Rendőri vezetőket sértett meg, fogházba küldték Kristófot - ügyvédek sem emlékeznek rá, hogy bárki kapott volna letöltendőt ilyenért

A jogerős ítélet felülvizsgálatát kéri a Kúriától a rágalmazásért és becsületsértésért tíz hónapos fogházbüntetését töltő Marton Kristóf.

Másfél hónapja, október 6-án vonult be Marton Kristóf a kiskunhalasi büntetés-végrehajtási intézetbe. Mint megírtuk, a férfinak azért kell tíz hónapot fogházba eltöltenie, mert elítélték három rendőr, köztük egy megyei rendőrfőkapitány becsületének megsértéséért.


A férfinak tulajdonították ugyanis a „Turpis Causa” elnevezésű Facebook-oldalon megjelent, a rendőrség és a parancsnokok szakmaiságát megkérdőjelező, oda-odamondogató, olykor személyeskedésbe is menő bejegyzéseket. A kapcsolatot Marton Kristóf és a gúnyolódások között abban látták, hogy a Turpis Causán feltűntek a férfi eljárásainak és perének egyes iratai.

Marton Kristóf mindvégig tagadta, hogy köze lenne a „turpiskodásokhoz”. Lapunknak korábban azt mondta, a számítógépén semmit nem találtak és csak logikai következtetések alapján ítélték el. A férfira kiszabott büntetést dr. Tóth Balázs ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet munkatársa egyik előző írásunkban súlyosnak találta, és nem tudott arról, hogy hazánkban becsületsértésért vagy rágalmazásért valakire szabadságvesztést szabtak volna ki.

A jogerős bírói határozat Marton Kristó szerint tulajdonképpen a vele szemben első fokon eljáró és nem elfogulatlan bíró ítéletét hagyta jóvá. Ezt a férfi többek között arra alapozza, hogy a bíró a Facebookon olyan fényképeket osztott meg, amelyeket az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának elnökeként rendőri vezetőkkel, sőt, a korábbi országos főkapitány-helyettessel együtt is látható.


A bíró polgárőrként rendőri vezetőkkel többször találkozott

Amikor Marton Kristóf minderről tudomást szerzett, kérte az első fokon eljáró bíró kizárását, de azt nem fogadták el. Ugyanakkor a férfi meglehetősnek érdekesnek tartotta, hogy az általa előterjesztett kizárási indítvány után két nappal a bíró lemondott a tagozatban viselt tisztségéről. Éppen a bírói hivatala miatt. Ami éveken át nem jelentett gondot.

Mindezek miatt Marton Kristóf meglátása az, hogy a bíró az eljárásban a sértett rendőri vezetők miatt nem tudott vele szemben elfogulatlan maradni. Ezért még a bv-intézetbe való bevonulása előtt, október 5-én a Kúriához fordult. Azt szeretné, ha a jogerős ítéletet hatályon kívül helyeznék és utasítanák a bíróságot új eljárás lefolytatására. Továbbá Marton Kristóf kéri azt is, hogy a felülvizsgálati indítvány elbírálásáig szakítsák félbe a vele szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtását.


A beadott felülvizsgálati indítvánnyal kapcsolatban kerestük a Kúriát. „A kérdezett ügyben az eljárás folyamatban van” – írták a válaszban. Hozzátették: „a Kúria Kommunikációs Osztálya nem ad és nem adhat jogi tanácsot, folyamatban lévő ügyben felmerült jogkérdésben újságírói megkeresésre nem fejt ki jogi véleményt”.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....