Orbán egy 15 évre szóló megállapodást kötött Putyinnal


Orbán Viktor február 4-én, péntek reggel szokás szerint a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában vendégeskedett, ahol beszélt a pár nappal ezelőtti moszkvai útjáról, a Putyinnal kötött megállapodásokról, Magyaroszág sikereiről, továbbá a koronavírus-járvány kezeléséről.


A miniszterelnököt első körben a moszkvai útjáról kérdezték, a műsorvezető felelevenítette, hogy Orbán és Putyin nagyon messze ültek egymástól, amiről itt, a Blikk oldalán is beszámoltunk. Az orosz út kapcsán a kormányfő elmondta, a tárgyalás különlegessége volt, hogy jelenleg nagyon feszült a nemzetközi helyzet. Kiemelte, hogy eddig 12 alkalommal tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, továbbá arról is beszélt, hogy Magyarország céljai között szerepelt, hogy kedvező megállapodásokat kössünk az oroszokkal, de az orosz–ukrán konfliktus is fókuszban volt. „NATO tagok vagyunk, EU-tagok vagyunk, részei vagyunk a konfliktusmezőnek”.



„A magyar modell azt mondja, hogy NATO- és EU-tagok vagyunk, de lehet sikeres kapcsolatot kialakítani az oroszokkal” – jelentette ki, hozzátéve: ha békét akarunk, márpedig Magyarország is békét akar, sokat és hosszasan kell tárgyalni az oroszokkal. A mostani tárgyalás egyébként öt óra hosszán át tartott, ez idő alatt kilenc javaslatot tettek, amelyek közül nyolc ügyben sikerült megállapodni, a kilencediket a jövőre hagyták.

Az interjú itt nézhető vissza:



A moszkvai tárgyalások kapcsán Orbán Viktor mindezeken túl elmondta, több megállapodás is létrejött Putyinnal, ám ezek közül a legfontosabb az energia, vagyis azon dolgoznak, hogy Magyarország energifüggőségét megszüntessék.

Orbán Viktor azt mondta a Paks 2 és a napelemfejlesztési energiaprogram révén 2030-ra eljuthatunk oa, hogy csak az előállított energia 10 százaléka érkezzen fosszilis energiahordozókból. „Az orosz gázra azonban szükségünk van jelenleg” – mondta.

Elmondta: jelenleg egy 15 évre vonatkozó, évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz szállítására vonatkozó megállapodásunk van, amit most 1 milliárd köbméterrel szeretnénk megemelni. Ennek kapcsán a miniszterelnök azt modta, majdnem meg is állapodtak Putyinnal, de Szijjártó Péternek még kell futnia egy kört ebben az ügyben. Közölte: Nyugat-Európa attól szenved, hogy nincs hosszú távú megállapodás az oroszokkal, itthon pedig azért lehet fenntartani a rezsicsökkentést, mert van orosz gáz.

A műsorvezető a Szputnyik vakcinára is rákérdezett, arra volt kíváncsi, sikerült-e megegyezni az oroszokkal a gyártással kapcsolatban. Ennek előfeltétele az, hogy az év végén már működjön a debreceni oltóanyaggyár. A miniszterelök elmondta, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy Szputnyik vakcinát gyárthassunk Magyarországon. „Debrecenben épül oltóanyaggyár. A Szputnyikra és Szputnyik-lightra nagy kereslet lesz a világban a következő években” – közölte.

A kormányfő arról is beszélt, hogya Pfizer által gyártott koronavírus-gyógyszerből is be szeretnének szerezni, ennek kapcsán pedig az is felmerült, hogy Debrecenben gyárthatnák ezt a gyógyszert, Magyarország erre jelentkezett.

Orbán Viktor az interjú egy pontján Magyaroszágot sikertörténetnek nevezte. Itt elevenítette fel, hogy visszadják a 13. havi nyugdíjat, illetve hogy a 25 év alattiak szja-mentességet kaptak. A kormányfő szerint Magyarországon mindenki minden évben legalább egy lépéssel előre ment, úgy gondolja ez nagy teljesítmény, amire büszkének kell lenni.

Ezt követően a miniszterelnök azt mondta, ha igaz lenne, amit a baloldal terjeszt, akkor nem látnák azt az emberek, ami a valóság, vagyis azt, hogy Magyaroszág sikeresen fejlődik. Mint mondta, a korrupciótól szenvedő országok nem előre szoktak menni, hanem hátra, az országunk azonban előre megy, szóval szerinte az ellenzéki állítások nem vehetők komolyan.

Az interjú utolsó perceiben beszélt Orbán Viktor a járványkezelésről. Ennek kapcsán elmondta, hogy bár az omikron még itt van, s észnél kell lenni, de szerinte a járvány elvonulóban van. Beszélt a védettségi igazolványok kérdéséről is: amint arról a Blikk is hírt adott, február 3-án, a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy mivel más országokban sem vezettek be szigorúbb járványügyi korlátozásokat, s nem akarják, hogy Magyarországon szigorúbb szabályok legyenek érvényesek mint máshol, ezért májusig az oltási igazolványhoz két oltás is elegendő lesz.

Vagyis Gulyás bejelentésének értelmében nem vesztik el a védettségi igazolványuk érvényességét május 1-jéig azok, akik tavaly május-június-júliusban lettek másodszor beoltva, ám még nem vették fel a harmadik oltást. Ők az eddig tervezett szabály értelmében február 15-én elvesztették volna azt.

Az interjú ezzel véget ért, újabb kormánydöntésekről nem volt szó.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....