton a beruházó, Molnár György, aki úgy mutatkozik be mint „balatoni ember, aki 30 éve vitorlázik, neki sem mindegy, hogy pontos-e az előrejelzés vagy sem”. Azt mondja, három éve küzd az építési engedélyért, fontos számára, hogy minden törvényesen menjen, az OMSZ pedig megfelelő körülmények között dolgozhasson tovább.

„Ez a ház, amit ide terveztünk, nulla energiakibocsátású, csak zöldenergiát használunk benne, és átterveztük, hogy ne zavarjuk a meteorológiai szolgálatot” – magyarázza. „Kifejezetten az OMSZ szempontjait figyelembe véve lesz lépcsőzetes az épület” – hangsúlyozza, majd azzal folytatja, hogy a meteorológiai szolgálatnak felajánlották, a tetőre műszereket tehetnek és azok finanszírozásában is részt vesznek. Ígérik, a partszakaszt a meteorológiai szolgálat mérésekre továbbra is ingyen használhatja. Mindezekre írásban is tettek ajánlatot, amit elküldtek az Országos Meteorológiai Intézet igazgatójának, de Radics Kornéliától választ még nem kaptak. Eddig mindössze annyi történt, hogy az 1200 négyzetméteres területből 77 négyzetmétert az obszervatórium tulajdonosának, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek adtak, biztosítva a viharjelző további működését.

Tiltakozáshullám

Az Országos Meteorológiai Szolgálat még 2013-ban – az építési engedély kiadásakor – fogalmazott meg egy panaszos beadványt, ebben úgy érveltek, hogy ha a telket délnyugat-nyugati irányból is beépítik, lehetetlen lesz a második leggyakoribb uralkodó áramlási irányból jövő hatásokat, azaz a hőmérsékletet, a légnyomást pontosan mérni, és ugyanez lesz a helyzet a széliránnyal, a szélerősséggel és a széllökésekkel is. Vagyis a viharjelzés biztonsága kerülne veszélybe. Márpedig az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt egyre pontosabb mérési adatok kellenek a Balatonnál.

Kerestük az OMSZ-t, szerettük volna megtudni, hogy

elfogadják-e az építtető ajánlatát,
ebben a formában is veszélyezteti-e a telek beépítése a balatoni viharjelzést.

A szolgálat nem akart nyilatkozni.

Aszódi Attila, aki korábban a paksi bővítésért felelős államtitkárként dolgozott, blogbejegyzést írt a témában. A pillangóhatást említve úgy fogalmazott, hogy ha beépítik a siófoki meteorológiai obszervatórium szomszédságát, megváltoztatva azzal az ott jellemző levegőáramlási viszonyokat,

több olyan eset lesz, amikor feleslegesen küldik ki a strandolókat a vízből, mert az előre jelzett vihar valójában nem fog megérkezni a partra, ugyanakkor több olyan eset is lesz, amikor a vihar hamarabb csap le, mint ahogy azt az előrejelzés mutatta.

A siófoki viharjelző állomás melletti építkezés téma volt legutóbb a parlamentben is. A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita azt a kérdést intézte a kormányhoz: mi a fontosabb, „az emberélet, a viharjelzések pontossága vagy ennek a teleknek a beépítése, haveroknak való átjátszása?”. Válaszában Orbán Balázs államtitkár azzal érvelt, az ügy szakmai és nem politikai kérdés, a területen életre, egészségre veszélyes terv nem valósulhatott meg eddig sem, és ezután sem fog.

Mit tehet a város, és mit tehet a kormány?

A polgármestert, Lengyel Róbertet kerestük, de nem reagált rá. Korábban a Siófoki Híreknek azt mondta, a város az elmúlt években többször is próbálta megakadályozni az építkezést, amihez végül mégis hozzá kellett járulnia, mert

bizonyos építésjogi, településképi szempontból megfelelt az eljárásoknak.

De szerinte ez nem jelenti azt, hogy támogatja is a beruházást. Hozzátette, nem gondolja, hogy a 21. században bárhol a világon megengednék, hogy egy meteorológiai obszervatórium közvetlen szomszédságába és közelébe magas épületet építsenek. Szerinte a viharjelzés közügy, állami érdek.

A város sokáig reménykedett abban, hogy az obszervatórium ügyében az állam beavatkozik a balatoni turizmus és az emberek biztonsága érdekében. A megoldás az lett volna, ha az állam kisajátítja a területet. Ehelyett mindössze annyira futotta, hogy Siófok elrendelte a változtatási tilalmat. Ez azonban időközben lejárt, és senki nem tett semmit.

2017-ben Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is megszólalt az ügyben, levelet írt az akkor még kancelláriaminiszter Lázár Jánosnak, hogy az állam akadályozza meg az építkezést. 2019-ben született egy kormányrendelet, amely kimondja, hogy

a meteorológiai obszervatórium magas légköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.

Ez a tiltás azonban erre a területre nem vonatkozik, mert az építési engedélyt már korábban kiadták.

A beruházás ellen felszólalt Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is. Azzal érvelt, hogy az obszervatórium érdekei fontosabbak mindenfajta építkezésnél, hiszen

a viharjelzés pontosságáról, emberéletekről van szó.

Legutóbb a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség és egy civil szervezet, a Nők a Balatonért Egyesület kérte az államtól, lépjen közbe. Előbbi az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz fordult, ahonnan érkezett ugyan válasz, de a szövetség soros elnöke, Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor szerint „megmosolyogtató”. Az elnök a hvg.hu-nak azt mondja, levelét figyelemfelkeltésnek szánta, és továbbra sem tett le arról, hogy ráirányítsa a figyelmet arra: a balatoni jelzőrendszerért sokan, sokat dolgoztak, meg kell becsülni. A Balaton nemzeti kincs, a viharjelzés biztonsága állami érdek.

„Aki itt a legtöbbet teheti, a magyar állam” – hangsúlyozza, miközben mutatja, meddig a BAHART-é a terület, és honnan már az OMSZ-é. Megoldásként elképzelhetőnek tartaná, hogy az államhoz kerüljön a telek, akár úgy, hogy megveszi a vállalkozótól, akár, hogy egy másik, de hasonló adottságokkal bíró területet ad cserébe.

A Nők a Balatonért Egyesület képviseletében Hajósy Adrienne az agrárminiszternek fogalmazott levelet, kifogásolva a társasház hatósági engedélyezési eljárását, mert a meteorológiai és vízügyi szakterületek álláspontjára nem voltak tekintettel. Válaszában Orbán Hunor, főosztályvezető azt írta, „a minisztérium, mint elsősorban jogalkotásért felelős szerv, nem rendelkezik feladat- és hatáskörrel egyedi eljárásokban felmerült jogkérdések eldöntése, illetve az ezzel kapcsolatos jogi véleményadás terén”. Hajósy Adrienne, geofizikus a hvg.hu-nak azt mondja, nem hagyják annyiban, az ombudsmantól kérnek majd segítséget.

Ez a tudomány és a pénz csatája, amiben ha a pénz nyer, nagy baj van, azt nem lehet annyiban hagyni

– hangsúlyozza az egyesület vezetője.

Állóháború

„Mindenki támad minket, de egyedül mi készítettünk szakvéleményeket” – érvel a tulajdonos. Az egyiket a VITUKI adta ki, és arra jutott, hogy „a mérőeszközök és műszerek helyén nincs kimutatható különbség az áramlási jellemzők alakulásában, így a felépítendő épület nincs érdemi hatással a telepített, illetve telepítendő mérőeszközök és műszerek működési biztonságára és mérési eredményeire”. Lényegében ugyanezt fogalmazta meg szakértői véleményében a Környezet Műszertechnika Kft. is.

Az építési engedély indoklását a Hírbalaton szerezte meg, ebben benne van, hogy

a helyszíni szemlén az Országos Meteorológiai Szolgálat jogi képviselője és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság képviselője által elhangzottak a tervezett épület építésének vonatkozásában nem vizsgálhatók, mivel azok feltételezéseken alapulnak, így állításukat a jelen eljárásban az építésügyi hatóság nem veheti figyelembe.


A Somogy Megyei Kormányhivatal építési engedélye ellen fellebbezni nem lehet, bírósági felülvizsgálatot lehet kérni. Egyelőre nem tudni arról, hogy ezt eddig bárki is kezdeményezte volna.

Ami a beruházást illeti, a munkát akár már most el lehet kezdeni, az építtető azonban lehetőség szerint konszenzusra törekszik. Azt azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy noha övék a terület, azon ne változzon semmi. A telekhez ragaszkodnak, mert mint mondta, „ez a Balaton legszebb telke, ilyen tájolás máshol nincs”.

hvg
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Tóth Gabi Müller Cecíliával fotózkodott - már ezért megérte bejönni reggel a Mokkába
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Vizsgálat indult: Mészáros Lőrinc helyett egy spanyol cég szerzi meg az E.On cégét
Ezekben a szakmákban dolgozók keresik a legtöbbet Magyarországon
Bár a nyugdíjak 45 százalékkal nőttek a Fidesz-kormány tíz éve alatt, mivel az árak jobban növekedtek, ma egy nyugdíjas alig valamivel tudna többet vásárolni, mint 2010-ben. A Privátban...
  
TV2 botrány: Egyszerűen felállt, és kivonult a stúdióból
És ha meglátod, hogy kitől jött. Csak pislogtunk, amikor ezt kimondta. Horváth Gréta és férje Meggyes Dávid csúnyán összekapott a kamerák előtt. A TV2 legújabb gasztro-reality műsor...
  
Csonka András a rajongójától tudta meg: kirakták a színházi darabból
Csonka Andrást egy rajongója világosította fel arról, hogy nincs többé benne az Operettszínházban évek óta játszott Abigál darab szereposztásában. A Facebookon tudta meg a hírt, amin ...
  
Botrány Győrben: Rendőrnőt ütött meg egy dühöngő férfi
A körzeti megbízott a járókelők segítségével tartotta vissza a támadóját, amíg megérkezett az erősítés. Ököllel ütött meg egy rendőrnőt egy agresszív férfi hétfő este a gy...
  
Nem állhat túl jól Dzsudzsák Balázs klubkeresése
Nem állhat túl jól Dzsudzsák Balázs klubkeresése, legalábbis erre utal, hogy a NER sportlapja, a Nemzeti Sport már az NB1 tavalyi szezonjában a hetedik helyen végző ZTE-vel is hírbe hozta ...
  
Hogyan hagyta le a Mészáros és Mészáros Kft a Google-t
Kivételesen érdekes, szórakoztató, és informatív, ráadásul kizárólag publikusan ellenőrizhető adatokra alapuló cikkekben jár utána a G7 annak, hogy miért éppen Mészáros Lőrinc cég...
  
Elutasították a kavicsbányát, de a vállalkozó már megint fúrni akar
A 2018-as madocsai népszavazást annak idején publicisztikában ünnepeltem, mint ami megmutatta, hogy helyi szinten még meg lehet állítani a hatalmat. Egy erős kormányzati hátszéllel érkez...
  
Szokatlan magyarázat: ezért drágák a Kínából 300 milliárd forintért vett lélegeztetőgépek
„A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban már mindent elmondtunk” - kezdte a válaszát a Külügyminisztérium Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) írásos képviselői kérdésére. Majd rögtön a...
  
Kaleta botrány: visszavonták a fellebbezést
Visszavonta a fellebbezést a gyermekpornográfia miatt elítélt Kaleta Gábor ügyvédje, így az első fokon kiszabott büntetés jogerőssé vált, az eljárás nem folytatódik másodfokon - köz...
  
WHO: óvatosság szükséges az orosz koronaoltással kapcsolatban
„I got 99 problems, but a bitch ain't one” - énekelte 2003-ban a nagy Jay Z, őt idézve pedig az Egészségügyi világszervezet (WHO) kedden kiadott egy közleményt, aminek nagyjából az a l...
  
Kiderül mire lesz elég a nyugdíj-megtakarítás?
Alighanem ez az a két kérdés, amely biztosan mindenkit foglalkoztat, s amelyek egymással nagyon is összefüggenek. Minél rosszabbak ugyanis a kilátások egy olyan szintű nyugdíjra, amelyből ...
  
Vizsgálat indult: Mészáros Lőrinc helyett egy spanyol cég szerzi meg az E.On cégét
Az Opus végül elállt az ügylettől, így külföldi befektetőkhöz kerül az EKER. A Gazdasági Versenyhivatal honlapja szerint tegnap benyújtották a magyar energiapiac egy fontos szereplőjé...
  
Olyan képet posztolt Kiszel Tünde.. a rajongók imádják
Egy vadító fekete-fehér képpel mondott köszönetet követőinek Kiszel Tünde az Instagramon. Igazán dögös fotót tett közzé az Instagram-oldalán Kiszel Tünde! A naptárdíva egy régi, f...
  
Tóth Gabi Müller Cecíliával fotózkodott - már ezért megérte bejönni reggel a Mokkába
Müller Cecíliával, az országos tiszti főorvossal fotózkodott az aranytorkú énekesnő! Felrobbantotta az Instagramot legújabb posztjával Tóth Gabi! Az énekesnő nem mással, mint az orszá...
  
Botrány: Zaklatásért jelentették fel Gáspár Beát
Nem csitulnak a kedélyek a Gáspár család körül. A házaspárnak tavaly novemberben volt autóbalesete, amikor egy másik sofőr a forgalommal szemben haladt feléjük a 21-es főúton, majd fro...
  
Segédmunkás lett a magyar sztár: Nem tehetem meg, hogy várjak a csodára
Kökény Attila a karantén alatt sem bízta a véletlenre családi bevételüket: anyagi biztonságuk megtartása érdekében segédmunkásnak állt a fiával és a vejével együtt. Kökény Attila...
  
Zavarta a sírás, rendszeresen megverte a másfél éves gyermeket
Letartóztattak egy 32 éves férfit, aki a másfél éves nevelt gyermekét hónapokon át rendszeresen ütötte-verte, közölte a Somogy megyei főügyészség. A neten ismerkedett meg a gyermek an...
  
ITM: Közel 25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat me...
  
Karanténból szabadult a család amikor az ablakból kiugró férfi rázuhant az édesanyára
A négyfős család a tragédia napján szabadult a karanténból egy erdélyi út után. „Jézus a halála után harmadnapra támadt fel. Nekem is ennyi időm volt arra, hogy sokkos állapotban l...
  
Botrány: visszadobták a Lánchíd-tendert
A fővárosi Fidesz szerint tartalmi hibák vannak a dokumentumban, amelyet ezért módosítania kell a BKK-nak. Tartalmi hibák miatt a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd felújítá...
  
Áll a bál az iskolarendőrség körül
A szakszervezet szerint félő, hogy nem lesz elég jelentkező a feladatra. Attól tartanak a hivatásos rendőrök, hogy iskolaőrnek vezénylik át őket – erről a Független Rendőr Szakszerv...
  
Vírushelyzet: több mint húszezer szurkolóval indult az NB II.
Bár értelmes magyarázatot nem adott rá, a kormány nem változtatott az intézkedésén: korlátozás nélkül lehet látogatni a focimeccseket Magyarországon. Gulyás Gergely korábban az...
  
Botrány: Mégis elmarad az Apostol koncertje
A hvg.hu ír róla, hogy lefújták az Apostol együttes 50. születésnapi koncertjét az Arénában. Az esemény eredetileg májusban lett volna, de a járvány miatt augusztusra halasztották, és ...
  
200 millió eurónyi fejlesztési pénzre mondott nemet a magyar kormány - az ok érthetetlen
A Népszava ír arról, hogy a magyar kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2020 közötti költségvetési időszakra az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izland, Liec...
  
Magyarország: Elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg
Kilenccel, 4553-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu. Elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg, ezzel 598-ra nőtt a magyar ál...
  
Egymilliárdot kerestek Tiborczék de hogy mivel.....!!!
Egyetlen sor téglát sem kellett leraknia Tiborcz István cégének, mégis milliárdos hasznot hozott számukra egy visegrádi, máig befejezetlen hotel-beruházás két év alatt. Az építési pr...
  
Nem akarod látni hányan adtak át egy felújított horgászlakot
Kistolmácson megújult a Zalaerdő erdei- és horgászlaka A negylábú faoszlopokra kifeszített nemzeti szín szalagot öten vágták át az átadási ünnepség keretében. Név szerint (b-j): ...
  
3 milliárd forintért hordhatja a földet a Mészáros család
A Fejér-B.Á.L. Zrt. ajánlata volt a legkedvezőbb a feladatra. Mészáros Lőrinc gyerekeinek építőipari cége újabb munkát nyert el a Tatabányán épülő kézilabda-csarnok körül, derül...
  
Nagy Alekosz: Ha valaki sztáralkat, akkor is a köztudatban marad, ha nem erőlködik
Alekosz most őszintén mesélt arról, hogyan élte meg a ValóVilágot. Miért népszerű a ValóVilág? – Ez a valóságshow a magyar emberekre lett szabva. A legfőbb ismertető jegyeink talá...
  
Majka és Balázs élő adásban esett egymásnak
Ma reggel a Rádió 1 Balázsék című műsorának vendége volt Majoros Péter, alias Majka és az Apostol ülős arénakoncertjének apropóján beszélgettek a könnyűzene helyzetéről, állami ...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Balatoni botrány: Nem lépett az állam, társasház épülhet a siófoki obszervatórium mellett


A Magyar Tudományos Akadémia elnöke is megszólalt a beruházás ellen, a Somogy Megyei Kormányhivatal mégis hozzájárult ahhoz, hogy 5 emeletes, 8 lakásos társasház épüljön Siófokon a parton. Civilek és szakmai szervezetek a viharjelzés pontosságát féltik, a beruházó viszont ragaszkodik a telekhez.

A balatoni viharjelző szolgálatnak több tucatnyi állomása van a tónál. A legnagyobb, a központi Siófokon, ez az Országos Meteorológiai Szolgálat vihar-előrejelző obszervatóriuma. Az állomás még 1956-ban épült a siófoki félsziget északnyugati csücskére, innen ugyanis kitűnő a rálátás a tóra. Itt a nap 24 órájában végeznek meteorológiai és hidrológiai megfigyeléseket, az obszervatórium része a Meteorológiai Világszervezet nemzetközi mérőhálózatának.

Az épület mellett, közvetlenül a parton húzódik egy 20 méter széles, 60 méter hosszú telek. Területre nem nagy, de annál értékesebb. Ami a tulajdonosait illeti, akadt belőlük bőven: kezdetben a magyar államé volt, majd a Molhoz került, aztán a budapesti Libra Kft. következett, majd a Balatoni Hajózási Zrt., a zalaegerszegi Előny Kft., végül ifj. Vidák László vette meg 2004-ben. Ő az a vállalkozó, aki ismét behozta a köztudatba a Tisza Cipőt és megnyitotta Budapesten a Menza éttermet. Siófokon azt tervezte, hogy családi házat épít a megvett telekre, csakhogy erre nem kapott engedélyt. A tervezett építkezés körül akkora vita lett a városban, hogy az ügy még a kaposvári járásbíróságot és a Kúriát is megjárta.

Később ifj. Vidák mellett a telek tulajdonosa lett még Molnár György, a Molnárbeton és az Azúr Szórakoztatóközpont Zrt. tulajdonosa, illetve Kolarics Gergely, aki ügyvezető az utóbbi cégnél. Az Azúr Kft. megjelenése azért nagyon fontos, mert ez a vállalkozás készített egy újabb tervet a telekre, ezúttal nem családi házról, hanem ötszintes, 8 lakásos társasházról, amelyre viszont sikerült érvényes építési engedélyt szerezni. Annak ellenére kapta meg a hatóság jóváhagyását a beruházás, hogy korábban a város polgármestere, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Balatoni Fejlesztési Tanács és civilek is tiltakoztak a beépítés ellen.

Ha az állam a gazda

Uszadék a parton, kopott padok, valaha szebb napokat látott játszótér – ez a látvány fogad Siófokon, ahol egyébként minden aranyáron van. Csak fürdőzőből nincs egyelőre elég. Ahhoz, hogy megtaláljuk az obszervatórium melletti telket, egy háromcsillagos szállodán kell keresztül kéredzkedni. Építkezésre mindössze annyi utal, hogy kerítéssel vették körbe, és lelakatolták a területet, egyébként derékig ér a gaz.

„Én szeretnék ide építkezni” – jelenti ki azonnal a parton a beruházó, Molnár György, aki úgy mutatkozik be mint „balatoni ember, aki 30 éve vitorlázik, neki sem mindegy, hogy pontos-e az előrejelzés vagy sem”. Azt mondja, három éve küzd az építési engedélyért, fontos számára, hogy minden törvényesen menjen, az OMSZ pedig megfelelő körülmények között dolgozhasson tovább.

„Ez a ház, amit ide terveztünk, nulla energiakibocsátású, csak zöldenergiát használunk benne, és átterveztük, hogy ne zavarjuk a meteorológiai szolgálatot” – magyarázza. „Kifejezetten az OMSZ szempontjait figyelembe véve lesz lépcsőzetes az épület” – hangsúlyozza, majd azzal folytatja, hogy a meteorológiai szolgálatnak felajánlották, a tetőre műszereket tehetnek és azok finanszírozásában is részt vesznek. Ígérik, a partszakaszt a meteorológiai szolgálat mérésekre továbbra is ingyen használhatja. Mindezekre írásban is tettek ajánlatot, amit elküldtek az Országos Meteorológiai Intézet igazgatójának, de Radics Kornéliától választ még nem kaptak. Eddig mindössze annyi történt, hogy az 1200 négyzetméteres területből 77 négyzetmétert az obszervatórium tulajdonosának, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek adtak, biztosítva a viharjelző további működését.

Tiltakozáshullám

Az Országos Meteorológiai Szolgálat még 2013-ban – az építési engedély kiadásakor – fogalmazott meg egy panaszos beadványt, ebben úgy érveltek, hogy ha a telket délnyugat-nyugati irányból is beépítik, lehetetlen lesz a második leggyakoribb uralkodó áramlási irányból jövő hatásokat, azaz a hőmérsékletet, a légnyomást pontosan mérni, és ugyanez lesz a helyzet a széliránnyal, a szélerősséggel és a széllökésekkel is. Vagyis a viharjelzés biztonsága kerülne veszélybe. Márpedig az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt egyre pontosabb mérési adatok kellenek a Balatonnál.

Kerestük az OMSZ-t, szerettük volna megtudni, hogy

elfogadják-e az építtető ajánlatát,
ebben a formában is veszélyezteti-e a telek beépítése a balatoni viharjelzést.

A szolgálat nem akart nyilatkozni.

Aszódi Attila, aki korábban a paksi bővítésért felelős államtitkárként dolgozott, blogbejegyzést írt a témában. A pillangóhatást említve úgy fogalmazott, hogy ha beépítik a siófoki meteorológiai obszervatórium szomszédságát, megváltoztatva azzal az ott jellemző levegőáramlási viszonyokat,

több olyan eset lesz, amikor feleslegesen küldik ki a strandolókat a vízből, mert az előre jelzett vihar valójában nem fog megérkezni a partra, ugyanakkor több olyan eset is lesz, amikor a vihar hamarabb csap le, mint ahogy azt az előrejelzés mutatta.

A siófoki viharjelző állomás melletti építkezés téma volt legutóbb a parlamentben is. A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita azt a kérdést intézte a kormányhoz: mi a fontosabb, „az emberélet, a viharjelzések pontossága vagy ennek a teleknek a beépítése, haveroknak való átjátszása?”. Válaszában Orbán Balázs államtitkár azzal érvelt, az ügy szakmai és nem politikai kérdés, a területen életre, egészségre veszélyes terv nem valósulhatott meg eddig sem, és ezután sem fog.

Mit tehet a város, és mit tehet a kormány?

A polgármestert, Lengyel Róbertet kerestük, de nem reagált rá. Korábban a Siófoki Híreknek azt mondta, a város az elmúlt években többször is próbálta megakadályozni az építkezést, amihez végül mégis hozzá kellett járulnia, mert

bizonyos építésjogi, településképi szempontból megfelelt az eljárásoknak.

De szerinte ez nem jelenti azt, hogy támogatja is a beruházást. Hozzátette, nem gondolja, hogy a 21. században bárhol a világon megengednék, hogy egy meteorológiai obszervatórium közvetlen szomszédságába és közelébe magas épületet építsenek. Szerinte a viharjelzés közügy, állami érdek.

A város sokáig reménykedett abban, hogy az obszervatórium ügyében az állam beavatkozik a balatoni turizmus és az emberek biztonsága érdekében. A megoldás az lett volna, ha az állam kisajátítja a területet. Ehelyett mindössze annyira futotta, hogy Siófok elrendelte a változtatási tilalmat. Ez azonban időközben lejárt, és senki nem tett semmit.

2017-ben Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is megszólalt az ügyben, levelet írt az akkor még kancelláriaminiszter Lázár Jánosnak, hogy az állam akadályozza meg az építkezést. 2019-ben született egy kormányrendelet, amely kimondja, hogy

a meteorológiai obszervatórium magas légköri szondával, időjárási radarral vagy szélradarral rendelkező létesítményének 60 méter sugarú környezetében új építmény nem helyezhető el.

Ez a tiltás azonban erre a területre nem vonatkozik, mert az építési engedélyt már korábban kiadták.

A beruházás ellen felszólalt Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is. Azzal érvelt, hogy az obszervatórium érdekei fontosabbak mindenfajta építkezésnél, hiszen

a viharjelzés pontosságáról, emberéletekről van szó.

Legutóbb a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség és egy civil szervezet, a Nők a Balatonért Egyesület kérte az államtól, lépjen közbe. Előbbi az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz fordult, ahonnan érkezett ugyan válasz, de a szövetség soros elnöke, Balatonfenyves polgármestere, Lombár Gábor szerint „megmosolyogtató”. Az elnök a hvg.hu-nak azt mondja, levelét figyelemfelkeltésnek szánta, és továbbra sem tett le arról, hogy ráirányítsa a figyelmet arra: a balatoni jelzőrendszerért sokan, sokat dolgoztak, meg kell becsülni. A Balaton nemzeti kincs, a viharjelzés biztonsága állami érdek.

„Aki itt a legtöbbet teheti, a magyar állam” – hangsúlyozza, miközben mutatja, meddig a BAHART-é a terület, és honnan már az OMSZ-é. Megoldásként elképzelhetőnek tartaná, hogy az államhoz kerüljön a telek, akár úgy, hogy megveszi a vállalkozótól, akár, hogy egy másik, de hasonló adottságokkal bíró területet ad cserébe.

A Nők a Balatonért Egyesület képviseletében Hajósy Adrienne az agrárminiszternek fogalmazott levelet, kifogásolva a társasház hatósági engedélyezési eljárását, mert a meteorológiai és vízügyi szakterületek álláspontjára nem voltak tekintettel. Válaszában Orbán Hunor, főosztályvezető azt írta, „a minisztérium, mint elsősorban jogalkotásért felelős szerv, nem rendelkezik feladat- és hatáskörrel egyedi eljárásokban felmerült jogkérdések eldöntése, illetve az ezzel kapcsolatos jogi véleményadás terén”. Hajósy Adrienne, geofizikus a hvg.hu-nak azt mondja, nem hagyják annyiban, az ombudsmantól kérnek majd segítséget.

Ez a tudomány és a pénz csatája, amiben ha a pénz nyer, nagy baj van, azt nem lehet annyiban hagyni

– hangsúlyozza az egyesület vezetője.

Állóháború

„Mindenki támad minket, de egyedül mi készítettünk szakvéleményeket” – érvel a tulajdonos. Az egyiket a VITUKI adta ki, és arra jutott, hogy „a mérőeszközök és műszerek helyén nincs kimutatható különbség az áramlási jellemzők alakulásában, így a felépítendő épület nincs érdemi hatással a telepített, illetve telepítendő mérőeszközök és műszerek működési biztonságára és mérési eredményeire”. Lényegében ugyanezt fogalmazta meg szakértői véleményében a Környezet Műszertechnika Kft. is.

Az építési engedély indoklását a Hírbalaton szerezte meg, ebben benne van, hogy

a helyszíni szemlén az Országos Meteorológiai Szolgálat jogi képviselője és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság képviselője által elhangzottak a tervezett épület építésének vonatkozásában nem vizsgálhatók, mivel azok feltételezéseken alapulnak, így állításukat a jelen eljárásban az építésügyi hatóság nem veheti figyelembe.


A Somogy Megyei Kormányhivatal építési engedélye ellen fellebbezni nem lehet, bírósági felülvizsgálatot lehet kérni. Egyelőre nem tudni arról, hogy ezt eddig bárki is kezdeményezte volna.

Ami a beruházást illeti, a munkát akár már most el lehet kezdeni, az építtető azonban lehetőség szerint konszenzusra törekszik. Azt azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy noha övék a terület, azon ne változzon semmi. A telekhez ragaszkodnak, mert mint mondta, „ez a Balaton legszebb telke, ilyen tájolás máshol nincs”.
Ezekben a szakmákban dolgozók keresik a legtöbbet Magyarországon
TV2 botrány: Egyszerűen felállt, és kivonult a stúdióból
Csonka András a rajongójától tudta meg: kirakták a színházi darabból
Botrány Győrben: Rendőrnőt ütött meg egy dühöngő férfi
Nem állhat túl jól Dzsudzsák Balázs klubkeresése
Hogyan hagyta le a Mészáros és Mészáros Kft a Google-t
Elutasították a kavicsbányát, de a vállalkozó már megint fúrni akar
Szokatlan magyarázat: ezért drágák a Kínából 300 milliárd forintért vett lélegeztetőgépek
Kaleta botrány: visszavonták a fellebbezést
WHO: óvatosság szükséges az orosz koronaoltással kapcsolatban
Kiderül mire lesz elég a nyugdíj-megtakarítás?
Vizsgálat indult: Mészáros Lőrinc helyett egy spanyol cég szerzi meg az E.On cégét
Olyan képet posztolt Kiszel Tünde.. a rajongók imádják
Tóth Gabi Müller Cecíliával fotózkodott - már ezért megérte bejönni reggel a Mokkába
Botrány: Zaklatásért jelentették fel Gáspár Beát
Segédmunkás lett a magyar sztár: Nem tehetem meg, hogy várjak a csodára
Zavarta a sírás, rendszeresen megverte a másfél éves gyermeket
ITM: Közel 25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma
Karanténból szabadult a család amikor az ablakból kiugró férfi rázuhant az édesanyára
Botrány: visszadobták a Lánchíd-tendert
Áll a bál az iskolarendőrség körül
Vírushelyzet: több mint húszezer szurkolóval indult az NB II.
Botrány: Mégis elmarad az Apostol koncertje
200 millió eurónyi fejlesztési pénzre mondott nemet a magyar kormány - az ok érthetetlen
Magyarország: Elhunyt egy 77 éves, krónikus beteg
Egymilliárdot kerestek Tiborczék de hogy mivel.....!!!
Nem akarod látni hányan adtak át egy felújított horgászlakot
3 milliárd forintért hordhatja a földet a Mészáros család
Nagy Alekosz: Ha valaki sztáralkat, akkor is a köztudatban marad, ha nem erőlködik
Majka és Balázs élő adásban esett egymásnak
Gyurcsány Ferenc gyászol
Újabb magyar idősotthonban jelent meg a vírus
Családi rendezvény volt: 36 fertőzött, 127 ember karanténban
Rotyis Bálint: A nemzeti konzultáció Európában egyedülálló ....
Súlyos beteg XVI. Benedek
Balesetezett a honvédelmi minisztert szállító autó
Hivatalos: tarthatnak gólyatáborokat az egyetemek
Bajban Rogán-Gaál Cecília pénztárcája: Idén nem lesz Magyarország Szépe
Víruspánik tört ki a szegedi vonatpótló buszon
Hárman vakultak meg a budaörsi horrorklinikán
Magyarország kamat nélkül hitelt ad Kenyának
Migránsokat fogott a magyar rendőrség
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum