Orosz rakéta végzett a Fekete-tengeren Sándorral


Alig néhány napja robbant ki a háború, és már több kárpátaljai magyar meghalt a harcokban. Közülük az első volt az ungvári származású Kis Sándor, aki az ukrán haditengerészetnél szolgált szerződéses katonaként. A mindössze 29 éves férfi az ország déli részén fekvő Ochakov városának környékén zajló harcokban halt hősi halált.


A családja teljesen összetört a tragédia hírére, a Blikknek azt mondták, még ők maguk sem akarják elhinni, hogy a mindig jókedvű fiatalembert nem látják többé, de mérhetetlenül büszkék rá. Sándort a kisfiai mellett a felesége, a szülőfaluja és az egész ország gyászolja.


– Kárpátalján született, de Odesszában élt a családjával az elmúlt években. Még 19 évesen, 2012-ben csatlakozott az ukrán haditengerészethez önkéntesként, és már a Krím 2014-es orosz megszállásakor is egy aknaszedő hadihajón teljesített szolgálatot. Amikor az oroszok azt mondták, hogy adják meg magukat, a társaival elénekelte Ukrajna nemzeti himnuszát. Igazi hős volt, dicsőség, hogy ő az unokaöcsém. Ezúttal is próbáltak ellenállni az oroszoknak, de egy rakétával kilőtték a hajóját. A társaival együtt 21-en vesztek oda – mesélte a Blikknek Kis Sándor közvetlen hozzátartozója, Kis Elizabet.

A bátor katona közösségi oldalán számos kép bizonyítja, hogy boldog, szerető családban élt. 7 és 9 éves kisfiai, Sanyika és Robika példaképként tekintettek édesapjukra. A felesége, Mária összeomlott, el sem akarja hinni, hogy a férje nem megy haza többé. A családtól megtudtuk, a gyermekek édesanyjuktól már tudják, hogy mi történt, amitől vigasztalhatatlan zokogásban törtek ki.

– Szörnyű, de a családban már nem ő az első, aki a háborúban halt meg. 2015-ben Sándor édesapja Donyeckbe ment harcolni, azóta pedig semmi hír nem érkezett felőle. Sándor gyakran beszélt róla, és nagyon büszke volt rá. Próbálta felkutatni, a Facebookon is keresgélt, minden eszközt igyekezett bevetni, de sehogy nem talált róla információt – magyarázta szomorúan a családtag.

Úgy tudjuk, az áldozat édesanyja már korábban elvált Sándor apjától. A fiatalembernek egy testvére volt, a húga, aki egy érzelmes bejegyzésben búcsúzott a bátyjától. „Egy angyallal több lett az égen. Az élet hátralévő részében emlékezünk rád és szeretünk! Hiányzol!” - írta Angelika.

Sándor a Krím-félsziget elfoglalása során az utolsó ukrán hajó fedélzetén tartózkodott, amely nem adta meg magát az oroszoknak. A katona egyébként egy epizódszerepet is játszott Ukrajna utolsó krími hajójáról, a Cserkasziról szóló filmben, amiben a tengerészek hősies helytállását mutatták be. A 2014-es események után is az ukrán haditengerészet zászlaja alatt maradt és harcolt tovább.


– Egyrészt örülök, hogy ilyen hosszú idő után végre hazaértem, másrészt nagyon sajnálom, hogy nem szolgálok tovább a Krím-félszigeten, de már hívtak, és már tudom, hogy folytatom a szolgálatomat. Csak még mindig nem világos, hogy hol – nyilatkozta Kis Sándor 2014 végén az ukrán Zaholovok portálnak. Arra a kérdésre, hogy mit tenne a helyzet súlyosbodása és további ellenségeskedés esetén, azt mondta: katonaként mindig készen áll a védekezésre. A háború másik magyar származású elesett katonája a munkácsi Bilak Vaszil, aki mindössze 22 éves volt.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....