Kemény kritikát fogalmaztak meg a magyar kormánnyal szemben az erdélyi magyarok

Ezt gondolják az erdélyi értelmiségi magyarok az itthoni választásokról.

A kezdeményezők a hatalmon lévő és az ellenzéki pártoknak arra hívják fel a figyelmét, hogy Erdélyben sokan vannak, akik másként gondolkodnak, mint ahogy azt a „felvásárolt média” láttatni akarja. Azért indítottak aláírásgyűjtést, hogy kiderüljön: az erdélyi magyarok nyitottak a pluralizmusra – írja a Transindex az erdélyi értelmiségi magyarok által indított petícióról.

Nyílt levelükben emlékeztetnek rá, hogy az erdélyi magyarok közül sokan fognak szavazni az áprilisi választáson, de a többség nem él a törvényes lehetőséggel, nem kért honosítást, nem tartja etikusnak másik országban szavazni, vagy egyszerűen érdektelen.

„Magyarország politikai kultúrája, belső megosztottsága átnyúlik a határon, nekünk is rombolják mindennapi kapcsolatainkat az utóbbi évek gyűlöletkampányai. Nem kell, és nem akarunk félni Brüsszeltől, Soros Györgytől, a migránsoktól, vagy a szexuális kisebbségektől! Nem kell megvédeni minket tőlük. Párbeszédet szeretnénk, nem riogatást”

– közölték nyílt levelükben, majd így folytatták:

„Ennek eredményeként az erdélyi közbeszéd lehetőségei beszűkültek, a nyilvánosságot elárasztja a propaganda, a józan elemzéseket letiltják, vagy a retorzióktól félve meg sem születnek.”

A szerzők fontosnak tartják a demokratikus elveket, tiltakoznak ellene, hogy bárki visszaéljen a külhoni szavazatokkal, azt a látszatot keltve, hogy ott szavazatvásárlás folyik, vagy fennáll a választási csalás lehetősége.

„Ennek érdekében létfontosságú, hogy biztosítva legyen a külhoni szavazás átláthatósága, ellenőrizhetősége. Ez minden erdélyi magyarnak közös érdeke, azoknak is, akik nem szavaznak, hiszen mindannyiunkra ráég a bélyeg. A külhoni szavazatok befolyásolhatják a választások eredményét – ettől nem tekinthetnek el a magyarországi pártok sem. Az erdélyi magyarság sokszínű, vannak köztük baloldaliak, liberálisok, zöldek, konzervatívak, határozatlanok.” –fogalmaztak nyílt levelükben.

A kezdeményezők szerint tovább erősíti a határon túli magyarság negatív megítélését, hogy egy párt szavazótáborának tekintenek rá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Rotunda, Erdély legrégebbi, 11. századi körtemploma a Hunyad megyei Algyógyon 2022. január 18-án. Fotó: Kiss Gábor / MTI)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....