Mi történik? - Rekvirálná a lengyelek autóit a hadsereg, ha háború törne ki Oroszországgal

Több lengyel sofőr is meglepetten olvasta a Katonai Kiegészítő Parancsnokságtól érkezett levelet a minap, melyben az tájékoztatta az autótulajdonosokat az autó ideiglenes katonai átvételével kapcsolatos közigazgatási eljárás megindításáról. Mozgósítás vagy egy háború esetén elsősorban a SUV típusú autókat venné át a katonaság, ők tehát a kevésbé szerencsés tulajdonosok.

A lengyel autótulajdonosokat most az ukrajnai feszültség és az Oroszországgal folytatott fegyveres konfliktus miatt keresték fel. A hadsereg a Lengyel Köztársaság védelmének egyetemes kötelezettségéről szóló 1967-es törvény értelmében veheti át az autót.
A katonaság pedig különösen kedveli a terepjárókat, főleg a négykerék-meghajtásúakat, az ilyenből egy konfliktus idején sosem elég.

Bár a lengyelek is úgy vélik, hogy 90 százalékos eséllyel nem lesz háború, legalábbis az nem fogja érinteni Lengyelországot, azért a hadsereg készül a legrosszabbra.

Katonai mozgósítás vagy hadiállapot kihirdetése esetén a honvédségnek jogában áll hatósági közigazgatási határozat nélkül átvenni azon személyek gépkocsiját, akiknek a fent említett leveleket elküldte. Ha csak az autó tulajdonosa az értesítés kézhezvételtől számított hét napon belül nem teszi meg a megfelelő lépéseket. Ez idő alatt például jelezheti, hogy megkérdőjelezhető az autó katonai alkalmassága, vagy nem megfelelő felszereltsége, műszaki állapota. Ezt követően fellebbezésre már nincs lehetőség.
A katonaság által ideiglenesen lefoglalt autó tulajdonosa kártérítést kap.

Személygépkocsik esetében (beleértve a segédmotoros kerékpárokat és motorkerékpárokat is) kilométerenkénti díjak vannak érvényben. Ezeket a díjakat még egy 2002-es minisztériumi rendelet szabályozza.

Az akkori szabályozás az autók után, 900 cm3-ig 0,4488 PLN (35Ft), 900 cm3 felett pedig 0,7195 PLN (56Ft) térítést ír elő kilométerenként. Illetve megtérítik az esetleges károkat is.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....