2 millióan látták a videót, amiben az ír köztévé műsorvezetője helyreigazítja a hazudozó orosz nagykövetet

David McCullagh, az ír közszolgálati televízió, az RTE műsorvezetője pénteken este interjút készített Juri Filatov orosz nagykövettel. A beszélgetés nem alakult kimondottan jól az orosz nagykövet számára. A 444 tudósítása:

McCullagh: Nem sokkal az adás előtt Juri Filatov orosz nagykövetet kérdeztem arról, mikor álltja le országa az Ukrajna elleni agressziót.

Filatov: Megértem, hogy ez egy érzelmi kérdés, egy nagyon érzelmes ügy sok ember számára itt Írországban. Számunka is az. Egy humanitárius katasztrófáról beszélünk Donbasszban….

McCullagh: Humanitárius katasztrófa Ukrajnában. Nagykövet úr, az Amnesty International szerint civileket és védett objektumokat, például kórházakat is megtámadott az önök hadserege.

Filatov: Nézze, ha nyilatkozatot akar tenni, akkor szabadon megteheti, de…

McCullagh: Az Amnesty Internationalt idézem uram.

Filatov: Pedig az … Megengedi, hogy felvilágosítsam néhány alapvető tényről?

McCullagh: Kérem, adjon bele mindent!

Filatov: Oké. Tehát arról beszélünk, hogy bármilyen szomorú, de már 8 éve tart a háború Donbasszban, a Kijevi-rezsim által a Donbasszban és Luhanszkban élő emberek ellen, a Donyecki és a Luhanszki Köztársaságok ellen.

McCullagh: Ne haragudjon nagykövet úr, de azt a háborút Oroszország kezdte, Oroszország forralta ki, Oroszország folytatta, Oroszország fegyverezte fel a szeparatistákát az említett területeken.

Filatov: Nem tettünk ilyet. A dolgot a 2014 februárjában hatalomra került kormány kezdte, és a régióban élő emberek egyszerűen nem fogadták el azt az új rezsimet, ami ukránizálni akart. Meg akarták tartani az orosz anyanyelvüket, az életmódjukat. Ezért lettek harci műveletek áldozatai, aminek célja az elnyomásuk volt.

McCullagh: Nagykövet úr, ön most az események orosz verzióját adja elő, de miért kéne nekünk elhinnünk ezt a verziót, mikor önök félrevezettek bennünket az elmúlt hetekben?

Filatov: Nem hiszem, hogy bárkit félrevezettünk volna.

McCullagh: 10 nappal ezelőtt az egyik kolléganőmnek főműsoridőben azt mondta, hogy az Ukrajna közelgő orosz inváziójáról szóló hírek nevetségesek, hogy ezeket az Egyesült Államok terjeszti, hogy gerjessze a feszültséget. Vagy ön nem tudta, hogy mi történik, vagy hazudott. Melyik volt?

Filatov: Nem, én ilyet nem…

McCullagh: De, ezt mondta.

Filatov: Dolgokról beszéltem. Nem rajtunk múlik a háború… A katonai opciót nem mi választottuk…

McCullagh: De uram, a hadseregük lerohant egy független államot. Ez abszolút az önök választása.

Filatov: Nem szívesen választottuk. Ha türelmes lenne, meghallgatná, hogy mit akarok mondani. Minden megtettünk, hogy politikai megoldást találjunk, a Minszk Egyezmény mentén, de ez kudarcot vallott. Kijev nem akart a Minszk Egyezmény szerint megállapodni, és különösen nem voltak hajlandóak közvetlenül a [donyecki és luhanszki – a szerző] köztársaságokkal tárgyalni. Arra használták a diplomáciát, hogy közben támadást készítsenek elő Donbasszban.

McCullagh: Erre semmilyen bizonyíték sincs. Azt próbálja elhitetni a világgal, hogy Kijev megvárta, amíg önöknek 200 ezer fős hadsereg lesz a határaikon, hogy ezután indítson támadást? Ez nevetséges, ha használhatom az ön kifejezését.

Filatov: Használhatja, de ettől még tény. Kérdezze meg a német vagy a francia diplomatákat, akik benne voltak a folyamatban. Kérdezze meg őket, hogy a kijevi delegáció belement-e bármibe? Soha, a hét év alatt. Szóval nem volt más választás, hogy véget vessünk a Donbasszban élők szenvedésének, csak egy valódi humanitárus beavatkozás, és pontosan erről szólnak a különleges műveletek.

McCullagh: Különleges műveletnek egy független állam lerohanását nevezi.

Filatov: A művelet egyetlen célja, hogy megakadályozza az ukrán hadsereget, hogy szenvedést okozzon Donbasszban. Az ukránoknak ettől nem kell félniük…

McCullagh: Nagykövet úr, az önök csapatai ukránokat ölnek. Hogy ne félnének önöktől?

Filatov: Egyszerűen nem ők célpontjai a műveleteknek…

McCullagh: Civil célpontokat találnak el az orosz fegyverek, ez jól dokumentálható.

Filatov: Nincs ilyen bizonyíték a birtokomban…

McCullagh: Több párt és politikus azt kéri a kormánytól, hogy utasítsák ki önt. Miért kéne elfoganunk a jelenlétét, amikor a mészárlásokat mentegeti?

Filatov: Jó kérdés, a kormányának kell feltennie, és bármikor elmehetek.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-