Indulnak a levelek - kiderült hány határon túli szavazó szavazhat - eldönthetik a magyar választásokat



Csak azok tudnak levélben szavazni a választásokon, akik regisztrálnak. Erre figyelmeztet a Nemzeti Választási Iroda.

A héten megkezdi annak a több mint 770 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárnak az értesítését a Nemzeti Választási Iroda (NVI), akik – miután regisztráltak – levélben szavazhatnak az országgyűlési választáson, az esetleges népszavazásokon, valamint a későbbi európai parlamenti választásokon.

Korábbi regisztrációjuk alapján a központi névjegyzéken jelenleg több mint 408 ezer fő szerepel. Számukra az NVI a levélben javasolja, hogy ne felejtsék el bejelenteni, ha a regisztrációjuk óta változtak adataik, például elköltöztek. A szervezet ezzel párhuzamosan azoknak is levelet küld, akik még nem regisztráltak: őket ennek módjáról tájékoztatják részletesen.

A legutóbbi országgyűlési választást megelőzően is levélben kereste meg az NVI a határon túli választókat. Akkor összesen több mint 650 ezer értesítőt küldtek ki.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők abban az esetben vehetnek részt a soron következő országgyűlési választáson, ha a szavazást megelőző 25. napig a Nemzeti Választási Irodától kérik felvételüket a központi névjegyzékbe. A regisztráció tíz évig érvényes. Abban az esetben, ha a választó szavaz, adatmódosítással él vagy kéri regisztrációja meghosszabbítását, úgy újabb tíz évig marad érvényes a regisztráció.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....