Bajban a forint de most figyelj: 286 milliárdot keresett az MNB a gyenge forinton tavaly



Az árfolyamnyereség nélkül vastagon veszteséges lett volna a jegybank.

286,1 milliárd forintos eredménye keletkezett az Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a gyenge forintárfolyamból – írja a jegybank éves jelentése nyomán a Portfolio.hu. Árfolyamnyereség nélkül 41,3 milliárd forintos mínuszba került volna 2020 végére az MNB, így viszont 255 milliárdos nyereséggel zárta az évet.

A lap szerint 2020-ban az árfolyamváltozást leszámítva minden soron romlott a jegybank éves eredménye, vagyis – az utóbbi évekhez hasonlóan – a jelentős átváltás nélkül vastagon veszteséges lett volna az MNB. Sőt, mint írják,

Az árfolyameredmény nélkül 2016 óta a legalacsonyabb lenne a jegybank profitja.

A tavalyinál magasabb árfolyameredményre 2014 óta nem volt példa, akkor a jegybanki alapítványok feltőkésítésére ment az így elért nyereség. A tavalyi 255 milliárdból a költségvetésbe fizetnek be 250 milliárd forintot, osztalékként.

Az árfolyamnyereségnek van még egy érdekes vetülete – jegyzi meg a Portfolio –: a túl erős forint már veszteséget jelentene a jegybanknak.

A jegybank működési költsége 2020-ban 48 milliárd forint volt, ami ugyan 2,5 százalékkal elmaradt a tervtől, viszont majdnem 15 százalékkal meghaladta a 2019-es szintet. A növekedés főleg az igazgatóság által jóváhagyott kommunikációs költségeknél jelentkezett a beszámoló szerint.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....