Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Adómentesség, hitelmoratórium, kilakoltatás: ezt kell tudni a veszélyhelyzet vége után

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet június 18-án megszűnt, de az változó, hogy az ekkor elrendelt szabályokat, könnyítéseket meddig kell alkalmazni. Van, ahol június 30-ig tartó átmeneti időről döntöttek, más esetben szeptember 30-a, megint másutt december 31-e a határidő, és még ezek között is vannak kivételek. Ha ezt valaki nagyon bonyolultnak érzi, akkor teljesen igaza van - megpróbáltunk rendet rakni a határidők között.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet június 18-án megszűnt, ez azonban nem jelentette azt, hogy a rendkívüli jogrendnek is vége lett volna. Sok, a járvány alatt meghozott szabály július 1-jén veszti érvényét, de olyanból is több van, amely még hónapokig hatályos marad.
Bármikor újra visszaveheti a kormány a rendeleti irányítást
Vannak olyan, a járvány miatt meghozott szabályok, amelyeket a kormány bármikor visszaállíthat, csak épp nem a járvány miatt hirdetett veszélyhelyzet miatt maradnak hatályban, hanem a veszélyhelyzet visszavonása után percekkel meghozott, az egészségügyi válsághelyzetről szóló törvény miatt. Így ha az országos tiszti főorvos javaslatára egészségügyi válsághelyzetet hirdetnek, a kormány továbbra is korlátozhatja rendezvények megtartását, boltok nyitva tartását, az utazást, az oktatás működését, elrendelhet vásárlási idősávot vagy kötelező maszkviselést. Egyelőre nincs szó arról, hogy így tenne, de a lehetősége megmaradt rá. Az önkormányzatoknak azonban a járványügyi veszélyhelyzettől eltérően nem lesznek többletjogosultságaik, egyedül a piacok nyitvatartási szabályaiban marad mozgásterük.

A hitelmoratórium még marad

A legtöbbeket valószínűleg a hiteltörlesztési moratórium érinti, a céges és magánhitelek esetében is a felvevők többsége élt ezzel a lehetőséggel. Nekik egyelőre nem kell semmilyen változásra felkészülniük: ez december 31-ig tart.

Marad az a szabály is az év végéig, hogy a fogyasztási hitel teljes hiteldíj mutatója legfeljebb 5 százalékponttal lehet magasabb az alapkamatnál. Ez a szabály is addig lesz érvényes, amíg a fizetési moratórium tart, azaz december 31-ig. A kamatplafon számításánál azzal az alapkamattal kell számolni, ami a hitelfelvétel félévének első napján volt érvényben, vagyis aki június utolsó napjaiban vett fel fogyasztási hitelt, az ő esetében ez 5,9 százalék, júliustól pedig 5,75, és ez tovább is csökkenhet, hiszen az MNB új alelnöke nem tartotta kizártnak, hogy további kamatcsökkenések követik a júniusit. Az alacsony THM azonban januárban már nem lesz érvényes.

A kilakoltatási moratórium ellenben véget ér.

Egész pontosan az ingatlan kiürítéséről "eljárási cselekményt foganatosítani" - vagyis kiürítést kérni - július 1-jétől lehet, úgy, hogy a halasztásra vagy a jegyző értesítésére vonatkozó határidő július 2-án kezdődik újra. A végrehajtótól részletfizetést továbbra is lehet kérni.

Adóügyek, céges tennivalók: a legtöbb esetben marad még átmeneti idő

Marad a haladék az adóbevallás elkészítésére is. A kormány korábban úgy döntött, hogy társaságok számára az éves adóbevallás leadásának határidejét a szokásos május végiről szeptember 30-ig kitolja, ez az új határidő megmarad annak ellenére is, hogy a veszélyhelyzetnek vége van. A céges beszámolókat május 31-e helyett szintén elég szeptember 30-ig leadni. Az is könnyítés, hogy a veszélyhelyzet alatt egyetlen cég sem veszthette el a "megbízható adózó" minősítést. Ez is szeptember végéig marad így.

Hosszabb haladékot kaptak azok a cégek is, amelyeknél a veszélyhelyzet alatt lejárt volna a telephely biztonsági tanúsítványa vagy a személyi biztonsági tanúsítvány. Számukra a tanúsítvány a veszélyhelyzet megszűnése után 90 napig még érvényes marad. Sőt, nem csak nekik, hanem azoknak a cégeknek, amelyeknek a tanúsítványai a veszélyhelyzet megszűnése utáni 15 napban jártak le.

A járvány alatt adó- és járulékkedvezményeket vezetett be több ágazat számára a kormány. Ezek június 30-ig maradnak érvényben.

A szociális hozzájárulási adót és más járulékokat mostantól kell újra fizetni azokban az ágazatokban, ahol eddig segítséget adott a kormány - a kivétel az egészségbiztosítási járulék volt, azt eddig is fizetni kellett.

A vállalatok vezetői a veszélyhelyzet alatt hozhattak úgy döntéseket, hogy ehhez nem kellett személyesen találkozniuk, bármi olyan döntéshozatalról, amelyhez korábban kötelező volt taggyűlést vagy más személyes találkozót tartani, elég volt egy videokonferencia vagy írásbeli egyeztetés. Ezt a rendelkezést december 31-ig tartják érvényben. Ha pedig egy vállalat valamilyen döntéshozatalát nem zárták le aznap, amikor a veszélyhelyzet megszűnt, automatikusan a veszélyhelyzet alatti lazább szabályok maradnak érvényesek.

Kivétel azért akad: a veszélyhelyzet megszűnése után 90 napon belül kötelező összehívni a kft. taggyűlését vagy a zrt. közgyűlését akkor, ha egy vezető tisztségviselő vagy a könyvvizsgáló megbízatása megszűnt a veszélyhelyzet alatt, és még nem hosszabbították meg vagy nem neveztek ki újat. Addig is hivatalban marad a régi tisztségviselő.

A kisadózó cégeket érintő változás most tűnik el: a március 1-je előtt esedékessé vált adótartozást az utolsó olyan hónapig nem kell fizetni, amely olyan negyedévben volt, amelyben még életben van a veszélyhelyzet. Értelemszerűen ez azt jelenti, hogy júliustól kell fizetni, méghozzá 10 havi egyenlő részletben.

A kormány által kiválasztott ágazatokban (például taxisok, fodrászok), amelyeknél március óta nem kellett katát és kivát fizetni, júliustól újra fizetni kell.

A Szép-kártyára érkezett juttatások mostanáig mentesültek a szociális hozzájárulási adó alól, szochót júliustól újra kell fizetni ezek után.

Egy kivétel azért akad: a szabadidős alszámlára utalt pénz egészen az év végéig adómentes marad. A turizmus nagyobb kedvezményeket kapott: ott az év végéig nem kell beszedni az idegenforgalmi adót, és a bevétel után fizetendő turizmusfejlesztési hozzájárulást is csak 2021-től kell majd fizetni.

A munka szabályai fokozatosan állnak vissza a régi rendre

A csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásának szabályai december 31-ig maradnak érvényben. Kérelmet a támogatásra augusztus 31-ig lehet benyújtani.

Akit a veszélyhelyzet alatt fizetés nélküli szabadságra küldtek, annak az egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkáltató fizette. Ez egy darabig még érvényben marad: a veszélyhelyzet megszűnése után még hatvan napig ez marad a szabály, utána kell újra a dolgozónak fizetnie.

A munkaidőkerettel kapcsolatban lazább szabályokat vezettek be a járvány alatt: ha a cégvezetés ezt kérte, akkor miniszteri engedéllyel 24 hónapra emelhették a munkaidőkeretet vagy az elszámolási időszakot. Hivatalosan azt szabták feltételnek, hogy nemzetgazdasági szempontból fontos új munkahelyteremtő beruházásról vagy a munkahelyek megvédéséről legyen szó - ebbe a megfogalmazásba minden beletartozhat, amit csak akarnak. Logikus, hogy ha már ilyen változás volt, akkor annak a hatályát ne töröljék el a veszélyhelyzet vége után, vagyis ahol eddig megállapodtak kétéves munkaidőkeretről, ott ez már ki is tart 2022-ig.

Iskola, családtámogatás, gyógyszerkiváltás

A veszélyhelyzet akkor szűnt meg, amikor már véget ért az iskolaév, így szeptembertől majd újra úgy kell iskolába járni, mint rendes körülmények között. Augusztus 31-ig azonban marad az a szabály, hogy a munkahelyek gyerekfelügyeletet szervezhetnek a 20 hét és 14 év közti gyerekeknek.

Ha egy gyerek után járó ellátás - gyed, gyes, gyet - lejárt volna a veszélyhelyzet alatt, azt automatikusan meghosszabbították, sőt, egy átmeneti időszakban még a veszélyhelyzet vége után is. Ez az átmeneti idő július 1-jén véget ér.

A gyógyszerkiadás rugalmasabb szabályai még három hónapig maradnak az után, hogy véget ér a veszélyhelyzet. Vagyis a gyógyszert kiválthatja bárki, aki a beteg taj-számát bemondja, és a saját személyazonosságát is igazolja, csak később kell visszatérni a személyes gyógyszerkiváltáshoz vagy a felírási igazoláshoz.

hvg
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Kaleta Gábor fellebbezett - ez lehet az év legnagyobb magyar botránya
Lecserélik az üzemanyagokat a magyar kúthálózaton
A rendőrök is kimentek Gesztesi Károly sírjához
Egy Görögországban nyaraló család drámája és viszontagságai
Mindössze három napot töltöttek Görögországban, máris haza kellett indulniuk. És még jól jártak. Egy belgrádi nő a közösségi hálón megosztotta a családjával átélt görög drám...
  
PET-palackokból készítettek napelemes térkövet egy kecskeméti háznál
Legelőször egy kecskeméti kertes ház autófeljáróján hoztak létre járható napelemekből burkolatot a Platio fejlesztői úgy, hogy egy négyzetméter burkolatban 400 PET-palacknak megfelelő...
  
Önkéntesek gyűjtöttek milliókat a Heim Pál Gyermekkorháznak
Egy csodálatos kezdeményezésnek köszönhetően 2,2 millió forintot kapnak a beteg gyerekek. Az Aegon munkatársai önként, alulról szerveződve rendeztek meg egy teniszmeccset, amivel a Heim ...
  
Vajna Timi is most látta először élőben Andy Vajna sírhelyét
Vajna Timi kedden kilátogatott a Fiumei úti sírkertbe néhai férje, Andy Vajna végső nyughelyéhez. A sírhely nem rég készült csak el, az özvegy most látta először személyesen. Az özve...
  
Nem ment haza egy kisfiú a játszótérről Békés megyében - egy korábbi rendőr az érintett
Vádat emeltek egy Békés megyei férfi ellen öt rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és két rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény v...
  
Kaleta ítéletét már a Legfőbb Ügyészség magyarázza
Kaleta Gábor védője enyhítésért fellebbez - a felfüggesztett börtönt és az alig több mint félmilliós büntetést próbálják másodfokon lejjebb tornászni, közben a pedofíliával kapc...
  
Csak egyszer volt nagyobb a magyar költségvetési hiány mint most
A magyar gazdaságtörténet második legnagyobb egyhavi költségvetési hiánya jött össze júniusban, 785,5 milliárd forint volt a deficit a nyár első hónapjában – írja a Portfolio.hu. A...
  
Korrupció van Magyarországon - Húsz embert gyanúsítanak
Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények, vagyis korrupció gyanújával folytat nyomozást a Budapesti Regionális Nyo...
  
Több százmilliót adnak Orbánék vallásos könnyűzene támogatására
A kormány több százmillió forintot juttat pályázat útján a vallásos könnyűzene képviselőinek hangszerbeszerzésre és -felújításra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumána...
  
Álhírrel kapcsolatos közleményt adtak ki - de még milyet!!!
Fejenként kerek ezer forinttal honorálta pedagógusai egy jelentősebb csoportját a veszprémi tankerület pedagógusnap alkalmából, szemléztük mi is tegnap a magyarnarancs.hu cikkét. A lap be...
  
Hivatalos: 520 milliárdot költött a kormány eszközbeszerzésekre
„Idén június végéig 520 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések (például védőmaszkok, további védőes...
  
Eddig több mint 230 ezer nemzeti konzultációt töltöttek ki
Nagyon nagy az érdeklődés a nemzeti konzultáció iránt, a szerda reggeli összesített adatok alapján már 232 ezer kérdőívet töltöttek ki a magyar emberek - mondta Dömötör Csaba, a Mini...
  
Káosz van körülöttünk: több európai ország is szigorít
Szerbia ismét kijárási korlátozásokat vezet be. Szlovénia gyülekezési korlátozást, és ezt Horvátország is fontolgatja. Romániában minden eddiginél magasabb a napi esetszám...
  
Titkolt építkezés magyarázhatja a Hajógyári-szigeten várható brutális természetpusztítást
A kormány hasznosítani akarja a Hajógyári-szigetet, bármit is jelentsen ez, ezért tavaly úgy döntöttek, hogy árvízvédelmi gátakkal teljesen körbeépítik. Most készült el a kö...
  
Élet-halál között egy orvosi műhiba miatt
Bozsó Biankát az egyetemen ismertem meg. Határozott, okos, humoros lányként emlékeztem rá, aki ha bement a terembe, mindenki ránézett. Nem feltétlenül vagány, vörös haja miatt, hanem er...
  
12 kormánytisztviselőt vettek őrizetbe
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást – kö...
  
Ismét drágulnak az üzemanyagok a héten - íme a részletek
A benzin átlagára várhatóan 3 forinttal, a gázolajé pedig 4 forinttal lesz magasabb. Péntektől újra emelkednek az üzemanyag árak – írja a Holtankoljak.hu. A benzin literenkénti átlag...
  
Jelentős vízhiány van néhány magyar településen
Jelentős vízhiányt és víznyomáscsökkenést tapasztalhatnak ma Budapest XVI. kerületében, azon belül is Árpádföldön, Cinkotán és Ilonatelepen, jelezte a Fővárosi Vízművek. Keddem d...
  
Orbán érdekes dolgokat mondott Merkel visszavonulásáról
Orbán Viktor szerint az Európai Unió az utóbbi 12 évben kizárólag reaktív válaszokat adott a világ történéseire, ami zsákutcába vezetett. Taktikázás helyett ezért stratégiaalkotásr...
  
Erős kijelentések hangzottak el Orbántól - szabadságharcosoknak nevezett három vezető...
Erős kijelentések hangzottak el azon az online konferencián, amelyen ígéretük szerint „tabuk nélkül” vitázott Európa jövőjéről Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Aleksandar Vucic...
  
Kezdődik: Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a magyar határon
Így tesznek a szlovén határszakaszon is. Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a ...
  
Romokban a nyugdíj az inflációhoz képest - lépésekre van szükség
Akár az 1 százalékot is elérheti a kiegészítés idén novemberben, ha nem változik a tendencia nyár végéig. Lapunk hónapról hónapra figyelemmel kíséri a nyugdíjasok inflációjának a...
  
Rendőrségi fogás: még a csomagtartóban is ült egy migráns
Ezúttal egy szlovák sofőr akart jogellenesen öt szír illegális migránst Ausztriába vinni, azonban a rendőrök a bábolnai pihenőhelynél elfogták őket. A rendőrök - négy megyére kiter...
  
Felkavarta a Gesztesi családot a sírbotrány - Anikó nem kér bocsánatot
Budakalász — Ma dönt a rendőrség a tragikus hirtelenséggel elhunyt Gesztesi Károly (†56) színművész sírjánál történtek kapcsán, hogy lopás vagy sírrongálás miatt indít-e nyomo...
  
Ezért vették zár alá a Mozaik utcai vizsgaállomást
Kedden összehangolt ügyészségi akció miatt lezárták a Mozaik utcai vizsgaállomást, s most kiderült, mi áll a háttérben. Július 7-én reggel rendőrautók érkeztek a budapesti Mozaik u...
  
Nem áll meg az élelmiszerek drágulása - most jön még csak a neheze
A nyugdíjak reálértéke is csökkent a tavalyihoz képest. Három százalék alá csökkent az infláció júniusban: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most közölt adatai alapján éves al...
  
A lebukott Kaleta Gábor túl súlyosnak találta a felfüggesztett börtönt és a félmilliós pénzbírságot
Fellebbezett az első fokon kiszabott ítélet ellen Kaleta Gábor, a pedofil képek birtoklása miatt elítélt volt perui nagykövet. A 19 ezer pedofil kép birtoklásával lebukott, állomáshely...
  
Bezárták az intézményt: Egy köhögő tanár fertőzött
„Pont ez hiányzott, hogy kitörjön a vírus Mezőkövesden!” – mondták egyhangúan a helyiek, miután a Szent Imre Tagiskolában 21 embernél mutatták ki a fertőzést egy iskolai értekezle...
  
Lecserélik az üzemanyagokat a magyar kúthálózaton
Az OMV közleménye szerint a cég megnövelt adalékanyag-tartalmú MaxxMotion üzemanyagokat vezet be magyarországi kútjain. A benzin és a gázolaj esetében is tíz százalékkal növelték az ...
  
Nézd meg a magyar rendőrkutyás lányokat és döntsd el akarsz-e még bűnözni
Videó készült a magyar rendőrkutyás lányokról, s bár a felvétel csak most került fel a netre, máris előszeretettel osztogatják az amerikai rendőrkutyás oldalak. A K9 Commando oldal a...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Adómentesség, hitelmoratórium, kilakoltatás: ezt kell tudni a veszélyhelyzet vége után
A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet június 18-án megszűnt, de az változó, hogy az ekkor elrendelt szabályokat, könnyítéseket meddig kell alkalmazni. Van, ahol június 30-ig tartó átmeneti időről döntöttek, más esetben szeptember 30-a, megint másutt december 31-e a határidő, és még ezek között is vannak kivételek. Ha ezt valaki nagyon bonyolultnak érzi, akkor teljesen igaza van - megpróbáltunk rendet rakni a határidők között.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet június 18-án megszűnt, ez azonban nem jelentette azt, hogy a rendkívüli jogrendnek is vége lett volna. Sok, a járvány alatt meghozott szabály július 1-jén veszti érvényét, de olyanból is több van, amely még hónapokig hatályos marad.
Bármikor újra visszaveheti a kormány a rendeleti irányítást
Vannak olyan, a járvány miatt meghozott szabályok, amelyeket a kormány bármikor visszaállíthat, csak épp nem a járvány miatt hirdetett veszélyhelyzet miatt maradnak hatályban, hanem a veszélyhelyzet visszavonása után percekkel meghozott, az egészségügyi válsághelyzetről szóló törvény miatt. Így ha az országos tiszti főorvos javaslatára egészségügyi válsághelyzetet hirdetnek, a kormány továbbra is korlátozhatja rendezvények megtartását, boltok nyitva tartását, az utazást, az oktatás működését, elrendelhet vásárlási idősávot vagy kötelező maszkviselést. Egyelőre nincs szó arról, hogy így tenne, de a lehetősége megmaradt rá. Az önkormányzatoknak azonban a járványügyi veszélyhelyzettől eltérően nem lesznek többletjogosultságaik, egyedül a piacok nyitvatartási szabályaiban marad mozgásterük.

A hitelmoratórium még marad

A legtöbbeket valószínűleg a hiteltörlesztési moratórium érinti, a céges és magánhitelek esetében is a felvevők többsége élt ezzel a lehetőséggel. Nekik egyelőre nem kell semmilyen változásra felkészülniük: ez december 31-ig tart.

Marad az a szabály is az év végéig, hogy a fogyasztási hitel teljes hiteldíj mutatója legfeljebb 5 százalékponttal lehet magasabb az alapkamatnál. Ez a szabály is addig lesz érvényes, amíg a fizetési moratórium tart, azaz december 31-ig. A kamatplafon számításánál azzal az alapkamattal kell számolni, ami a hitelfelvétel félévének első napján volt érvényben, vagyis aki június utolsó napjaiban vett fel fogyasztási hitelt, az ő esetében ez 5,9 százalék, júliustól pedig 5,75, és ez tovább is csökkenhet, hiszen az MNB új alelnöke nem tartotta kizártnak, hogy további kamatcsökkenések követik a júniusit. Az alacsony THM azonban januárban már nem lesz érvényes.

A kilakoltatási moratórium ellenben véget ér.

Egész pontosan az ingatlan kiürítéséről "eljárási cselekményt foganatosítani" - vagyis kiürítést kérni - július 1-jétől lehet, úgy, hogy a halasztásra vagy a jegyző értesítésére vonatkozó határidő július 2-án kezdődik újra. A végrehajtótól részletfizetést továbbra is lehet kérni.

Adóügyek, céges tennivalók: a legtöbb esetben marad még átmeneti idő

Marad a haladék az adóbevallás elkészítésére is. A kormány korábban úgy döntött, hogy társaságok számára az éves adóbevallás leadásának határidejét a szokásos május végiről szeptember 30-ig kitolja, ez az új határidő megmarad annak ellenére is, hogy a veszélyhelyzetnek vége van. A céges beszámolókat május 31-e helyett szintén elég szeptember 30-ig leadni. Az is könnyítés, hogy a veszélyhelyzet alatt egyetlen cég sem veszthette el a "megbízható adózó" minősítést. Ez is szeptember végéig marad így.

Hosszabb haladékot kaptak azok a cégek is, amelyeknél a veszélyhelyzet alatt lejárt volna a telephely biztonsági tanúsítványa vagy a személyi biztonsági tanúsítvány. Számukra a tanúsítvány a veszélyhelyzet megszűnése után 90 napig még érvényes marad. Sőt, nem csak nekik, hanem azoknak a cégeknek, amelyeknek a tanúsítványai a veszélyhelyzet megszűnése utáni 15 napban jártak le.

A járvány alatt adó- és járulékkedvezményeket vezetett be több ágazat számára a kormány. Ezek június 30-ig maradnak érvényben.

A szociális hozzájárulási adót és más járulékokat mostantól kell újra fizetni azokban az ágazatokban, ahol eddig segítséget adott a kormány - a kivétel az egészségbiztosítási járulék volt, azt eddig is fizetni kellett.

A vállalatok vezetői a veszélyhelyzet alatt hozhattak úgy döntéseket, hogy ehhez nem kellett személyesen találkozniuk, bármi olyan döntéshozatalról, amelyhez korábban kötelező volt taggyűlést vagy más személyes találkozót tartani, elég volt egy videokonferencia vagy írásbeli egyeztetés. Ezt a rendelkezést december 31-ig tartják érvényben. Ha pedig egy vállalat valamilyen döntéshozatalát nem zárták le aznap, amikor a veszélyhelyzet megszűnt, automatikusan a veszélyhelyzet alatti lazább szabályok maradnak érvényesek.

Kivétel azért akad: a veszélyhelyzet megszűnése után 90 napon belül kötelező összehívni a kft. taggyűlését vagy a zrt. közgyűlését akkor, ha egy vezető tisztségviselő vagy a könyvvizsgáló megbízatása megszűnt a veszélyhelyzet alatt, és még nem hosszabbították meg vagy nem neveztek ki újat. Addig is hivatalban marad a régi tisztségviselő.

A kisadózó cégeket érintő változás most tűnik el: a március 1-je előtt esedékessé vált adótartozást az utolsó olyan hónapig nem kell fizetni, amely olyan negyedévben volt, amelyben még életben van a veszélyhelyzet. Értelemszerűen ez azt jelenti, hogy júliustól kell fizetni, méghozzá 10 havi egyenlő részletben.

A kormány által kiválasztott ágazatokban (például taxisok, fodrászok), amelyeknél március óta nem kellett katát és kivát fizetni, júliustól újra fizetni kell.

A Szép-kártyára érkezett juttatások mostanáig mentesültek a szociális hozzájárulási adó alól, szochót júliustól újra kell fizetni ezek után.

Egy kivétel azért akad: a szabadidős alszámlára utalt pénz egészen az év végéig adómentes marad. A turizmus nagyobb kedvezményeket kapott: ott az év végéig nem kell beszedni az idegenforgalmi adót, és a bevétel után fizetendő turizmusfejlesztési hozzájárulást is csak 2021-től kell majd fizetni.

A munka szabályai fokozatosan állnak vissza a régi rendre

A csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásának szabályai december 31-ig maradnak érvényben. Kérelmet a támogatásra augusztus 31-ig lehet benyújtani.

Akit a veszélyhelyzet alatt fizetés nélküli szabadságra küldtek, annak az egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkáltató fizette. Ez egy darabig még érvényben marad: a veszélyhelyzet megszűnése után még hatvan napig ez marad a szabály, utána kell újra a dolgozónak fizetnie.

A munkaidőkerettel kapcsolatban lazább szabályokat vezettek be a járvány alatt: ha a cégvezetés ezt kérte, akkor miniszteri engedéllyel 24 hónapra emelhették a munkaidőkeretet vagy az elszámolási időszakot. Hivatalosan azt szabták feltételnek, hogy nemzetgazdasági szempontból fontos új munkahelyteremtő beruházásról vagy a munkahelyek megvédéséről legyen szó - ebbe a megfogalmazásba minden beletartozhat, amit csak akarnak. Logikus, hogy ha már ilyen változás volt, akkor annak a hatályát ne töröljék el a veszélyhelyzet vége után, vagyis ahol eddig megállapodtak kétéves munkaidőkeretről, ott ez már ki is tart 2022-ig.

Iskola, családtámogatás, gyógyszerkiváltás

A veszélyhelyzet akkor szűnt meg, amikor már véget ért az iskolaév, így szeptembertől majd újra úgy kell iskolába járni, mint rendes körülmények között. Augusztus 31-ig azonban marad az a szabály, hogy a munkahelyek gyerekfelügyeletet szervezhetnek a 20 hét és 14 év közti gyerekeknek.

Ha egy gyerek után járó ellátás - gyed, gyes, gyet - lejárt volna a veszélyhelyzet alatt, azt automatikusan meghosszabbították, sőt, egy átmeneti időszakban még a veszélyhelyzet vége után is. Ez az átmeneti idő július 1-jén véget ér.

A gyógyszerkiadás rugalmasabb szabályai még három hónapig maradnak az után, hogy véget ér a veszélyhelyzet. Vagyis a gyógyszert kiválthatja bárki, aki a beteg taj-számát bemondja, és a saját személyazonosságát is igazolja, csak később kell visszatérni a személyes gyógyszerkiváltáshoz vagy a felírási igazoláshoz.
Egy Görögországban nyaraló család drámája és viszontagságai
PET-palackokból készítettek napelemes térkövet egy kecskeméti háznál
Önkéntesek gyűjtöttek milliókat a Heim Pál Gyermekkorháznak
Vajna Timi is most látta először élőben Andy Vajna sírhelyét
Nem ment haza egy kisfiú a játszótérről Békés megyében - egy korábbi rendőr az érintett
Kaleta ítéletét már a Legfőbb Ügyészség magyarázza
Csak egyszer volt nagyobb a magyar költségvetési hiány mint most
Korrupció van Magyarországon - Húsz embert gyanúsítanak
Több százmilliót adnak Orbánék vallásos könnyűzene támogatására
Álhírrel kapcsolatos közleményt adtak ki - de még milyet!!!
Hivatalos: 520 milliárdot költött a kormány eszközbeszerzésekre
Eddig több mint 230 ezer nemzeti konzultációt töltöttek ki
Káosz van körülöttünk: több európai ország is szigorít
Titkolt építkezés magyarázhatja a Hajógyári-szigeten várható brutális természetpusztítást
Élet-halál között egy orvosi műhiba miatt
12 kormánytisztviselőt vettek őrizetbe
Ismét drágulnak az üzemanyagok a héten - íme a részletek
Jelentős vízhiány van néhány magyar településen
Orbán érdekes dolgokat mondott Merkel visszavonulásáról
Erős kijelentések hangzottak el Orbántól - szabadságharcosoknak nevezett három vezető...
Kezdődik: Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a magyar határon
Romokban a nyugdíj az inflációhoz képest - lépésekre van szükség
Rendőrségi fogás: még a csomagtartóban is ült egy migráns
Felkavarta a Gesztesi családot a sírbotrány - Anikó nem kér bocsánatot
Ezért vették zár alá a Mozaik utcai vizsgaállomást
Nem áll meg az élelmiszerek drágulása - most jön még csak a neheze
A lebukott Kaleta Gábor túl súlyosnak találta a felfüggesztett börtönt és a félmilliós pénzbírságot
Bezárták az intézményt: Egy köhögő tanár fertőzött
Lecserélik az üzemanyagokat a magyar kúthálózaton
Nézd meg a magyar rendőrkutyás lányokat és döntsd el akarsz-e még bűnözni
A rendőrök is kimentek Gesztesi Károly sírjához
Orbán Viktor szűkít: budapestiek nem is pályázhatnak állami támogatásra
Arra kérik a gyerekeket az Erzsébet-táborokban, hogy osztályozzák a szüleiket
180 millió forintért gondozhatják a gyepet a Puskás Arénában
Ukrajna bajban: lángol az erdő négyen meghaltak
Hivatalos: Orbán kifizeti a gyöngyöspatai romák 100 millió forintos kártérítését
Kivonult a hatóság: fertőzöttek voltak egy sátoraljaújhelyi táborban
Öt év nyomozás kellett a kamupártok ügyében - milliárdos a kár
Aggályos tartalmú kérdőíveket kellett kitölteniük a gyerekeknek az Erzsébet-táborokban
Önti a milliárdokat a kormány a turizmusba - Budapest persze nem kap
Kaleta Gábor fellebbezett - ez lehet az év legnagyobb magyar botránya
Szerbia: a hétvégén újra kijárási tilalom lesz
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum