Németország: Orbán Európa számos fővárosában már nem szívesen látott vendég

Válsághelyzetben miért utazik egy uniós vezető a kiváltó okhoz?

A Spiegel napi összefoglalójában tért a magyar miniszterelnök moszkvai látogatására Özlem Topcu, a lap külföld rovatának helyettes vezetője. A szerző úgy látja: normális időkben mérsékelt figyelmet kapna, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyinhoz utazik.

„Azonban nem normális időket élünk, és amikor egy uniós vezető a válság kellős közepén a kiváltó okhoz utazik – ahogy Orbán teszi ma – akkor az a kérdés: milyen jelzéseket küld ez a találkozó a világnak?” – teszi fel a kérdést.

Felidézi: Orbán az első olyan NATO-tagország kormányfője, akit Putyin az Ukrajnát érintő fenyegetés kirobbanása óta fogad, azonban feltételezhető, hogy Orbán nem fogja túlzottan kritizálni Putyin a szomszédos országot érintő lépéseit. Úgy látja, a magyar miniszterelnök régóta igyekszik jó kapcsolatot ápolni Moszkvával,

ezzel szemben Európa számos fővárosában ma már nem szívesen látott vendég.

Felidézi, hogy az Európai Unió milliárdokat tart vissza az újjáépítési alapból, „mert olyan rosszul áll a jogállamiság Magyarországon”, pedig olyan pénzről van szó, amit Orbán otthon is felhasználhatna, mivel nő az infláció és az energiaárak is. A szerző szerint itt jön a képbe Putyin. Hírügynökségi értesülések szerint ugyanis a megbeszélésen szó lesz az „európai biztonsági politikáról” és az olcsó orosz gázról is. Orbán Viktorra áprilisban egy oyan választás vár, amelyen az egyesült ellenzék közös jelölttel méreti meg magát.

Nem árthat egy olyan siker, amely az emberek pénztárcáját is érinti. Korábban Magyarország már megvásárolta az EU-ban nem engedélyezett orosz vakcinát

– áll a cikkben. Jan Puhl, a Spiegel évek óta Magyarországról tudósító szerzője szerint Orbán az orosz opcióra céloz és azt üzeni Brüsszelnek, hogy nem feltétlenül van rájuk szorulva.

A cikk kiemeli: a találkozó mindenekelőtt azt mutatja, hogy az uniónak nehéz egységesnek lennie, összezárnia.

Putyin ismét elkönyvelhet egy kis sikert, és megmutathatja, hogy a közös európai külpolitika nem jól műküdik.

A szerző hozzáteszi: az orosz állami média eközben úgy dicséri Magyarországot, mint „azon kevés ország egyikét, amely megengedi magának, hogy véleményt nyilvánítson az európai helyzetről”. Nyugat-Európában azonban ritkán kap dicséretet a magyar miniszterelnök, véli Özlem Topcu.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen