Nem akármit állított a Kreml szóvivője egy nappal az Orbán-Putyin találkozó előtt

Magyarország politikájának önállóságát méltatta hétfőn Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, amikor bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, írja az MTI. Peszkov nagyon fontosnak minősítette a magyar kormányfő moszkvai látogatását.

„Nagyon imponál nekünk az a független megközelítés, amellyel Magyarország a saját érdekeit érvényesíti és megválasztja partnereit”

- mondta Peszkov. „És az is imponáló, hogy a koronavírussal kapcsolatos összes negatív tendencia ellenére sikerül folytatnunk az összes gazdasági projektet, amelyből sok van napirenden, és folytatjuk a nemzetközi ügyek közös megbeszélését, beleértve a napirenden lévő legsürgetőbb problémákat is” – fogalmazott a szóvivő.

Már tavaly év végén is lehetett tudni, hogy 2022 februárjában találkozik legközelebb a magyar miniszterelnök és Oroszország elnökével, de a pontos dátum csak a múlt héten lett nyilvános. Azóta napról napra komolyabb az orosz–ukrán válság. Az ellenzéki pártok közös közleményben szólították fel Orbán Viktort arra, hogy mondja le a moszkvai útját. Szerintük az ukrajnai konfliktus körüli kiélezett helyzetben a miniszterelnök baráti találkozója Putyin elnökkel kifejezetten káros és a nemzeti érdekekkel ellentétes.

Orbán Viktor hétfő este már meg is érkezett Moszkvába, derült ki Havasi Bertalan MTI-nek küldött tájékoztatásából. Ahogy az is, hogy Orbán onnan folytatott telefonos egyeztetést Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Havasi rövid ismertetése szerint Orbán tájékoztatta az észak-atlanti szervezet vezetőjét arról, hogy kedden megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Orbán Viktor és Jens Stoltenberg áttekintették az orosz-ukrán határon kialakult biztonsági helyzetet, és hitet tettek a feszültség csökkentése, a viták párbeszéd útján történő megoldása mellett.

Ha valaki közben elbizonytalanodott volna: Magyarország NATO-tagország.

Szijjártó Péter közben közleményt adott ki arról, mikről lesz többek között szó Moszkvában. „A magyar érdekek szempontjából fontos, alapvetően energetikai és gazdasági kérdések lesznek napirenden kedden Moszkvában” – írta. A magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási megállapodás esetleges kibővítése, a paksi bővítés és az élelmiszeripari és űripari kérdések is téma lesz a közlemény szerint. Szijjártó orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyal nagyjából egy hónappal az utolsó ilyen alkalmat követően.

„Túl sok minden történt ez alatt az egy hónap alatt is. Komoly biztonsági kihívásokkal néz szembe Európa, ha a Kelet és Nyugat közötti vitát nem tudjuk kulturáltan, a kölcsönös tiszteletre alapítva, párbeszéd alapján elrendezni” – jelentette ki Szijjártó.

A miniszter arról is beszélt, hogy tizenkettedik alkalommal találkozik kedden Orbán Viktor kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a jelenlegi kiélezett európai helyzet miatt ez lesz a felek eddigi legfontosabb egyeztetése. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy noha rendszeres a konzultáció a két ország vezetője között, ennyire kiélezett helyzetben még nem került sor csúcstalálkozóra, ezért a holnapi tárgyalásoknak az eddigieknél is nagyobb jelentősége lehet.

A találkozó fontosságát egyrészt az adja, hogy a történelmi tapasztalatok szerint amikor Kelet és Nyugat konfliktusba kerül, azon Közép-Európa mindig rajta veszít. Ezért Magyarországnak nemzetbiztonsági és stratégiai érdeke a helyzet diplomáciai rendezése. „Fontos a párbeszéd, mi ezért jöttünk” – emelte ki a külügyminiszter.

Hozzátette, hogy Orbán már egyeztetett az Európai Unió soros elnökségét betöltő Emmanuel Macron francia államfővel, illetve még este telefonon beszél Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

A találkozó jelentőségének másik oka Szijjártó szerint, hogy a tavalyi volt a legsikeresebb év a magyar-orosz kétoldalú együttműködés szempontjából. Szijjártó Péter kiemelte: „megvannak idénre is azok a tervek, amelyek megvalósulása esetén a magyar emberek ismét sokat profitálhatnak abból, hogy Magyarország olyan külpolitikát folytat, amely tiszteletben tartja a szövetségesi kötelezettségeket, ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatok sikerére is komoly hangsúlyt helyez, például Oroszország vonatkozásában is”.

Ahogy ebben az orosz–ukrán válsággal részletesen foglalkozó cikkünkben írtunk, az ukrajnai konfliktus feloldására tett ajánlatában Moszkva lényegében kiherélné a közép- és kelet-európai NATO-tagok védelmi garanciáit. A szuverenitását az EU-val szemben gyakran harcosan védelmező magyar kormány most nem szólalt meg az ügyben.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen