Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Lehülyézték Orbánt a ParlamentbenLetelt a három hét, így újra Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. Jakab Péter Jobbik elnök annyira elragadtatta magát, hogy Kövér László házelnök megvonta tőle a szót.

Jakab Péter Jobbik elnök kérdezte elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt a Parlamentben, "Akar beszélni Sorosról?" címmel. Jakab szerint a miniszterelnöknek valóban Soros-fóbiája van, hiszen folyamatosan a Soros-tervről beszél. "Nem érzi úgy, hogy ez végtelenül ciki?" - kérdezi Orbánt. Szerinte a miniszterelnök balra tolódással vádolta meg a Jobbikot, holott ők csak néppártként megérkeztek középre.

De mi történt a Fidesszel és Orbánnal? Mára keleti diktátorok barátja lett, ez szép kis életút. Találja meg a normalitás útját, most ugyanis nem lehet megállapítani, hogy a magyarokat nézi hülyének, vagy ön az?

Kövér ennél a pontnál rászólt Jakabra, majd felszólalása végén hosszabban is kiosztotta, azt mondta, Jakab az Országgyűlésben van, nem a haverjaival egy kocsmában. Ezután kapta meg Orbán a szót, aki - utalva a sorozatos kilépésekről - azzal kezdett,

van még odaát valaki?

Orbán szerint felszólalásával Jakab esküt tett Soros Györgynek, amihez gratulált. Orbán szerint Jakab érvek sorolása helyett kiabál és gyalázkodik, nem mond igazat, valótlan tényt állít, mindezt pedig rendkívül faragatlanul teszi. Orbán figyelmeztette, az ellenzék padsorában ül, ahol korábban Apponyi és Bajcsy is, próbáljon meg felnőni hozzájuk.

Milyen sértődősek a tolvajok - reagált ismét Jakab, mire Kövér azonnal megvonta a szót, hiába tudta, hogy az egész csak provokáció.

A rákövetkező Harangozó Tamás szocialista politikus a Lánchídról kérdezte Orbánt, a fő állítás, hogy miközben turizmusfejlesztésre, felújításra, az augusztus 20-a megünneplésére van pénz, addig nem ad 10 milliárdot a híd felújítására.

Orbán azzal vág vissza, az Államkincstárnak leadott kimutatás szerint a Fővárosi Önkormányzatnak 180 milliárdos állampapírállománya volt, míg a sorban következő önkormányzatnak csak 20 milliárdja. Orbánt megtapsolták a fideszesek, mire Harangozó azt mondja, nem tudja, minek örülnek ennyire, azt lehetett volna megtapsolni, ha Orbán a 180 milliárd ellenére ad plusz 10 milliárdot a felújításra. A képviselő szerint a kormánynak ebbe be kell szállnia.

Orbán örült, hogy Harangozó nem cáfolta a 180 milliárdot, majd még rátett egy lapáttal, és megszólította a vidéki képviselőket, hogy vajon hol van még ennyi pénz. Meg is köszönte, hogy a kormánypárti képviselők adtak 6 milliárdot a felújításra. Orbán szerint tehát

nem a pénz hiányzik, hanem a szakértelem, de mekkmesterekkel nehéz.

A DK-s Varju László a Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatáselvonásáról/nem odaítélt támogatásáról kérdezi Orbánt. Varju szerint a szakszervezetnek írt kormányzati levélből azt lehet kikövetkeztetni, hogy a politikai szerepvállalás, a tüntetések miatt nem jutnak forráshoz, amit ő diktatúrának nevezett.

Orbán röviden reagált: örömmel megvizsgálják, ha a szakszervezetek pénzt kérnek a költségvetésből. Varju a többi között azzal vágott vissza, ez a legelvetemültebb kormány a fehérterror óta eltelt 100 évben. Erre erősen zúgolódnak a Fideszben. Orbán ettől függetlenül az ajánlatát tartja, de - miután Varju felhozta, a szakszervezetek által képviselt emberek nevében beszél - a miniszterelnök felhozta, hogy most mennyivel magasabb a minimálbér és a bruttó átlagkereset a Gyurcsány-kormány időszakához képest.

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt a 34 vasúti mellékvonal bezárásáról kérdezte Orbánt, arra hivatkozva, hogy ellenzékben az ilyen lépés ellen még tiltakoztak. Keresztes szerint erre semmilyen szakmai racionalitás nincs. Orbán szerint tőlük nem kell félteni a magyar vidéket, arra viszont felhívta a figyelmet, hogy a járványveszély miatt közlekednek ilyen menetrend szerint a vonatok. Ennek tapasztalatait elemzik. Még nem hoztak döntést, tehát nincs is mit visszavonni.

Szabó Tímea párbeszédes politikus Orbán segítségét kéri, miután három hete nem kap választ az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól arra, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hungest Hotels vett-e igénybe bértámogatást, mielőtt kirúgott 850 embert. Szerinte mindkét eshetőség kínos a kormány számára, az ugyanis, ha nem vette fel a támogatást, Szabó szerint azt mutatja, még a "legkedvesebb oligarchák" is haszontalannak tartják azt. Szabó beszélt arról is, a járvány alatt félmillió ember vesztette el állását, vagy kényszerült fizetés nélküli szabadságra, illetve dolgozik csökkentett bérért. "Miközben 100 ezrek az utcán vannak, a kormány tömi az oligarcháit."

Utóbbi adatokra csapott le Orbán, szerinte tudatlanság és tájékoztatlanság fél millió munkanélküliről beszélni. A járvány előtt 4,5 millió ember dolgozott, most 4,370 millió. Orbán megismétli, annyi munkahelyet teremtenek, mint amennyit a járvány elvett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkahelymegtartó támogatás normatív, számára mindegy, hogy az igénylőt Mészárosnak vagy Leisztingernek hívják-e.

Szabó ismét egyenes választ követel, kapott-e Mészáros bértámogatást vagy sem. Szabó visszautasítja, hogy tudatlan lenne, hiszen ő a fizetés nélküli szabadságra küldötteket és a kevesebb pénzért dolgozókat is beleszámolta a félmillióba.

"Megértem, hogy a számokkal adódnak nehézségek" - reagál Orbán, de szerinte kevésbé menthető, hogy a jogi kategóriákkal is baj van. A közbeszerzést a támogatással összekeverni politikai iskolázatlanságra utal, ha konkrét kérdést kapna, válaszolna. Márpedig hozzá a "Mi folyik itt?" című kérdés futott be. "Ha segítene, mire kíváncsi, adok választ."

A tavaszi ülésszak utolsó parlamenti hetén Kásler Miklós is bent volt a házban, akit elsőként a fideszes Kovács Zoltán kérdezett az N. Athinás kamuvideó apropóján. Arra volt kíváncsi, mit tett az Emmi. Kásler érdemi újdonságot nem árul el, annyit mondott, a tárca június 11-én tett feljelentést (azóta már gyanúsítottja is van az ügynek - a szerk.). A miniszter gúnyolódott kicsit az ellenzéken, azt mondta, minden irányból nekifutottak a zárt ajtóknak, ezért fordultak egy "váteszhez", akiről kiderült, semmilyen egészségügyi nyilvántartásban nem szerepelt, - egyes cikkek szerint - a lánya is szavahihetetlennek állított be. Kásler szerint a nő őt akarta megbuktatni, ez az egész büntetőjogi kategória.

Kovács kérte Káslert, tartson ki, amiről a miniszter biztosította.

Lukács László György jobbikos politikus szintén Káslert kérdezi, arról, hogy a szociális ágazatban dolgozók miért nem kapnak az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan 500 ezer forintot. Kásler arról beszél, a nemzeti egységben - az ellenzéket leszámítva - helytállt a járványban, a munkából mindenki kivette részét, de a feladatok megoszlása különböző volt. Utóbbi "leképezését" jelenti, hogy az egészségügyben dolgozók egyszeri támogatást kapnak. Ekkor rátért arra, hogy az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók mennyivel keresnek többet 2010-hez képest, illetve hogy a téma a kormány napirendjén ott van a további béremelés is.

Akkor azt mondja meg, mikor kapnak normális béremelést - folytatja Lukács. Mit tesznek a 2. hullám idejére, hogy a szociális intézmények megfelelően felkészültek legyenek? Hogy ne kerüljenek vissza fertőző betegek a kórházakból.

Káser szerint a szociális ágazat bérügyi helyzetét megválaszolta. A kórházakból egy gyanús esetben feltehető, hogy a vírus az idősotthonába került, ez Mezőszilas. Az eljárásrend pontosan leírja, hogy az idősek otthonát, szociális intézményeket hogy kell védeni, ez mindenki számára elérhető

A volt jobbikos, jelenleg független Bencsik János Orbán Viktort kérdezi arról, hogyan lehet akadémiai tag egy volt szekus. Bencsik törvénymódosítást is benyújtott annak érdekében, hogy az MTA illetve MMA tagja ne lehessen titkosszolgálati múltú ember. Felszólalásában az MMA tag Xantus Gáborról beszélt, aki a román titkosrendőrség, a Szekuritáte besúgója volt annak idején (a rendező először tagadta majd elismerte múltját). Szita Károlyt és Tasnádi Lászlót emlegetve kifogásolta, hogy ilyen múltú emberek is részei a rendszernek.

Orbán kifogásolta, hogy nem ismerte a kérdés témáját, annak "hogyan tovább" volt a címe. Azt mondta, egy ilyen komoly témában tájékozódnia kell, de nem érti, hogy hol volt a képviselő érzékenysége KGBéla idején.

A szocialista Szakács László is a Mészároshoz köthető cégnek adott 17,7 milliárdról, és a 850 fős elbocsátásról kérdezi Orbánt, mire a miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a turizmusfejlesztési támogatás (vagyis a Kisfaludy program) teljesen más, mint a bértámogatási, munkahelymegtartó program, mindkettőnél más feltételeket kell teljesíteni. Mikor Szakács úgy kérdezte, helyes-e, hogy a 17,7 milliárdos támogatással egyidőben Mészáros 11 milliárdot vett ki a cégéből. Megkérdezte, nem szólt-e senki Mészárosnak, hogy ne most küldjön el 850 embert. Orbán ezt azzal hárítja el, hogy a cégek nyereségének sincs köze a támogatásokhoz, és a "vörösbárók" is kapnak támogatást, ha értelmes pályázatot adnak be. Példaként Kóka János korábbi miniszter cégének nyújtott támogatást hozta fel.

Bősz Anett az iskolaőrségről kérdezte Orbánt, felhozva, hogy vannak elgettósodott iskolák, tömegek nőnek fel úgy, hogy a gyerekek közti különbség nem csökken. Szerinte "a kormány sok tekintetben kirekesztő szemlélete" gyújtotta azt a tüzet, amire válaszul be kell vetni az őröket az iskolákban, holott szerinte gumibotnak, bilincsnek és gázspray-nek nem az iskolákban, hanem a börtönökben a helye, ezzel nem lehet megoldani a problémát.

Orbán erre válaszul arról beszél, a világ legmodernebb gyárai működnek itt, amit az itthon képzett munkások működtetik és a szintén itthon képzett menedzserek vezetnek, szóval nem lehet azt mondani, hogy az iskolarendszer rossz lenne. Ettől még jogos a kérdés, hogy a legrossazbb anyagi helyeztben lévő diákokat miért nem sikerül integrálni az oktatás normál rendjébe. Küszködnek a problémával, de ha nincs egy keménykezű igazgató által irányított pedagóguskar, nem lehet rendet tartani. Ha kell, fizikai erőt alkalmazva is meg kell védeni a többi diákot és pedagógusokat is - mondta Orbán.

A következő körben új elem, hogy Bősz szerint az autista gyerekek szülei amiatt aggódnak, hogy a rohamot kapó gyerek ellen felléphet az iskolaőr. Erre Orbán nem mondott semmit, de úgy látja, egyetértés van abban, hogy a felzárkózáshoz tanulni és dolgozni kell. Abban nem értenek egyet, milyen eszköz kell az iskolákba. Orbán szerint lehetetlen dolog, hogy egy szülő - mindegy, hogy cigány vagy nem - bemenjen az iskolába, és megfenyegesse a tanárt. "Ezt nem tűröm el" - mondja Orbán. Az ilyen helyeken lesz iskolaőr és rendet fognak tartani.

Ungár Péter LMP-s politikus is Káslert kérdezi arról, miért nem érdemlik meg a szociális ágazat dolgozói az 500 ezres támogatást, mire Kásler hosszan sorolja, 2014. óta milyen pótlékokat és bérkorrekciót kaptak. Senki sem mondta, hogy vége az emelésnek - mondta Kásler, szerinte a kormány esetükben nem egyszeri jövedelemkiegészítésben hanem beépülő fizetésemelésben gondolkodik.

Tordai Bence a lélegeztetőgép-beszerzésről kérdezi Káslert, olyan részletekbe menően, hogy hány gépet vásároltak, ebből mennyi az invazív illetve non-invazív, mennyinek van CE tanúsítványa, mennyit küldtek vissza azért, mert használhatatlan volt. Szerette volna megtudni azt is, nyilvánosságra hozzák-e a szerződéseket. Kásler ezt azzal zárta rövidre, hogy ezt a Külügyminisztérium és az ITM intézte, ezért kérdezze továbbra is őket. A kormány valóban túlbiztosította magát, de a járványveszély még nem múlt el - tette hozzá.

Nem sokkal később a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is Kásler Miklóst kérdezte volna, de a miniszter már nem volt a házban, így neki Rétvári Bence államtitkár válaszolt.

https://hvg.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
A gazdaságvédelmi alap 95 százalékát a határon túliak kapták - elképesztő adatok
Újabb botrány körvonalazódik Rácz Zsófia körül
Adócsalás: Hajdú Péter az elsőrendű vádlott
Túl keskeny lett a bicikliút, nem fértek rá a fideszes átadók
Hosszában kellett volna felsorakozni. Heten adták át a Tépe és Berettyóújfalu közötti kerékpárutat kedden. Volt is nagy tülekedés: a két szélső szerencsétlennek csak a sárban jutott...
  
Új sportpályát kapott az ELTE
Felavatták az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nándorfejérvári Úti Kollégiumának korszerűsítésen átesett sportpályáját. A július elsején tartott átadó ünnepségen az egyetem vezet...
  
Hivatalos: A honvédségnek továbbra is készenlétben kell állnia
A honvédség bebizonyította, hogy képes és kész helytállni egy olyan láthatatlan ellenséggel szembeni küzdelemben is, mint a koronavírus - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtök...
  
Valami bűzlik: egymilliárdot zsebelt be ugyanaz a cég Hevesben
Borul a bili Szabó Zsolt körzetében, gyanús TOP ügyletek zajlanak Hatvanban. Újabb fideszes lopásról lehet szó? Rendesen bűzlenek a Településfejlesztési Operatív Pályázatok (TOP) Sza...
  
16 milliárd: hibrid villamosvasúti járműveket vesz a kormány
Négy darab újabb villamosvasúti jármű beszerzéséről döntött a kormány, melyek a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő vonalon közlekednek majd. A négy jármű beszerzése 9 milliá...
  
A magyar kormány segítségével épül Székelyföldi Akadémia
Két héttel ezelőtt a felcsíki Karcfalván kezdődött el a székelyföldi jégkorong-akadémia kollégiumának építése, írja a romániai maszol.ro hírportál. Az akkori eseményen Potápi Á...
  
Orbán: senki ne menjen külföldre!
A külföldi tengerparti nyaralás helyett a Balatonra küldte a kikapcsolódni vágyókat Orbán Viktor miniszterelnök. A szokásos rádióinterjúban beszélt még az uniós költségvetésről, é...
  
510 milliós beruházás Tihannyal szemben
Szántód, Zamárdi és Balatonszárszó területén építkezik a Reaszfalt 510 millió forint értékben, kerékpáros pihenőhelyet is kialakítanak. A turistaszezont követően, ősszel dolgoznak...
  
Óriási fogás: 14 illegális migránst szállított autójában
A rendőrök - négy megyére kiterjedő akció keretében - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály székesfehérvári osztályának információi ...
  
Képet közöltek az elfogott illegális migránsokról
Alapos volt a román és a magyar rendőrök közös ellenőrzése, elfogták őket. A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre 2020. július 2-án 7 órakor egy román hat...
  
Adócsalás: Hajdú Péter az elsőrendű vádlott
A showman egymilliárd forintnál is több készpénzt vett fel két olyan cég számlájáról, amelyhez papíron semmi köze nem volt Két héttel ezelőtt még csak azt írhattuk le felelősségge...
  
Visszavitték a borsodnádasdi gyilkost az aknához
Borsodnádasd – A Debreceni Törvényszék helyszíni tárgyalást tartott ma este, ahol hihetetlen részletességgel elevenítették fel a végzetes éjszaka történéseit. K. Csenge gyilkosa za...
  
Gáspár Bea dráma: Gyomra 80 százalékát kioperálták
Életmentő műtéten esett át Gáspár Bea (45)! Gáspár Győző (46) feleségét egy vidéki kórházban operálták meg néhány napja, ahol gyomrának közel 80 százalékát távolították el...
  
Gáspár Bea dráma: Gyomra 80 százalékát kioperálták
Életmentő műtéten esett át Gáspár Bea (45)! Gáspár Győző (46) feleségét egy vidéki kórházban operálták meg néhány napja, ahol gyomrának közel 80 százalékát távolították el...
  
Orbán Viktor: A kormány ne nyaralgasson
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott interjút, amelyben többek között arról beszélt, hogy ne menjenek a magyarok a külföldre nyaralni, illetve beszámolt a gazdaság újraindításának ú...
  
Újabb változtatás TB ügyben
Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szüks...
  
Kormánypárti színészek álltak ki a kormánylapban a Színművészeti átalakítása mellett
Mások mellett Eperjes Károly, Ókovács Szilveszter és Vidnyánszky Attila is aláírta a Színművészeti Egyetem átalakítása elleni tiltakozást parafrazeáló levelet, amely kiáll a kormány...
  
Második hullám kisokos: amit tudni érdemes
Bár vannak optimistább és pesszimistább forgatókönyvek, jelen ismereteink szerint nem sok kétségünk lehet afelől, hogy előbb-utóbb beindul az új típusú koronavírus-fertőzések másodi...
  
Orbán: ha az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám
„A siker kulcsa bennünk van. Azt kell a magyaroknak megérteni, hogy ez egy szakaszgyőzelem. Nincs vakcina, tehát nem tudjuk magunkat beoltatni, hogy ne kapjuk el a fertőzést. Mivel az országo...
  
Szijjártó nyíltan sértegette a luxemburgi külügyminisztert
Jean Asselborn a Die Pressének azt mondta korábban, hogy Magyarország már nem demokrácia. Erre reagált most a magyar külügyminiszter. Lassan hat éve vagyunk kollégák Jean Asselbornnal...
  
Újabb milliárdok mennek a Bozsik Stadionra
A Budapest Honvéd arénájának építését az áprilisi egymilliárd után most 6,6 milliárddal támogatja meg a kormány. Összesen 191,2 milliárd forintot csoportosított át a kormány a ked...
  
Váratlan: Deutsch nekiment Kaletának
A Fidesz európai parlamenti képviselője felháborítóan enyhének tartja a volt perui nagykövet ügyében hozott ítéletet. Egy év, két év hat hónapra felfüggesztett börtön-, valamint 5...
  
Deutsch Tamás kikelt magából: Szégyen és gyalázat! - aberrált
A Fidesz európai parlamenti képviselője felháborítóan enyhének tartja a volt perui nagykövet ügyében hozott ítéletet. Egy év, két év hat hónapra felfüggesztett börtön-, valamint 5...
  
Vezet a Fidesz Budapesten, de Karácsonnyal elégedettek a fővárosiak - éljenek a statisztikák
A koronavírus-járvány kiélezte a harcot a kormány és a budapesti városvezetés között, a Republikon friss kutatásából kiderült, a fővárosiak elégedettebbek Karácsony Gergely és a fő...
  
Orbán: Arra kell figyelnünk, hogy a migráció erősödése ne veszélyeztesse a magyarok egészségét
Mármint szegényebbek, mint a nyugatiak, a kormányfő szerint most mégis azt várja el az EU, hogy mi segítsük meg a bajba jutott déli államokat. Szólt a nyaralásokról is. Szerinte a magyar ...
  
Orbán beismerte: szegényebbek vagyunk
Mármint szegényebbek, mint a nyugatiak, a kormányfő szerint most mégis azt várja el az EU, hogy mi segítsük meg a bajba jutott déli államokat. Szólt a nyaralásokról is. Szerinte a magyar ...
  
Müller Cecília továbbra sem hajlandó találkozni Hadházy Ákossal
Az országos tiszti főorvos korábban arra hivatkozva mondott nemet, hogy az operatív törzs miatt sok a dolga. Ennek már vége, Hadházyra viszont továbbra sem ér rá. Csak írásban hajland...
  
Vidnyánszky: szóltak, hogy vegyen részt a Színművészeti vezetésében
Aki az elmúlt tíz évben valamennyire követte a színházpolitika alakulását, az tudhatja, hogy az Orbán-kormány megalakulása óta eltelt időszak jórészt Vidnyánszky Attila „területfogl...
  
Bácskai feljelentést tesz, MERT elvették tőle a Baranyit gúnyoló rajzot !!!!
A IX. kerületi önkormányzat csütörtöki ülésén a korábbi polgármester, a fideszes Bácskai János asztalánál egy lap lógott, amin a kerület ellenzéki polgármesteréről, Baranyi Kriszt...
  
Lapátra kerültek a Fidesszel összefogó alpolgármesterek
Miután Göd momentumos polgármester a hétfői ülésen nem tudta a képviselő-testülettel leváltatni az LMP-s és a DK-s alpolgármesterét, mert azok legutóbb összefogtak ellene a Fidesszel,...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Lehülyézték Orbánt a Parlamentben


Letelt a három hét, így újra Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. Jakab Péter Jobbik elnök annyira elragadtatta magát, hogy Kövér László házelnök megvonta tőle a szót.

Jakab Péter Jobbik elnök kérdezte elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt a Parlamentben, "Akar beszélni Sorosról?" címmel. Jakab szerint a miniszterelnöknek valóban Soros-fóbiája van, hiszen folyamatosan a Soros-tervről beszél. "Nem érzi úgy, hogy ez végtelenül ciki?" - kérdezi Orbánt. Szerinte a miniszterelnök balra tolódással vádolta meg a Jobbikot, holott ők csak néppártként megérkeztek középre.

De mi történt a Fidesszel és Orbánnal? Mára keleti diktátorok barátja lett, ez szép kis életút. Találja meg a normalitás útját, most ugyanis nem lehet megállapítani, hogy a magyarokat nézi hülyének, vagy ön az?

Kövér ennél a pontnál rászólt Jakabra, majd felszólalása végén hosszabban is kiosztotta, azt mondta, Jakab az Országgyűlésben van, nem a haverjaival egy kocsmában. Ezután kapta meg Orbán a szót, aki - utalva a sorozatos kilépésekről - azzal kezdett,

van még odaát valaki?

Orbán szerint felszólalásával Jakab esküt tett Soros Györgynek, amihez gratulált. Orbán szerint Jakab érvek sorolása helyett kiabál és gyalázkodik, nem mond igazat, valótlan tényt állít, mindezt pedig rendkívül faragatlanul teszi. Orbán figyelmeztette, az ellenzék padsorában ül, ahol korábban Apponyi és Bajcsy is, próbáljon meg felnőni hozzájuk.

Milyen sértődősek a tolvajok - reagált ismét Jakab, mire Kövér azonnal megvonta a szót, hiába tudta, hogy az egész csak provokáció.

A rákövetkező Harangozó Tamás szocialista politikus a Lánchídról kérdezte Orbánt, a fő állítás, hogy miközben turizmusfejlesztésre, felújításra, az augusztus 20-a megünneplésére van pénz, addig nem ad 10 milliárdot a híd felújítására.

Orbán azzal vág vissza, az Államkincstárnak leadott kimutatás szerint a Fővárosi Önkormányzatnak 180 milliárdos állampapírállománya volt, míg a sorban következő önkormányzatnak csak 20 milliárdja. Orbánt megtapsolták a fideszesek, mire Harangozó azt mondja, nem tudja, minek örülnek ennyire, azt lehetett volna megtapsolni, ha Orbán a 180 milliárd ellenére ad plusz 10 milliárdot a felújításra. A képviselő szerint a kormánynak ebbe be kell szállnia.

Orbán örült, hogy Harangozó nem cáfolta a 180 milliárdot, majd még rátett egy lapáttal, és megszólította a vidéki képviselőket, hogy vajon hol van még ennyi pénz. Meg is köszönte, hogy a kormánypárti képviselők adtak 6 milliárdot a felújításra. Orbán szerint tehát

nem a pénz hiányzik, hanem a szakértelem, de mekkmesterekkel nehéz.

A DK-s Varju László a Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatáselvonásáról/nem odaítélt támogatásáról kérdezi Orbánt. Varju szerint a szakszervezetnek írt kormányzati levélből azt lehet kikövetkeztetni, hogy a politikai szerepvállalás, a tüntetések miatt nem jutnak forráshoz, amit ő diktatúrának nevezett.

Orbán röviden reagált: örömmel megvizsgálják, ha a szakszervezetek pénzt kérnek a költségvetésből. Varju a többi között azzal vágott vissza, ez a legelvetemültebb kormány a fehérterror óta eltelt 100 évben. Erre erősen zúgolódnak a Fideszben. Orbán ettől függetlenül az ajánlatát tartja, de - miután Varju felhozta, a szakszervezetek által képviselt emberek nevében beszél - a miniszterelnök felhozta, hogy most mennyivel magasabb a minimálbér és a bruttó átlagkereset a Gyurcsány-kormány időszakához képest.

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt a 34 vasúti mellékvonal bezárásáról kérdezte Orbánt, arra hivatkozva, hogy ellenzékben az ilyen lépés ellen még tiltakoztak. Keresztes szerint erre semmilyen szakmai racionalitás nincs. Orbán szerint tőlük nem kell félteni a magyar vidéket, arra viszont felhívta a figyelmet, hogy a járványveszély miatt közlekednek ilyen menetrend szerint a vonatok. Ennek tapasztalatait elemzik. Még nem hoztak döntést, tehát nincs is mit visszavonni.

Szabó Tímea párbeszédes politikus Orbán segítségét kéri, miután három hete nem kap választ az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól arra, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hungest Hotels vett-e igénybe bértámogatást, mielőtt kirúgott 850 embert. Szerinte mindkét eshetőség kínos a kormány számára, az ugyanis, ha nem vette fel a támogatást, Szabó szerint azt mutatja, még a "legkedvesebb oligarchák" is haszontalannak tartják azt. Szabó beszélt arról is, a járvány alatt félmillió ember vesztette el állását, vagy kényszerült fizetés nélküli szabadságra, illetve dolgozik csökkentett bérért. "Miközben 100 ezrek az utcán vannak, a kormány tömi az oligarcháit."

Utóbbi adatokra csapott le Orbán, szerinte tudatlanság és tájékoztatlanság fél millió munkanélküliről beszélni. A járvány előtt 4,5 millió ember dolgozott, most 4,370 millió. Orbán megismétli, annyi munkahelyet teremtenek, mint amennyit a járvány elvett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkahelymegtartó támogatás normatív, számára mindegy, hogy az igénylőt Mészárosnak vagy Leisztingernek hívják-e.

Szabó ismét egyenes választ követel, kapott-e Mészáros bértámogatást vagy sem. Szabó visszautasítja, hogy tudatlan lenne, hiszen ő a fizetés nélküli szabadságra küldötteket és a kevesebb pénzért dolgozókat is beleszámolta a félmillióba.

"Megértem, hogy a számokkal adódnak nehézségek" - reagál Orbán, de szerinte kevésbé menthető, hogy a jogi kategóriákkal is baj van. A közbeszerzést a támogatással összekeverni politikai iskolázatlanságra utal, ha konkrét kérdést kapna, válaszolna. Márpedig hozzá a "Mi folyik itt?" című kérdés futott be. "Ha segítene, mire kíváncsi, adok választ."

A tavaszi ülésszak utolsó parlamenti hetén Kásler Miklós is bent volt a házban, akit elsőként a fideszes Kovács Zoltán kérdezett az N. Athinás kamuvideó apropóján. Arra volt kíváncsi, mit tett az Emmi. Kásler érdemi újdonságot nem árul el, annyit mondott, a tárca június 11-én tett feljelentést (azóta már gyanúsítottja is van az ügynek - a szerk.). A miniszter gúnyolódott kicsit az ellenzéken, azt mondta, minden irányból nekifutottak a zárt ajtóknak, ezért fordultak egy "váteszhez", akiről kiderült, semmilyen egészségügyi nyilvántartásban nem szerepelt, - egyes cikkek szerint - a lánya is szavahihetetlennek állított be. Kásler szerint a nő őt akarta megbuktatni, ez az egész büntetőjogi kategória.

Kovács kérte Káslert, tartson ki, amiről a miniszter biztosította.

Lukács László György jobbikos politikus szintén Káslert kérdezi, arról, hogy a szociális ágazatban dolgozók miért nem kapnak az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan 500 ezer forintot. Kásler arról beszél, a nemzeti egységben - az ellenzéket leszámítva - helytállt a járványban, a munkából mindenki kivette részét, de a feladatok megoszlása különböző volt. Utóbbi "leképezését" jelenti, hogy az egészségügyben dolgozók egyszeri támogatást kapnak. Ekkor rátért arra, hogy az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók mennyivel keresnek többet 2010-hez képest, illetve hogy a téma a kormány napirendjén ott van a további béremelés is.

Akkor azt mondja meg, mikor kapnak normális béremelést - folytatja Lukács. Mit tesznek a 2. hullám idejére, hogy a szociális intézmények megfelelően felkészültek legyenek? Hogy ne kerüljenek vissza fertőző betegek a kórházakból.

Káser szerint a szociális ágazat bérügyi helyzetét megválaszolta. A kórházakból egy gyanús esetben feltehető, hogy a vírus az idősotthonába került, ez Mezőszilas. Az eljárásrend pontosan leírja, hogy az idősek otthonát, szociális intézményeket hogy kell védeni, ez mindenki számára elérhető

A volt jobbikos, jelenleg független Bencsik János Orbán Viktort kérdezi arról, hogyan lehet akadémiai tag egy volt szekus. Bencsik törvénymódosítást is benyújtott annak érdekében, hogy az MTA illetve MMA tagja ne lehessen titkosszolgálati múltú ember. Felszólalásában az MMA tag Xantus Gáborról beszélt, aki a román titkosrendőrség, a Szekuritáte besúgója volt annak idején (a rendező először tagadta majd elismerte múltját). Szita Károlyt és Tasnádi Lászlót emlegetve kifogásolta, hogy ilyen múltú emberek is részei a rendszernek.

Orbán kifogásolta, hogy nem ismerte a kérdés témáját, annak "hogyan tovább" volt a címe. Azt mondta, egy ilyen komoly témában tájékozódnia kell, de nem érti, hogy hol volt a képviselő érzékenysége KGBéla idején.

A szocialista Szakács László is a Mészároshoz köthető cégnek adott 17,7 milliárdról, és a 850 fős elbocsátásról kérdezi Orbánt, mire a miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a turizmusfejlesztési támogatás (vagyis a Kisfaludy program) teljesen más, mint a bértámogatási, munkahelymegtartó program, mindkettőnél más feltételeket kell teljesíteni. Mikor Szakács úgy kérdezte, helyes-e, hogy a 17,7 milliárdos támogatással egyidőben Mészáros 11 milliárdot vett ki a cégéből. Megkérdezte, nem szólt-e senki Mészárosnak, hogy ne most küldjön el 850 embert. Orbán ezt azzal hárítja el, hogy a cégek nyereségének sincs köze a támogatásokhoz, és a "vörösbárók" is kapnak támogatást, ha értelmes pályázatot adnak be. Példaként Kóka János korábbi miniszter cégének nyújtott támogatást hozta fel.

Bősz Anett az iskolaőrségről kérdezte Orbánt, felhozva, hogy vannak elgettósodott iskolák, tömegek nőnek fel úgy, hogy a gyerekek közti különbség nem csökken. Szerinte "a kormány sok tekintetben kirekesztő szemlélete" gyújtotta azt a tüzet, amire válaszul be kell vetni az őröket az iskolákban, holott szerinte gumibotnak, bilincsnek és gázspray-nek nem az iskolákban, hanem a börtönökben a helye, ezzel nem lehet megoldani a problémát.

Orbán erre válaszul arról beszél, a világ legmodernebb gyárai működnek itt, amit az itthon képzett munkások működtetik és a szintén itthon képzett menedzserek vezetnek, szóval nem lehet azt mondani, hogy az iskolarendszer rossz lenne. Ettől még jogos a kérdés, hogy a legrossazbb anyagi helyeztben lévő diákokat miért nem sikerül integrálni az oktatás normál rendjébe. Küszködnek a problémával, de ha nincs egy keménykezű igazgató által irányított pedagóguskar, nem lehet rendet tartani. Ha kell, fizikai erőt alkalmazva is meg kell védeni a többi diákot és pedagógusokat is - mondta Orbán.

A következő körben új elem, hogy Bősz szerint az autista gyerekek szülei amiatt aggódnak, hogy a rohamot kapó gyerek ellen felléphet az iskolaőr. Erre Orbán nem mondott semmit, de úgy látja, egyetértés van abban, hogy a felzárkózáshoz tanulni és dolgozni kell. Abban nem értenek egyet, milyen eszköz kell az iskolákba. Orbán szerint lehetetlen dolog, hogy egy szülő - mindegy, hogy cigány vagy nem - bemenjen az iskolába, és megfenyegesse a tanárt. "Ezt nem tűröm el" - mondja Orbán. Az ilyen helyeken lesz iskolaőr és rendet fognak tartani.

Ungár Péter LMP-s politikus is Káslert kérdezi arról, miért nem érdemlik meg a szociális ágazat dolgozói az 500 ezres támogatást, mire Kásler hosszan sorolja, 2014. óta milyen pótlékokat és bérkorrekciót kaptak. Senki sem mondta, hogy vége az emelésnek - mondta Kásler, szerinte a kormány esetükben nem egyszeri jövedelemkiegészítésben hanem beépülő fizetésemelésben gondolkodik.

Tordai Bence a lélegeztetőgép-beszerzésről kérdezi Káslert, olyan részletekbe menően, hogy hány gépet vásároltak, ebből mennyi az invazív illetve non-invazív, mennyinek van CE tanúsítványa, mennyit küldtek vissza azért, mert használhatatlan volt. Szerette volna megtudni azt is, nyilvánosságra hozzák-e a szerződéseket. Kásler ezt azzal zárta rövidre, hogy ezt a Külügyminisztérium és az ITM intézte, ezért kérdezze továbbra is őket. A kormány valóban túlbiztosította magát, de a járványveszély még nem múlt el - tette hozzá.

Nem sokkal később a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is Kásler Miklóst kérdezte volna, de a miniszter már nem volt a házban, így neki Rétvári Bence államtitkár válaszolt.
Túl keskeny lett a bicikliút, nem fértek rá a fideszes átadók
Új sportpályát kapott az ELTE
Hivatalos: A honvédségnek továbbra is készenlétben kell állnia
Valami bűzlik: egymilliárdot zsebelt be ugyanaz a cég Hevesben
16 milliárd: hibrid villamosvasúti járműveket vesz a kormány
A magyar kormány segítségével épül Székelyföldi Akadémia
Orbán: senki ne menjen külföldre!
510 milliós beruházás Tihannyal szemben
Óriási fogás: 14 illegális migránst szállított autójában
Képet közöltek az elfogott illegális migránsokról
Adócsalás: Hajdú Péter az elsőrendű vádlott
Visszavitték a borsodnádasdi gyilkost az aknához
Gáspár Bea dráma: Gyomra 80 százalékát kioperálták
Gáspár Bea dráma: Gyomra 80 százalékát kioperálták
Orbán Viktor: A kormány ne nyaralgasson
Újabb változtatás TB ügyben
Kormánypárti színészek álltak ki a kormánylapban a Színművészeti átalakítása mellett
Második hullám kisokos: amit tudni érdemes
Orbán: ha az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám
Szijjártó nyíltan sértegette a luxemburgi külügyminisztert
Újabb milliárdok mennek a Bozsik Stadionra
Váratlan: Deutsch nekiment Kaletának
Deutsch Tamás kikelt magából: Szégyen és gyalázat! - aberrált
Vezet a Fidesz Budapesten, de Karácsonnyal elégedettek a fővárosiak - éljenek a statisztikák
Orbán: Arra kell figyelnünk, hogy a migráció erősödése ne veszélyeztesse a magyarok egészségét
Orbán beismerte: szegényebbek vagyunk
Müller Cecília továbbra sem hajlandó találkozni Hadházy Ákossal
Vidnyánszky: szóltak, hogy vegyen részt a Színművészeti vezetésében
Bácskai feljelentést tesz, MERT elvették tőle a Baranyit gúnyoló rajzot !!!!
Lapátra kerültek a Fidesszel összefogó alpolgármesterek
Óriási botrány: Nem volt hajlandó pályára lépni a Zalaegerszeg ciprusi légiósa
Orbán kitart a kínai cég mellett amit mindenki más kiszorít
Hongkong bajban: illegális a Hongkong felszabadításáról szóló szlogen
Az iskolaőrségről is szavaznak ma a parlamentben
Orbán Viktor üzent Brüsszelnek - tisztességtelenségről beszél
A gazdaságvédelmi alap 95 százalékát a határon túliak kapták - elképesztő adatok
Durván zsebbe kell nyúlnia annak akit érint az új TB törvény
Sokkal rosszabbul is járhattak volna a kisadózók - állítja a kormány
Nem élte túl a Pesten elgázolt motoros
Óriási a baj: a multik nélkül is mintegy 160 ezer embert bocsátottak el
Lángolt a győri hulladékégető
Délutáni vihar: két emberre rázuhant egy fa a Lánchídnál
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum