Pakisztán bejelentkezett az orosz gázért

A pakisztáni miniszterelnök igyekszik kihasználni az Oroszország és Európa közötti vitát és lecsapni az orosz termelés egy részére. Előbb azonban vezetéket is kell építeni az LNG fogadására alkalmas kikötő és a gáz tervezett felhasználási pontja között.

Moszkvába repült szerdán Imran Khan pakisztáni miniszterelnök, hogy lobbizzon az évek óta halasztódó többmilliárd dollár értékű gázvezeték ügyében, melyet orosz vállalatokkal együttműködve építene Pakisztán – írja a Reuters.

Khan útját alig pár órával az ukrán invázió miatt Oroszország ellen kivetett nyugati szankciókat követően jelentették be és útjára az ország energia minisztere, Hammad Azhar is elkíséri. A 2015-ben bejelentett észak-dél vezeték finanszírozásába mind Moszkva, mind Iszlámábád beszállna és orosz cégek építenék. Ugyanakkor egy indulása előtti interjúban Khan aggodalmát fejezte ki az új szankciók kapcsán, melyek nehezíthetik a két ország együttműködését.

A vezeték építését is az akasztotta meg, hogy a kivitelező cég az amerikai szankciós listára került, kérdés, hogy az ukrán invázió után mennyiben lesz képes Pakisztán olyan orosz céget találni, mely nem szerepel a szankciós listán, de képes a vezetéket megépíteni.

Az 1100 kilométer hosszú vezeték a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas Karacsiból futna az ország északkeleti, Pandzsáb tartományáig. Erre Pakisztánnak már csak azért is szüksége van, mert az ország egyre inkább rászorul az importált LNG-re, ahogy belföldi forrásai kimerülnek. Oroszország pedig évek óta igyekszik növelni LNG kiviteli kapacitásait.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen