Országos roma botrány: 527 millió forintot követelnek vissza az Országos Roma Önkormányzattól

527 millió forintot követel vissza az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ) a Belügyminisztérium. Indoklásuk szerint az ORÖ jogosulatlanul vett igénybe támogatást – írja a Népszava.

Az ORÖ egyik, név nélkül nyilatkozó képviselője a Népszavának azt mondta, hogy a Belügyminisztérium által most visszakövetelt pénzt még az előző ciklusban költötték el. A képviselő politikai retorzióként értékelte a történteket: ez a válasz arra, hogy az ORÖ nem Farkas Félixet, a „kormány emberét” választotta meg a roma nemzetiségi lista vezetőjévé.

Eredetileg a Fidesszel szövetségben álló roma szervezet, a Lungo Drom frakcióvezetője, Csóka János fordult kérdésekkel Langerné Victor Katalinhoz, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárához, aki válaszként azt közölte: az ORÖ-nek összesen 527 millió forintos támogatást kell visszafizetnie „jogosulatlanul igénybe vett támogatás miatt”. Az erről szóló fizetési felszólítást november 25-én vették át az ORÖ-ben, a visszafizetési kötelezettség teljesítésére ettől számítva 30 nap áll rendelkezésükre.

Csóka a helyettes államtitkár tájékoztatását továbbította Agócs Jánosnak, az ORÖ elnökének. Agócs válaszként tiltakozó levelet írt Langerné Victor Katalinnak és Pintér Sándor belügyminiszternek, ebben vitatja a követelés jogosságát. Az elnök szerint a helyettes államtitkár indirekt módon beleavatkozott az országos önkormányzat működésébe.

Csóka szerint a több mint 500 milliós követelés miatt az ORÖ csődhelyzetbe került, ezért pedig rendkívüli közgyűlés összehívására lenne szükség. A közgyűlést eredetileg hétfőn, december 13-án tartották volna az ORÖ Dohány utcai székházában, ám Agócs erre a napra az épület fertőtlenítését rendelte el a járványhelyzet csökkentése érdekében.

Emiatt december 13-án nem lehet megtartani a rendkívüli közgyűlést, ahol nemcsak ez az ügy szerepelt volna a napirenden, hanem hanem például a pénzügyi bizottság tagjainak leváltása is. Az előterjesztők alkalmatlannak tartják a bizottság tagjait a tisztségük betöltésére.

A 2022-es választást is befolyásolhatja, ki vezeti a nemzetiségi listát

November 9-én nagy meglepetésre lemaradt a Fidesz-közeli Lungo Drom favoritnak számító jelöltje az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése által megszavazott nemzetiségi lista éléről, sőt, még a hétfős listáról is kiszorult.

A listavezetői szavazáskor az ORÖ elnöke, Agócs János 21 szavazatot kapott, a Lungo Drom-os Farkas Félixre – aki az elmúlt nyolc évben a parlament roma nemzetiségi szószólójaként dolgozott – csak 18 képviselő szavazott. Farkas (aki nem rokona Farkas Flórián fideszes képviselőnek, a Lungo Drom idén újraválasztott elnökének) azután a második körös szavazáson mindössze 5 voksot kapott az ülésen megjelent 45 képviselő közül, így maradt le teljesen a listáról. A hétfős listára így összesen egyetlen Lungo Drom-os képviselő került fel, Orsós Ferenc Gogen, mégpedig az utolsó helyre.

Az eredményt eljárási szabálytalanságokra és jogtalanul leadott voksokra hivatkozva a Lungo Drom és szövetségesei bíróságon támadták meg, a RomNet tudósítása szerint azonban a Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt. A döntés így jogerős, ami a roma közéletben egyöntetűen a Fidesz kliensének tartott Lungo Drom vereségét jelenti.

A történtek a jövő évi parlamenti választások miatt fontosak. Akár a 2022-es választások eredményére is kihatással lehetnek, hiszen a nemzetiségi listáról sokkal kevesebb szavazattal lehet mandátumhoz jutni, mint az országos listáról, és egy-két nemzetiségi képviselő akár a mérleg nyelvét is jelentheti. Erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kép illusztráció forrás google





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....