Újabb magyar botrány: hamis angol nyelvvizsgák tűntek fel... kiderült ki gyártotta, mennyiért...

Hamis bizonyítványokkal üzletelő férfi és megrendelői ellen emeltek vádat közokirat-hamisítás miatt – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Az ügy 44 éves, Békés megyei vádlottjának ismeretlen társa 2018 őszén különböző internetes fórumokon nyelvvizsga-bizonyítványt hirdetett eladásra. A jelentkezők egy emailcímen léphettek kapcsolatba a hirdetővel, aki részletes tájékoztatást adott a bizonyítvány elkészítéséhez szükséges adatokról, az árról és az átvétel helyéről. Ezután a Békés megyei férfi vette fel a kapcsolatot a megrendelőkkel, és adta át nekik a hamis bizonyítványokat – írja a főügyészség közleménye.

2019 márciusában egy 39 éves polgárdi férfi 360 ezer forintért a felesége nevére rendelt középfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt, melyet néhány héttel később egy budapesti üzletközpont parkolójában kapott meg a 44 éves vádlottól. A hamis okiratot a veszprémi egyetemen nyújtották be, ahol az oktatási hivatal nyilvántartásával történő egyeztetés során kiderült, hogy a bizonyítvány hamis.

A férfitől nemcsak nyelvvizsgát, hanem érettségi bizonyítványt is lehetett venni. 2019 áprilisában egy 43 éves veszprémi férfi 180 ezer forintot fizetett a hamis érettségiért. A férfi a bizonyítványt otthon tárolta, majd miután értesült a büntetőeljárásról, azt megsemmisítette. Ezen túl a férfi 34 éves párja megadta a nővérének a bizonyítvány-hamisítók elérhetőségét, aki hamis angol középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt rendelt 380 ezer forintért. Ezt 2019 októberében ő is benyújtotta a veszprémi egyetemen, ahol az ellenőrzés során erről a bizonyítványról is kiderült, hogy hamisítvány.

Az ügyészség a hamis bizonyítványokkal üzletelő férfira végrehajtandó szabadságvesztést és a bűncselekménnyel megszerzett 920 ezer forint erejéig vagyonelkobzást kért. A három megrendelőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozták. Arra a vádlottra, aki a hamisítókkal történő kapcsolatfelvételben segítette nővérét, pénzbüntetés kiszabását indítványozták – olvasható a közleményben.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....