Orbán nem aggódik: kijelentette, hogy a parlamentben lesz fizetésből élő képviselőként még 20 évig

Jakab térfelén Gyurcsány Ferenc a főnök, aki azért alkalmazza, hogy csörgősipkát húzhasson a fejére - jelentette ki Orbán Viktor az azonnali kérdésekben.

Orbán Viktor miniszterelnök Jakab Péternek úgy válaszolt, sokadszor hallgatják meg a frakcióvezetőt, és egy ideig komolyan vették, de már egy másik műfajban utazik, komédiás, aki bohócot csinál magából. Ez azonban sokba kerül a választópolgároknak, havonta hatmillió forintba - közölte. Azt mondta: a képviselő térfelén Gyurcsány Ferenc a főnök, aki azért alkalmazza, hogy "csörgősipkát" húzhasson a fejére. Szellemesebb mutatványokat várnak a képviselőtől - jegyezte meg.

Orbán Viktor viszontválaszában kijelentette: a Jobbik a legkorruptabb magyar párt, már az előző ciklusban is eladó volt, akkor is megvette egy milliárdos, és most egy másiknak, Gyurcsány Ferencnek adták el. A párt alapító okiratában azt írták, hogy a Jobbik feladata a kommunista utódpárt eltávolítása a hatalomból - közölte, és azt kérdezte Jakab Pétertől, mit és mennyit kapott Gyurcsány Ferenctől, hogy ezt a mondatot kitörölje a Jobbik emlékezetéből.

A kormányfő egy DK-s képviselő kérdésére válaszolva hangsúlyozta: az ellenzék a válság alatt azért dolgozott, hogy ő elveszítse az állását, az ellenzék semmilyen nemzeti összefogásban nem vett részt, csak az érdekelte, hogyan buktassa meg a kormányt. Elmondta: bérből és fizetésből azok élnek, akik nem tőkejövedelemmel rendelkeznek, ahogy a képviselő pártjának elnöke. Ezzel szemben az ő fizetése össze van kötve az átlagjövedelemmel, ami helyes - értékelt.

Orbán Viktor a DK-s politikusnak úgy válaszolt, vannak, akik tőkejövedelemből élnek, és vannak, akik fizetésből, ő pedig az utóbbiak közé tartozik. Az ellenzék nem fog tőle megszabadulni, mert ha teljesülnek is a tervei, a következő húsz évben akkor is számíthat az együttműködésére, mert itt lesz a parlamentben fizetésből élő képviselőként - mutatott rá.

A miniszterelnök a a paksi beruházással kapcsolatos kérdére adott válaszában az LMPs-s képviselőtől azt kérte, hogy szakmai részletkérdésekben forduljon Süli Jánoshoz, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterhez. Hozzátette: a Magyarországon zajló beruházás megfelelő felügyelet és ellenőrzés mellett folyik.

Kijelentette: nincs klímavédelem és zöld jövő atomenergia nélkül, ez egy elfogadott tétel az egész Európai Unióban. Úgy folytatta: nincs alacsony rezsi atomenergia nélkül, ha nincs atomenergia, akkor a magyar családok a mostani két-háromszorosát is fizethetik az elektromos áram árának.

A kormányfő a hitelkonstrukciót kifejezetten kedvezőnek, olcsónak nevezte. Elmondta, arra is lehetőség van, hogy ha Magyarország akarja, az orosz hitelt átváltsa egy teljesen más, nemzetközi pénzpiaci hitelre, ha a gazdaságossági számítások ezt indokolják. Úgy összegzett: a szerződést kellő körültekintéssel, megfelelő szakmai alapon kötötték meg, az Magyarország érdeke, hogy ezen az alapon be is fejezze.

Orbán Viktor viszonválaszában közölte, dolgozik azon, hogy Magyarországon ne egyszerűen csak elhelyezzék biztonságos helyre az atomhulladékot, hanem hogy a nukleáris ipar következő fejlődési szakaszba tudjon kapcsolni. Azon dolgoznak, hogy minél több káros anyagot tudjanak kivonni a használt fűtőelemekből, azokat fel tudják dolgozni, és így Magyarországon egyre kevesebb anyagot kelljen a talajba temetni - magyarázta.

A kormányfő közölte, ő még nem tartott a Fudan Egyetemen előadást, de Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke és Soros György magyar származású amerikai üzletember már igen. A miniszterelnök hozzátette: "a Fudan Egyetem jelen pillanatban itt van Magyarországon", a közgazdaságtudományi egyetemen. A kínai egyetem egy olyan megállapodás alapján van itt, amelyet ő kötött a kínai kormánnyal - mondta a kormányfő. Elmondta, a kormány egyetemvárost épít, amelyben megépül minden, amit vállaltak.

Orbán Viktor a költségekről szólva azt mondta, jelenleg a koncepciótervezetnél tartanak. Az ellenzék kicsit előreszaladt, össze-vissza beszél százmilliárdokról, ez "merő zagyvaság" - fogalmazott, ködszurkálásnak, ködevésnek, hangulatkeltésnek nevezve az elhangzottakat. Hozzátette: még tervek sincsenek, ha lesznek, akkor lehet majd beszélni az egyetemváros építési költségeiről, hogy mennyi ebből a kollégium, mennyi ebből az oktatási részleg. Orbán Viktor kijelentette: végső döntést akkor hoznak, ha látják a terveket és a költségvetést. Megjegyezte azt is, hogy ezermilliárd forintot költenek az egyetemek fejlesztésére a következő évben.

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, a kémkedés, hírszerzés kérdését fel lehet vetni a kínai, de bármely más egyetemmel kapcsolatban is. Szerinte tévedés azt hinni, hogy a hírszerzés és a befolyásszerzés keleti dolog, az a nemzetközi élet szerves része. Magyarországon jól szervezett szolgálatok működnek, azok a parlament ellenőrzése alatt működnek és képesek arra, hogy akár a nyugati, akár a keleti befolyásolási kísérletekkel szemben megvédjék az országot - mondta.

A miniszterelnök egy jobbikos politikusnak adott válaszában kiemelte: a magyar munkások minősége vetekszik a németekével, ellentétben a fizetésükkel. A kormányfő azt kérte az ellenzéki politikustól, hasonlítsa össze, hogy a korábbi baloldali vezetés idején, valamint 10 év nemzeti kormányzás után hogyan keresnek az emberek.

Ugyanis az elmúlt tíz év kereseteit felfelé induló dinamika jellemezte, és ha továbbra is jobboldali kormánya lesz az országnak, a bérek utolérik azoknak az országoknak a bérszínvonalát, amelyek még előttünk vannak - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: nagy lemaradást okozott, hogy 40 évig kommunista béreket kaptak az emberek Magyarországon.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....