Kezdőlap   Csatlakozz hozzánk facebookon
Csúnya adok-kapok a parlamentben - Szijjártó meccslátogatása és a Mészáros 17 milliárdos támogatásaSzóba került Szijjártó Péter meccslátogatása, az önkormányzatok bevételeinek megcsapolása és a vasúti szárnyvonalak elsorvasztása is az Országgyűlésben.

Azonnali kérdések

A miniszter vigyorogva jelentkezett be egy zártkapus focimeccsről – rótta fel a jobbikos Stummer János a külgazdasági és külügyminiszternek, Szijjártó Péternek a Parlamentben. Az ellenzéki képviselő kérdése lényegében az volt: ilyen példát kell-e mutatnia egy tárcavezetőnek. Szijjártó Péter szerint az MTK és a Honvéd meghívására mehetett megnézni a két csapat Magyar Kupa-elődöntőjét a Puskás Arénába a múlt héten, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szabályai szerint. Stummer bocsánatkérést akart kicsikarni Szijjártótól, aki ehelyett elmondta, hogy a szerdai kupadöntőn is ott lesz, sőt, a szövetséggel együtt adja majd át a kupát.

Miért jutalmazza a kormány azokat, akik elbocsátanak százakat – kérdezte az MSZP-s Szakács László. Felidézte, hogy Mészáros Lőrinc 17 milliárd forintot kapott a Kisfaludy-program keretében, pedig 800 embert bocsátott el. Szijjártó Péter szerint a kormány munkahelyteremtést finanszíroz. Szerinte Szakács csak vagdalkozik, ha nem mutat konkrét jogsértést.

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint pénzt vonnak el az önkormányzatoktól, az egyetemektől és a nyugdíjasoknak sem adnak semmit. Miért büntetik az önkormányzatokat – tette fel a kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek, ám Pogácsás Tibor államtitkár válaszával kellett beérnie. Pogácsás szerint az önkormányzati rendszer jól működik.

Keresztes László Lóránt Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezte volna, aki azonban nem volt jelen. Másik kérdéssel is jelentkezett, azt fel is olvasta: azt tudakolta, miért ítél halálra 34 vasúti mellékvonalat a kormány, s mivel indokolja az intézkedés szükségességét. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt neki, aki szerint figyelembe veszik az utazóközönség változó igényeit. Ő úgy látja, hogy vasútfejlesztés történik, és utalt a Budapest–Belgrád-vonalra is. Azt nem árulta el, meddig járnak korlátozott számban az érintett vonatok.

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is Orbánt kérdezte volna, de annak távollétében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, elrendeli-e a kormány országos szinten is a trianoni békére emlékező egy perces csendet. Dömötör nem válaszolt egyértelműen, csak azt mondta, a Párbeszéd nem javasolta ezt időben. Kocsis-Cake szerint ez a járvány miatt nem történt meg korábban.

Miért van szükség politikai kapcsolatokra a teniszszövetség vezetéséhez – kérdezte a jobbikos Steinmetz Ádám, akinek Orbán helyett Szijjártó válaszolt. Az olimpiai bajnok vízilabdázó azt tudakolta, egyetért-e a miniszterelnök azzal, hogy politikus ne lehessen sportszövetség vagy sportklub vezetője. Szijjártó nemleges választ adott, Steinmetz viszonválaszában pedig jelezte: szerinte árt a sportnak, ha politikusok vezetik.

Hány embert küldtek haza a kórházakból a "Kásler-terv" végrehajtása során – tette fel a kérdést Szél Bernadett. Felidézte, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint 2 százalékot kellett felszabadítani, az ágyak 58 százaléka üres volt országosan. A miniszteri utasítás viszont a 60 százalékos kiürítést minden egyes kórháznak előírta, és ezen csak azután változtattak – megyei átlag 60 százalékra – , hogy lejárt a végrehajtás határideje, és betegeket kellett hazaküldeni. Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Számot nem mondott, de állította, a halaszthatatlan beavatkozásokat elvégezték, és megdicsérte a WHO is az ágyfelszabadítást.

Az ágyfelszabadításról kérdezett Varga László (MSZP) is. Sokak szerint a kiürített ágyak egy részét a későbbiekben megszüntetné a kormány, így az aggódó miskolciak nevében kérdezte meg, mi lesz az ottani Semmelweis Tagkórházzal és a szülészettel. Rétvári Bence államtitkár válaszolt, szerinte újraindul az egészségügy, a felszabadított ágyak harmada már ismét elérhető. Varga megállapította, hogy Rétvári nem válaszolt. Az államtitkár a viszonválaszában sem változtatott ezen.

Miért nem oszlatta fel a rendőrség a Deák téri demonstrációt, ha az nyilvánvalóan jogsértő volt, ráadásul a járványhelyzet miatt nem is kerülhetett volna rá sor – kérdezte Arató Gergely (DK). A belügyminiszter helyett Kontrát Károly államtitkár válaszolt.

A rendőrség a Dohány utcában és a Deák téren történteket külön eseményként kezelte

– mondta el Kontrát azt, amit a BRFK eddig nem közölt. Az utóbbit megemlékezésnek minősítették, és csak előbbit értékelték gyűlésnek. A gyűlésről 6 főt állítottak elő, 34 szabályt sértett. Arató szerint a rendőrség politikai utasításra nem oszlatott, ezt Kontrát tagadta.

Miért von el a kormány az önkormányzatoktól, és miért nem támogatja azokat, melyek kénytelenek voltak túlköltekezni a járvány elleni védekezés során – kérdezte Ungár Péter (LMP), példaként Szombathelyet felhozva. Szijjártó válaszában Ungárnak is elismételte, hogy mennyi vállalatot támogat közpénzzel a kormány.

Nem a létbiztonságra és tehermegosztásra törekvő humanisták útját járja a kormány a válságkezelés során Tordai Bence (Párbeszéd) szerint. A korrupt autoriter populisták irányát választotta a Fidesz-kormány, megoszt és megszorít. Felhagy-e ezzel a kormány – kérdezte Szijjártótól. A miniszter szerint a humanisták eladósodnak, a korrupció 2010 előtt volt, de van harmadik irány is. Elmondta, a legfontosabb céljuk, hogy az embereknek legyen munkája, és a cégeket meg kell védeni.

Nagy Csaba (Fidesz) a koronavírus elleni védekezésről kérdezte Orbán Balázs államtitkárt, illetve az ellenzéket ostorozta. Orbán szerint "hazánk jól vizsgázott", az ellenzék nem támogatta a kormányt, az előírásokat pedig fontos betartani.

A fiatalok lakhatási programjának elszabotálásáról akarta kérdezni a pénzügyminisztert a jobbikos Z. Kárpát Dániel, de csak Tállai András államtitkártól kapott választ. A képviselő szerint egy tipikus, 180-200 ezres fizetésű fiatalon egyáltalán nem segít a jómódúakat megcélzó csok. A lakhatás a bérlők fizetésének 40 százalékát viszi el, ezt fejeli a 27 százalékos áfa és a lakástakarék megszüntetése is, érvelt. Tállai András előbb a devizakárosultak segítéséről beszélt, majd arról, hogy 435 milliárd forintot adott a kormány a csok-ot igénylőknek. Hivatkozott a kedvezményes lakásáfára is, amiről Z. Kárpát egyből meg is állapította: éppen most vezetik ki.

Földi László (KDNP) a helyi termelők támogatásáról kérdezte Farkas Sándor államtitkárt. Farkas a termelői piacok hatását dicsérte a termékpályák szempontjából.

Milyen mértékben szabadultak el az árak – kérdezte Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) Tállai Andrástól. A cukor ára 14,1, a sonkáé 12,5 százalékkal nőtt – válaszolta meg saját kérdését –, a karaj 300 forinttal lett drágább egy év alatt. Hány vizsgálat indult a tisztességtelen piaci magatartás miatt – kérdezte továbbá, de Tállai közölte, erre nem tud válaszolni. 2,8 százalék volt az infláció áprilisban, 1,5 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban – folytatta. Az áremelkedés a piaci viszonyok miatt van, a sertéspestis és a koronavírus miatt, valamint a forintárfolyam változása okozza Tállai szerint. Erre Bangóné emlékeztetett, hogy Tállai Mezőkövesden be tudott avatkozni a piaci folyamatokba, amikor a benzinárról volt szó.

Napirend előtt

A kormány hosszú távon engedélyezi a havi egy pihenőnapot és a 12 órás munkavégzést, ez Orbán Viktor munkaalapú társadalma – mondta felszólalásában a párbeszédes Szabó Tímea az Országgyűlés plenáris ülésén. A Párbeszéd politikusa szerint járványkezelés címen eddig csak önkényeskedett a kormány, vagy pedig költekezett: Mészáros Lőrinc 183 milliárd forint közpénztámogatást kapott a képviselő szerint, egy személyben ugyanannyit, mint amennyit félmillió bajba került magyarnak együtt ígértek. Szabó úgy fogalmazott: csak Orbánnak kell bocsánatot kérnie, nem az ellenzéknek. Válaszában a fideszes Dömötör Csaba arról beszélt, hogy minden rosszabb volt, mielőtt a Fidesz kormányra került.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet a globalizációról beszélt, és arról, hogy kiszolgáltatott az ország gazdasága, hiszen összeszerelő üzemet csinált belőle a Fidesz. A kormány szórja az adófizetők pénzét, továbbra is a multikat támogatja a kis- és közepes vállalkozások helyett – fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki szerint új irány kell. Schanda Tamás válaszolt neki, aki szerint összefogásra van szükség, amit nem kaptak meg az LMP-től sem. Szerinte a kormány megvédte az embereket és talpra állítja a gazdaságot.

Az egy nemzethez tartozókat nemcsak fizikai határokkal, de megosztó politikával is el lehet választani – kezdte felszólalását Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. Szerinte a Fidesz gyűlöletpolitikája vezetett oda, hogy nyíltan rasszista tüntetést lehet tartani Budapesten, és hogy a roma holokauszt emlékművét a napokban sokadszorra is meggyalázták. Majd a gazdasági megosztottságra tért át: 3 millióan élnek szegénységben, hozta fel példaként. Újjáépítésre van szükség a gazdaságtól kezdve az oktatáson át az egészségügyig. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt neki, arról beszélve, hogy 2006-ban erőszakosak voltak a rendőrök. Utána azt is kifejtette, hogy szerinte 2008-ban nem volt szociális a válságkezelés.

Ilyen válságkezelés, mint nálunk, nincs még egy a világon – jelentette ki jobbikos Jakab Péter. Itt segítség helyett levelet kapnak az emberek az államtól. 100 milliárd forintot különítettek el kormánypropagandára, 2000 milliárdot állami beruházásra, a lakosság terhei pedig csak nőnek, az árak az egekben vannak. A kormány propaganda-költéseinek feléből lehetne lakásprogramot indítani, hogy ne 20 éves eladósodással kezdjék az életet a fiatalok, hozta példának. Dömötör Csaba szerint a Jobbik letagadja az ország eredményeit, és különben is szétesőben van a párt.

Szászfalvi László KDNP-s képviselő napirend előtt a trianoni békeszerződésről olvasott fel beszédet. Szijjártó Péter válaszolt neki, aki szerint szuverén és független az ország, különösen 2010 óta. Szerinte senki sem várhatja el, hogy ünnepeljük a trianoni békeszerződést, majd arról beszélt, hogy meglátása szerint jó viszonyt ápol a kormány a környező országokkal.

A fideszes Halász János szólalt fel napirend előtt utoljára. Szerinte azért fontos a "második Soros-tervről" szóló nemzeti konzultáció, mert még nem múlt el a járvány miatti veszély. Fájlalta, hogy sokan támadták már az előző nyolc nemzeti konzultációt is. Neki is Szijjártó Péter válaszolt. A miniszter arról beszélt, hogy a kormány idejében reagált a koronavírus-járványra, és a jövőben semmi sem lesz ugyanolyan, mint volt. A munkanélküliség helyett a munkahelyteremtést kell támogatni, mondta aztán. Azt is említette, hogy 806 vállalkozás kapott már pénzt, összesen 178,6 milliárd forintot a kormánytól.

https://hvg.hu
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Magyarország: eddig bírta a közel 700 millió forintos kerékpárút
Az európai főügyész figyelmeztette Magyarországot
Lázár János birtoka 8,5 milliárdot kapott a kormánytól
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Bár a közműhivatal rendületlenül vizsgálja a lakosság fűtési rezsijét, az elmúlt öt év során - Orbánék szája íze szerint - a tőzsdei mélyrepülések ellenére sem találtak okot a ...
  
Ezer forint jutalmat kaptak a Tanárok veszprémben
Fejenként kerek ezer forinttal honorálta pedagógusai egy jelentősebb csoportját a veszprémi tankerület pedagógusnap alkalmából. A jutalmat ők naptár formájában vághatták zsebre. Másho...
  
Deutsch Tamás szerint az Európai Unió miatt van szükségünk a kínai és az orosz hitelre
Európa parlamenti képviselőjét küldte a Fidesz az ATV Egyenes beszéd című műsorába az Európai Bíróság civiltörvényről szóló ítéletét megmagyarázni. Deutsch Tamás felmondta a k...
  
Rossi szerint Dzsudzsák többre is vihette volna, de ő a pénzügyi nyugalomra gondolt
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a tuttomercatoweb.com-nak adott nyilatkozatában beszélt az Európa-bajnokságról, Szoboszlai Dominik esetleges klubváltásáról és Dzsud...
  
Többszörös áron szállítja a fákat a településekre az Agrárminisztérium programja
A kereskedelmi árak három-négyszeresébe kerülhetnek azok a fák, amelyeket a településfásítási program során oszt szét az Agrárminisztérium, írja az Átlátszó. A lap kiszámolta, hogy...
  
A kormány szerint a kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság miatt van
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy mos...
  
Molnár Anikó botrány: Öregasszonyok írogatnak nekem, hogy el kellene törni a kezem
Nem telt el még annyi idő Gesztesi Károly temetése óta, hogy biztonsággal síremléket lehessen emelni a nyughelye fölé. Sírhelyének állapota azonban nem tetszett mindenkinek. Molnár Ani...
  
NAV: Több százezer hamis és rossz minőségű maszkot foglaltak le
Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb egészségügyi védőeszközt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron meg...
  
Horrorbaleset a magyar utakon: egyszerűen összeroppant az autó a baleset következtében
Halálos közlekedési baleset történt a 42-es főútvonalon Berettyóújfalu és Földes között, ezért teljes zárás van az érintett útszakaszon – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-f...
  
Mindenki találgat: érdekes tüneteket mutat a brazil elnök
Ismét tesztelték Jair Bolsonaro brazil elnököt hétfőn az új koronavírusra, miután helyi sajtójelentések szerint a Covid-19 betegséghez hasonló tünetei voltak – írja az MTI. Bolsonaro...
  
Orbán megmondta: a magyar turizmusnak kampó, 93 százalékos a visszaesés
A magyar turisták egy kis része már mert szállást foglalni májusra, a külföldiek viszont gyakorlatilag eltűntek. Teljesen összeomlott a magyar turizmus a koronavírus hatására. A Közpon...
  
Hivatalos: Magyarországon is indíthat vizsgálatokat az Európai Ügyészség
Magyarország nem marad ki teljesen az Európai Ügyészség hatósági jogköréből – mondta az európai főügyész, Laura Codruta Kövesi egy vele készült interjúban. Magyarországi cégek ...
  
Már 27,6 százalékot zuhant a magyar ipar
Az áprilisinál kisebb volt az ipar visszaesése májusban, de az egy évvel korábbi termelés több, mint negyede így is eltűnt. 2020 májusában az ipari termelés volumene a nyers adat szerin...
  
Hirtelen döntést hozott szerelme miatt Vajna Tímea
A filmmogul özvegye egy évet tervezett kint tölteni, hogy megkapja az amerikai állampolgárságot. De előbb visszajött. Szerelme miatt megszakította egyéves amerikai tartózkodását Vajna T...
  
Nemrég vesztegetés gyanújával hallgatták ki, most javaslatot tett a Fidesznek
A nagy ötleteiről híres Boldog István, akit az ügyészség nemrég vesztegetés gyanújával hallgatott ki, nemrég azt javasolta a Fidesz-frakciónak, hogy nyilvánítsák terrorszervezetté az ...
  
Rágyújtotta a házat a mozgásképtelen élettársára
Vasárnap este egy 54 éves nő felgyújtotta mányi házát, benne a gondozásra szoruló, mozgásképtelen élettársával. Az idős férfit a szomszédok mentették ki az égő házból. Másnap ...
  
4000 felé emelkedett az azonosított fertőzöttek száma Magyarországon
Tizenhattal, 4205-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a központi járványoldal kedden. Az elhunytak száma változatlanu...
  
Feltűnően hasonló gondjai vannak két olyan intézménynek, amelyek működését a kormány nem nézi jó szemmel
Feltűnően hasonló gondjai vannak 2020 nyarán két olyan intézménynek, amelyek működését a kormány nem nézi jó szemmel. Az ellenzéki önkormányzatok és az ország legnagyobb híroldala,...
  
Mennyit kaszálnak a végrehajtók az embereken? - elképesztő listát tettek közzé
Magyarországon a végrehajtói kör köztudottan nagyon jól megél a nemzet sanyargatásából, meghurcolásából. Nézzük a számokat, a nyilvánosan elérhető cégadatok alapján összeállíto...
  
Magyar tanácsadó: Gyorsíthatják a koronavírus terjedését Európában az illegális bevándorlók
A migránsok az elmúlt hónapokban zárt közösségben voltak, nem tesztelték őket, ezért könnyebben terjedt közöttük a vírus. Gyorsíthatják a koronavírus terjedését Európában az il...
  
Nyugdíjpénztár: Milliókat nyertek, akik nem dőltek be Matolcsy fenyegetésének
Milliókat nyertek, akik nem dőltek be Matolcsy fenyegetésének Jól jártak azok a magánnyugdíjpénztári tagok, akik nem engedtek a kormány zsarolásának, és 9 évvel ezelőtt a maradás mell...
  
Rendőrt hívott Gesztesi Károly özvegye a színész sírjához
Feljelentette Gesztesi Károly özvegye a színész sírját rendbe hozó Molnár Anikót, és annak barátnőjét - írta a Bors. Molnár Anikó a napokban írta meg egy Facebook-bejegyzésben, ho...
  
Vallomás: saját maga gyújtotta fel lakóingatlanát, benne a gondozásra szoruló élettársával
Egy 54 éves nő felgyújtotta mányi lakóingatlanát, benne a gondozásra szoruló élettársával. Az idős férfit a szomszédok mentették ki az égő házból. Az eseményt követően órákkal ...
  
12 fős migránscsoportra csaptak le a rendőrök
A 12 határsértőt Kunbaja térségében tartóztatták fel a járőrök. A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök egy 12 fős migránscsoportot tartóztattak fel 2...
  
A takarítónő lopta el a pénztárcát a magyar szállodából
Az I. kerületi nyomozók befejezték annak a nőnek az ügyét, aki ellopta egy vendég pénztárcáját; a hotel kamerája azonban rögzítette az esetet. Budapesten egy I. kerületi hotelben sz...
  
Pesti videó: Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt hatalmas baleset
Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt hatalmas baleset a Blaha Lujza téren. Az egyik, a Rákóczi úton várakozó autó fedélzeti kamerája rögzítette az esetet. A Rákóczi úti l...
  
Döntöttek: Akár emberölés is lehet a vád L.L. Junior egykori kedvese ellen
Egy éve történt a tragédia L.L. Junior családjában, amikor is egy szörnyű autóbalesetben elvesztették kisfiukat, Dávidkát. Mint ismert, a gyermek az édesanyja mellől szaladt el, amikor ...
  
Botrány: letiltották Galambos Lajos lányának a profilját
Budapest – „Lehet, hogy hibás hivatkozásra kattintottál vagy az oldalt eltávolították.” Pár napja ezzel a hibaüzenettel találkozhatnak, akik a legnagyobb fényképmegosztó közösség...
  
Orbán válaszolt miért kap Mészáros Lőrinc 17,7 milliárd forint állami támogatást és ez miért nem baj
Orbán Viktor miniszterelnök szerint féligazságok helyett érdemes a teljes igazsággal foglalkozni. Kiszámoltuk: Mészáros Lőrinc szállodái háromezerszer nagyobb támogatást kapnak a Kisfal...
  
A Bozsik Stadion is kap egy állatszobrot
Újabb alkotással bővül a NER környékén egyre felkapottabb szobrász, Szőke Gábor Miklós stadion mellé telepített portfóliója: a többek között a ferencvárosi sasból, a Szeged-Csanád...
  
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
Csúnya adok-kapok a parlamentben - Szijjártó meccslátogatása és a Mészáros 17 milliárdos támogatása


Szóba került Szijjártó Péter meccslátogatása, az önkormányzatok bevételeinek megcsapolása és a vasúti szárnyvonalak elsorvasztása is az Országgyűlésben.

Azonnali kérdések

A miniszter vigyorogva jelentkezett be egy zártkapus focimeccsről – rótta fel a jobbikos Stummer János a külgazdasági és külügyminiszternek, Szijjártó Péternek a Parlamentben. Az ellenzéki képviselő kérdése lényegében az volt: ilyen példát kell-e mutatnia egy tárcavezetőnek. Szijjártó Péter szerint az MTK és a Honvéd meghívására mehetett megnézni a két csapat Magyar Kupa-elődöntőjét a Puskás Arénába a múlt héten, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szabályai szerint. Stummer bocsánatkérést akart kicsikarni Szijjártótól, aki ehelyett elmondta, hogy a szerdai kupadöntőn is ott lesz, sőt, a szövetséggel együtt adja majd át a kupát.

Miért jutalmazza a kormány azokat, akik elbocsátanak százakat – kérdezte az MSZP-s Szakács László. Felidézte, hogy Mészáros Lőrinc 17 milliárd forintot kapott a Kisfaludy-program keretében, pedig 800 embert bocsátott el. Szijjártó Péter szerint a kormány munkahelyteremtést finanszíroz. Szerinte Szakács csak vagdalkozik, ha nem mutat konkrét jogsértést.

Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint pénzt vonnak el az önkormányzatoktól, az egyetemektől és a nyugdíjasoknak sem adnak semmit. Miért büntetik az önkormányzatokat – tette fel a kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek, ám Pogácsás Tibor államtitkár válaszával kellett beérnie. Pogácsás szerint az önkormányzati rendszer jól működik.

Keresztes László Lóránt Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezte volna, aki azonban nem volt jelen. Másik kérdéssel is jelentkezett, azt fel is olvasta: azt tudakolta, miért ítél halálra 34 vasúti mellékvonalat a kormány, s mivel indokolja az intézkedés szükségességét. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt neki, aki szerint figyelembe veszik az utazóközönség változó igényeit. Ő úgy látja, hogy vasútfejlesztés történik, és utalt a Budapest–Belgrád-vonalra is. Azt nem árulta el, meddig járnak korlátozott számban az érintett vonatok.

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is Orbánt kérdezte volna, de annak távollétében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, elrendeli-e a kormány országos szinten is a trianoni békére emlékező egy perces csendet. Dömötör nem válaszolt egyértelműen, csak azt mondta, a Párbeszéd nem javasolta ezt időben. Kocsis-Cake szerint ez a járvány miatt nem történt meg korábban.

Miért van szükség politikai kapcsolatokra a teniszszövetség vezetéséhez – kérdezte a jobbikos Steinmetz Ádám, akinek Orbán helyett Szijjártó válaszolt. Az olimpiai bajnok vízilabdázó azt tudakolta, egyetért-e a miniszterelnök azzal, hogy politikus ne lehessen sportszövetség vagy sportklub vezetője. Szijjártó nemleges választ adott, Steinmetz viszonválaszában pedig jelezte: szerinte árt a sportnak, ha politikusok vezetik.

Hány embert küldtek haza a kórházakból a "Kásler-terv" végrehajtása során – tette fel a kérdést Szél Bernadett. Felidézte, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint 2 százalékot kellett felszabadítani, az ágyak 58 százaléka üres volt országosan. A miniszteri utasítás viszont a 60 százalékos kiürítést minden egyes kórháznak előírta, és ezen csak azután változtattak – megyei átlag 60 százalékra – , hogy lejárt a végrehajtás határideje, és betegeket kellett hazaküldeni. Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Számot nem mondott, de állította, a halaszthatatlan beavatkozásokat elvégezték, és megdicsérte a WHO is az ágyfelszabadítást.

Az ágyfelszabadításról kérdezett Varga László (MSZP) is. Sokak szerint a kiürített ágyak egy részét a későbbiekben megszüntetné a kormány, így az aggódó miskolciak nevében kérdezte meg, mi lesz az ottani Semmelweis Tagkórházzal és a szülészettel. Rétvári Bence államtitkár válaszolt, szerinte újraindul az egészségügy, a felszabadított ágyak harmada már ismét elérhető. Varga megállapította, hogy Rétvári nem válaszolt. Az államtitkár a viszonválaszában sem változtatott ezen.

Miért nem oszlatta fel a rendőrség a Deák téri demonstrációt, ha az nyilvánvalóan jogsértő volt, ráadásul a járványhelyzet miatt nem is kerülhetett volna rá sor – kérdezte Arató Gergely (DK). A belügyminiszter helyett Kontrát Károly államtitkár válaszolt.

A rendőrség a Dohány utcában és a Deák téren történteket külön eseményként kezelte

– mondta el Kontrát azt, amit a BRFK eddig nem közölt. Az utóbbit megemlékezésnek minősítették, és csak előbbit értékelték gyűlésnek. A gyűlésről 6 főt állítottak elő, 34 szabályt sértett. Arató szerint a rendőrség politikai utasításra nem oszlatott, ezt Kontrát tagadta.

Miért von el a kormány az önkormányzatoktól, és miért nem támogatja azokat, melyek kénytelenek voltak túlköltekezni a járvány elleni védekezés során – kérdezte Ungár Péter (LMP), példaként Szombathelyet felhozva. Szijjártó válaszában Ungárnak is elismételte, hogy mennyi vállalatot támogat közpénzzel a kormány.

Nem a létbiztonságra és tehermegosztásra törekvő humanisták útját járja a kormány a válságkezelés során Tordai Bence (Párbeszéd) szerint. A korrupt autoriter populisták irányát választotta a Fidesz-kormány, megoszt és megszorít. Felhagy-e ezzel a kormány – kérdezte Szijjártótól. A miniszter szerint a humanisták eladósodnak, a korrupció 2010 előtt volt, de van harmadik irány is. Elmondta, a legfontosabb céljuk, hogy az embereknek legyen munkája, és a cégeket meg kell védeni.

Nagy Csaba (Fidesz) a koronavírus elleni védekezésről kérdezte Orbán Balázs államtitkárt, illetve az ellenzéket ostorozta. Orbán szerint "hazánk jól vizsgázott", az ellenzék nem támogatta a kormányt, az előírásokat pedig fontos betartani.

A fiatalok lakhatási programjának elszabotálásáról akarta kérdezni a pénzügyminisztert a jobbikos Z. Kárpát Dániel, de csak Tállai András államtitkártól kapott választ. A képviselő szerint egy tipikus, 180-200 ezres fizetésű fiatalon egyáltalán nem segít a jómódúakat megcélzó csok. A lakhatás a bérlők fizetésének 40 százalékát viszi el, ezt fejeli a 27 százalékos áfa és a lakástakarék megszüntetése is, érvelt. Tállai András előbb a devizakárosultak segítéséről beszélt, majd arról, hogy 435 milliárd forintot adott a kormány a csok-ot igénylőknek. Hivatkozott a kedvezményes lakásáfára is, amiről Z. Kárpát egyből meg is állapította: éppen most vezetik ki.

Földi László (KDNP) a helyi termelők támogatásáról kérdezte Farkas Sándor államtitkárt. Farkas a termelői piacok hatását dicsérte a termékpályák szempontjából.

Milyen mértékben szabadultak el az árak – kérdezte Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) Tállai Andrástól. A cukor ára 14,1, a sonkáé 12,5 százalékkal nőtt – válaszolta meg saját kérdését –, a karaj 300 forinttal lett drágább egy év alatt. Hány vizsgálat indult a tisztességtelen piaci magatartás miatt – kérdezte továbbá, de Tállai közölte, erre nem tud válaszolni. 2,8 százalék volt az infláció áprilisban, 1,5 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban – folytatta. Az áremelkedés a piaci viszonyok miatt van, a sertéspestis és a koronavírus miatt, valamint a forintárfolyam változása okozza Tállai szerint. Erre Bangóné emlékeztetett, hogy Tállai Mezőkövesden be tudott avatkozni a piaci folyamatokba, amikor a benzinárról volt szó.

Napirend előtt

A kormány hosszú távon engedélyezi a havi egy pihenőnapot és a 12 órás munkavégzést, ez Orbán Viktor munkaalapú társadalma – mondta felszólalásában a párbeszédes Szabó Tímea az Országgyűlés plenáris ülésén. A Párbeszéd politikusa szerint járványkezelés címen eddig csak önkényeskedett a kormány, vagy pedig költekezett: Mészáros Lőrinc 183 milliárd forint közpénztámogatást kapott a képviselő szerint, egy személyben ugyanannyit, mint amennyit félmillió bajba került magyarnak együtt ígértek. Szabó úgy fogalmazott: csak Orbánnak kell bocsánatot kérnie, nem az ellenzéknek. Válaszában a fideszes Dömötör Csaba arról beszélt, hogy minden rosszabb volt, mielőtt a Fidesz kormányra került.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet a globalizációról beszélt, és arról, hogy kiszolgáltatott az ország gazdasága, hiszen összeszerelő üzemet csinált belőle a Fidesz. A kormány szórja az adófizetők pénzét, továbbra is a multikat támogatja a kis- és közepes vállalkozások helyett – fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki szerint új irány kell. Schanda Tamás válaszolt neki, aki szerint összefogásra van szükség, amit nem kaptak meg az LMP-től sem. Szerinte a kormány megvédte az embereket és talpra állítja a gazdaságot.

Az egy nemzethez tartozókat nemcsak fizikai határokkal, de megosztó politikával is el lehet választani – kezdte felszólalását Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. Szerinte a Fidesz gyűlöletpolitikája vezetett oda, hogy nyíltan rasszista tüntetést lehet tartani Budapesten, és hogy a roma holokauszt emlékművét a napokban sokadszorra is meggyalázták. Majd a gazdasági megosztottságra tért át: 3 millióan élnek szegénységben, hozta fel példaként. Újjáépítésre van szükség a gazdaságtól kezdve az oktatáson át az egészségügyig. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszolt neki, arról beszélve, hogy 2006-ban erőszakosak voltak a rendőrök. Utána azt is kifejtette, hogy szerinte 2008-ban nem volt szociális a válságkezelés.

Ilyen válságkezelés, mint nálunk, nincs még egy a világon – jelentette ki jobbikos Jakab Péter. Itt segítség helyett levelet kapnak az emberek az államtól. 100 milliárd forintot különítettek el kormánypropagandára, 2000 milliárdot állami beruházásra, a lakosság terhei pedig csak nőnek, az árak az egekben vannak. A kormány propaganda-költéseinek feléből lehetne lakásprogramot indítani, hogy ne 20 éves eladósodással kezdjék az életet a fiatalok, hozta példának. Dömötör Csaba szerint a Jobbik letagadja az ország eredményeit, és különben is szétesőben van a párt.

Szászfalvi László KDNP-s képviselő napirend előtt a trianoni békeszerződésről olvasott fel beszédet. Szijjártó Péter válaszolt neki, aki szerint szuverén és független az ország, különösen 2010 óta. Szerinte senki sem várhatja el, hogy ünnepeljük a trianoni békeszerződést, majd arról beszélt, hogy meglátása szerint jó viszonyt ápol a kormány a környező országokkal.

A fideszes Halász János szólalt fel napirend előtt utoljára. Szerinte azért fontos a "második Soros-tervről" szóló nemzeti konzultáció, mert még nem múlt el a járvány miatti veszély. Fájlalta, hogy sokan támadták már az előző nyolc nemzeti konzultációt is. Neki is Szijjártó Péter válaszolt. A miniszter arról beszélt, hogy a kormány idejében reagált a koronavírus-járványra, és a jövőben semmi sem lesz ugyanolyan, mint volt. A munkanélküliség helyett a munkahelyteremtést kell támogatni, mondta aztán. Azt is említette, hogy 806 vállalkozás kapott már pénzt, összesen 178,6 milliárd forintot a kormánytól.
Átalakíthatják a gázárakat - a gáz tőzsdei ára a felére zuhant de a lakosság ezt nem érzi
Ezer forint jutalmat kaptak a Tanárok veszprémben
Deutsch Tamás szerint az Európai Unió miatt van szükségünk a kínai és az orosz hitelre
Rossi szerint Dzsudzsák többre is vihette volna, de ő a pénzügyi nyugalomra gondolt
Többszörös áron szállítja a fákat a településekre az Agrárminisztérium programja
A kormány szerint a kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság miatt van
Molnár Anikó botrány: Öregasszonyok írogatnak nekem, hogy el kellene törni a kezem
NAV: Több százezer hamis és rossz minőségű maszkot foglaltak le
Horrorbaleset a magyar utakon: egyszerűen összeroppant az autó a baleset következtében
Mindenki találgat: érdekes tüneteket mutat a brazil elnök
Orbán megmondta: a magyar turizmusnak kampó, 93 százalékos a visszaesés
Hivatalos: Magyarországon is indíthat vizsgálatokat az Európai Ügyészség
Már 27,6 százalékot zuhant a magyar ipar
Hirtelen döntést hozott szerelme miatt Vajna Tímea
Nemrég vesztegetés gyanújával hallgatták ki, most javaslatot tett a Fidesznek
Rágyújtotta a házat a mozgásképtelen élettársára
4000 felé emelkedett az azonosított fertőzöttek száma Magyarországon
Feltűnően hasonló gondjai vannak két olyan intézménynek, amelyek működését a kormány nem nézi jó szemmel
Mennyit kaszálnak a végrehajtók az embereken? - elképesztő listát tettek közzé
Magyar tanácsadó: Gyorsíthatják a koronavírus terjedését Európában az illegális bevándorlók
Nyugdíjpénztár: Milliókat nyertek, akik nem dőltek be Matolcsy fenyegetésének
Rendőrt hívott Gesztesi Károly özvegye a színész sírjához
Vallomás: saját maga gyújtotta fel lakóingatlanát, benne a gondozásra szoruló élettársával
12 fős migránscsoportra csaptak le a rendőrök
A takarítónő lopta el a pénztárcát a magyar szállodából
Pesti videó: Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt hatalmas baleset
Döntöttek: Akár emberölés is lehet a vád L.L. Junior egykori kedvese ellen
Botrány: letiltották Galambos Lajos lányának a profilját
Orbán válaszolt miért kap Mészáros Lőrinc 17,7 milliárd forint állami támogatást és ez miért nem baj
A Bozsik Stadion is kap egy állatszobrot
Magyarországi vizsgálatokról is beszélt az Európai Ügyészség
Magyarország: eddig bírta a közel 700 millió forintos kerékpárút
Olaszország: 14 nap karantén vár bizonyos látogatókra
Közel 9 milliárd forintot ad a kormány a mezőhegyesi ménesbirtokra
Japán katasztrófa: emberek millióit evakuálják
Óriási baj van a vízzel siófokon: Tartályautóból osztanak vizet
Soron kívüli vizsgálatot rendeltek el a DK-nál!
Lázár János birtoka 8,5 milliárdot kapott a kormánytól
Végleges szánok: Tűzijátékra többet költ a kormány, mint amennyit elvett a pártoktól
A kormány válaszolt miért a WizzAir utasszállítói hozták a kínai eszközöket
Az európai főügyész figyelmeztette Magyarországot
Időjárás: a Balatonnál durvul a helyzet
THE POST
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum