Kitört a botrány: Sikkasztás miatt nyomoznak a zsaruk a magyar településen


Sikkasztás gyanúja miatt rendeltek el nyomozást a Tolna megyében található Tamási szennyvízcsatorna-beruházásával kapcsolatban.


„Olyan víziközmű-társulati jegyzőkönyveket juttattak el hozzám, amelyek arra utalnak, hogy nem a jogszabályilag meghatározott célra fordították azt a lakossági önrész-befizetést, amely a szennyvízcsatorna-hálózat bővítését szolgálta, ezért a hatóságokhoz fordultam” – mondta a Blikknek Tóth Attila, aki a DK jelöltjeként indult az előválasztáson.

A férfi nemcsak ezt a helyi ügyet karolta fel, hanem többek közt küzd a Tamásiban kinőtt szeméthegy eltűntetéséért. Arról, hogy az Olaszországból műanyagot behozó cégnek meg kellett volna kezdenie a hulladék feldolgozását, de ehelyett eltűnni látszik, korábban már írtunk.
Több mint egy évtizede indult az ügy

A szennyvízhálózat-kiépítésével kapcsolatban pedig Tóth Attila most a következőkről számolt be. A projekt megvalósítására víziközmű-társulatot hoztak létre 2010-ben. Ezt követően 2012-ben a település a KEOP-hoz (Környezet és Energia Operatív Program) csatorna-pályázatot nyújtott be. A beruházás nettó összege 766 millió forint volt, amihez a költségek 80 százalékát lehet elnyerni támogatásként.

Ezt az arányt megemelte Tóth Attila elmondása szerint az, hogy a település a projekthez belügyminisztériumi segítséget is kapott. Ugyanakkor a területileg érintett ingatlantulajdonosokat arra kötelezték, hogy 251 ezer forintos érdekeltségi hozzájárulásokat fizessenek be. Ennek teljesítésére többen lakás-előtakarékossági szerződéseket kötöttek, amelyek fedezetére az OTP Bank mintegy 125 millió forint hitelt nyújtott a beruházáshoz.

„A Tamási Város Csatornamű Vízigazdálkodási Társulat (víziközmű) számára befizetett összeget – egy 1995-ös kormányrendelet szerint – kizárólag a víziközmű-létesítményekre lehet fordítani, vagyis szennyvíz-elvezetés kialakítására, elhelyezésére és ártalmatlanítására. Továbbá, ha a pénzt nem használják fel, akkor a lakosságnak vissza kell fizetni.”

A projekt megvalósulásában akadtak problémák?

Tóth Attila hozzátette, hogy a társulat 2017. november 30-án megszűnt, és a vagyonát az önkormányzat a működtetésre átvette. „Az általam ismertek alapján az érdekeltségi hozzájárulásokat a céltól eltérően használták fel. A társulat záró beszámolójának elfogadásakor a közgyűlésen elhangzott és a jegyzőkönyv is tartalmazza, hogy a csatornahálózat kiépítése után az utcákat is ebből a pénzből újították fel. Amit pedig nem tehettek volna.”

Egy másik, hasonló ügyben az Egri Törvényszék ezt jogerősen ki is mondta 2019-es ítéletében és Karácsond önkormányzatát 140 millió forint visszafizetésére kötelezte” – jegyezte meg Tóth Attila. Közölte azt is, hogy a lakosoknak 2019 elején elkezdtek visszafizetni 81 ezer forintot, de erre vonatkozóan is vannak kérdések. „Az egyik ismerősöm szeretné például tudni, hogy miért pont ennyi a visszafizetendő összeg, hogy miként jött ez ki. Illetve a KEOP-os és a BM-es támogatások miatt úgy véli, hogy a teljes befizetése visszajárna neki.”
Lehet-e majd orvosolni a kialakult helyzetet?

Az ügyben Tóth Attilának segítséget nyújtó dr. Balás Ákos ügyvéd azt közölte, hogy tudomása szerint olyan utcát is a társulat pénzéből újítottak fel, amely nem is volt érintett a közmű-projektben.

"A sikkasztást akkor követték el, amikor az egyéb beruházások elvégzését aláírták. Ha el is kezdték a lakosoknak a pénz visszafizetését, a legnagyobb problémának akkor is azt látom az ügyben, hogy a teljes elszámolás és a visszafizetés nem történt meg a lakosság felé. Ezt orvosolni kell"

– mondta az ügyvéd.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság részéről lapunknak azt jelezték, hogy a Tamási Rendőrkapitányságon sikkasztás gyanúja miatt 2021. október 11-én büntetőeljárást rendeltek el ismeretlen tettes ellen. Egyebet azonban a nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjukban közölni – tették hozzá.

Kerestük a város polgármesterét, Porga Ferencet, hogy megkérdezzük az ügyről, de elfoglaltsága miatt nem tudott nyilatkozni. Visszahívást kértünk, és ha tudunk beszélni Tamási első emberével, az általa mondottakkal frissítjük a cikkünket.

Kép illusztráció forrás google





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....