Miközben tombol az infláció, a Fidesz leszavazta az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését

Lesöpörték az asztalról a javaslatot.

Sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért néven induló összellenzék arról, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány

leszavazta az áfacsökkentésre vonatkozó javaslatukat.

Az összefogás képviselői elmondták, komoly kedvezménytől fosztja meg a kabinet a döntéssel a magyar lakosságot.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője elmondta, számtalan alkalommal nyújtott be az alapvető élelmiszerek, a tűzifa és az üzemanyagok áfájának csökkentését célzó javaslatot, és ugyanígy tett a többi ellenzéki párt is. Kiemelte, míg korábban külön-külön tevékenykedtek, immáron egységesen tudnak fellépni az áfacsökkentés érdekében.

“A gazdasági bizottság eheti ülése maga volt a gyalázat!” — jelentette ki. Arról beszélt, érdemi ellenérvek nélkül szavazták le az alapvető élelmiszerek és a tűzifa áfájának csökkentését a kormánypártok. Egyetlen tartózkodás volt az ülésen, a többi kormánypárti képviselő “a telefonjába mélyedve” nemmel szavazott a javaslatra.

Z. Kárpát azt mondta, “óriási feladata lesz a nemzeti egységkormánynak” április 3-át követően az alapvető élelmiszerek esetében, ugyanis

a Fidesz eddig csak “PR-kampányt folytatott“, azonban a terheket nem csökkentették, azok folyamatosan nőttek.

Azt is elmondta, a legnehezebb helyzetben élők járnak azzal rosszul, hogy a tűzifa áfájának csökkentésére is nemet mondtak a kormánypárti politikusok. A benzinár befagyasztásáról elmondta, az “tüneti kezelésnek is kevés” hosszú távon, és inkább adó- és áfacsökkentésre lenne szükség.

Külön kitért rá, hogy miközben a kormány szavakban a családokat pártolja, Magyarországon a legmagasabb az Unióban a pelenkára és a cumisüvegekre kivetett adó. Azt mondta,

véget kívánnak vetni a családok “szétadóztatásának“, valamint a jelenlegi adópolitikának.

Szerinte a választás előtti osztogatás értékének többszörösét szedi ki a kormány “a másik zsebünkből” a 27%-os áfával és az elinflálódott családi pótlékkal. Kiemelte, a jelenlegi kormányzat maradásával nem várható változás, az ellenzék most elhangzó ígéretei ezzel szemben számonkérhetők lesznek kormányra kerülésük esetén.

Csárdi Antal LMP-s képviselő arról beszélt, a megélhetési válság jelentősen érinti a magyar polgárokat. Elmondta, az infláció januárban 7,9% volt, ezen belül az élelmiszerár-növekedés meghaladta a 10%-ot is. Részletekbe menően elmondta,

az étolaj ára 33%-kal, a liszt ára pedig 31%-kal nőtt egy év alatt.

Kifejezte, az alapvető élelmiszereknek jövedelemtől függetlenül minden család asztalára el kell jutniuk. Felidézte, az MNB alelnöke februárra 8,5%-os áremelkedéssel számol, ami újabb csúcsot jelent az utóbbi időszakban.

Az ellenzéki összefogás megegyezett abban, hogy győzelem esetén leviszi a létfontosságú élelmiszerek áfáját 5%-ra.

Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta, a megélhetési válságot “nem lehet egyszeri intézkedésekkel leküzdeni“. Szerinte nincs elképzelése a kormánynak arról, hogyan segítsenek a bajba jutott családokon. Arról beszélt, az önkormányzatoknak forráshiány miatt döntenie kell, kiknek adnak támogatást.

Elmondta, a legfőbb problémát az alacsony jövedelmek és a rossz lakhatási körülmények jelentik, az energiaköltségek pedig magasak. A rezsicsökkentést “a szemfényvesztés politikájának” nevezte, és hozzátette,

a Fidesz kormányzása alatt a tűzifa ára 67%-kal nőtt,

és a rezsicsökkentés bejelentésétől számítva is több mint 52%-kal emelkedett. Kiemelte, a háztartások közel 40%-a tűzifával fűt.

Problémaként jelezte, hogy sokan hulladékkal fűtenek, mert nem engedhetik meg maguknak a tűzifával fűtést. Ilyen körülmények között

több mint 120-an fagytak meg a télen ez idáig.

Azt is elmondta, a házkorszerűsítési programokban számos család nem tud részt venni, mert nem tudják kifizetni a szükséges önrészt. Megemlítette, az ellenzéki összefogás az energiaszegénység csökkentéséért számos intézkedésben egyezett meg. Ezt azért tartja fontosnak, mert a háztartások körülbelül 11%-a nem fizeti be időben a rezsit pénzhiány miatt.

A háztartások több mint 80%-a 1990 előtt épült Korózs szerint, és ezen házaknak nagy az energiaigénye. Szociális célú tüzelőanyag-támogatást, valamint lakásfelújítási támogatást kíván bevezetni, valamint jó minőségű szociális bérlakásokat szeretne építtetni az ellenzéki szövetség választási győzelem esetén. Ehhez uniós forrásokat fognak igénybe venni.

Lakhatási és adósságkezelési támogatást nyújtanának az önkormányzatoknak, amelyek azt a rászorulóknak oszthatnák szét. Előbbieket a Fidesz-kormány 2012-ben törölte el.

Horváth Jácint DK-képviselő azt mondta, a kormány kül- és gazdaságpolitikája elhibázott, és ezt az ukrán-orosz konfliktus is bizonyítja. Az élelmiszerek és az üzemanyagok árának emelkedésével szemben csak látszatintézkedéssel, “kampányfogással” lépett Horváth szerint a kabinet. Ezzel szemben szerinte az ellenzék a magyarok valódi érdekeit szem előtt tartó intézkedésekre szánta el magát.

Kiszámítható gazdasági környezetet, felelős gazdálkodást és az euró bevezetését ígérik.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....