Orbán döntött: nem fogod elhinni milyen néven indul az oroszokkal közös magyar űrmisszió


Orbán Viktor magyar–orosz űrmissziós projektekben való együttműködés kialakításáról szóló megállapodás létrehozásával bízta meg Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.



A miniszterelnöki határozat szerint az összesen három, közös magyar–orosz űrmissziós projekt célja a világűr békés célú kutatása – írja a Magyar Közlöny.



A határozat szerint a „Csibisz–AI”, „Obsztanovka–2” és „Trabant” névre hallgató közös magyar–orosz űrmissziós projektek célja a világűr békés célú kutatása. Szintén a külgazdasági és külügyminiszter hatáskörébe fog tartozni a tárgyaláson részt vevő személyek kijelölése, illetve ő felel a megállapodás szövegéért is.

Magyar-orosz űrkutatási projektek indításáról, valamint a 2024-2025-ben a Nemzetközi Űrállomásra felküldendő magyar űrhajós kiválasztásának és kiképzésének megkezdéséről már korábban megállapodás született Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat igazgatója között.

A magyar kormány nyáron kutatóűrhajós misszió megvalósításához kapcsolódó iparágfejlesztő intézkedési terveket is bejelentett, amelyeket a texasi Axiom Space vállalattal együttműködésben tervez megvalósítani.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....