Külföld is erről cikkez: Szélsőjobboldaliak törték össze a ferencvárosi Black Lives Matter-szobrot

Állítólag egyből előállították azt, aki összetörte Szalay Péter műalkotását.

Szélsőjobboldaliak törték össze péntek reggel a budapesti Ferencvárosban felállított "Black Lives Matter" szobrot. A szobordöntést a magukat Légió Hungáriának hívó radikálisok vállalták magukra, erről videót is feltöltöttek az internetre. A videó mellé ezt írták, a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő tagjukat előállították.

Az apró IX. kerületi szobrot csütörtök délután került a helyére. A Mi Hazánk és a Légió Hungária egy órán belül a helyszínen volt, hogy elbarikádozza azt, majd valaki festékkel is leöntötte a műtárgyat.

A szívárvány színű BLM-szobrot Szalay Péter készítette, a Ferencvárosi önkormányzat egy pályázatára. Az alkotást a tervek szerint két héten át, április 14-éig lehetne látni. A Bartanyi Krisztina vezette önkormányzat "public art" pályázatának részeként még öt másik kerületi helyszínen állíthatnak ki művészek. A cél a kisközösségek társadalmi nyilvánosságának segítése volt a kortárs művészet eszközeivel. A kiírásban szerepelt az "interaktivitás" is – ez a BLM-szobor esetében végső soron teljes mértékben megvalósult.

Korábban egyébként a jobboldal részéről többen heves kritikát fogalmaztak meg az Egyesült Államokbeli Black Lives Matter mozgalommal szemben, amiért egykori rabszolgatartók köztéri szobrainak eltávoláítását szorgalmazták, illetve, amiért esetenként szobrokat döntöttek. A szobordöntést nyáron a Légió Hungária is kemény szavakkal ítélte el blogján.

Már több nemzetközi lapban is megjelent az eset.








Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....