Ha meglátod milyen plakáton buzdítják az erdélyi magyarokat, hogy szavazzanak a magyar választásokon...

A Nemzeti Választási Iroda most, de négy esztendővel korábban is levélben kereste meg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárokat.

A 2018-as parlamenti választás óta mostanáig 80 fő kérte törlését a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok névjegyzékéből, míg elhalálozás vagy választójog elvesztése miatt több mint 2700 fő törlése történt meg – derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Népszavának adott válaszából.

Az NVI szerdán adta hírül, hogy a héten megkezdi a több mint 770 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár értesítését. Ők azok, akik sikeres regisztrációt követően levélben szavazhatnak az országgyűlési választásokon, kizárólag az országos pártlistára. A regisztráció tíz évre szól.

Korábbi regisztrációjuk alapján a központi névjegyzéken már több mint 408 ezer fő szerepel. Az NVI ezzel párhuzamosan szintén levélben fordul ahhoz a mintegy 360 ezer főhöz, aki még nem regisztrált: számukra a regisztráció módjáról küldenek tájékoztatást. Az NVI négy esztendővel korábban, a legutóbbi országgyűlési választásokat megelőzően is levélben kereste meg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárokat. Akkor összesen több mint 650 ezer értesítőt küldtek ki.

A lap megkérdezte, hogy a korábbi 650 ezertől eltérően most miért küldenek ki 770 ezer értesítést, miközben feltételezhető, hogy a határon túli választókorú magyarok száma az utóbbi négy évben csökkent, legalábbis nem nőtt. Az NVI magyarázata szerint a honosítási eljárások folyamatosak, a honosított magyar állampolgárok száma pedig közvetlenül növelte az értesítendő kört. A Belügyminisztérium tájékoztatása alapján az értesítendők számának növekedéséhez a honosítás mellett hozzájárult a kivándorlás, a nagykorúvá váló külhoni állampolgárok és azok köre is, akik eddig nem szerepeltek a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban, de új útlevél igénylését követően automatikusan bekerültek a nyilvántartásba. (nepszava.hu)






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....