Ezek mellett az óvintézkedések mellett szavazhatunk áprilisban - jó ha tudod


A tavaszi választáson kötelező a maszkviselés, illetve ajánlott a fertőtlenítés, emelett azzal is segíthetünk a járvány elleni védekezésben, ha saját tollal rendelkezünk.



A Nemzeti Választási Iroda (NVI) már döntött arról, milyen óvintézkedések mellett bonyolítják le a 2022-es országgyűlési szavazást: többek között fontos a fertőtlenítés és a szellőztetés is.



"Az NVI már a választás költségvetésének előkészítése során is számolt azzal, hogy koronavírus-járvány külön intézkedéseket indokolhat a szavazás napján, ezért egy úgynevezett pandémiás normatíva áll a helyi választási irodák rendelkezésére, amely szavazókörönként 30 ezer forintot jelent"

– közölte a Nemzeti Választási Iroda a Magyar Hang megkeresésére – írja az Index.

A NVI a 2020-as évben lebonyolított időközi választások pozitív tapasztalataira támaszkodik, az azzal megegyező óvintézkedések alkalmazását írják a 2022-es választásra is. Eszerint több alkoholos kézfertőtlenítő kihelyezését, rendszeres fertőtlenítést, távolságtartást, fokozott szellőztetést kérnek a választás lebonyolításában résztvevőktől.

A mozgóurnával közlekedő szavazatszámlálóknak egyszer használatos maszkot és védőkesztyűt kell viselniük. Lehetőleg a választópolgár otthonába nem mennek be, betartják a kellő távolságot.

A szavazóhelyiségekben a zárt térben a maszkviselést jelenleg jogszabály írja elő, emellett indokolt be- és kilépéskor a kéz fertőtlenítése. A várakozóknak 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk, a választók pedig saját toll használatával is kiegészíthetik a védelmi intézkedések sorát.

A lap információi szerint továbbá az önkormányzatok megkapták az NVI elnökének részletes utasítását is a szavazás lebonyolításával kapcsolatban, valamint a járvánnyal kapcsolatos eljárásrendet is. Eszerint a védekezés elleni 30 ezer forintos normatívából elsősorban maszkot, gumikesztyűt, szappant, fertőtlenítőszert, törlőkendőt és takarítószert kell venni, de elszámolható a szavazókör fertőtlenítéséhez kapcsolódó munkadíj is. Továbbá a választási irodáknak figyelemmel a koronavírus-járvány hatásaira (megbetegedés, hatósági karantén) gondoskodniuk kell a korábbi választásokhoz képest lényegesen nagyobb számú SZSZB-tag megválasztásáról, hogy a jogszabályban előírt bizottsági létszám a szavazás napján mindenképp rendelkezésre álljon.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....