Egy magyar főorvosnő százezreket fogadott el: így buktatják le a korrupt orvosokat

Bűncselekmény a hálapénz elfogadása, és 23 esetben már feljelentést is tettek a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) nyomozói. Az egészségügyisek között vannak reumatológusok, sportorvos sőt, védettségi igazolványokkal üzletelő háziorvosok is!





„A megbízhatósági vizsgálat már tíz éve működik az NVSZ-nél. Ugyan sok ellenérzés van ezzel kapcsolatban, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy van megelőző hatása. Az egészségügyben ugyanakkor még csak fél éve végezzük ezeket a vizsgálatokat, így a hálapénz területén korai lenne bármit mondani” – mondta dr. Váradi Piroska rendőr ezredes, az NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztály vezetője a Blikknek.



Ismert, idén január 1. óta bűncselekménynek számít hálapénzt adni és elfogadni. Március elsejével pedig egészségügyi dolgozók jelentős része egészségügyi szolgálati jogviszonyba került. Ez alapján az NVSZ ugyanúgy elvégezheti az egészségügyben foglalkoztatottak megbízhatósági vizsgálatát, mint a rendőrségnél, a rendvédelemben vagy a közigazgatásban dolgozókét.



„A hozzánk beérkező bejelentéseket mindig nagyon körültekintően leellenőrizzük, nem megyünk el egy mellett sem” – jegyezte meg a főosztályvezető. Hozzátette, amennyiben úgy értékelik, hogy van valóságtartalma a velük közöltekkel, és felmerül a korrupció gyanúja, akkor a megfelelő eljárásjogi eszközökkel élve – megbízhatósági vizsgálat, titkos információgyűjtés, előkészítő eljárás – fellépnek.



„A megbízhatósági vizsgálatoknál a való élethez hasonló szituációt kell generálnunk, azaz a kollégáim bejelentkeznek az orvosokhoz vagy az egészségügyi dolgozókhoz, és elmondják, milyen problémájuk van, majd a megoldásért cserébe pénzt vagy más jogtalan előnyt ajánlanak. Megjegyzem, arra nincs lehetőségük, hogy úgymond rátukmálják az orvosokra, egészségügyi dolgozókra a hálapénzt. Egyértelmű döntési helyzetet kell teremteniük a vizsgálat alá vont személy részére, hogy az esetleges büntetőeljárás során az érintett döntése bizonyítékként felhasználható legyen.”



Horogra akadt például sportorvos és pszichiáter főorvosnő is



A sajtóban már megjelent, hogy az év első felében a vizsgált esetek 20 százalékában tett feljelentést egészségügyi dolgozókkal szemben az NVSZ. Ez 23 esetet jelent, ami között ott van két reumatológusé is, akiket nemrég vittek el egy fővárosi kórházból. Dr. Váradi Piroska megemlítette azt a sportorvos is, aki versenyengedélyeket állított ki mindenféle vizsgálat nélkül. Hét darab versenyengedélyért negyvenezer forintot kért. Ellene vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt tett az NVSZ feljelentést, és ha a bíróság is bűnösnek találja, akkor a sportorvos akár öt évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.



A főosztályvezető beszámolt arról, hogy egy pszichiáter főorvosnő pedig ahhoz segédkezett, hogy elhalasszák valakinek a börtönbe vonulását, amiért első körben 300 ezer forint felajánlását fogadta el. „Ennek még lett volna folytatása, ha nem lépünk” – mondta. Aztán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két háziorvos is védettségi igazolványokat állított ki pénzért.



Egy szakorvos pedig a nővéren keresztül szedett be pénzt azért, hogy az idős emberek bekerüljenek a kórházba. A korrupciós bűncselekményben a nővér bűnsegédként lett gyanúsított. Ezek mellett az NVSZ lebuktatott védettségi igazolványokat pénzért kiállító háziorvosokat is.



Rendet kell tenni a fejekben



„A hálapénz sok szempontból nagyon kényes téma. Most le akarunk dolgozni egy ötven éves terhet, és meg akarjuk szabadítani tőle az egészségügyet, ami nem egyszerű. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az érdekképviseletekkel, kamarákkal, így a Magyar Orvosi Kamarával is, amely kampányt indított a hálapénz ellen. Figyelemfelhívó előadásokat tartunk, járjuk a kórházakat, orvosokkal és szakdolgozókkal találkozunk.”



Dr. Váradi Piroska közölte, hogy a Büntető törvénykönyv és az egészségügyi törvény elég egyértelműen megadja, hogy mi az, ami szabad és mi az, ami nem. Jelenleg egy orvos 8 750 forint értékű ajándékot fogadhat el. „De tanakodtunk rajta, hogy kell-e egyáltalán erről beszélni. Mert ha valaki orvos, és arra esküdött fel, hogy tegye a dolgát és a betegeket gyógyítsa, akkor fel sem merülhet benne, hogy 8 750 forintig elvár valamit.”



A főosztályvezető hangsúlyozta, hogy a hálapénzre vonatkozóan társadalmi szinten kell rendet tenni a fejekben, hogy az emberek ne borítékkal felkészülve menjenek az orvoshoz. „Miért gondolják egyáltalán, hogy vinni kell valamit? Biztos vagyok benne, hogy az emberek szemlélete a hálapénzzel kapcsolatban majd változni fog, de ahhoz még sok időnek kell eltelnie.”



Kép illusztráció: forrás google





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....