Házkutatásokról kérdezték Gulyás Gergelyt - olyan választ adott ami megdöbbentő...

Érdekes fejleményről számolt be szerdán a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, aki a Völner-üggyel kapcsolatban tartott házkutatások kapcsán feltett kérdésre azt mondta, nem tudott a Miniszterelnökségen tartott házkutatásról, mert ezekben az esetekben csak a felügyelő minisztert értesítik, aki nem ő, hanem Süli János – írja az RTL.hu.

Nem ő volt a felügyelő miniszter

A Központi Nyomozó Főügyészség november 25-én összehangolt akcióval készült: reggel nagyjából azonos időben házkutatást tartottak a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is. A hatóságok akkor iratokat kerestek azokról a pályázatokról, amelyekről Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára telefonon beszéltek egymással.

Ilyen pályázati ügy volt például, amikor Schadl Aqua Energy Solution Zrt. nevű veszteséges cégének – ami egy új találmány, egy vízüzemű motor felfuttatására jött létre – próbált állami támogatást szerezni. A cégről és a motorról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A Miniszterelnökségen, Süli irodájában ezzel a céggel kapcsolatos iratokat kerestek, illetve a csökkentett szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos pályázatokat kérték tőle. Ahogy az az RTL híradójából kiderült, Gulyás elmondása szerint azért csak a sajtóból értesült a házkutatásról, mert bár az érintett részleg formálisan a Miniszterelnökséghez tartozik,

valójában Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter irányítása alatt áll, az ügyészség tájékoztatása szerint pedig egy minisztériumi házkutatásról csak a felügyelő minisztert értesítik, aki ebben az esetben Süli volt.

Gulyás azt is hozzátette, hogy a házkutatásról, illetve arról, hogy annak az ekkor már letartóztatásban lévő Schadlhöz, vagy a később megvádolt Völnerhez köze lehet, azért sem tudtak, mert kizárólag az Aqua Energy Solution Zrt.-vel kapcsolatos iratokat kerestek, a munkatársakkal pedig minősített eljárás keretében titoktartási nyilatkozatot írattak alá. Egyelőre úgy tűnik, hogy Gulyás nincs is ezzel egyedül, a jelek szerint a kormányból hivatalosan senki, még Orbán Viktor sem tudott a házkutatásokról és azok Schadl-ügyhöz való kapcsolódásáról. Az RTL az EMMI-nek és az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is küldött kérdéseket az ügyben, de még nem kaptak választ.

A Schadl–Völner-ügy

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. A nyomozati jegyzőkönyvek alapján a 444.hu már több korábbi cikkben is megírta, hogy Schadl György a Magyar Végrehajtói Kamara elnökeként az ügyészség szerint rendszeresen adott át korrupciós pénzeket Völnernek, de azt is feltárták, hogy szakmányban intézett el egyetemi vizsgákat is az ismerőseinek, köztük Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak, aki időnként el sem ment a pécsi vizsgájára, de Schadl kérésére így is átengedték.

Rogán kabinetfőnökének és Schadlnak más kapcsolata is napvilágra került. A hazai végrehajtó szakma irányítását nem könnyű egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztatni, de a korábbi korrupt rendszert kritizáló végrehajtók azért azon nagyon ki vannak akadva, hogy az eddigi vezetők továbbra is hatalommal bírnak, ellenőrzéseket folytatnak, pályázatokat írnak ki.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-

Bayer Zsolt elszabadult: -Takarodjon haza!-