Íme a hivatalos vagyonnyilatkozatok - Szijjártó továbbra is 30 millióval tartozik szüleinek


Mint minden évben, idén is megérkeztek január 31-ig a vagyonnyilatkozatok a politikai személyektől is, amikből megállapítható, hogy az adott személyek hogyan is élhetnek, milyen költségeik voltak az előző évben - többnyire azonban nem kaphatunk pontos képet a valóságról.



Február elsején kaphatunk információkat arról, hogy a vezető politikusok, parlamenti képviselők és egyéb fontosabb közéleti szereplők - mint például a nemzeti bank elnöke - mekkora vagyonnal rendelkeznek. Legalábbis, amennyit ők bevallanak magukról. A hvg pedig annak próbált utánajárni, hogy a nyilatkozatok mennyire fedik le a valóságot.



Már az elején felmerülhet a kérdés, hogy mennyire lehet valós az, hogy a miniszterelnöknek, Orbán Viktornak, még mindig nincsen egy forintnyi félretett pénze sem? Legutóbbi vagyonbevallásában már egyetlen forint megtakarítást sem tüntetett fel, ez pedig idén sem változott. Továbbá kiderült az is, hogy a feleségével közös hitele a tavalyi bevallása szerint 2 millió 199 ezer forintra csökkent, a friss bevallása szerint szerint a hitelből már csak 882 ezer forintot kell visszafizetniük.



A kormányfő tavalyi nyilatkozata szerint résztulajdonosa egy XII. kerületi ingatlannak és tulajdonosa a felcsúti házának.



Rogán Antal vagyonnyilatkozata is tartogatott meglepetéseket, hiszen a kabinetminiszter a házas-/élettárs neve rubrikába az alábbit írta: ,,Rogán Barbara". A nyilatkozatból azonban nem derült ki, hogy ki is pontosan az említett hölgy. Ezen kívül továbbra is jelentős méretű erdője, rétje és szántója van szülőfaluja, Szakonyfalu környékén Rogánnak. Más ingatlan viszont nem került a nevére, és nagy értékű ingóságról sem számolt be, nincs semmiféle járműve, értékes műkincse sem.



Takarékbetétben azonban mintegy 822 millió forintja van, emellett még mindig tartozik 18,2 millió forinttal magánszemélynek.



Nagy port kavart nyáron az, amikor a külügyminisztert, Szijjártó Pétert családjával együtt fotózták le Szijj László jachtján az Adrián. A vagyonnyilatkozatában a 2019-es 5,8 milliós megtakarításhoz képest most mindössze 222.071 forintot tüntetett fel.



Értékpapírjai értéke 2,6 millióra nőtt, a biztosítási eszközalap pedig 941 ezer forintra emelkedett. Úgy tűnik, hogy a szüleinek nem igazán törlesztett, hiszen továbbra is 30 millióval tartozik nekik.



Lázár János egy 16 hektáros földeáki szántóval lett gazdagabb a tavalyi évben, továbbá az is kiderült vagyonnyilatkozatából, hogy a politikus tavaly lízingelt egy Land Rover Defender típusú terepjárót. A tavalyi bevallásában még 20 millióval tartozott magánszemélyeknek, ez azonban tovább nőtt, méghozzá 20 millió forinttal - így most már 40 millió forintos tartozása van magánszemély felé.



A pénzügyminiszter, Varga Mihály vagyonnyilatkozatában 12,5 millió forintnyi részvény is szerepel – a tárcavezető egyébként a tavaly csak kötvényről és állampapírról számolt be. Ezek a befektetései is még megvannak, kötvénye ugyanúgy 726 ezer forint értékben, állampapírja valamivel nagyobb, 14,3 millió forint értékben. 2020-ban egy gyenesdiási ingatlant bérelt, ami egy 204 négyzetméteres családi ház volt 42 négyzetméteres garázzsal. Emellett résztulajdonában van két 2. kerületi ház, illetve kizárólagos tulajdonában egy zártkerti ingatlan Karcagon.



A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely két XI. kerületi társasházi lakás tulajdonosa évek óta, és fizeti a 2008-ban felvett, 120 ezer svájci frankos hitelnek a felét. Vagyonnyilatkozatában az egyetlen változás az előző évihez képest az, hogy egy magánszemélynek törlesztett 5 millió forintot, így már csak 2 millióval tartozik.



Matolcsy György
150 négyzetméteres balatonakarattyai háza továbbra is megvan, azon kívül azonban nincs értékes ingatlanja, ingósága, de még bevallásköteles pénze sem, vagyona nem nőtt egy forinttal sem. A bevételei emelkedtek valamivel, hiszen bruttó 800 ezer forint cafetériáról számolt be, míg 2019-ben még csak 571 ezer forintot kapott. Témavezetésért, oktatási anyagok lektorálásáért és vizsgáztatásért a korábbi havi rendszeres 750 ezer forintnál valamivel többet kapott a Budapest Institute of Banking Kft-től: augusztusban bruttó 779 ezer forintot, szeptembertől decemberig pedig bruttó 765 ezer forintot.



Novák Katali
n ugyanúgy három 11. kerületi fővárosi lakást, három szegedi lakást, egy balatonlellei üdülőt és egy szegedi garázst sorol fel, a bankban pedig 26 milliót tart - ami 6 millióval több, mint tavaly ilyenkor, azonban 4 millióval kevesebb, mint tavaly szeptember végén.



Kósa Lajos
vett egy új motorkerékpárt, egy BMW 400C-t, így már két kétkerekűje van. Továbbra is hosszú távra bérel egy Mercedes Viano autót, és megvan a motorcsónakja is, egyéb ingóságot vagy ingatlant pedig nem szerzett. A bankszámlájáról eltűnt félmillió forint, de még mindig van 1,5 millió forintja és 1,5 millió forintnyi devizája. A tartozásaiból sikerült lefaragnia, banki hitele már csak 5 millió, - ami egy évvel korábban még 7 volt - magánszemélyeknek pedig már csak 9 millióval tartozik.



A miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt számláján 7 millió forinttal számolhat. Miniszteri fizetése is emelkedett, mégpedig 340 ezer forinttal, így már 1 millió 979 ezer 400 forintot keres havonta.



A házelnöktől, Kövér Lászlótól idén elköltözött lánya, így őt vagyonnyilatkozatában már nem tüntette fel, mint vele egy háztartásban élőt. Ugyanúgy felerészben tulajdonosa egy 1991-ben vásárolt 654 nm-en fekvő 143 nm-es családi háznak Szigetszentmiklóson. Autót sem cserélt. Bankszámláján 3 millió forintja volt 2020-ban, ami félmillióval kevesebb mint előző évben. Sőt, eltűnt 5,2 millió forint értékűként szereplő életbiztosítása is, valamint jövedelméhez sem írt semmit. Ugyanúgy 10 millióval tartozik, juttatásai között pedig felsorolja a 9,1 millió értékű szolgálati Skodát, a vele járó üzemanyagkártyával együtt.



A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc nem tudhat túl sikeres évet maga mögött: vagyonkezelő holdingja, az Altus Portfólió Kft. mindössze 55 millió forint osztalékot fizetett – 2019-ben 238 milliót. Valami ingatlanügylete is beragadhatott, ugyanis a vagyonnyilatkozatában ugyanúgy feltüntetett 225 millió forint követelést „lakásvásárlás, foglaló és előleg” címszóval, mint egy évvel korábban. Továbbra is kizárólagos tulajdonosa egy 50 négyzetméteres pápai lakásnak és résztulajdonosa egy 267 négyzetméteres kötcsei családi háznak, feleségével, Dobrev Klárával. Nagy értékű ingósággal ő sem rendelkezik. Van 823 millió forintnyi értékpapírja, illetve 862 ezer forintja van a bankszámláján, plusz 1,6 millió forintnyi devizája. A 12 millió forintos, magánszemélynek adott kölcsönt a jelek szerint visszakapta.



Seszták Miklós bankszámlája tavaly óta 10 millió forinttal bővült, 479 millióra. Emellé kevesebb mint 3 millió forintnak megfelelő devizát tudott 2020-ban félretenni, 8 millió 950 ezerről 11 millió 780 ezer forintnak megfelelő összegre emelve az állományt. Kormánybiztosi 997 ezres fizetése nem változott, viszont az ügyvédi irodájából származó éves jövedelem majdnem 12 millióval megugrott, mintegy 82 millió 353 ezer forintra. Továbbá egy pénzintézettől 8,5 millió forintnyi kamattevékenységből származó jövedelmet is magáénak tudhat.



Az agrárminiszter, Nagy István vett egy közel 1,2 hektáros agyaggödröt, amivel az ingatlanjai száma 13-ra nőtt, illetve egy Mercedes Benz Atego 1328-at, ami ki van vonva a forgalomból. Megjegyzésként a kocsihoz annyit írt, hogy "méhesházas felépítményűvé" alakították. A miniszter méheket tart, amelyre tavaly 288 ezer forint támogatást kapott. Lett egy cége is, a Rónafői Agrár Kft, melyben 100 százalékos tulajdonos. A megtakarításai is nőttek: a bankban 4 millióval többet, összesen 6 milliót tart, az életbiztosításának értéke és a nyugdíjpénztári megtakarítása is nőtt.



A tárca nélküli miniszterként és képviselőként Süli János havi bruttó 6 millió forintot keresett, és 1,8 millió forinttal növelte a nyugdíjelőtakarékossági számlán lévő összeget. Értékpapírállománya és banki megtakarítása nem változott, illetve a 3 milliós közös tartozás rá eső részét sem törlesztette.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....