Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Július elsejétől szinte mindent látni fog a NAVJúlius elsejétől szinte mindent látni fog a NAV, hiszen a vállalkozóknak minden számlát be kell majd küldeniük az adóhatóság felé. Kipróbáltuk a regisztrációt.

2020. július 1-jétől minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsát ki, függetlenül a számla áthárított áfatartalmától

- így szól hivatalosan a szerdán életbe lépő változás, azaz július 1-től több mint egymillió vállalkozás egymás közötti ügyletének a számlaadatait látja az adóhivatal.

A mostani döntés jól illeszkedik az Orbán-kormányok eddigi gazdaságfehérítő lépéseibe, mint például az online pénztárgépek vagy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése, amelyek mind azt a cél tűzték ki maguk elé, hogy hosszú évtizedek után véget vessenek annak a gyakorlatnak, hogy a cégek gyakran számla nélkül vagy nem valós értéken kiállított számlával trükköznek.

Sőt, a mostani változás nemcsak a cégeket érinti, mivel az adószámmal rendelkező szervezeteknek (pl. egy társasház vagy egy alapítvány), adószámmal rendelkező magánszemélyeknek szintén nyilatkozniuk kell az általuk kibocsátott számlákról. Az adóhatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy az adatszolgáltatás alól az sem mentesül, akinek azért nincs magyar adószáma, mert korábban nem teljesítette bejelentési kötelezettségét.

Annyi könnyebbség van, hogy a magánszemélyek számára kiállított számlákra nem vonatkoznak a július elsejétől életbe lépő szabályok, ám jövőre már ezeket – és a külföldi partnerek részére kiállítottakat - is bevonják a rendszerbe. Ennek megfelelően az olyan számlakiállítók, akik kizárólag külföldi adóalanynak értékesítenek terméket, nyújtanak szolgáltatást, egyelőre kimaradnak a kötelezettség alól. Ugyancsak nincs szükség a számlák adatközlésére, ha valaki online pénztárgépet használ és azon tud kiállítani számlát. (Ellenpéldaként a taxisokat említik, akik online csak a nyugtát tudja kibocsátani, számlát még papíron adnak, esetükben az ilyen számlákat regisztrálni kell a NAV rendszerében.)

Ugyanakkor a katásoknak már idén júliustól adatot kell szolgáltatniuk. Az ő kötelezettségük akkor is fennáll, ha alanyi adómentességet választottak, vagyis nem számolnak fel és nem fizetnek áfát, és logikusan a tárgyi adómentes tevékenységeknél alkalamazott áfamentesség sem ad felmentést. Így adatot kell szolgáltatni például a magán-egészségügyi szolgáltatásról, de még az adómentes ingatlanértékesítésről is.

Bár többször felröppentek az ezzel kapcsolatos hírek, ám a mostani változással sem szűnik meg a nyugtaadás lehetősége, és a számlákat továbbra is ki lehet állítani számlatömbben, ha valakinek úgy kényelmesebb - az online adatszolgáltatást persze akkor sem ússza meg. Azoknak, akik jellemzően nem a számítógépüknél töltik ki a számlákat, segítséget nyújthatnak a mobilra is letölthető számlázószolgáltatások, ilyen applikcáiója a NAV-nak is van már.

Mindent látni fognak

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy

július elseje utáni teljesítésekre már nem 15, hanem 8 napos határidővel kell kiállítani a számlát.

Egy új kötelezettség is megjelenik, hiszen július 1-jétől kötelező megjeleníteni a számlán a termékbeszerző, szolgáltatást igénybevevő adószámának – csoportazonosító számának – első nyolc számjegyét. Fontos változás az is, hogy amennyiben valaki kézi számlatömböt használ, akkor ha 500 ezer forintnál kevesebb a számlán szereplő áthárított áfa összege, akkor az eddigi öt helyett négy napja lesz a vállalkozásoknak az adatszolgáltatásra. Ha a számlában az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, akkor ezt legkésőbb a számlakibocsátást követő naptári napon kell megtenni.
Ahol mindent megtalál
A NAV kérdés-válasz szekciója az adatszolgáltatásról ide kattintva érhető el.

A kézi számlázóknak a bizonylat adatait az Online Számla rendszer erre kialakított felületén kell manuálisan rögzíteniük. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kézi számlát használóknak kétszer kell minden adatot rögzíteniük, ami nemcsak a hibalehetőséget, hanem az adminisztrációval töltött időt is jelentősen megnövelheti, így a NAV joggal bízhat abban, hogy a mostani változásnak köszönhetően visszaszorul a kézi számlázás. Online számlázóprogram esetében ugyanis egyből megjelenik az adat a NAV-nál, itt lényegében annyi tennivalója van az adózónak, hogy az általa használt számlázóprogramot kösse össze a NAV Online Számla rendszerével. Mindez azt is jelenti, hogy aki eddig nem tette, annak muszáj lesz regisztrálnia a rendszerbe július elsejéig.

Ezt hogyan tehetjük meg? A regisztráció során egy felhasználót és egy technikai felhasználót is regisztrálni kell, ha pedig valaki a számlát is online állítja ki - ami nyilván pratikus -, akkor a számlázóprogramban is regisztrálnia kell a technikai felhasználót. Sőt, nincs ez másként akkor sem, ha valaki a NAV saját számlázóprogramját (Online Számlázó) használná, ezeket a lépéseket ott is végre kell hajtania.

Ilyenkor az egyetlen vigasz az, hogy a regisztráció, ha nem is villámgyorsan, de azért működik még a határidő előtti rohamban is. Hétfőn, azaz két nappal az új rendszer indulása előtt az Index arról számolt be, hogy akadozott a rendszer, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy jó magyar szokás szerint mindenki az utolsó pillanatra hagyta a regisztrációt. Így tettünk mi is, de mi - még ha nem is villámgyorsan - sikerrel jártunk. (A NAV alapesetben fél órát ad a néhány perces folyamatra.)

Nem világos azonban, hogy miért van szükség ennyire bonyolult regisztrálgatásra, hiszen a vállalkozók már jó ideje kötelezettek arra, hogy egyéb ügyeiket az ügyfélkapun keresztül intézzék - innen indul az Online Számla regisztrációja is -, vagyis inkább ennek a megerősített biztonságára lenne szükség az adatok miatt, de egy egyszemélyes mikrovállalkozás esetében a három azonosító túlzásnak tűnik (pláne, hogy még van ugye egy adószáma és ezen kívül egy adóazonosítója is minden érintettnek). Az mindenesetre vigasztalhatja azokat, akiknek pár ősz hajszálat okozott a folyamat, hogy a végén legalább a hatóság arra használja fel a teljes körű adatállományt, hogy segítse a vállalkozásokat az adóbevallás elkészítésében - legalábbis ez az ígéret a kormány részéről.

A kezdeti kényelmetlenségekért cserébe a vállalkozások sem járnak rosszul, ha összekötik rendszerüket a NAV-éval, hiszen az adóbevallás elkészítésén túl is lehetnek előnyei a rendszernek: például a számla kitöltésekor automatikusan betöltődnek a vevő adatai, csökken a hibalehetőség, mivel a rendszer jelezz, ha valamit rosszul töltenek ki, de lehet kérni automatikus fizetési felszólítást is. A másik részről pedig a NAV sokkal jobban rálát a vállalkozások forgalmával, amivel könnyebben ki tudja szűrni az adócsaló cégeket - ezt pedig minden, tisztességesen dolgozó vállalkozásnak érdeke.


Sok cégnek fogalma sincs, mi jön

Az átállás sok cégnél nem lesz egyszerű, hiszen egy nemrég készített kutatásból kiderül, hogy a kisvállalkozások kétharmada még mindig a kézi számlatömböt részesíti előnyben, és alig egyötödük az, amely él a telepíthető számlaprogramok lehetőségével. Sőt, tízből négy vállalkozó a mai napig kinyomtatva adja át vagy postázza vevőinek az online számlázóban kiállított számláit.
Van mobilapp is
Az ódzkodóknak segítség lehet, hogy a NAV mobilapplikációt is készített, amivel számos lekérdezési lehetőségre, a számlák módosítására, érvénytelenítésére is van lehetőség, de a partnerek speciális kezelése is biztosított, így például automatikusan tölti be az alkalmazás a vevő adatait is. Részletekért kattintson.

Érdekesség az is, hogy bár a kutatás kifejezetten a júliusi változások miatt készült, a kizárólag kézi számlatömböt használók több mint fele úgy nyilatkozott, nem is tervezi bevezetni a vállalkozás mindennapjaiba az online számlázást a következő fél évben. Magyarán nincsenek tisztában a szabályozással, így félő, hogy sokan nem fogják betartani az új előírásokat.

Nekik annyi szerencséjük van, hogy a koronavírus-járvány miatt az adóhatóság megígérte: szeptember 30-ig nem fogja szankcionálni a nem teljesítőket – ezzel azonban csak azok élhetnek, akik már regisztráltak az Online Számla rendszerbe.

https://hvg.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
A gazdaságvédelmi alap 95 százalékát a határon túliak kapták - elképesztő adatok
Újabb botrány körvonalazódik Rácz Zsófia körül
Adócsalás: Hajdú Péter az elsőrendű vádlott
Túl keskeny lett a bicikliút, nem fértek rá a fideszes átadók
Hosszában kellett volna felsorakozni. Heten adták át a Tépe és Berettyóújfalu közötti kerékpárutat kedden. Volt is nagy tülekedés: a két szélső szerencsétlennek csak a sárban jutott...
  
Új sportpályát kapott az ELTE
Felavatták az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nándorfejérvári Úti Kollégiumának korszerűsítésen átesett sportpályáját. A július elsején tartott átadó ünnepségen az egyetem vezet...
  
Hivatalos: A honvédségnek továbbra is készenlétben kell állnia
A honvédség bebizonyította, hogy képes és kész helytállni egy olyan láthatatlan ellenséggel szembeni küzdelemben is, mint a koronavírus - jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtök...
  
Valami bűzlik: egymilliárdot zsebelt be ugyanaz a cég Hevesben
Borul a bili Szabó Zsolt körzetében, gyanús TOP ügyletek zajlanak Hatvanban. Újabb fideszes lopásról lehet szó? Rendesen bűzlenek a Településfejlesztési Operatív Pályázatok (TOP) Sza...
  
16 milliárd: hibrid villamosvasúti járműveket vesz a kormány
Négy darab újabb villamosvasúti jármű beszerzéséről döntött a kormány, melyek a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő vonalon közlekednek majd. A négy jármű beszerzése 9 milliá...
  
A magyar kormány segítségével épül Székelyföldi Akadémia
Két héttel ezelőtt a felcsíki Karcfalván kezdődött el a székelyföldi jégkorong-akadémia kollégiumának építése, írja a romániai maszol.ro hírportál. Az akkori eseményen Potápi Á...
  
Orbán: senki ne menjen külföldre!
A külföldi tengerparti nyaralás helyett a Balatonra küldte a kikapcsolódni vágyókat Orbán Viktor miniszterelnök. A szokásos rádióinterjúban beszélt még az uniós költségvetésről, é...
  
510 milliós beruházás Tihannyal szemben
Szántód, Zamárdi és Balatonszárszó területén építkezik a Reaszfalt 510 millió forint értékben, kerékpáros pihenőhelyet is kialakítanak. A turistaszezont követően, ősszel dolgoznak...
  
Óriási fogás: 14 illegális migránst szállított autójában
A rendőrök - négy megyére kiterjedő akció keretében - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály székesfehérvári osztályának információi ...
  
Képet közöltek az elfogott illegális migránsokról
Alapos volt a román és a magyar rendőrök közös ellenőrzése, elfogták őket. A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre 2020. július 2-án 7 órakor egy román hat...
  
Adócsalás: Hajdú Péter az elsőrendű vádlott
A showman egymilliárd forintnál is több készpénzt vett fel két olyan cég számlájáról, amelyhez papíron semmi köze nem volt Két héttel ezelőtt még csak azt írhattuk le felelősségge...
  
Visszavitték a borsodnádasdi gyilkost az aknához
Borsodnádasd – A Debreceni Törvényszék helyszíni tárgyalást tartott ma este, ahol hihetetlen részletességgel elevenítették fel a végzetes éjszaka történéseit. K. Csenge gyilkosa za...
  
Gáspár Bea dráma: Gyomra 80 százalékát kioperálták
Életmentő műtéten esett át Gáspár Bea (45)! Gáspár Győző (46) feleségét egy vidéki kórházban operálták meg néhány napja, ahol gyomrának közel 80 százalékát távolították el...
  
Gáspár Bea dráma: Gyomra 80 százalékát kioperálták
Életmentő műtéten esett át Gáspár Bea (45)! Gáspár Győző (46) feleségét egy vidéki kórházban operálták meg néhány napja, ahol gyomrának közel 80 százalékát távolították el...
  
Orbán Viktor: A kormány ne nyaralgasson
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott interjút, amelyben többek között arról beszélt, hogy ne menjenek a magyarok a külföldre nyaralni, illetve beszámolt a gazdaság újraindításának ú...
  
Újabb változtatás TB ügyben
Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szüks...
  
Kormánypárti színészek álltak ki a kormánylapban a Színművészeti átalakítása mellett
Mások mellett Eperjes Károly, Ókovács Szilveszter és Vidnyánszky Attila is aláírta a Színművészeti Egyetem átalakítása elleni tiltakozást parafrazeáló levelet, amely kiáll a kormány...
  
Második hullám kisokos: amit tudni érdemes
Bár vannak optimistább és pesszimistább forgatókönyvek, jelen ismereteink szerint nem sok kétségünk lehet afelől, hogy előbb-utóbb beindul az új típusú koronavírus-fertőzések másodi...
  
Orbán: ha az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám
„A siker kulcsa bennünk van. Azt kell a magyaroknak megérteni, hogy ez egy szakaszgyőzelem. Nincs vakcina, tehát nem tudjuk magunkat beoltatni, hogy ne kapjuk el a fertőzést. Mivel az országo...
  
Szijjártó nyíltan sértegette a luxemburgi külügyminisztert
Jean Asselborn a Die Pressének azt mondta korábban, hogy Magyarország már nem demokrácia. Erre reagált most a magyar külügyminiszter. Lassan hat éve vagyunk kollégák Jean Asselbornnal...
  
Újabb milliárdok mennek a Bozsik Stadionra
A Budapest Honvéd arénájának építését az áprilisi egymilliárd után most 6,6 milliárddal támogatja meg a kormány. Összesen 191,2 milliárd forintot csoportosított át a kormány a ked...
  
Váratlan: Deutsch nekiment Kaletának
A Fidesz európai parlamenti képviselője felháborítóan enyhének tartja a volt perui nagykövet ügyében hozott ítéletet. Egy év, két év hat hónapra felfüggesztett börtön-, valamint 5...
  
Deutsch Tamás kikelt magából: Szégyen és gyalázat! - aberrált
A Fidesz európai parlamenti képviselője felháborítóan enyhének tartja a volt perui nagykövet ügyében hozott ítéletet. Egy év, két év hat hónapra felfüggesztett börtön-, valamint 5...
  
Vezet a Fidesz Budapesten, de Karácsonnyal elégedettek a fővárosiak - éljenek a statisztikák
A koronavírus-járvány kiélezte a harcot a kormány és a budapesti városvezetés között, a Republikon friss kutatásából kiderült, a fővárosiak elégedettebbek Karácsony Gergely és a fő...
  
Orbán: Arra kell figyelnünk, hogy a migráció erősödése ne veszélyeztesse a magyarok egészségét
Mármint szegényebbek, mint a nyugatiak, a kormányfő szerint most mégis azt várja el az EU, hogy mi segítsük meg a bajba jutott déli államokat. Szólt a nyaralásokról is. Szerinte a magyar ...
  
Orbán beismerte: szegényebbek vagyunk
Mármint szegényebbek, mint a nyugatiak, a kormányfő szerint most mégis azt várja el az EU, hogy mi segítsük meg a bajba jutott déli államokat. Szólt a nyaralásokról is. Szerinte a magyar ...
  
Müller Cecília továbbra sem hajlandó találkozni Hadházy Ákossal
Az országos tiszti főorvos korábban arra hivatkozva mondott nemet, hogy az operatív törzs miatt sok a dolga. Ennek már vége, Hadházyra viszont továbbra sem ér rá. Csak írásban hajland...
  
Vidnyánszky: szóltak, hogy vegyen részt a Színművészeti vezetésében
Aki az elmúlt tíz évben valamennyire követte a színházpolitika alakulását, az tudhatja, hogy az Orbán-kormány megalakulása óta eltelt időszak jórészt Vidnyánszky Attila „területfogl...
  
Bácskai feljelentést tesz, MERT elvették tőle a Baranyit gúnyoló rajzot !!!!
A IX. kerületi önkormányzat csütörtöki ülésén a korábbi polgármester, a fideszes Bácskai János asztalánál egy lap lógott, amin a kerület ellenzéki polgármesteréről, Baranyi Kriszt...
  
Lapátra kerültek a Fidesszel összefogó alpolgármesterek
Miután Göd momentumos polgármester a hétfői ülésen nem tudta a képviselő-testülettel leváltatni az LMP-s és a DK-s alpolgármesterét, mert azok legutóbb összefogtak ellene a Fidesszel,...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Július elsejétől szinte mindent látni fog a NAV


Július elsejétől szinte mindent látni fog a NAV, hiszen a vállalkozóknak minden számlát be kell majd küldeniük az adóhatóság felé. Kipróbáltuk a regisztrációt.

2020. július 1-jétől minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsát ki, függetlenül a számla áthárított áfatartalmától

- így szól hivatalosan a szerdán életbe lépő változás, azaz július 1-től több mint egymillió vállalkozás egymás közötti ügyletének a számlaadatait látja az adóhivatal.

A mostani döntés jól illeszkedik az Orbán-kormányok eddigi gazdaságfehérítő lépéseibe, mint például az online pénztárgépek vagy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése, amelyek mind azt a cél tűzték ki maguk elé, hogy hosszú évtizedek után véget vessenek annak a gyakorlatnak, hogy a cégek gyakran számla nélkül vagy nem valós értéken kiállított számlával trükköznek.

Sőt, a mostani változás nemcsak a cégeket érinti, mivel az adószámmal rendelkező szervezeteknek (pl. egy társasház vagy egy alapítvány), adószámmal rendelkező magánszemélyeknek szintén nyilatkozniuk kell az általuk kibocsátott számlákról. Az adóhatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy az adatszolgáltatás alól az sem mentesül, akinek azért nincs magyar adószáma, mert korábban nem teljesítette bejelentési kötelezettségét.

Annyi könnyebbség van, hogy a magánszemélyek számára kiállított számlákra nem vonatkoznak a július elsejétől életbe lépő szabályok, ám jövőre már ezeket – és a külföldi partnerek részére kiállítottakat - is bevonják a rendszerbe. Ennek megfelelően az olyan számlakiállítók, akik kizárólag külföldi adóalanynak értékesítenek terméket, nyújtanak szolgáltatást, egyelőre kimaradnak a kötelezettség alól. Ugyancsak nincs szükség a számlák adatközlésére, ha valaki online pénztárgépet használ és azon tud kiállítani számlát. (Ellenpéldaként a taxisokat említik, akik online csak a nyugtát tudja kibocsátani, számlát még papíron adnak, esetükben az ilyen számlákat regisztrálni kell a NAV rendszerében.)

Ugyanakkor a katásoknak már idén júliustól adatot kell szolgáltatniuk. Az ő kötelezettségük akkor is fennáll, ha alanyi adómentességet választottak, vagyis nem számolnak fel és nem fizetnek áfát, és logikusan a tárgyi adómentes tevékenységeknél alkalamazott áfamentesség sem ad felmentést. Így adatot kell szolgáltatni például a magán-egészségügyi szolgáltatásról, de még az adómentes ingatlanértékesítésről is.

Bár többször felröppentek az ezzel kapcsolatos hírek, ám a mostani változással sem szűnik meg a nyugtaadás lehetősége, és a számlákat továbbra is ki lehet állítani számlatömbben, ha valakinek úgy kényelmesebb - az online adatszolgáltatást persze akkor sem ússza meg. Azoknak, akik jellemzően nem a számítógépüknél töltik ki a számlákat, segítséget nyújthatnak a mobilra is letölthető számlázószolgáltatások, ilyen applikcáiója a NAV-nak is van már.

Mindent látni fognak

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy

július elseje utáni teljesítésekre már nem 15, hanem 8 napos határidővel kell kiállítani a számlát.

Egy új kötelezettség is megjelenik, hiszen július 1-jétől kötelező megjeleníteni a számlán a termékbeszerző, szolgáltatást igénybevevő adószámának – csoportazonosító számának – első nyolc számjegyét. Fontos változás az is, hogy amennyiben valaki kézi számlatömböt használ, akkor ha 500 ezer forintnál kevesebb a számlán szereplő áthárított áfa összege, akkor az eddigi öt helyett négy napja lesz a vállalkozásoknak az adatszolgáltatásra. Ha a számlában az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, akkor ezt legkésőbb a számlakibocsátást követő naptári napon kell megtenni.
Ahol mindent megtalál
A NAV kérdés-válasz szekciója az adatszolgáltatásról ide kattintva érhető el.

A kézi számlázóknak a bizonylat adatait az Online Számla rendszer erre kialakított felületén kell manuálisan rögzíteniük. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kézi számlát használóknak kétszer kell minden adatot rögzíteniük, ami nemcsak a hibalehetőséget, hanem az adminisztrációval töltött időt is jelentősen megnövelheti, így a NAV joggal bízhat abban, hogy a mostani változásnak köszönhetően visszaszorul a kézi számlázás. Online számlázóprogram esetében ugyanis egyből megjelenik az adat a NAV-nál, itt lényegében annyi tennivalója van az adózónak, hogy az általa használt számlázóprogramot kösse össze a NAV Online Számla rendszerével. Mindez azt is jelenti, hogy aki eddig nem tette, annak muszáj lesz regisztrálnia a rendszerbe július elsejéig.

Ezt hogyan tehetjük meg? A regisztráció során egy felhasználót és egy technikai felhasználót is regisztrálni kell, ha pedig valaki a számlát is online állítja ki - ami nyilván pratikus -, akkor a számlázóprogramban is regisztrálnia kell a technikai felhasználót. Sőt, nincs ez másként akkor sem, ha valaki a NAV saját számlázóprogramját (Online Számlázó) használná, ezeket a lépéseket ott is végre kell hajtania.

Ilyenkor az egyetlen vigasz az, hogy a regisztráció, ha nem is villámgyorsan, de azért működik még a határidő előtti rohamban is. Hétfőn, azaz két nappal az új rendszer indulása előtt az Index arról számolt be, hogy akadozott a rendszer, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy jó magyar szokás szerint mindenki az utolsó pillanatra hagyta a regisztrációt. Így tettünk mi is, de mi - még ha nem is villámgyorsan - sikerrel jártunk. (A NAV alapesetben fél órát ad a néhány perces folyamatra.)

Nem világos azonban, hogy miért van szükség ennyire bonyolult regisztrálgatásra, hiszen a vállalkozók már jó ideje kötelezettek arra, hogy egyéb ügyeiket az ügyfélkapun keresztül intézzék - innen indul az Online Számla regisztrációja is -, vagyis inkább ennek a megerősített biztonságára lenne szükség az adatok miatt, de egy egyszemélyes mikrovállalkozás esetében a három azonosító túlzásnak tűnik (pláne, hogy még van ugye egy adószáma és ezen kívül egy adóazonosítója is minden érintettnek). Az mindenesetre vigasztalhatja azokat, akiknek pár ősz hajszálat okozott a folyamat, hogy a végén legalább a hatóság arra használja fel a teljes körű adatállományt, hogy segítse a vállalkozásokat az adóbevallás elkészítésében - legalábbis ez az ígéret a kormány részéről.

A kezdeti kényelmetlenségekért cserébe a vállalkozások sem járnak rosszul, ha összekötik rendszerüket a NAV-éval, hiszen az adóbevallás elkészítésén túl is lehetnek előnyei a rendszernek: például a számla kitöltésekor automatikusan betöltődnek a vevő adatai, csökken a hibalehetőség, mivel a rendszer jelezz, ha valamit rosszul töltenek ki, de lehet kérni automatikus fizetési felszólítást is. A másik részről pedig a NAV sokkal jobban rálát a vállalkozások forgalmával, amivel könnyebben ki tudja szűrni az adócsaló cégeket - ezt pedig minden, tisztességesen dolgozó vállalkozásnak érdeke.


Sok cégnek fogalma sincs, mi jön

Az átállás sok cégnél nem lesz egyszerű, hiszen egy nemrég készített kutatásból kiderül, hogy a kisvállalkozások kétharmada még mindig a kézi számlatömböt részesíti előnyben, és alig egyötödük az, amely él a telepíthető számlaprogramok lehetőségével. Sőt, tízből négy vállalkozó a mai napig kinyomtatva adja át vagy postázza vevőinek az online számlázóban kiállított számláit.
Van mobilapp is
Az ódzkodóknak segítség lehet, hogy a NAV mobilapplikációt is készített, amivel számos lekérdezési lehetőségre, a számlák módosítására, érvénytelenítésére is van lehetőség, de a partnerek speciális kezelése is biztosított, így például automatikusan tölti be az alkalmazás a vevő adatait is. Részletekért kattintson.

Érdekesség az is, hogy bár a kutatás kifejezetten a júliusi változások miatt készült, a kizárólag kézi számlatömböt használók több mint fele úgy nyilatkozott, nem is tervezi bevezetni a vállalkozás mindennapjaiba az online számlázást a következő fél évben. Magyarán nincsenek tisztában a szabályozással, így félő, hogy sokan nem fogják betartani az új előírásokat.

Nekik annyi szerencséjük van, hogy a koronavírus-járvány miatt az adóhatóság megígérte: szeptember 30-ig nem fogja szankcionálni a nem teljesítőket – ezzel azonban csak azok élhetnek, akik már regisztráltak az Online Számla rendszerbe.
Túl keskeny lett a bicikliút, nem fértek rá a fideszes átadók
Új sportpályát kapott az ELTE
Hivatalos: A honvédségnek továbbra is készenlétben kell állnia
Valami bűzlik: egymilliárdot zsebelt be ugyanaz a cég Hevesben
16 milliárd: hibrid villamosvasúti járműveket vesz a kormány
A magyar kormány segítségével épül Székelyföldi Akadémia
Orbán: senki ne menjen külföldre!
510 milliós beruházás Tihannyal szemben
Óriási fogás: 14 illegális migránst szállított autójában
Képet közöltek az elfogott illegális migránsokról
Adócsalás: Hajdú Péter az elsőrendű vádlott
Visszavitték a borsodnádasdi gyilkost az aknához
Gáspár Bea dráma: Gyomra 80 százalékát kioperálták
Gáspár Bea dráma: Gyomra 80 százalékát kioperálták
Orbán Viktor: A kormány ne nyaralgasson
Újabb változtatás TB ügyben
Kormánypárti színészek álltak ki a kormánylapban a Színművészeti átalakítása mellett
Második hullám kisokos: amit tudni érdemes
Orbán: ha az egészségügyben jól végzik a dolgukat, nem lesz második hullám
Szijjártó nyíltan sértegette a luxemburgi külügyminisztert
Újabb milliárdok mennek a Bozsik Stadionra
Váratlan: Deutsch nekiment Kaletának
Deutsch Tamás kikelt magából: Szégyen és gyalázat! - aberrált
Vezet a Fidesz Budapesten, de Karácsonnyal elégedettek a fővárosiak - éljenek a statisztikák
Orbán: Arra kell figyelnünk, hogy a migráció erősödése ne veszélyeztesse a magyarok egészségét
Orbán beismerte: szegényebbek vagyunk
Müller Cecília továbbra sem hajlandó találkozni Hadházy Ákossal
Vidnyánszky: szóltak, hogy vegyen részt a Színművészeti vezetésében
Bácskai feljelentést tesz, MERT elvették tőle a Baranyit gúnyoló rajzot !!!!
Lapátra kerültek a Fidesszel összefogó alpolgármesterek
Óriási botrány: Nem volt hajlandó pályára lépni a Zalaegerszeg ciprusi légiósa
Orbán kitart a kínai cég mellett amit mindenki más kiszorít
Hongkong bajban: illegális a Hongkong felszabadításáról szóló szlogen
Az iskolaőrségről is szavaznak ma a parlamentben
Orbán Viktor üzent Brüsszelnek - tisztességtelenségről beszél
A gazdaságvédelmi alap 95 százalékát a határon túliak kapták - elképesztő adatok
Durván zsebbe kell nyúlnia annak akit érint az új TB törvény
Sokkal rosszabbul is járhattak volna a kisadózók - állítja a kormány
Nem élte túl a Pesten elgázolt motoros
Óriási a baj: a multik nélkül is mintegy 160 ezer embert bocsátottak el
Lángolt a győri hulladékégető
Délutáni vihar: két emberre rázuhant egy fa a Lánchídnál
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum