Új pozíciót kapott a saját magának is lakást osztó egykori várgondnok



Új munkakörben próbálkozhat az egykor a szabálytalan várbeli beruházásokat irányító Gyutai Csaba.

A kormány meghirdette, hogy meg kell fékezni az elszabadult építőipari árakat, és egy kinevezés már meg is történt: a Magyar Közlönyben megjelent a határozat, amely szerint Gyutai Csaba lett a kormánybiztos, akinek a feladata az építőanyag-hiányt enyhíteni és az elszállt építőipari árakat megfékezni. Gyutai 2010 és 2014 között Zalaegerszeg fideszes polgármestere volt, az utóbbi időkben pedig az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója, de Zalaegerszegen kívül igazán ismert akkor lett, amikor a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-t és a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezette.

2017-ben a Miniszterelnökség egy titkos átvilágítást készíttetett, ebből pedig az derült ki, hogy a budai Vár és a Várkert Bazár környékén az azt megelőző években szinte semmi nem működött szabályosan. Az átvilágítási anyag szerint rendetlenek voltak a közbeszerzések, hibádzott az uniós támogatások lehívása, gyatra maradt az informatika, törvénytelen volt a HR, és rengeteg volt a pénzügyi szabálytalanság is, a közhasznú társaságok számukra előnytelen üzleteket kötöttek, amelyekkel sokszor éppen a saját vezetőik jártak jól.

Gyutai a jelentés szerint úgy költözött be a Várgondnokság Kft. lakásába, hogy két és fél évig sem bérleti díjat, sem rezsit nem fizetett, de azért a beköltözés előtt a céggel 5 millió forint értékű felújítást végeztetett el. A Ráth György utcában Gyutai lánya és barátja bérelhetett lakást. Bár itt volt bérleti szerződés és bérleti díj is, de a könyvvizsgáló szerint a pályáztatás nélküli bérbeadással súlyos anyagi kár érte a közt, mert a bérleti díj kirívóan alacsony volt.


Ekkor nem vonták felelősségre, de 2018 utolsó napján a kormány új céget alapított a botrányokat halmozó vállalatok helyett, nem sokkal később pedig kiderült, hogy Gyutai már nem dolgozik a várbeli beruházásokat megrendelő cégnél.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....