Csatlakozz hozzánk facebookon
Lehülyézték Orbánt a Parlamentben  Letelt a három hét, így újra Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. Jakab Péter Jobbik elnök annyira elragadtatta magát, hogy Kövér László házelnök megvonta tőle a szót.

Jakab Péter Jobbik elnök kérdezte elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt a Parlamentben, "Akar beszélni Sorosról?" címmel. Jakab szerint a miniszterelnöknek valóban Soros-fóbiája van, hiszen folyamatosan a Soros-tervről beszél. "Nem érzi úgy, hogy ez végtelenül ciki?" - kérdezi Orbánt. Szerinte a miniszterelnök balra tolódással vádolta meg a Jobbikot, holott ők csak néppártként megérkeztek középre.

De mi történt a Fidesszel és Orbánnal? Mára keleti diktátorok barátja lett, ez szép kis életút. Találja meg a normalitás útját, most ugyanis nem lehet megállapítani, hogy a magyarokat nézi hülyének, vagy ön az?

Kövér ennél a pontnál rászólt Jakabra, majd felszólalása végén hosszabban is kiosztotta, azt mondta, Jakab az Országgyűlésben van, nem a haverjaival egy kocsmában. Ezután kapta meg Orbán a szót, aki - utalva a sorozatos kilépésekről - azzal kezdett,

van még odaát valaki?

Orbán szerint felszólalásával Jakab esküt tett Soros Györgynek, amihez gratulált. Orbán szerint Jakab érvek sorolása helyett kiabál és gyalázkodik, nem mond igazat, valótlan tényt állít, mindezt pedig rendkívül faragatlanul teszi. Orbán figyelmeztette, az ellenzék padsorában ül, ahol korábban Apponyi és Bajcsy is, próbáljon meg felnőni hozzájuk.

Milyen sértődősek a tolvajok - reagált ismét Jakab, mire Kövér azonnal megvonta a szót, hiába tudta, hogy az egész csak provokáció.

A rákövetkező Harangozó Tamás szocialista politikus a Lánchídról kérdezte Orbánt, a fő állítás, hogy miközben turizmusfejlesztésre, felújításra, az augusztus 20-a megünneplésére van pénz, addig nem ad 10 milliárdot a híd felújítására.

Orbán azzal vág vissza, az Államkincstárnak leadott kimutatás szerint a Fővárosi Önkormányzatnak 180 milliárdos állampapírállománya volt, míg a sorban következő önkormányzatnak csak 20 milliárdja. Orbánt megtapsolták a fideszesek, mire Harangozó azt mondja, nem tudja, minek örülnek ennyire, azt lehetett volna megtapsolni, ha Orbán a 180 milliárd ellenére ad plusz 10 milliárdot a felújításra. A képviselő szerint a kormánynak ebbe be kell szállnia.

Orbán örült, hogy Harangozó nem cáfolta a 180 milliárdot, majd még rátett egy lapáttal, és megszólította a vidéki képviselőket, hogy vajon hol van még ennyi pénz. Meg is köszönte, hogy a kormánypárti képviselők adtak 6 milliárdot a felújításra. Orbán szerint tehát

nem a pénz hiányzik, hanem a szakértelem, de mekkmesterekkel nehéz.

A DK-s Varju László a Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatáselvonásáról/nem odaítélt támogatásáról kérdezi Orbánt. Varju szerint a szakszervezetnek írt kormányzati levélből azt lehet kikövetkeztetni, hogy a politikai szerepvállalás, a tüntetések miatt nem jutnak forráshoz, amit ő diktatúrának nevezett.

Orbán röviden reagált: örömmel megvizsgálják, ha a szakszervezetek pénzt kérnek a költségvetésből. Varju a többi között azzal vágott vissza, ez a legelvetemültebb kormány a fehérterror óta eltelt 100 évben. Erre erősen zúgolódnak a Fideszben. Orbán ettől függetlenül az ajánlatát tartja, de - miután Varju felhozta, a szakszervezetek által képviselt emberek nevében beszél - a miniszterelnök felhozta, hogy most mennyivel magasabb a minimálbér és a bruttó átlagkereset a Gyurcsány-kormány időszakához képest.

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt a 34 vasúti mellékvonal bezárásáról kérdezte Orbánt, arra hivatkozva, hogy ellenzékben az ilyen lépés ellen még tiltakoztak. Keresztes szerint erre semmilyen szakmai racionalitás nincs. Orbán szerint tőlük nem kell félteni a magyar vidéket, arra viszont felhívta a figyelmet, hogy a járványveszély miatt közlekednek ilyen menetrend szerint a vonatok. Ennek tapasztalatait elemzik. Még nem hoztak döntést, tehát nincs is mit visszavonni.

Szabó Tímea párbeszédes politikus Orbán segítségét kéri, miután három hete nem kap választ az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól arra, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hungest Hotels vett-e igénybe bértámogatást, mielőtt kirúgott 850 embert. Szerinte mindkét eshetőség kínos a kormány számára, az ugyanis, ha nem vette fel a támogatást, Szabó szerint azt mutatja, még a "legkedvesebb oligarchák" is haszontalannak tartják azt. Szabó beszélt arról is, a járvány alatt félmillió ember vesztette el állását, vagy kényszerült fizetés nélküli szabadságra, illetve dolgozik csökkentett bérért. "Miközben 100 ezrek az utcán vannak, a kormány tömi az oligarcháit."

Utóbbi adatokra csapott le Orbán, szerinte tudatlanság és tájékoztatlanság fél millió munkanélküliről beszélni. A járvány előtt 4,5 millió ember dolgozott, most 4,370 millió. Orbán megismétli, annyi munkahelyet teremtenek, mint amennyit a járvány elvett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkahelymegtartó támogatás normatív, számára mindegy, hogy az igénylőt Mészárosnak vagy Leisztingernek hívják-e.

Szabó ismét egyenes választ követel, kapott-e Mészáros bértámogatást vagy sem. Szabó visszautasítja, hogy tudatlan lenne, hiszen ő a fizetés nélküli szabadságra küldötteket és a kevesebb pénzért dolgozókat is beleszámolta a félmillióba.

"Megértem, hogy a számokkal adódnak nehézségek" - reagál Orbán, de szerinte kevésbé menthető, hogy a jogi kategóriákkal is baj van. A közbeszerzést a támogatással összekeverni politikai iskolázatlanságra utal, ha konkrét kérdést kapna, válaszolna. Márpedig hozzá a "Mi folyik itt?" című kérdés futott be. "Ha segítene, mire kíváncsi, adok választ."

A tavaszi ülésszak utolsó parlamenti hetén Kásler Miklós is bent volt a házban, akit elsőként a fideszes Kovács Zoltán kérdezett az N. Athinás kamuvideó apropóján. Arra volt kíváncsi, mit tett az Emmi. Kásler érdemi újdonságot nem árul el, annyit mondott, a tárca június 11-én tett feljelentést (azóta már gyanúsítottja is van az ügynek - a szerk.). A miniszter gúnyolódott kicsit az ellenzéken, azt mondta, minden irányból nekifutottak a zárt ajtóknak, ezért fordultak egy "váteszhez", akiről kiderült, semmilyen egészségügyi nyilvántartásban nem szerepelt, - egyes cikkek szerint - a lánya is szavahihetetlennek állított be. Kásler szerint a nő őt akarta megbuktatni, ez az egész büntetőjogi kategória.

Kovács kérte Káslert, tartson ki, amiről a miniszter biztosította.

Lukács László György jobbikos politikus szintén Káslert kérdezi, arról, hogy a szociális ágazatban dolgozók miért nem kapnak az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan 500 ezer forintot. Kásler arról beszél, a nemzeti egységben - az ellenzéket leszámítva - helytállt a járványban, a munkából mindenki kivette részét, de a feladatok megoszlása különböző volt. Utóbbi "leképezését" jelenti, hogy az egészségügyben dolgozók egyszeri támogatást kapnak. Ekkor rátért arra, hogy az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók mennyivel keresnek többet 2010-hez képest, illetve hogy a téma a kormány napirendjén ott van a további béremelés is.

Akkor azt mondja meg, mikor kapnak normális béremelést - folytatja Lukács. Mit tesznek a 2. hullám idejére, hogy a szociális intézmények megfelelően felkészültek legyenek? Hogy ne kerüljenek vissza fertőző betegek a kórházakból.

Káser szerint a szociális ágazat bérügyi helyzetét megválaszolta. A kórházakból egy gyanús esetben feltehető, hogy a vírus az idősotthonába került, ez Mezőszilas. Az eljárásrend pontosan leírja, hogy az idősek otthonát, szociális intézményeket hogy kell védeni, ez mindenki számára elérhető

A volt jobbikos, jelenleg független Bencsik János Orbán Viktort kérdezi arról, hogyan lehet akadémiai tag egy volt szekus. Bencsik törvénymódosítást is benyújtott annak érdekében, hogy az MTA illetve MMA tagja ne lehessen titkosszolgálati múltú ember. Felszólalásában az MMA tag Xantus Gáborról beszélt, aki a román titkosrendőrség, a Szekuritáte besúgója volt annak idején (a rendező először tagadta majd elismerte múltját). Szita Károlyt és Tasnádi Lászlót emlegetve kifogásolta, hogy ilyen múltú emberek is részei a rendszernek.

Orbán kifogásolta, hogy nem ismerte a kérdés témáját, annak "hogyan tovább" volt a címe. Azt mondta, egy ilyen komoly témában tájékozódnia kell, de nem érti, hogy hol volt a képviselő érzékenysége KGBéla idején.

A szocialista Szakács László is a Mészároshoz köthető cégnek adott 17,7 milliárdról, és a 850 fős elbocsátásról kérdezi Orbánt, mire a miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a turizmusfejlesztési támogatás (vagyis a Kisfaludy program) teljesen más, mint a bértámogatási, munkahelymegtartó program, mindkettőnél más feltételeket kell teljesíteni. Mikor Szakács úgy kérdezte, helyes-e, hogy a 17,7 milliárdos támogatással egyidőben Mészáros 11 milliárdot vett ki a cégéből. Megkérdezte, nem szólt-e senki Mészárosnak, hogy ne most küldjön el 850 embert. Orbán ezt azzal hárítja el, hogy a cégek nyereségének sincs köze a támogatásokhoz, és a "vörösbárók" is kapnak támogatást, ha értelmes pályázatot adnak be. Példaként Kóka János korábbi miniszter cégének nyújtott támogatást hozta fel.

Bősz Anett az iskolaőrségről kérdezte Orbánt, felhozva, hogy vannak elgettósodott iskolák, tömegek nőnek fel úgy, hogy a gyerekek közti különbség nem csökken. Szerinte "a kormány sok tekintetben kirekesztő szemlélete" gyújtotta azt a tüzet, amire válaszul be kell vetni az őröket az iskolákban, holott szerinte gumibotnak, bilincsnek és gázspray-nek nem az iskolákban, hanem a börtönökben a helye, ezzel nem lehet megoldani a problémát.

Orbán erre válaszul arról beszél, a világ legmodernebb gyárai működnek itt, amit az itthon képzett munkások működtetik és a szintén itthon képzett menedzserek vezetnek, szóval nem lehet azt mondani, hogy az iskolarendszer rossz lenne. Ettől még jogos a kérdés, hogy a legrossazbb anyagi helyeztben lévő diákokat miért nem sikerül integrálni az oktatás normál rendjébe. Küszködnek a problémával, de ha nincs egy keménykezű igazgató által irányított pedagóguskar, nem lehet rendet tartani. Ha kell, fizikai erőt alkalmazva is meg kell védeni a többi diákot és pedagógusokat is - mondta Orbán.

A következő körben új elem, hogy Bősz szerint az autista gyerekek szülei amiatt aggódnak, hogy a rohamot kapó gyerek ellen felléphet az iskolaőr. Erre Orbán nem mondott semmit, de úgy látja, egyetértés van abban, hogy a felzárkózáshoz tanulni és dolgozni kell. Abban nem értenek egyet, milyen eszköz kell az iskolákba. Orbán szerint lehetetlen dolog, hogy egy szülő - mindegy, hogy cigány vagy nem - bemenjen az iskolába, és megfenyegesse a tanárt. "Ezt nem tűröm el" - mondja Orbán. Az ilyen helyeken lesz iskolaőr és rendet fognak tartani.

Ungár Péter LMP-s politikus is Káslert kérdezi arról, miért nem érdemlik meg a szociális ágazat dolgozói az 500 ezres támogatást, mire Kásler hosszan sorolja, 2014. óta milyen pótlékokat és bérkorrekciót kaptak. Senki sem mondta, hogy vége az emelésnek - mondta Kásler, szerinte a kormány esetükben nem egyszeri jövedelemkiegészítésben hanem beépülő fizetésemelésben gondolkodik.

Tordai Bence a lélegeztetőgép-beszerzésről kérdezi Káslert, olyan részletekbe menően, hogy hány gépet vásároltak, ebből mennyi az invazív illetve non-invazív, mennyinek van CE tanúsítványa, mennyit küldtek vissza azért, mert használhatatlan volt. Szerette volna megtudni azt is, nyilvánosságra hozzák-e a szerződéseket. Kásler ezt azzal zárta rövidre, hogy ezt a Külügyminisztérium és az ITM intézte, ezért kérdezze továbbra is őket. A kormány valóban túlbiztosította magát, de a járványveszély még nem múlt el - tette hozzá.

Nem sokkal később a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is Kásler Miklóst kérdezte volna, de a miniszter már nem volt a házban, így neki Rétvári Bence államtitkár válaszolt.

https://hvg.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán levelétől hangos a magyar sajtó
Elképesztő katonai eszközöket vásárol Magyarország
Újabb botrány: Luxusszálló ellen tüntetnek
3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest
Az önkormányzatok forrásait a járványra hivatkozva csökkentik, a többletkiadások jelentős része mégsem a válságkezeléshez kapcsolódik. A kormány a parlament által elfogadott költs...
  
Közel egy hónapot kell várni két tesztre
Az új eljárásrend értelmében hétfőtől a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseket. Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke e...
  
Levetetik a maszkot egy pécsi bankban az ügyfelekről
Bármilyen furcsán is hangzik, csak maszk nélkül lehet belépni abba a pécsi pénzintézetbe, amelyet korábban kétszer is kiraboltak. A bankban biztonsági okokból mindenkit lefényképeznek, ...
  
Egészen új módszerrel próbálják csalók csőbe húzni az időseket
Teljesen új átverésre hívta fel a figyelmet a napokban a fogyasztóvédelmi hatóság. Az elsősorban egészségmegőrzőnek mondott étrend-kiegészítőket telefonon kínálják a cégek, és c...
  
Pataky Attilát hazaengedték a kórházból, mutatjuk a részleteket
Budapest – A felesége szerint az Edda Művek vezetője már túl van a nehezén. – Attila sokkal jobban van, már el is hagyhatta a kórházat. Túl van a nehezén, itthon lábadozik – árulta...
  
Ördög Nóri botrány: így védik a birtokukat az akarattyaiak
Balatonakarattya — Továbbra is zúgolódnak a helyiek Ördög Nóra (38) és Nánási Pál (46) balatoni kisboltja miatt. A műsorvezető és fotóművész párjának üzlete rövid idő alatt nag...
  
Újabb dolog amit szeretne az EU-s bizottság, de mi nem akarjuk megtenni - kitalálod mi az?
Egy augusztus végi rendezvényen dicsérte „Európa legjobbjaként” a magyar vadászati törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, de a KDNP politikusa már akkor figyelmeztetett, hogy B...
  
Durván odaszóltak Orbánnak: Miniszterelnök úr, kabaré, amit ezzel az országgal művel,
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált. Jakab Péter arról beszélt...
  
Orbán: Készüljünk föl rá, hogy nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából!
Már az őszi ülésszak hétfői nyitónapján egymásnak feszült Jobbik pártelnöke a kormányfővel, de az élcelődő kérdésre Orbán meglepő válasszal reagált. Jakab Péter arról beszélt...
  
Botrány: Trump kormánya megvonná az állami támogatásokat New Yorktól
Anarchista városnak titulált három amerikai nagyvárost Donald Trump kormánya, amelyektől megvonna minden szövetségi támogatást - írja a BBC. New York, Portland és Seattle azért nem érdem...
  
Megint Magyarország: 500 millió forint értékben vettek fel jogtalanul EU-s támogatásokat
Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztés...
  
Szivárognak dokumentumok: Menczer szerint a külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert
Hétfő este az ATV-n rákérdeztek a Külügyminisztérium államtitkáránál arra a levélre, ami szerint a külügy magyar újságírók külföldi útjairól gyűjtött adatokat, mert a szakmai p...
  
Mindenki Dzsudzsák Balázs bemutatására számított.. DE...
Sajtótájékoztatót tartott a Debreceni VSC csapata, ahol ugyan nem Dzsudzsák Balázs várva várt szerződtetését jelentették be, de mint kiderült, jó eséllyel hamarosan erre is sor kerülhe...
  
Tesco: Óriási változás jön
A koronavírus járvány elején hatalmasat pörgött a különböző termékek házhoz szállítása. Volt időszak, mikor a nagyobb áruházaknál úgy kellett vadászni kiszállítási időpontokra...
  
Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos
Új eljárásrendet (.pdf) adott ki 2020. szeptember 21.-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter. Az új ...
  
Újból üzembe helyezik a katonai szűrősátrakat
Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) sátorrendszerét, amiben a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését végzik - írja az MTI. Ez az a sátorkomplexum, amelyet még ...
  
Döntenünk kell Kína és az USA között
Másfél év előkészítő munka után múlt héten kezdett működni az Egyensúly Intézet nevű, magát agytrösztként meghatározó kutatóközpont. Az alapítók a napi politikától független...
  
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával indult a parlamenti őszi időszaka. A maszkot viselő képviselőknek Orbán Viktor a koronavírus járvány második hullámáról is beszélt, ...
  
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Hétfőn öt hónapos mélypontra került a forint árfolyama az euróval szemben, a délelőtti órákban az euró árfolyama 363 forint fölé emelkedett, onnan valamennyit visszaesett, délután vi...
  
Baj van: leépítés lesz a Budapest Airportnál
A kormány szeptemberben bevezetett utazási korlátozásai miatt várhatóan a 17 évvel ezelőtti szintre esik majd idén a Liszt Ferenc repülőtér forgalma, így a repteret üzemeltető Budapest ...
  
Találgatások: hamarosan szavazhat a parlament a hitelfizetési moratórium meghosszabbításáról
A kormány még hétfőn beterjesztheti a parlament elé a hitelfizetési moratórium fél éves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot, amelyet kedden már meg is szavazhatnak a képvise...
  
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
A 2020-27-es uniós költségvetésről folytatott tárgyalás eredményeiről, a járvány elleni védekezésről és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről beszélt a parlament őszi ülés...
  
Rétvári Bence államtitkár elárulta, hogy kevés tesztet végeznek
Több kérdést is feltett írásban Szabó Tímea országgyűlési képviselő Kásler Miklós miniszternek a koronavírus tesztekről. Ezekben lényegében arra volt kiváncsi a PM-es politikus, hog...
  
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Megszólalt a tiltott pornográf felvételek miatt gyanúsított volt fideszes politikus, Fohsz Tivadar. A XVII. kerület volt alpolgármesterét nevelt lánya azután jelentette fel, hogy állítóla...
  
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
A szokásos békés vasárnapi felvonulást ma is megtartották Minszkben. Az Igazságosság menete felvonulást egész Fehéroroszországban minden vasárnap megrendezik. A Tjournal cikke szerint ma...
  
Benzinkútnak hajtott egy nő Eperjesen
Az végül nem derült ki, hogy működött-e a lámpa. Nem mindennapi baleset történt a hétvégén Eperjesen – írja parameter.sk. Egy benzinkútnál leállított autó sofőrje égőket cser...
  
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
A koronavírus-járvány miatt elmaradó felszólalások helyett egy esszét írt a miniszterelnök, amiben főként azt magyarázta, mi a baj a liberálisokkal, négyszer is libernyáknak nevezve ők...
  
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Királylányként, hófehér ruhában és koronával a fején helyezik majd végső nyugalomra a Szegeden tragikusan elgázolt kis Kiarát. A hatéves kislány épp az óvodából tartott haza édesa...
  
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Budapest — Alig két hete robbantott botrányt a hvg.hu, amikor megírták, hogy Fohsz Tivadar ellen tiltott pornográf felvételek miatt nyomoznak. A videókkal a cikk szerint a volt politikus nev...
  
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Budapest — Csaknem 700 ezer forintos vízszámlát követel a Díjbeszedő Holding Zrt. egy budapesti asszonytól tizedik emeleti kőbányai panellakása után. Egy 617 ezres számlára még jött n...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
ThePost
Lehülyézték Orbánt a Parlamentben


Letelt a három hét, így újra Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. Jakab Péter Jobbik elnök annyira elragadtatta magát, hogy Kövér László házelnök megvonta tőle a szót.

Jakab Péter Jobbik elnök kérdezte elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt a Parlamentben, "Akar beszélni Sorosról?" címmel. Jakab szerint a miniszterelnöknek valóban Soros-fóbiája van, hiszen folyamatosan a Soros-tervről beszél. "Nem érzi úgy, hogy ez végtelenül ciki?" - kérdezi Orbánt. Szerinte a miniszterelnök balra tolódással vádolta meg a Jobbikot, holott ők csak néppártként megérkeztek középre.

De mi történt a Fidesszel és Orbánnal? Mára keleti diktátorok barátja lett, ez szép kis életút. Találja meg a normalitás útját, most ugyanis nem lehet megállapítani, hogy a magyarokat nézi hülyének, vagy ön az?

Kövér ennél a pontnál rászólt Jakabra, majd felszólalása végén hosszabban is kiosztotta, azt mondta, Jakab az Országgyűlésben van, nem a haverjaival egy kocsmában. Ezután kapta meg Orbán a szót, aki - utalva a sorozatos kilépésekről - azzal kezdett,

van még odaát valaki?

Orbán szerint felszólalásával Jakab esküt tett Soros Györgynek, amihez gratulált. Orbán szerint Jakab érvek sorolása helyett kiabál és gyalázkodik, nem mond igazat, valótlan tényt állít, mindezt pedig rendkívül faragatlanul teszi. Orbán figyelmeztette, az ellenzék padsorában ül, ahol korábban Apponyi és Bajcsy is, próbáljon meg felnőni hozzájuk.

Milyen sértődősek a tolvajok - reagált ismét Jakab, mire Kövér azonnal megvonta a szót, hiába tudta, hogy az egész csak provokáció.

A rákövetkező Harangozó Tamás szocialista politikus a Lánchídról kérdezte Orbánt, a fő állítás, hogy miközben turizmusfejlesztésre, felújításra, az augusztus 20-a megünneplésére van pénz, addig nem ad 10 milliárdot a híd felújítására.

Orbán azzal vág vissza, az Államkincstárnak leadott kimutatás szerint a Fővárosi Önkormányzatnak 180 milliárdos állampapírállománya volt, míg a sorban következő önkormányzatnak csak 20 milliárdja. Orbánt megtapsolták a fideszesek, mire Harangozó azt mondja, nem tudja, minek örülnek ennyire, azt lehetett volna megtapsolni, ha Orbán a 180 milliárd ellenére ad plusz 10 milliárdot a felújításra. A képviselő szerint a kormánynak ebbe be kell szállnia.

Orbán örült, hogy Harangozó nem cáfolta a 180 milliárdot, majd még rátett egy lapáttal, és megszólította a vidéki képviselőket, hogy vajon hol van még ennyi pénz. Meg is köszönte, hogy a kormánypárti képviselők adtak 6 milliárdot a felújításra. Orbán szerint tehát

nem a pénz hiányzik, hanem a szakértelem, de mekkmesterekkel nehéz.

A DK-s Varju László a Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatáselvonásáról/nem odaítélt támogatásáról kérdezi Orbánt. Varju szerint a szakszervezetnek írt kormányzati levélből azt lehet kikövetkeztetni, hogy a politikai szerepvállalás, a tüntetések miatt nem jutnak forráshoz, amit ő diktatúrának nevezett.

Orbán röviden reagált: örömmel megvizsgálják, ha a szakszervezetek pénzt kérnek a költségvetésből. Varju a többi között azzal vágott vissza, ez a legelvetemültebb kormány a fehérterror óta eltelt 100 évben. Erre erősen zúgolódnak a Fideszben. Orbán ettől függetlenül az ajánlatát tartja, de - miután Varju felhozta, a szakszervezetek által képviselt emberek nevében beszél - a miniszterelnök felhozta, hogy most mennyivel magasabb a minimálbér és a bruttó átlagkereset a Gyurcsány-kormány időszakához képest.

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt a 34 vasúti mellékvonal bezárásáról kérdezte Orbánt, arra hivatkozva, hogy ellenzékben az ilyen lépés ellen még tiltakoztak. Keresztes szerint erre semmilyen szakmai racionalitás nincs. Orbán szerint tőlük nem kell félteni a magyar vidéket, arra viszont felhívta a figyelmet, hogy a járványveszély miatt közlekednek ilyen menetrend szerint a vonatok. Ennek tapasztalatait elemzik. Még nem hoztak döntést, tehát nincs is mit visszavonni.

Szabó Tímea párbeszédes politikus Orbán segítségét kéri, miután három hete nem kap választ az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól arra, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hungest Hotels vett-e igénybe bértámogatást, mielőtt kirúgott 850 embert. Szerinte mindkét eshetőség kínos a kormány számára, az ugyanis, ha nem vette fel a támogatást, Szabó szerint azt mutatja, még a "legkedvesebb oligarchák" is haszontalannak tartják azt. Szabó beszélt arról is, a járvány alatt félmillió ember vesztette el állását, vagy kényszerült fizetés nélküli szabadságra, illetve dolgozik csökkentett bérért. "Miközben 100 ezrek az utcán vannak, a kormány tömi az oligarcháit."

Utóbbi adatokra csapott le Orbán, szerinte tudatlanság és tájékoztatlanság fél millió munkanélküliről beszélni. A járvány előtt 4,5 millió ember dolgozott, most 4,370 millió. Orbán megismétli, annyi munkahelyet teremtenek, mint amennyit a járvány elvett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkahelymegtartó támogatás normatív, számára mindegy, hogy az igénylőt Mészárosnak vagy Leisztingernek hívják-e.

Szabó ismét egyenes választ követel, kapott-e Mészáros bértámogatást vagy sem. Szabó visszautasítja, hogy tudatlan lenne, hiszen ő a fizetés nélküli szabadságra küldötteket és a kevesebb pénzért dolgozókat is beleszámolta a félmillióba.

"Megértem, hogy a számokkal adódnak nehézségek" - reagál Orbán, de szerinte kevésbé menthető, hogy a jogi kategóriákkal is baj van. A közbeszerzést a támogatással összekeverni politikai iskolázatlanságra utal, ha konkrét kérdést kapna, válaszolna. Márpedig hozzá a "Mi folyik itt?" című kérdés futott be. "Ha segítene, mire kíváncsi, adok választ."

A tavaszi ülésszak utolsó parlamenti hetén Kásler Miklós is bent volt a házban, akit elsőként a fideszes Kovács Zoltán kérdezett az N. Athinás kamuvideó apropóján. Arra volt kíváncsi, mit tett az Emmi. Kásler érdemi újdonságot nem árul el, annyit mondott, a tárca június 11-én tett feljelentést (azóta már gyanúsítottja is van az ügynek - a szerk.). A miniszter gúnyolódott kicsit az ellenzéken, azt mondta, minden irányból nekifutottak a zárt ajtóknak, ezért fordultak egy "váteszhez", akiről kiderült, semmilyen egészségügyi nyilvántartásban nem szerepelt, - egyes cikkek szerint - a lánya is szavahihetetlennek állított be. Kásler szerint a nő őt akarta megbuktatni, ez az egész büntetőjogi kategória.

Kovács kérte Káslert, tartson ki, amiről a miniszter biztosította.

Lukács László György jobbikos politikus szintén Káslert kérdezi, arról, hogy a szociális ágazatban dolgozók miért nem kapnak az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan 500 ezer forintot. Kásler arról beszél, a nemzeti egységben - az ellenzéket leszámítva - helytállt a járványban, a munkából mindenki kivette részét, de a feladatok megoszlása különböző volt. Utóbbi "leképezését" jelenti, hogy az egészségügyben dolgozók egyszeri támogatást kapnak. Ekkor rátért arra, hogy az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók mennyivel keresnek többet 2010-hez képest, illetve hogy a téma a kormány napirendjén ott van a további béremelés is.

Akkor azt mondja meg, mikor kapnak normális béremelést - folytatja Lukács. Mit tesznek a 2. hullám idejére, hogy a szociális intézmények megfelelően felkészültek legyenek? Hogy ne kerüljenek vissza fertőző betegek a kórházakból.

Káser szerint a szociális ágazat bérügyi helyzetét megválaszolta. A kórházakból egy gyanús esetben feltehető, hogy a vírus az idősotthonába került, ez Mezőszilas. Az eljárásrend pontosan leírja, hogy az idősek otthonát, szociális intézményeket hogy kell védeni, ez mindenki számára elérhető

A volt jobbikos, jelenleg független Bencsik János Orbán Viktort kérdezi arról, hogyan lehet akadémiai tag egy volt szekus. Bencsik törvénymódosítást is benyújtott annak érdekében, hogy az MTA illetve MMA tagja ne lehessen titkosszolgálati múltú ember. Felszólalásában az MMA tag Xantus Gáborról beszélt, aki a román titkosrendőrség, a Szekuritáte besúgója volt annak idején (a rendező először tagadta majd elismerte múltját). Szita Károlyt és Tasnádi Lászlót emlegetve kifogásolta, hogy ilyen múltú emberek is részei a rendszernek.

Orbán kifogásolta, hogy nem ismerte a kérdés témáját, annak "hogyan tovább" volt a címe. Azt mondta, egy ilyen komoly témában tájékozódnia kell, de nem érti, hogy hol volt a képviselő érzékenysége KGBéla idején.

A szocialista Szakács László is a Mészároshoz köthető cégnek adott 17,7 milliárdról, és a 850 fős elbocsátásról kérdezi Orbánt, mire a miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a turizmusfejlesztési támogatás (vagyis a Kisfaludy program) teljesen más, mint a bértámogatási, munkahelymegtartó program, mindkettőnél más feltételeket kell teljesíteni. Mikor Szakács úgy kérdezte, helyes-e, hogy a 17,7 milliárdos támogatással egyidőben Mészáros 11 milliárdot vett ki a cégéből. Megkérdezte, nem szólt-e senki Mészárosnak, hogy ne most küldjön el 850 embert. Orbán ezt azzal hárítja el, hogy a cégek nyereségének sincs köze a támogatásokhoz, és a "vörösbárók" is kapnak támogatást, ha értelmes pályázatot adnak be. Példaként Kóka János korábbi miniszter cégének nyújtott támogatást hozta fel.

Bősz Anett az iskolaőrségről kérdezte Orbánt, felhozva, hogy vannak elgettósodott iskolák, tömegek nőnek fel úgy, hogy a gyerekek közti különbség nem csökken. Szerinte "a kormány sok tekintetben kirekesztő szemlélete" gyújtotta azt a tüzet, amire válaszul be kell vetni az őröket az iskolákban, holott szerinte gumibotnak, bilincsnek és gázspray-nek nem az iskolákban, hanem a börtönökben a helye, ezzel nem lehet megoldani a problémát.

Orbán erre válaszul arról beszél, a világ legmodernebb gyárai működnek itt, amit az itthon képzett munkások működtetik és a szintén itthon képzett menedzserek vezetnek, szóval nem lehet azt mondani, hogy az iskolarendszer rossz lenne. Ettől még jogos a kérdés, hogy a legrossazbb anyagi helyeztben lévő diákokat miért nem sikerül integrálni az oktatás normál rendjébe. Küszködnek a problémával, de ha nincs egy keménykezű igazgató által irányított pedagóguskar, nem lehet rendet tartani. Ha kell, fizikai erőt alkalmazva is meg kell védeni a többi diákot és pedagógusokat is - mondta Orbán.

A következő körben új elem, hogy Bősz szerint az autista gyerekek szülei amiatt aggódnak, hogy a rohamot kapó gyerek ellen felléphet az iskolaőr. Erre Orbán nem mondott semmit, de úgy látja, egyetértés van abban, hogy a felzárkózáshoz tanulni és dolgozni kell. Abban nem értenek egyet, milyen eszköz kell az iskolákba. Orbán szerint lehetetlen dolog, hogy egy szülő - mindegy, hogy cigány vagy nem - bemenjen az iskolába, és megfenyegesse a tanárt. "Ezt nem tűröm el" - mondja Orbán. Az ilyen helyeken lesz iskolaőr és rendet fognak tartani.

Ungár Péter LMP-s politikus is Káslert kérdezi arról, miért nem érdemlik meg a szociális ágazat dolgozói az 500 ezres támogatást, mire Kásler hosszan sorolja, 2014. óta milyen pótlékokat és bérkorrekciót kaptak. Senki sem mondta, hogy vége az emelésnek - mondta Kásler, szerinte a kormány esetükben nem egyszeri jövedelemkiegészítésben hanem beépülő fizetésemelésben gondolkodik.

Tordai Bence a lélegeztetőgép-beszerzésről kérdezi Káslert, olyan részletekbe menően, hogy hány gépet vásároltak, ebből mennyi az invazív illetve non-invazív, mennyinek van CE tanúsítványa, mennyit küldtek vissza azért, mert használhatatlan volt. Szerette volna megtudni azt is, nyilvánosságra hozzák-e a szerződéseket. Kásler ezt azzal zárta rövidre, hogy ezt a Külügyminisztérium és az ITM intézte, ezért kérdezze továbbra is őket. A kormány valóban túlbiztosította magát, de a járványveszély még nem múlt el - tette hozzá.

Nem sokkal később a szocialista Bangóné Borbély Ildikó is Kásler Miklóst kérdezte volna, de a miniszter már nem volt a házban, így neki Rétvári Bence államtitkár válaszolt.
Itt találod a hét legvitatottabb témáit!
Olvasd nálunk azokat a híreket amiket a leginkább imádtak vagy utáltak az olvasók!
Ami Minszkben történik arra már nincsenek szavak
Orbán levelétől hangos a magyar sajtó
Fotón az ismeretlen nő, aki a rendőrökre támadt Bíró Ica botrányos kilakoltatásán
Elképesztő katonai eszközöket vásárol Magyarország
Videó: senki sem ismerte az önkormányzati törvényt, csak egy bekiabáló 16 éves diák
Újabb botrány: Luxusszálló ellen tüntetnek
Óriási botrány: játékhajót és helikoptert vittek Szijjártó Péternek ajándékba
Bukás? - a magyar másodosztályban folytathatja Dzsudzsák
Gárpár Bea kétségbeesett: Nem élném túl, ha Győzőt börtönre ítélnék
Ment a felvétel amikor Orbán elment a kórházba, majd a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek
Valami történik: Lekapcsolták az internetet Minszkben
Nemzetközi botrány: magyar bank mögé bújt egy gyanús ügyleteket bonyolító offshore cég
Óriási fogás: hat szírt találtak Fejér megyében
Szuperkupa botrány Budapesten: majdnem az összes jegyet visszamondta a Sevilla
Szijjártó szerint szégyen lenne, ha nem Trump kapná a Nobel-békedíjat
Orbán már úgy emlékszik, hogy 2010-ben is Soros ellen harcolt
Svájc: Michael Schumacher már soha nem fog felépülni
Matolcsyék döntik el a jövő héten, hogy mi lesz a forint sorsa
Orbán: A kormány ellen harcolni káros és erkölcstelen
Hat hónappal meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de nem mindenkinek
Tesco: Óriási változás jön
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok
Ártatlannak vallja magát a nevelt lányáról készült felvételekkel meggyanúsított volt fideszes politikus
Hadüzenet: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól
Müller Cecília: Két kórház területén is lesznek katonai kórházrészlegek
Kiborultak Majkáék: Azonnal rohant az orvos a TV2 stúdiójába
Népszava: Elkezdték átvezényelni az egészségügyi dolgozókat
Maszk botrány: a biztonsági őrt is megütötte egy férfi a kórházban
Nyilatkozott a magyar űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Elemzők szerint ellenzéki együttműködéssel verhető a Fidesz 22-ben
10 napra rövidül a hatósági karantén ideje Magyarországon
Balatonlellén is közpénz-milliárdból épül új szálloda
Hihetetlen: 53 embernek volt négyese az ötös lottón
Döntöttek az idei béremelésekről
Novák Katalin: Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjára készülök
Óriási botrány: Döbbenetes képeket osztott meg az orvosi kamara, lepusztult állapotok
Orbán bejelentette a második hullám legrosszabb forgatókönyvét
Fejdísszel a fején temetik el a Szegeden elgázolt kislányt
Orbán: 2022 tavaszán választás lesz. Addig védekezés lesz
Újra Fideszes lett Izsák polgármestere - még mindig büntetőeljárás folyik ellene
Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart
Orbán Viktor: segítsék a lányokat, hogy derék és tiszteletre méltó asszonyok legyenek
Újabb milliárdokkal stafíroznának ki Orbán Viktorék az alapítványokat
Mutatjuk hány ember kell egy bicikliút átadásához Magyarországon
Mészárosé a legnagyobb családi vállalkozás és ezen a válás sem változtat
Büntetőügyekkel tűzdelt kampány Izsákon
Hétszázezres számlával sokkolta a díjbeszedő a magyar asszonyt
Elárulták hányszor intézkedtek az iskolaőrök a tanév kezdete óta
Visszatér Müller Cecília és az operatív törzs
Egy férfi felmászott a Szabadság hídra: mutatjuk mi történt
Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát
Ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet
Javaslat: ne indulhasson közbeszerzésen, aki nagy értékű ajándékot adott kormánytagnak
Botrány: katonai szállítógépeket vásárolhat Magyarország
Rengeteg kérdés merül fel az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán
Romokban a gazdaság: 363,17 forintba került egy euró
Mindenkit kiakadt: buldózerekkel mentek neki a Négyszögletű Kerek Erdőnek
Digi botrány: szerintük ellehetetlenítik indulásukat az új frekvenciapályázaton
Szijjártó szerint Boris Johnson a barátja, DE.....
Szégyenlista: Magyarország az európai tesztelési rangsor legvégén van
Videó: így vittek játékhajót és helikoptert Szijjártó Péternek ajándékba
Müller Cecília: nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
Óriási a botrány: Kilakoltatna az önkormányzat egy nagymamát és az unokáját
Nyilatkozott a Blikknek a tiltott felvétellel gyanúsított politikus
Hétfőtől újabb helyeken lesz kötelező a maszkviselés
Müller Cecília visszatért: fontos, hogy a kézmosásra is figyeljünk oda
Fotójukat kiposztolva alázzák a debreceni egyetemistákat, mert szolidárisak az SZFE-vel
Éjjel-nappali őrséggel akadályoznák meg, hogy kikapcsolják a gázt a MET intézményközpontjában
Sokkoló: kútba dobta lakótársát egy férfi Miskolcon
Magyar virológus szerint 2021 első felében kezdődhet a vakcina tömeggyártása
Óriási a tiltakozás egy Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt
Magyar egészségügy: Kunetz szerint nem haditerv, hanem kétségbeesett kapkodás
ThePost
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum