Ciki: ízekre szedték az M1-es riporter orbánista kampánydumáját

Vélemény.

„Végre itt van február! Tucatjával olvashatjuk majd a haladó cikkeket arról, miért borzalmas: a 13. havi nyugdíj, a gyereket nevelő szülők adóvisszatérítése, az emelt minimálbér, a 25 év alattiak szja-mentessége és persze a mától érvényes élelmiszerárstop. Hajrá, hajrá!”

(Németh Balázs, M1 királyi hírolvasó – Facebook)

Ha Balázs ilyen egyszerűen, akkor én is.

• 13. havi nyugdíj: az elmúlt évtizedben az Orbáni nyugdíjszisztéma milliós nagyságrendű összeget rabolt el a nyugdíjasoktól, a magánnyugdíj pénztári megtakarítások elkonfiskálásáról már nem is beszélve. 2015. és 2019. között is gondolhatott volna a kormány az elszegényedett nyugdíjas társadalomra, de akkor csak az Erzsébet utalvány jutott az ország vezetőjének eszébe, más sajnos nem, a nyugdíjasok pedig hoppon maradtak!

• gyereket nevelő szülők adó-visszatérítése: kétségtelenül jól hangzik, kár, hogy ez az intézkedés egyszeri és kizárólag kampánycélokat szolgál. A gazdasági szempontból szinte értékelhetetlen lépés súlyosan veszélyezteti a központi költségvetés egyensúlyát. Javaslom, hogy a következő Fidesz kormány (2050 után) ne szedjen se adót, se járulékot, és akkor majd nem kell a visszatérítéssel sem bajmolódni!

• 25 év alattiak szja-mentessége: kérdezzük meg, hogy mit szólnak ehhez a 26, 27, 28 stb. éves fiatalok. Nem hiszem, hogy nagyon díjazzák ezt a döntést, mivel ők kimaradtak a pénzosztásból!

• emelt minimálbér: az alacsony jövedelmű munkavállalók ennek bizonyára örülnek, viszont az szomorú, hogy a nekilóduló infláció gyorsan felzabálja a bérnövekedés reál értékét. A hazai tulajdonban lévő, vidéken működő és küszködő (Borsod, Szabolcs stb.) mikro és kisvállalkozások tulajdonosai külön „köszönik” a csaknem 20 százalékos kötelező bértarifa emelést, amelynek cégszintű kigazdálkodása irgalmatlan nehéz feladat elé állíthatja a vállalkozók egy jelentős részét.

• élelmiszer-árstop: a boltosok költségére/terhére kitalált választási kampány nem fogja megfékezni a pénzromlást, az inflációra gyakorolt hatása érzékelhetetlen lesz. A csirke far-hát központi hívószóvá történő előléptetése pedig kifejezetten sértő és visszataszító!

Káprázik a szemünk, Balázs, de a józan ítélőképességünket nem veszítettük el!

Dr. Dávid Ferenc





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....